skulpture:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hans Arp

exarp18um.jpg

m.v.:
Zaboravio sam kako se zove ovaj drvodeljac,tj. skulptor,ali nagradno pitanje je čemu je ovo služilo.
Ko pogodi,dobije jedan Bambi,što sam dobio od Cicke.
Prodje tačno šes meseci,pa reših da odgovorim sam sebi,a i vi malo da nešto novo čujete.
Dakle,u pitanju je lutka maneken,svima dragog nam Tutankamona.Nisu preterano smeli da ga uznemiravaju,kad su šili nove košulje i majce,pa su se setili drevni Egipćani da naprave drvenog manekena,po kojem su radili.Mislim da je u pitanju tikovina.
Inače,ko postavi pitanje o lepoti u umetnosti?

ZoricArt:
a ko je pravio ovu figuru?
odlicna je, ima super izraz lica!

Ако си мислила на скулптуру непосредно изнад твог поста и још пар, такође изнад,
онда је одговор људи из Лепенког Вира, а ово доле је мало опширнији текст о тој древној цивилизацији.

Da bi se istrazilo jedno maleno naselje iz epohe mladjeg kamenog doba, otpoceto je 1965. godine sa arheoloskim iskopavanjem na niskoj dunavskoj terasi pokraj Lepenskog Vira. U tom trenutku niko nije ni slutio da je ovo mesto, koje se nalazi u bespucu Djerdapa, nekada bilo i srediste jedne od najslozenijih i najblistavijih kultura praistorije. To je postalo jasno tek 1967. godine. U toj su godini, ispod naselja prvih zemljoradnika i stocara iz razdoblja od 5300-4800 god. pre n.e., otkriveni spomenici koji su iznenadili ceo svet; u sedam velikih, sukcesivno podizanih naselja ribolovaca, lovaca i skupljaca hrane (Proto-Lepenski Vir Ia-e, Lepenski Vir II), nadjeni su : brojna planski gradjena stanista, grobovi koji dokumentuju cudne pogrebne rituale, obilje majstorski izgradjenih alatki od kamena, kosti i roga, raznovrstan nakit, plocice sa urezanim znacima slicnim pismu i monumentalne skulpture od kamena. Odmah se moglo ustanoviti da su sve ovo ostvarenja od pre 5300. god. pre n.e., a to je znacilo da su ribolovacko-lovacke zajednice koje su naseljavale terasu pokraj Lepenskog Vira prve u Evropi uspostavile slozene privredno-drustvene odnose, prve ostvarile arhitekturu osobenog stila i prve modelovale monumentalne skulpture od dzinovskih oblutaka. Tako se Lepenski Vir [165qu 1967. godini pojavio na arheoloskoj karti Evrope kao izuzetno znacajan, ali i sasvim usamljen kulturni centar; njegovi spomenici, tako neobicni i tako zagonetni, tada su samo ukazivali da u buducnosti treba ocekivati slicne arheoloske spomenike koji ce uciniti razumljivim sve ono sto je ostvareno na ovoj maloj dunavskoj terasi.

Praroditeljka, skulptura iz svetilista XLIV U narednim godinama sva ocekivanja su i realizovana. Zahvaljujuci intenzivnim arheoloskim istrazivanjima obala Dunava, posebno u Djerdapu, do 1971. godine otkriveno je jos desetak naselja iz istog razdoblja (Hajducka vodenica, Padina, Vlasac, Ikoana, Kladovska skela i druga). Arheoloska gradja koje je u ovim naseljima nadjena pokazala je da Lepenski Vir treba smatrati sredistem jedne osobene i dugotrajne kulture koja se danas u arheoloskoj nauci s pravom naziva kultura Lepenskog Vira.

hvala strela na odgovoru, ali nisam na figure iz lepenskog vira mislila, njih sam prepoznala ;)
ali nisam bas konkretno definisala pitanje a pitanje je bilo upuceno Golubu Gacanu!
figura (maska?) se nalazi iznad figura iz lepenskog vira i jako mi se dopada!

Skulpture od peska kao umetnička dela...

U celom Svetu se održavaju izložbe skulptura od peska...
Zaista je neverovatno kakve sve skulpture ljudska ruka može da napravi...
Maštovitost, tematika i kreacije su fenomenalne...

Arhitekte samo spolja, ponekada, definišu komplikovane strukture...
A rizik da se ovakva umetnička dela sruše, preti sa svih strana :
Od mora, dece, vetra, kiše...

Uživajte...;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back