Skrivene pesme na pločama i CD - u

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
34.207
Sve manje i manje ljudi kupuje CD tako da to i nije više aktuelno, ali sećam se da su pojedini imali "skrivene" pesme koje su bile istog kvaliteta a neke možda i najbolje na CD-u.
U pitanju su pesme koje nisu reklamirane da se tu nalaze niti su izlistane. Jednostavno moraš da slušaš ceo CD da bi na kraju naleteo na to. Naravno, ako ti neko kaže, onda znaš da treba i da tražiš.

Da li neko ima ovo iskustvo, da li se seća neke skrivene pesme na bio kom CD-u?
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
34.207
Kada se malo promislim, bio je skrivenih pesama i na LP pločama.

Prva skrivena pesma je verovatno „Her Majesti“ grupe The Beatles.

Pesmu od 23 sekunde napisao je i izveo Pol Makartni i prvobitno je trebalo da bude deo mešavine koja se pojavljuje na drugoj strani „Abbey Road“. Međutim, Makartni je rekao inženjeru Džonu Kurlanderu da je izostavi sa albuma. Kurlander je sledio Makartnijeve instrukcije, ali je kasnije dodao na sam kraj albuma, nakon nekoliko sekundi tišine.

 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
34.207
Iako je ovaj fenomen počeo sa vinilom, CD-ovi sadrže zanimljivije skrivene numere od vinilnih ploča.

Imalo je više da se petlja. CD-ovi su digitalni format, dozvoljavali su vam da radite stvari kao što je petljanje sa brojevima numera. Mogli biste malo više da naglasite tišinu. Pošto su kompakt diskovi duže trajali, postojalo je viš emogućnosti za igru.

A jedna od stvari sa kojima su se petljali zove se pre-razmak. U suštini... ako uzmete CD sa pre-gap numerom na njemu, zapravo možete da ga premotate nazad dalje od nula-nula-tačka-nula-nula i pronađete još jednu ili dve pesme. Zaista dobar primer ko je ovo zaista dobro koristio je bend Ash. Oni su bili alternativni rok bend iz 90-ih i na svoju prvu ploču su zapravo uključili jedan od svojih ranih singlova koji je snimljen pre nego što su napravili ovaj album.

Sick Party (2008 - Remaster)​

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.