Quantcast

Skriveno blago Srbije

Lada

Elita
Moderator
Poruka
22.800
Dom Jevrema Grujića
Svetogorska 17, 11000 Beograd u 20h.
Uz šoljicu kafe ili čaja, uživajte u kolekciji pažljivo čuvanoj preko dva i po veka i intimnoj atmosferi gradske vile s kraja 19. veka!

Upoznajte srpsku Mona Lizu, istoriju diplomatije u Srbiji i otkrijte gde je bila prva diskoteka na Balkanu!


Zašto Skriveno blago?

Za vreme Prvog svetskog rata, najveći deo kolekcije ove kuće je poharan, a poučena tim tragičnim iskustvom, porodica je tokom Drugog svetskog rata, ostatke kolekcije zazidala u podrumu kuće, gde su ostali narednih 50 godina! Najlepši delovi kolekcije sada se nalaze pred vama, restaurirani od strane stručnjaka koji su im vratili njihov prvobitni sjaj!

U cenu je uračunato vođenje kroz postavku Doma Jevrema Grujića i posluženje - čaj ili kafa.
Kako bi se svi naši posetioci osećali prijatno i sigurno, broj mesta je ograničen na 15.Izvor: www.domjevremagrujica.com
 

Mita Komita

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.698
JEVREM GRUJIĆ (1826 – 1895)


jevrem-grujic-700x1007.jpgJevrem Grujić bio je državnik i diplomata čijom zaslugom je donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini 1858. godine, temelј moderne demokratije. Bio je najznačajnija figura Svetoandrejske skupštine I pokretač srpskog liberalizma, koji je aktivno učestvovao u odlučujućim političkim događajima Srbije.

Jevrem Grujić je pripadao prvoj generaciji državnih stipendista na Sorboni. Prozvani „parizlije“, bili su deo intelektualne elite i nosioci evropske kulture u Srbiji 19. veka. Mudar i nepokoleblјiv dolazio je u sukob sa režimom Kneza Aleksandra već u studentskim danima. Zbog političke brošure koju je napisao sa kolegom M. Jankovićem, „Južni Sloveni ili srpski narod sa Hrvatima i Bugarima, pregled njihovog istorijskog, ekonomskog i društvenog života“ ukinuta im je državna stipendija. Ipak, uz finansijsku pomoć prijatelјa, Jevrem se vratio u Pariz i diplomirao prava na Sorboni. Po povratku, zajedno sa mlađim građanskim intelektualcima formirao je liberalnu struju, preteču budućih organizovanih političkih stranaka.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je više puta ministar, sudija Velikog suda i diplomatski predstavnik Srbije u Carigradu, Londonu, Parizu i Briselu. Beskompromisan u kritikama vlasti, neretko je dolazio u sukob sa režimom i bio žrtva apsolutizma. Kao sudija Velikog suda 1864. godine osuđen je na tri godine robije i gubitak građanskih prava. Međutim, naredne 1865. pomilovan je i oslobođen od strane Knez Mihaila. Od strane savremenika, posebno napredne srpske omladine bio je izuzetno cenjen kao borac za liberalne ideje. Ostavio je zapise, memoare o svom životu I karijeri, koji predstavljaju dragocen izvor za proučavanje srpske političke istorije i društva u 19. veku. Njegov “Životopis” u pet knjiga, prepisala je “na čisto”, supruga Jelena.

Jevrem i Jelena Grujić imali su desetoro dece, od kojih je starost dočekalo samo troje – Stana, Miroslava (Mirka) I Slavko, koji nije imao potomstvo. Tako se loza Jevrema Grujića nastavila ženskom linijom, preko ćerke Stane. Od nje potiču porodice Ćurčić, Protić, Milojević, Naumović, Šećerović I Conić.

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.