Skulptura Djevice Marije raširenih nogu

Makiju ću da prepustim odluku po pitanju ove teme. Ja vas samo ništa ne razumem..
Закључај...

Прво, вређа се светост женског порођаја, који је од давнина била строго чувана тајна, такорећи женски домен спознаје и вештине...

Друго, наша Девица није рађала као обичне жене, тако да то нико никад није нит видео, а мало ко и зна како је изведено, слично Евином стварању од Адама...

Ne znam stvarno ko o tome odlučuje i kako. Što se mene tiče, toj skulpturi
nije mesto u crkvi, ali ne mislim ni da je đavolje delo.
Župnik uz dozvolu biskupa....
Šta bi bilo sledeće,
prikaz bebe Isusa na noši? Banalno..
Ne znam. Ali teško da mogu nadmašiti kip Sv. Martina:
1720814263411.png

Na svojoj web stranici Štraus ova lezbaca sebe opisuje kao „umjetnicu performansa i jezika“. Ona takođe piše : „2016. godine sam rukama iskopala grob svog dede i prespavala u njegovoj zemlji jednu nic.

Значи опет огољени сатанисти пљују религију кроз "перформансе"...

Кад проради ломача и то ће бити само перформанс и уметничка слобода пиромана, а не спаљивање живих људи на ватри

То нису жупници и бискупи, већ сатанисти, чим су дали "дозволу" за ово светогрђе...

Да су у Србији, летела би им глава због оваквих "благослова"
Pa da, to samo otkriva duh gordosti. Lako je boriti se sa iskušenjima manjine, treba ustati i boriti se protiv grijeha većine, a to ne rade ni oni koji bi zbog takvih stvari glavu skidali onima koji takvo što postave...

Nije uobičajen prikaz, ali zašto bi taj momenat u Isusovom dolasku na svet
izazivao toliki revolt, da neko odrubi glavu ili da se sablažnjava.
Зато што је ова скултура направљена са циљем провокације хришћанства.

Mislim da je prikaz loš. Taj njen izgubljeni, prestravljeni pogled i lice u bolu.
Ne vidim Bogorodicu tako u tom trenutku.
Богородица је родила Христа БЕЗ ПОРОЂАЈНИХ БОЛОВА.
"Она се породи прије него осјети болове, прије него јој дођоше муке, роди дјетића." (Исаија 66:8).

Зато што је ова скултура направљена са циљем провокације хришћанства.
Mogla bih ovo da shvatim kao provokaciju hrišćanstva da je skulptura izložena
u nekoj galeriji, ali ona je bila u crkvi. Što znači da su crkveni velikodostonjici
morali da donesu odluku da tu bude izložena.
Богородица је родила Христа БЕЗ ПОРОЂАЈНИХ БОЛОВА.
"Она се породи прије него осјети болове, прије него јој дођоше муке, роди дјетића." (Исаија 66:8).
tako je..

Evo da malo začinim :-) temu:
(Otk 12:1-2. 5. -"I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja... I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu."

Da, u pitanju je simbolika, ali i pokušaj dovođenja aluzije iz Izaije 66:7 također, podrazumijeva tumačenje zbog simbolike.
Nemam neko čvrsto mišljenje, nisam nikad dublje zalazio u tu tematiku, nisam siguran, ali mislim da je Sv. Jeronim tumačio da se taj stih odnosi na Mariju koja rađa Krista (Iz 66:7). Međutim, isti stih tumači se na još nekoliko načina:

1. Sion je majka, a muško dijete je novi Izrael, čime se opisuje iznenadna i brza obnova Božjeg naroda.
2. Stih opisuje iznenadni i veliki porast kršćanske crkve nakon što je Bog odbacio Židove.
3. Prorok tješi vjernike i opisuje kako će se Božja riječ brzo širiti, donoseći mir i radost.
4. Opisuje iznenadno spasenje koje Bog daje svojoj Crkvi, što bi moglo biti povezano s dolaskom Mesije i širenjem evanđelja.

Recimo, još neki idu u pravcu tumačenja da se taj porođajni proces bez boli odnosi na iznenadno obraćenje pogana i njihov pristup crkvi.

U svakom slučaju, n ije jednostavno interpretirati samo poglavlje.

Back