Skriveni detalji u poznatim slikama

Ako cemo, po izvornom andjeli izgledaju ovako
399ozb9y3xy41.jpg


tkd, koja krljust moze da im se oprosti
Ne znam odakle ti je izvor,ali i to je kontroverzno..Mi ne znamo kako anđeli izgledaju.
 
Dnevna “Noćna straža”
15674810-5718060-103-0-1502962683-1502962713-650-1-1502962713-650-5746d9d807-1503589980.jpg

Tokom obnove Rembrandtove “Noćne straže” 1947. godine, slika je očišćena od debelog sloja čađi. Nakon toga, postalo je jasno da se prizor prikazan u slici ne odvija noću nego na dnevnom svetlu.
Mogo detalja na slici koji su se samo nazirali sada su postali vidljivi.naročito u pozadini slike.
Slika je ovako izgubila na dramatičnosti i bilo bi bolje da je nisu očistili..
 
Satir oplakuje Nimfu
658761_slike_ls.jpg


Ovo delo Pjera do Kozima iz 1495 predstavlja scenu iz "Metamorfoza". Prokris je slučajno poginula u šumi pošto ju je njen muž pomešao sa divljom zveri i probo je kopljem. Ovo je tipična scena za renesansne slikare.

Ali ima jedan mali problem.

Detaljnim istraživanjem utvrđeno je da Prokris nikako nije mogla da bude ubijena slučajno. Prema britanskom profesoru Majklu Baumu ova scena koju je oslikao Kozimo prikazuje scenu brutalnog ubistva. Prokris ima duboke posekotine oko ruke baš kao neko ko je pokušao da se odbrani od
napada nožem. Njena leva ruka je savijena unazad u poziciji poznatoj kao "konobarov bakšiš"
što je karakteristično za žrtve kojima je kičmena moždina presečena u tačkama C3 i C4.
Tu je i rana na vratu koja odgovara poziciji C3/C4.

Profesor Baum smatra da slikareva namera da oslika sve ovo nije bila planirana. On predpostavlja
da je Kozimo tražio od lokalne mrtvačnice da mu daju jedan leš za sliku, i eto slučajno je dobio žrtvu koju je neko ubio nožem.
 
Johann Georg Platzer
download.png

Ovo delo daje izjavu o slikarstvu kao plemenitom i intelektualnom bavljenju i važnosti strogog treninga
i vežbanja: umetnik na štafelaju okružen je ateljeom koji vrvi živim modelima, učenicima, asistentima i inspirativnim primerima umetnosti iz ranijih razdoblja . Slike na zidu, štafelaju i podu ne samo da upućuju na velike umetnike iz prošlosti, već zajedno predstavljaju alegoriju pet osjetila.
Na ovoj slici nalazi se tačno 12 umetničkih slika!
 
Dnevna “Noćna straža”
Pogledajte prilog 812189
Tokom obnove Rembrandtove “Noćne straže” 1947. godine, slika je očišćena od debelog sloja čađi. Nakon toga, postalo je jasno da se prizor prikazan u slici ne odvija noću nego na dnevnom svetlu.
Mogo detalja na slici koji su se samo nazirali sada su postali vidljivi.naročito u pozadini slike.
Slika je ovako izgubila na dramatičnosti i bilo bi bolje da je nisu očistili..
moja prva pomisao (nisu trebali da je čiste)
 
"Café Terrace at Night" - Vincent van Gogh

HEERX6 Terrace of a Cafe at Night, by Vincent van Gogh, 1888, Kroller-Muller Museum, Hoge Veluwe National Park, Otterlo, Netherlands, Europe


Na prvi pogled, uljana slika Vinsenta van Goga iz 1888. izgleda kao da je to jednostavno ono što naslov opisuje: stara terasa kafića u šarenolikom francuskom gradu. Ali, 2015. godine, stručnjak za Van Goga Džered Bakster predložio je teoriju da je slika zapravo sama umetnikova verzija "Poslednje večere".

Detaljna studija pokazuje jednu centralnu figuru sa dugom kosom okruženom sa 12 osoba, od kojih jedna izgleda klizi u senku kao Juda. Postoje i mala raspeća sakrivena širom slike, uključujući i ona iznad centralne figure nalik Isusu.
 
Mozart i masoni
15675210-5736710-201-0-1502967116-1502967126-650-1-1502967126-650-ed26301a48-1503589980.jpg

Postoji čvrst dokaz da je Wolfgang Amadeus Mozart bio mason. Čak i u njegovu dječjem portretu Pietra Antonija Lorenzonija možemo vidjeti masonski znak – skrivenu ruku koja ukazuje na
hijerarhijski položaj u tajnom društvu.
Mozart je u svom tematskom katalogu zabeležio da je delo komponovano u julu 1785. za sprovod dvojice braće loža; međutim, dvojica braće loža umrla su tek u novembru iste godine. Razlog zbog kojeg je Mozart sastavio Maurerische Trauermusik bio je taj da bi se koristio kao glazba za masonsku ritualnu ceremoniju kako bi se popeo do stupnja Master Masona. Zapaženi Mozartovi biografi Philippe Autexier i Heinz Schuler pokušavaju odgonetnuti poreklo ovog dela; međutim, oba njihova argumenta temelje se na povijesnom kontekstu. Samo povijesni kontekst nije dovoljan da pruži točno razumevanje geneze Maurerische Trauermusik. Analiza glazbenih elemenata koji se odnose na masonstvo bitna su za razumevanje djela. Cilj ove teze je objasniti kako je Maurerische Trauermusik izvorno korišten kao ritualna glazba. Mozart je ostavio tragove u samoj glazbi kako bi prosvetljenima pokazao njeno pravo značenje. Koristeći Mozartovu povijest s Bratstvom, analizu glazbenih simbola koji se odnose na masonstvo i referencu na druga masonska Mozartova dela, videti ćemo da je Maurerische Trauermusik korišćen kao programska glazba u ritualu za uspon do stupnja Master Masona.
 
Rembrandtova razrokost
15674960-5723910-107-0-1502964731-1502964739-650-1-1502964739-650-ad8e77b69d-1503589980.jpg

Margaret Livingstone i Bevil Conway proučavali su Rembrandtove autoportrete i dokazali da slikar
pati od stereoslepila. Ta je osobitost učinila da slikar malo drugačije promatra svet: video je stvarnost
u 2D-u umjesto u 3D-u. Međutim, moguće je da je stereoslepilo pomoglo Rembrandtu stvoriti svoje besmrtno remek-delo.
 
Simbol snage
15674910-5721860-106-0-1502964229-1502964245-650-1-1502964245-650-4afdd076b5-1503589980.jpg

Likovi Davida i Golijata u još jednoj fresci Sikstinske kapele koju je stvorio Michelangelo formiraju hebrejsko pismo gimel, koje simbolizira snagu u mističnoj tradiciji kabale.

Reč gimel povezana je s gemul , što znači 'opravdana otplata' ili davanje nagrade i kazne.
Gimel je također jedno od sedam slova koja dobijaju posebne krunice (zvane tagin ) kada su
napisana u Sefer Tora .
 
Mona Liza

Tajna čuvene slike krije se zapravo u njenim očima. Slova i simboli u njenim očima vidljivi su pod lupom i sigurno se radi o poruci, tvrde stručnjaci.
Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti. Metodom uvećavanja, oni su, naime, otkrili da se u njenim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima koju sada nastoje da dešifruju.
166013_profimedia0156523112_ff.jpg

Istoričar umetnosti Silvano Vinčenti navodi da se u desnom oku nalaze slova L i V koja upućuju na inicijale slavnog renesansnog majstora.

"U levom oku se takođe kriju simboli. Teško ih je razlučiti, ali se najverovatnije radi o
slovima C, E i B. Ovi simboli nisu vidljivi golim okom, ali se jasno razaznaju ispod lupe"
,
kazao je on.
"Znamo da je Da Vinči koristio simbole i gotovo smo sigurni da se radi o poruci", dodao je on.
Pojedini istoričari navode da je Da Vinči bio homoseksualac i da ga je ljubav prema zagonetkama podstakla da se predstavi kao žena.
 
Tajna večera
Još jedna Da Vinčijeva slika koja izaziva polemiku već vekovima. Prema rečima istoričara,
on je pokušao da ukaže da je Isus bio smrtnik.
218517_shutterstock-126571364_ff.jpg


Poslednja večera Leonarda da Vinčija nije jedina postojeća verzija. Međutim, veruje se da je daleko jedinstvenija nego što se mislilo i da krije tajne poruke. Šta ako je to istina? Šta ako njegove slike sadrže čuveni “Da Vinčijev kod”, kako je jednom predloženo?
Ostale slike prikazuju Isusa sa njegovih 13 svetaca, ali Da Vinčijeve slike su jedinstvene i jedan istraživač smatra da je otkrio razlog zašto nije stavio oreol iznad Isusove glave i njegovih učenika. Prema istraživaču, ovo je izostavljeno kako bi pokazalo da je Isus bio običan smrtnik, a veruje se da pored Isusa sedi Marija Magdalena.
 
Krilata Bogorodica i svetac sa psećom glavom

Manastir Sukovo u okolini Pirota mjesto je na kome se nalaze još dvije freske sa neobičnim
motivima koji do danas nisu pouzdano razjašnjeni.
Bogorodica je oslikana na jedinstven način, s obzirom na striktna pravila u hrišćanskoj ikonografiji da samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj mogu biti prikazani sa krilima.
1118918735.jpg


Naš sagovornik smatra da je ova nerazjašnjena misterija posljedica težnje ka živopisnosti same slike, prije nego što je teološki opravdana.

„Manastir Sukovo je veliki manastir koji ima ogroman program i ikonografske teme koje se predstavljaju tek u postvizantijskoj umjetnosti kao što je recimo kompletno ilustrovana Molitva Gospodnja. U takvom jednom razmišljanju se pojavljuje i to da Bogorodica može da ima krila.“
Sveti Hristofor pripadao posebnoj vrsti ljudi

Govoreći o crtežu Svetog Hristofora, koji umesto ljudske ima pseću glavu Popović
ističe da svetac zapravo predstavlja simbol.

1118918582.jpg


„Sveti Hristofor spada u one mučenike koji predstavljaju samo sebe, ne predstavlja samo svedoka Hristovog. U najvećem broju crkava iz tog vremena Hristofor je oslikan poput svih drugih svetaca, a zašto on ima glavu psa u manastiru Sukovo, teže je objasniti.“
Popović, međutim, napominje da kada pogledamo svece, na primer Koptske crkve, videćemo da on nije jedini, već da postoji nekoliko svetaca koji su na sličan način oslikani.

„To se oslanja na drevna verovanja koja se nastavljaju sve do vremena Marka Pola. U knjigama se opisuju tobožnji narodi koji su postojali na Zemlji, narodi čiji su pripadnici bili kao kiklopi, sa jednim okom, ili narodi čiji su ljudi bez glave itd. Jedan od naroda koji je opisan je i narod koji umesto ljudske glave ima pseću. To je jedna od mogućnosti.“
Popović pojašnjava da je period u kome je freska nastala više bio naklonjen živopisnosti
nego složenoj teologiji.

„Oslikavanjem pseće glave poslata je poruka da Hristofor pripada posebnoj ljudskoj vrsti“, kaže Popović.
(sputnik)
 
„Autoportret sa dva kruga“
portret-sa-dva-kruga.jpg


Ovo je samo jedan od Rembrantovih mnogobrojnih portreta. Slika prikazuje Rembranta koji
u ruci drži svoju paletu sa bojama i četkicama, dok se u pozadini slike mogu videti dva
enigmatična kruga.

Postoji više teorija o njihovom značenju, neke teorije govore da krugovi predstavljaju mapu
sveta
, a druge im pridaju razna simbolična značenja. Sve u svemu, nikada nećemo moći sa sigurnošću da znamo koja je poenta Rembrantova dva kruga.
Delo je naslikano između 1665. i 1659. godine i smatra se jednim od najpoznatijih poznih Rembrantovih umetničkih dela, kao i jednim od najboljih autoportreta ikada naslikanih.
 

Back
Top