Skupo lečenje i lekovi

Meliot

Elita
Poruka
22.153
Malo po malo pa se na televiziji pojavi neka osoba kojoj je potreban neki baš skup lek ili medicinski tretman. Razmišljam se šta to može da se nalazi u tim lekovima (kao na primer lek protiv mišićne atrofije) pa da su oni tako skupi? Najskuplje u medicini su ljudski organi, krv i matične ćelije jer se one nikako drugačije ne mogu dobiti osim od živog donora (u slučaju organa mogu i od tek preminule osobe), sve ostalo je hemija koja može da se proizvede u fabrici lekova.

Šta se to toliko skupo nalazi u tim lekovima pa su oni toliko papreno skupi? Dijamanti? Retki elementi?

Krv je samo kod nas na dobrovoljnoj bazi,besplatna.Secam se '70-ih su ljudi isli u Trst i tamo davali krv i donosili kofere stvari za prodaju.U stvari to je ubaceno u zakon da ne sme kod nas da se prodaje krv.Inace mnogo naroda je placalo i placa socijalno i penziono.I to nisu male sume.odu u penziju i dosta njih nikada nije bilo na bolovanju,a kada ode u penziju,prepisuju im se lekovi najskuplji moguci.Pisao sam vise puta PIO je najveca kriminalna organizacije,kojoj se pridruzila i Farmacija i deru narod.

Ili su farmaceutske kuće razvile te lekove i kriju recepture kao što Koka Kola krije recept za svoje piće ili te lekove mogu da razvijaju samo određene firme koje na taj način štite svoj oligopolski položaj.

Ili kao što rekoh, ne razumem se u tu oblast, možda se ipak u te lekove zaista stavlja neki zaista redak element tipa ekvilibrijum ili palantalidijum pa su zato ti lekovi skupi jer su ti elementi retki i isto tako mnogo skupi.

Malo po malo pa se na televiziji pojavi neka osoba kojoj je potreban neki baš skup lek ili medicinski tretman. Razmišljam se šta to može da se nalazi u tim lekovima (kao na primer lek protiv mišićne atrofije) pa da su oni tako skupi? Najskuplje u medicini su ljudski organi, krv i matične ćelije jer se one nikako drugačije ne mogu dobiti osim od živog donora (u slučaju organa mogu i od tek preminule osobe), sve ostalo je hemija koja može da se proizvede u fabrici lekova.

Šta se to toliko skupo nalazi u tim lekovima pa su oni toliko papreno skupi? Dijamanti? Retki elementi?
Pitaj isto za hranu.... cene odredjuje trziste, ako nema konkurencije, mogu da lupe koje hoce

Zašto je skup proces? Skup može biti samo ako je neki sastojak koji se nalazi unutar njih jako redak i skup. Ja ipak mislim da se tu radi o jednom elitističkom pristupu medicini. Ne mora da znači da sam u pravu, ali to je moje mišljenje.
Gresis,ovaj...gresis puno sinak. Kad bi ga ti pravio, kostao bi ko pola planete, jer bi trpo i sta treba i sta ne treba... ;) :cool:

Druze, kosta sve...! Jel si sa Marsa il si sa Jupitara ? :lol: pardon, u Indoneziji ne kosta :mrgreen:
Neka košta koliko košta, oni su privatnici i ko ima para i želje neka se leči kod njih. Problem je što privatno zdravstvo postaje bolje od državnog, odnosno državno zdravstvo sve više postaje ustanova za uput kod privatnika. O tome se ovde radi a ne šta koliko košta. Postavlja se jedno najobičnije i logično pitanje kako bilo koji pojedinac može biti jači od države pa bio on dr Nestorović, Mišković ili bilo do drugi.

Neka košta koliko košta, oni su privatnici i ko ima para i želje neka se leči kod njih. Problem je što privatno zdravstvo postaje bolje od državnog, odnosno državno zdravstvo sve više postaje ustanova za uput kod privatnika. O tome se ovde radi a ne šta koliko košta.
Ee, pa to je vec drugi problem... koji nema veze s tvojim uvodnim pitanjem, naime, zasto su skupi lekovi skupi... :D
Postavlja se jedno najobičnije i logično pitanje kako bilo koji pojedinac može biti jači od države pa bio on dr Nestorović, Mišković ili bilo do drugi.
Naravno, sarlatani su pravi odgovor... :roll: :lol:

A sta se to drugacije prave ti lekovi,kao i svi ostali?Razumem da je istrazivanje skupo,ali kada se pronadje,nema nikakve razliko,kao i najeftiniji lek/Skupo je bilo i istrazivanje za Andol,pa on nikada nije bio skup,a leci mnoge stvari.
Svakako, proces pojeftinjuje vremenom, u zavisnosti od leka, kao sto je slucaj sa andolom, ali je nerazumno, da kazem `s neba pa u rebra`, tvrditi da sad proces proizvodnje svakog leka treba da pojeftini do ne znam koje ravni drasticno, kad je prakticno nemoguce na taj nacin dobiti lek istovetnog kvaliteta. :P
Dobili bi neki skart ili nesto sto prosto ne funkcionise...Nista to nije skupo za dzabe, cena leka se prilagodjava proizvodnom procesu koji nije nimalo jeftin. Mislim ne znam sta reci dalje, ovde se sugerise da nisam u toku ukoliko je ovaj ocigledan argument nekim slucajem prosto `izbacen kroz prozor`, a da se to ne zna. :D Znaci, ovde je pravo pitanje koliko smo zapravo informisani o troskovima proizvodnje, jel tako? Dobro. A da li smo otkrili nesto jednako efikasno, a drasticno jeftinije, pod uslovom da nije neki sarlatanski buckuris...? Ima li ko kakve informacije o tome ili se ceka neki zvuk fanfara? :cool:

Svakako, proces pojeftinjuje vremenom, u zavisnosti od leka, kao sto je slucaj sa andolom, ali je nerazumno, da kazem `s neba pa u rebra`, tvrditi da sad proces proizvodnje svakog leka treba da pojeftini do ne znam koje ravni drasticno, kad je prakticno nemoguce na taj nacin dobiti lek istovetnog kvaliteta. :P
Dobili bi neki skart ili nesto sto prosto ne funkcionise...Nista to nije skupo za dzabe, cena leka se prilagodjava proizvodnom procesu koji nije nimalo jeftin. Mislim ne znam sta reci dalje, ovde se sugerise da nisam u toku ukoliko je ovaj ocigledan argument nekim slucajem prosto `izbacen kroz prozor`, a da se to ne zna. :D Znaci, ovde je pravo pitanje koliko smo zapravo informisani o troskovima proizvodnje, jel tako? Dobro. A da li smo otkrili nesto jednako efikasno, a drasticno jeftinije, pod uslovom da nije neki sarlatanski buckuris...? Ima li ko kakve informacije o tome ili se ceka neki zvuk fanfara? :cool:
Opet,jasno mi je da je sve to poroblematicno dok se ne nadje i napravi neki lek za odredjena lecenja,ali kada pocne da se proizvodi,trebalo bi da bude kao i svi ostali lekovi,dostupni narodu,a ne obogatiti se na najbolesnijima,pa posle pustiti po normalnoj ceni.Mislim da je opet tu u pitanje lopovska farmacija na svetskom nivou.Na rod z=svih zemalja,ako ne bas svih,ali vecina zemalja ulaze u socijalno i penziono.Zasto bi ih posle potkradali,ma o kome se radi u njihovoj porodici.

Opet,jasno mi je da je sve to poroblematicno dok se ne nadje i napravi neki lek za odredjena lecenja,ali kada pocne da se proizvodi,trebalo bi da bude kao i svi ostali lekovi,dostupni narodu,a ne obogatiti se na najbolesnijima,pa posle pustiti po normalnoj ceni.Mislim da je opet tu u pitanje lopovska farmacija na svetskom nivou.Na rod z=svih zemalja,ako ne bas svih,ali vecina zemalja ulaze u socijalno i penziono.Zasto bi ih posle potkradali,ma o kome se radi u njihovoj porodici.
Vidi, i ja bih voleo da je to sve tako jednostavno, ali nazalost nije.. :confused: Ne verujem u tako banalnu i ociglednu urotu protiv "naroda", sve ima svoj razlog, ko sto rekoh...Ne mogu se porediti andol i aspirin kao relativno jednostavna jedinjena sa kompleksnim lekovima danasnjice za zbilja kompleksne bolesti na koje se deluje cak i putem genetskih vektora, sto je ubi boze slozeno i zapetljano!!...Jednostavno, proces proizvodnje takvih lekova danas i dalje je obiman, veoma zahtevan i skup - naravno - jedino zato da bi tako sintetisani lek i postigao trazeno dejstvo, ni zbog ceg drugog. Bilo bi suludo verovati da jeste - a nije. ;) Daj da se ne pravimo ludi, u pitanju su najzeznutije bolesti danasnjice, genetske anomalije, tumori u eksperimentalnim tretmanima i slicno... Sunce mu poljubim, jer sad treba verovati da je Bozic Bata sakrio prost, obican, drven, jeftin, a magican stapic koji ce i te bolesti da izleci tek tako.. :roll: Naravno da ne... Medicina je jedna od nauka koja se najbrze razvija, ali to ne znaci da ubrzo potom postaje i najjeftinija...Zelim da kazem da najbrze ostvaruje PROBOJ na podrucju tretmana necega sto je dotada bilo komplikovano ili neizlecivo. ;) Ipak, to ne podrazumeva automatsko pojeftinjenje proizvodnih sredstava... Ako se tako nesto i desava u daljem razvoju, bice to promenom PARADIGME kojom se do ISTIH rezultata dolazi mozda na jednostavniji, no DRUGACIJI nacin. ;) Do tad, tako je kako je... :cool:

Vidi, i ja bih voleo da je to sve tako jednostavno, ali nazalost nije.. :confused: Ne verujem u tako banalnu i ociglednu urotu protiv "naroda", sve ima svoj razlog, ko sto rekoh...Ne mogu se porediti andol i aspirin kao relativno jednostavna jedinjena sa kompleksnim lekovima danasnjice za zbilja kompleksne bolesti na koje se deluje cak i putem genetskih vektora, sto je ubi boze slozeno i zapetljano!!...Jednostavno, proces proizvodnje takvih lekova danas i dalje je obiman, veoma zahtevan i skup - naravno - jedino zato da bi tako sintetisani lek i postigao trazeno dejstvo, ni zbog ceg drugog. Bilo bi suludo verovati da jeste - a nije. ;) Daj da se ne pravimo ludi, u pitanju su najzeznutije bolesti danasnjice, genetske anomalije, tumori u eksperimentalnim tretmanima i slicno... Sunce mu poljubim, jer sad treba verovati da je Bozic Bata sakrio prost, obican, drven, jeftin, a magican stapic koji ce i te bolesti da izleci tek tako.. :roll: Naravno da ne... Medicina je jedna od nauka koja se najbrze razvija, ali to ne znaci da ubrzo potom postaje i najjeftinija...Zelim da kazem da najbrze ostvaruje PROBOJ na podrucju tretmana necega sto je dotada bilo komplikovano ili neizlecivo. ;) Ipak, to ne podrazumeva automatsko pojeftinjenje proizvodnih sredstava... Ako se tako nesto i desava u daljem razvoju, bice to promenom PARADIGME kojom se do ISTIH rezultata dolazi mozda na jednostavniji, no DRUGACIJI nacin. ;) Do tad, tako je kako je... :cool:
Razumem ja sta ti kazes,sigurno ta proiizvodnja nije jeftina,ali opet ne verujem da je toliko skupa,da jedna porodica ne moze da odvoji pare za lekove,vec mora da ucestvuje cela drzava.I mnogo puta sam se sretao sa tim sto reklamiraju razne ,skuplje lekove i skoro naredjuju doktorima da prepisu te skuplje,umesto lekova koji su na listi.Par njih sam isterao napolje iz ordinacije,dok doktori ne zavrse sa mnom.To me izjeda i ne mogu da podnesem i zato ti kazem da su to lopovi,a drzava im dozvoljava da rade to sto rade.Promoter da naredi doktoru koji ce lek da prepise pacijentu.Pa to je stvarno strasno.

Fora je što izrada tih lekova nije jednostavna kao kod većine ovih koje mi svakodnevno uzimamo na recept. Već je dosta složenija i naravno skupa.

Ali ako je neko zdravstveno osiguran (pa i ako nije, u nekom idealnom svetu), država bi morala da pokriva ceo, ili bar jedan dobar deo troška. Isto važi i kad neko dobije neku retku bolest koja može da se leči samo, tipa, u nekom institutu u Americi i košta šestocifreni broj evra: država iz namenskog fonda da plati ceo trošak I JOŠ da pita porodicu treba li joj još neka para za usputne troškove. Uostalom, i u ustavu, ili gde već, stoji da je "ljudski život neprikosnoven", pa u skladu s tim niko ne bi smeo da dođe u situaciju da mu život zavisi od toga ima li novca da plati lečenje. To se zove briga o svojim građanima. Utopijski pojam, znam.

To sve, kažem, u idealnom svetu. Ali pošto smo daleko od njega... onda ybg.

Bogate se na nesreci i sistem im pomaze u tome, jednostavno.

Ako uzmete u obzir da su se sistemi u proslosti bavili takvim stvarima kao sto je trgovina ljudima i mnogo gorim, koje su danas oznacene kao tezak kriminal, nema sumnje da ce i u buducnosti sadasnje prakse biti kriminalizovane, ali u ovom vremenu mafija jos uvek caruje...

Back