Skupštinska kafana I

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se i mi panduri malo brčkamo :mrgreen:

acapulco_princess.jpg

Dačić zatražio da se iz Vlade ukloni portret Milana Nedića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, zatražio je u četvrtak da se portret Milana Nedića, predsednika vlade u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ukloni iz zgrade Vlade.

U Vladi je tom prilikom rečeno da se portret nalazi u Istorijskoj sali u zgradi Vlade u kojoj su izloženi portreti svih predsednika vlada - od prote Mateje Nenadovića, koji je 1805. godine bio na čelu Praviteljstvujuščeg sovjeta, do Vojislava Koštunice, premijera od 2004. do 2008. godine.

Ivica Dačić, koji je i potpredsednik Vlade, u četvrtak se, govoreći o zabrani neonacističkog skupa, osvrnuo na Nedićev portret.

Na pitanje novinara zašto ga zabrinjava slika Milana Nedića u zgradi Vlade, Dačić je odgovorio da ga ne zabrinjava, ali da je tražio da ona bude skinuta.

"Ne zabrinjava me, ali ne možete vi sada zabranom demonstracija lečiti fašizam i antifašizam, nego je to posledica onoga sto se dešavalo u proteklim godinama u Srbiji", naveo je Dačić, i dodao da je Milan Nedić bio predsednik vlade u vreme Adolfa Hitlera.

U generalnom sekretarijatu, u čijoj je nadležnosti Istorijska sala, rečeno je, međutim, da nije podnet zahtev za uklanjanje portreta Milana Nedića.

Poslednja izmena:
Milan Nedic mnogi gledaju kao okorelog fasistu a da i ne znaju ni ko je on zapravo bio . Cinjenica je da je bio u najtezem istorijskom trenutku za Srbiju njen predsednik vlade , da je postavljen od strane okupatorskog rezima , sto je po medjunarodnoj konvenciji veleizdaja , da je bio vise pasivni nego aktivni kolaborator sa Nemcima . Ono sto je radio Antonesku , Pavelic ili Bandera ne moze se ni u promilima porediti sa Nedicem . Mislim da je mnogo manje stete naneo Srbiji nego Draza Mihailovic koji je svojim nepromisljenim odlukama i taktikom uveo zemlju u gradjanski rat .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back