JOJ KOLIKO SAM PROPUSTILA!!! I iskreno, zamara me da odgovaram na sva prepucavanja...pa cu samo kopirati moj post od pre nekog vremena i zelim da kazem da ce svi prisutni na Beogradskoj izlozbi imati priliku da vide kratkodlakog skotskog ovcara, odlicnog predstavnika rase i mislim da ce posle toga biti UZALUDNA SVA OVA PRICA!!!
Moze nekome da se svidja vise jedno ili drugo, ali standard vazeci je jedan jedini..
NA KRAJU POSTA IMA LINK ZA ILUSTROVANI STANDARD!!! MOLIM VAS POGLEDAJTE!!! SAMO SLEP NECE VIDETI STA JE PO STANDARDU "ISPRAVNO" !!!
Svaciji trud cenim, iako se ne slazem sa nekim vidjenjem rase! A toliko sam naucila o ovim psima, da sam otvorena za bilo koju diskusiju bez prepucavanja i MOLIM VAS nemojte mi govoriti o sudijama, kada svi koji smo posecivali izlozbe vidimo npr. muzjaka sa milion titula i nepravilno usadjenim repom i prekratkim vratom. Tako da i o tome moze da se povede beskonacna rasprava, u kojoj mi je besmisleno da ucestvujem...
MOJ POST OD PRE NEKOG VREMENA : (nije mi se dalo da ga ispravljam,nemojte mi zameriti,sustina je bitna ) :
Drago mi je da smo se okupili mi ljubitelji "klasicne Lesi" ,i znam da ih ima još puno.... nego, moram da prokomentarišem i moderne
Slažem se da je nova linija uzla maha, ali ne slažem se da je to budućnost rase, sve dok ne promene standard.Zar nije smisao kinologije očuvanje karakteristika rase, a čemu služi STANDARD ako ćemo ga svaki put menjati ako u tome ne uspemo??!!
Kratkodlaki škotski ovčari su mnogo manje iskrivljeni. Bujna dlaka je svakako odigrala ulogu u ovoj nepoželjnoj evoluciji, žrtvovali su sve da je postignu, a sad kad je imaju mogu fino skrivati mane pod njom. Inače sam kvalitet dlake je isto otišao u pogrešnom smeru - standard traži čvrstu i tvrdu dlaku koja prati linije tela, a ono što najčešće vidimo je bujna vunasta dlaka koja skriva sve.

na slici je Sandcastle's Tickled Pink
Ove dve pasmine ocjenjuju se po istom standardu! Znači teoretski, kad ošišate ovo prvo, trebali biste dobiti ovo drugo. Je li moguće da ugledne, obrazovane kinološke sudije i uzgajivači koji su godinama u tome nisu u stanju da vide da tu nešto ne štima?
Zatim, dugačak i lagan iskorak je jako važna osobina svih ovčarskih pasa pa tako i škota. Preotvoren prednji ugao kod većine modernih škota povlači za sobom nedovoljan iskorak, i da se ne lažemo to se primećuje na izložbama. (samo da kažem da imam napismeno kao manu mog psa od jedne sudije to da mi pas hoda kao po pravoj liniji....sta na to čovek da kaže osim - čitaj standard- That means that the feet are moving on the same line, when touching the ground the centre line of balance of the body. The correct Collie does not roll in front, neither is he in nor out at elbow, and his legs should be straight. A straight line can be drawn from the shoulder joint, through the upperarm and all through the frontleg. The foot touches the ground at the centre line of body )
Evo jedan lep citat:
Forever a Sheepdog
First of all, the most important question perhaps we have to ask ourselves - what sort of breed is, or should be, the Collie? Everybody knows that it is a sheepdog, and this we have to bear in mind - all the time. A Collie is a sheepdog and should forever be, even if the fast majority does not do any sheepdog work at all. But as well as a Collie is a Sheepdog, a Bullterrier was a dog for fighting, a Saluki a long distance hunting dog, a Saint Bernard a rescue dog in the mountains etc. All should be bred as if they still were able to fulfill their purposes. And we should also remember that all over the world one of the most important taksks of the different Kennel Clubs and their members is to preserve and improve the breeds according to the standards - not to change them.
Da ne širim bas previše ,jer ja sam tip osobe koja kad se zainteresuje za nešto, temeljno pristupi tome, a moram da se zahvalim nasoj prijateljici Smeh, na prvim informacijama koje sam dobila o ovoj rasi, zatim jednoj divnoj devojci iz Zagreba, koja je ponosni vlasnik malo je reći predivnih kuja, dugodlake i kratkodlake (nju često citiram čisto da se zna!, jer devojka ima toliko znanja o ovoj rasi da je to zadivljujuce, pa njoj ide najviše zasluga za većinu interesantnih stvari i slika koje stavim!)
Dok je njenih divnih pasa, zatim ljudi kao što su Jadranka Mijatović i Denis Sabolić i njihovih božanstvenih pasa(ostalih brojih odgajivača klasičnih škota), na kraju krajeva nas i naših ljubimaca, nije sve tako crno
Zato kada budete tražili dečka za Lanu, molim vas da to bude momak dostojan nje - pa da održimo taj naš srpski brend !!!
p.s. što se tiče izložbe koju je sudio gospodin Vreteničić, u direktnoj konkurenciji smo imali ćerku Monsolana Sunstara a zatim i mužjaka iz razreda šampiona, a eto njemu se svidela ova klasična...ma ko će ga znati A zatim smo usli u top6 od ogromnog broja pasa na Junior BIS-u ...ma to je toliko subjektivno, i nekad smešno, kad dvoje ljudi o istom psu kažu suprotne stvari
ako nekome nesto nije jasno neka pogleda -
http://www.savita.spb.ru/standart-4.htm