Škotski ovčar ("Lesi")

O tome ja tebi i pricam da cak ni sudija koji forsira klasicni tip tebi ne bi mogao da da neku titulu mada mene u nasoj kinologiji vise nista ne moze da iznenadi.

Evo jednog klipa gde cete da vidite "briznog" vlasnika kome ja nije samo da ne bi dodelio titulu nego bi mu i pse oduzeo.

pa mozda i nemoze da dobije titulu, jer je jos u razvoju i mrsaviji je za 6-7kg od trovanja...
Ja sam rekao jos na pocetku da to takmicenje u lepoti je samo izmisljeno i nastalo zbog para, O UKUSIMA NE TREBA RASPRAVLJATI!!!!!
ovo je zemlja dembelija, i covek ako hoce moze da izvede i mesanca od 15 god na izlozbi u grupi fc1 i da uzme nagradu za bebe...kako li sve vec taj rang zove..nerazumem se jer me neinteresuje...
ako budem hteo da se takmicim sa svojim psom u necemu to ce biti agiliti i nista vise...
Na agiliti gledam kao na sve sportove koje postoje...ko je bolji i pametiji pobedice...

pa mozda i nemoze da dobije titulu, jer je jos u razvoju i mrsaviji je za 6-7kg od trovanja...
Ja sam rekao jos na pocetku da to takmicenje u lepoti je samo izmisljeno i nastalo zbog para, O UKUSIMA NE TREBA RASPRAVLJATI!!!!!
ovo je zemlja dembelija, i covek ako hoce moze da izvede i mesanca od 15 god na izlozbi u grupi fc1 i da uzme nagradu za bebe...kako li sve vec taj rang zove..nerazumem se jer me neinteresuje...
ako budem hteo da se takmicim sa svojim psom u necemu to ce biti agiliti i nista vise...
Na agiliti gledam kao na sve sportove koje postoje...ko je bolji i pametiji pobedice...

Uh, toliko prašine i perja da bi na kraju ispalo da će pas samo na agiliti?! :dontunderstand: (Ne mislim samo na tebe.) Svakako bi trebalo da ga oporaviš zbog njega samog (ovo kažem kao veterinarski tehničar i iskreni ljubitelj pasa) a da li se uklapa u standard i koji je tip nije bitno ako ti njega voliš. A moje lično, istina, laičko, mišljenje, kao i još nekih ovde ;) je da svi mi znamo kako je Lassie izgledala, kao i da ovi novi psi deluju ne nasmejano, nego namrgođeno i otečeno kao da su se tek probudili posle burne noći. Svakako da bi stari tip pokazao daleko bolje rezultate na livadi sa ovcama ili na terenu za agiliti, flyball ili bilo koji drugi sport u kojem ova rasa može da se takmiči a to je ono što mi je kao ljubitelju životinja, osobi koja brine o njihovim pravima i o njihovom zdravlju najbitnije. Jer lepota je u oku posmatrača i o ukusima ne vredi raspravljati. (A standard je već nešto treće. ;))

ja kazem da je moj pas najlepsi i najbolji... :hvala:
ja sam ti samo rekao da se razlikuju po gradji...skelet im se razlikuje...
svi dobro znaju da je skotski ovcar postao poznat po onom starom filmu. i kada vide skotskog ovcara na ulici, kazu "jao vidi ga lesi"... tvoj ne lici na lesija kao iz filma (bez uvrede) za razliku od mog...
Stasu odgajivaci uradili, naravili, izmisli, pa je tvom coliu takva dlaka, njuska i oci mene ne interesuje... Ja ne kazem da tvoj nije coli...samo kazem se mnogo razlikuju...

Definitivno je film samo naskodio rasi.Pa jel ti stvarno mislis da je taj pas iz filma idealan skotski ovcar?

Naravno da nije bila idealna ali je bila tipični, autohtoni primerak rase. Iskreno, ono što izložbeni kinolozi urade rasi koje se "dohvate" još nijednom nije valjalo. Uništeni su zbog izložbi toliki psi, tolike su rase degradirane i otežan im je život da je to strašno. I kažem to sa aspekta zdravstvenog stanja jedinki.

Uh, toliko prašine i perja da bi na kraju ispalo da će pas samo na agiliti?! :dontunderstand: (Ne mislim samo na tebe.) Svakako bi trebalo da ga oporaviš zbog njega samog (ovo kažem kao veterinarski tehničar i iskreni ljubitelj pasa) a da li se uklapa u standard i koji je tip nije bitno ako ti njega voliš. A moje lično, istina, laičko, mišljenje, kao i još nekih ovde ;) je da svi mi znamo kako je Lassie izgledala, kao i da ovi novi psi deluju ne nasmejano, nego namrgođeno i otečeno kao da su se tek probudili posle burne noći. Svakako da bi stari tip pokazao daleko bolje rezultate na livadi sa ovcama ili na terenu za agiliti, flyball ili bilo koji drugi sport u kojem ova rasa može da se takmiči a to je ono što mi je kao ljubitelju životinja, osobi koja brine o njihovim pravima i o njihovom zdravlju najbitnije. Jer lepota je u oku posmatrača i o ukusima ne vredi raspravljati. (A standard je već nešto treće. ;))

ma mene standard ne interesuje!!! bas zbog toga sto o ukusima ne treba raspravljati necu ga izvodoti na izlozbe jer je to obicna glupost po meni... Idemo na agiliti da pokazemo sta smo naucili i koliko smo pametni...nista vise.

Kad se već pominje filmska Lessie, moram da se pohvalim svojom kolekcijom filmova:

MV5BMTYzODA2MzA5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI3OTUyMQ@@._V1._SX323_SY400_.jpg

Lassie Come Home (1943)

MV5BMTI3MzE5MzYxNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMTE3OTUyMQ@@._V1._SX326_SY400_.jpg

Son of Lassie (1945)

MV5BMTM0MTgxMjQ1NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTY2NDkxMQ@@._V1._SX250_SY400_.jpg

Hills of Home (1948)

MV5BNzAxMDM3ODYyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDA3OTUyMQ@@._V1._SX329_SY400_.jpg

Courage of Lassie (1946)

MV5BMjE4ODA0MjQ1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwODIwODUyMQ@@._V1._SX278_SY400_.jpg

The Painted Hills (1951)

MV5BMTYwNDg4NjMwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgzNTYxMQ@@._V1._SX285_SY400_.jpg

Lassie (1994)

MV5BMTUwNDk0NTYxNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjE1ODUzMQ@@._V1._SX271_SY400_.jpg

Lassie (2005)

A ovo se mučim da nađem već duže vreme:

MV5BMjEwODQ2NDQ0NF5BMl5BanBnXkFtZTYwNDY5NTQ5._V1._SX240_SY400_.jpg

Challenge to Lassie (1949)

MV5BMTg4NTMzMzUzNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjc2NjA0MQ@@._V1._SX297_SY400_.jpg

Flight of the Cougar (1967)

MV5BMTk3NzcwNjYzOF5BMl5BanBnXkFtZTYwMTcyMTA5._V1._SX77_SY140_.jpg

Lassie: A Christmas Tail (1963)

Poslednja izmena:
Millubie, ovak klip sto si postavio...ja kao ljubitelj pasa a narocito skotskih ovcara...bi uleteo i nasutirao: prvo sudiju...koji nezna pravila...zar ne bi trebalo da sudija pipne dlaku, pipne testise psa i tako pipaju ci psa vidi da li je agresivan?!?!?!?
a drugo ovog lika koji muci psa...odlicno se vidi da liku treba titula da bi dobro prodao stence zahvaljujuci papirima...a jos bolje se vidi strah i nezadovoljstvo psa...
Ja se izvinjavam svima na ovim mojim komentarima, ali ***, nemam dlake na jeziku...i ne podnosim takve gluposti...ako nekome smetaju moji komentari neka me prijavi krstarici da me banuju...

Kad se već pominje filmska Lessie, moram da se pohvalim svojom kolekcijom filmova:

MV5BMTYzODA2MzA5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI3OTUyMQ@@._V1._SX100_SY124_.jpg

Lassie Come Home (1943)

MV5BMTI3MzE5MzYxNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMTE3OTUyMQ@@._V1._SX100_SY123_.jpg

Son of Lassie (1945)

MV5BMTM0MTgxMjQ1NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTY2NDkxMQ@@._V1._SX88_SY140_.jpg

Hills of Home (1948)

MV5BNzAxMDM3ODYyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDA3OTUyMQ@@._V1._SX100_SY121_.jpg

Courage of Lassie (1946)

MV5BMTgyMjM5NzgyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMDIzMzU1MQ@@._V1._SX100_SY100_.jpg

The Painted Hills (1951)

MV5BMTYwNDg4NjMwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgzNTYxMQ@@._V1._SX100_SY140_.jpg

Lassie (1994)

MV5BMTUwNDk0NTYxNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjE1ODUzMQ@@._V1._SX95_SY140_.jpg

Lassie (2005)

MV5BMjE5NjY2MzU1NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjkxNjIyMQ@@._V1._SX77_SY140_.jpg

MV5BMTg4NTMzMzUzNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjc2NjA0MQ@@._V1._SX100_SY135_.jpg

MV5BMjAzNDI4OTU5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDE1NTYxMQ@@._V1._SX77_SY140_.jpg

:rumenko: od svih filmova ja gledao samo Lassie Come Home (1943)]
koji preporucujes da se pogleda...?

MV5BMTYzODA2MzA5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI3OTUyMQ@@._V1._SX323_SY400_.jpg

Lassie Come Home (1943)

MV5BMTI3MzE5MzYxNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMTE3OTUyMQ@@._V1._SX326_SY400_.jpg

Son of Lassie (1945)

MV5BMTM0MTgxMjQ1NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTY2NDkxMQ@@._V1._SX250_SY400_.jpg

Hills of Home (1948)

MV5BNzAxMDM3ODYyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDA3OTUyMQ@@._V1._SX329_SY400_.jpg

Courage of Lassie (1946)

MV5BMjE4ODA0MjQ1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwODIwODUyMQ@@._V1._SX278_SY400_.jpg

The Painted Hills (1951)

MV5BMTYwNDg4NjMwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgzNTYxMQ@@._V1._SX285_SY400_.jpg

Lassie (1994)

MV5BMTUwNDk0NTYxNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjE1ODUzMQ@@._V1._SX271_SY400_.jpg

Lassie (2005)

MV5BMjEwODQ2NDQ0NF5BMl5BanBnXkFtZTYwNDY5NTQ5._V1._SX240_SY400_.jpg

MV5BMTg4NTMzMzUzNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjc2NjA0MQ@@._V1._SX297_SY400_.jpg

MV5BMTk3NzcwNjYzOF5BMl5BanBnXkFtZTYwMTcyMTA5._V1._SX77_SY140_.jpg

Pa bre Dragane sto ne rece da imas sve te filmove moj omiljeni je bio Son of Lassie kad sam bio mali.

Pa zašto ne pričate da vam trebaju :D :D :D
Sve sam inače gledao kao mali. Pre jedno par meseci sam sebi dao zadatak da kompletiram kolekciju, delimično sam i uspeo, ovo što nisam našao teško da se i može naći, izostavio sam jedino Magic of Lassie što je inače neka vrsta kompilacije svih filmova. Od prevoda jedino Lassie Come Home, ostalo je bez titla.Inače nisam još ni počeo da gledam, mislio sam ovih dana da krenem jedan po jedan.

ps. kome trebaju filmovi mogu mu dati sajtove odakle sam nabavljao, ali na pm jer neznam da li je ok da ih stavljam ovde

Pozdrav drustvo i od mene. :dontunderstand:

Ne moze da prodje ni jedan forum bez ostrih sukoba ljubitelja starih i novih linija skota.
Ja uzgajam vec 15. godina skotske ovcare i pre par godina sam tek poceo da izlazem.
Pravi ljubitelji pasa znaju kakva je ovo plemenita rasa i kako su privrzeni ljudima.
Ne vidim razlog da se sada raspravljamo u nedogled oko necega sto ne mozemo promeniti.
Forumi su mesto gde se razmenjuju misljenja, iskustva. Ovim tokom razvijanja teme otici ce se u gasenje teme. :mazipsa:

Ni ova zenka na slici nije ni natapirana niti sam stavljao bilo koje sredstvo a to sto je odlakana tako bujno je cista genetika evo nekih slika koje nisu reklamne gde se igra ili mozda mislis da je tapiram i za setnju.Na prve dve je stara 9 meseci a na druge dve godinu dana.
Nismo se razumeli.
Pomenuh samo šta sam viđala. To i dalje ne znači da sam rekla da svaki pas sa takvom dlakom jeste natapiran. ;)
Spomenuh da kapiram da si ozbiljan odgajivač, te zaista verujem da se time ne baviš.
Samo sam odgovorila na pitanje koji pas mi se, uslovno, ne dopada.
I dalje ne mislim da to ne podrazumeva i činjenicu da je pas "loš" (stavljam navodnike, jer ni jedan pas nije stvarno loš... samo više ili manje odstupa od zamišljenog idealnog. I sve je stvar ukusa, nekad i navike.

Ako je ovo upuceno meni ja se ni u ringu ne ponasam takmicarski.Da iskreno vise volim moderan tip to je tacno ali volim i klasicne ne volim samo kad neko hoce da upropasti rasu.Rekla si jednom da ti ovi novi deluju namrgodjeno ,vidis meni deluju nasmeseno i plemenito.

Oči: One su veoma značajno obeležje i daju psu umiljat izgled. Srednje velike (ni u kom slučaju vrlo male), postavljene nešto ukoso, bademaste, tamno kestenjaste, izuzev kod blu-merla, kod kojih su oči često (jedno ili oba potpuno ili jedno ili oba delimično) plave ili plavo tačkaste. Izraz je pun inteligencije, sa živahnim i opreznim pogledom kada je pas na oprezu.

Izvini ali nesto mi se tu ne uklapa ovaj pas da ne pominjem zadnje noge koje su katastrofa.

Vidiš... ovo je upravo ono o čemu pričamo!
Složićeš se da oboje (izvinjavam se ostalim učesnicima, ali odgovaram tebi, jer si se i ti nadovezao na moje postove) vrlo dobro znamo da idealan pas ne postoji (ja bih pre rekla da je svaki idealan... samo su ljudi loši, ali ovde pričamo o izgledu i uklapanju u standard) i da je "stepen" odstupanja stvar individualne procene i stava.
Meni i dalje oni "novi" koje si postavio deluju nekako namrgođeno, a ovaj dole čiji se tebi pogled ne uklapa u navedene reči - deluje baš umilno. Ali zaista ne sporim da ti sve to doživljavaš i vidiš onako kako pišeš. I to je OK, neka su oni nama živi i zdravi... veseli i bleskasti. I super je kad svako ima ono što mu se više dopada ;).

Pa zašto ne pričate da vam trebaju :D :D :D
Sve sam inače gledao kao mali. Pre jedno par meseci sam sebi dao zadatak da kompletiram kolekciju, delimično sam i uspeo, ovo što nisam našao teško da se i može naći, izostavio sam jedino Magic of Lassie što je inače neka vrsta kompilacije svih filmova. Od prevoda jedino Lassie Come Home, ostalo je bez titla.Inače nisam još ni počeo da gledam, mislio sam ovih dana da krenem jedan po jedan.

ps. kome trebaju filmovi mogu mu dati sajtove odakle sam nabavljao, ali na pm jer neznam da li je ok da ih stavljam ovde

Nije. (ne zbog nas i "krstarice" nego zato što je to zakonom zabranjeno ;))

Pozdrav drustvo i od mene. :dontunderstand:

Ne moze da prodje ni jedan forum bez ostrih sukoba ljubitelja starih i novih linija skota.
Ja uzgajam vec 15. godina skotske ovcare i pre par godina sam tek poceo da izlazem.
Pravi ljubitelji pasa znaju kakva je ovo plemenita rasa i kako su privrzeni ljudima.
Ne vidim razlog da se sada raspravljamo u nedogled oko necega sto ne mozemo promeniti.
Forumi su mesto gde se razmenjuju misljenja, iskustva. Ovim tokom razvijanja teme otici ce se u gasenje teme. :mazipsa:

Dobrodošao i na naš forum. :). Očekujem da nam predstaviš svoje pse.
Sad ću biti malo lična.
Podforum koji se najpre zvao "kućni ljubimci", posle smo ga malo reorganizovali i nazvali "Svet životinja", uređujem jako dugo. Životinje volim, pse posebno, ali u ovu rasu sam potpuno, totalno i nepopravljivo zaljubljena. I napravili smo od čitavog "sveta životinja" jedno lepo, prijatno i civilizovano mesto gde jedva da ima bilo kakvih potreba za intervencijom moderatora.
Ova tema mi je, razumljivo, posebno draga i posebno važna. I možete li da zamislite osećaj kad se baš tu javljaju sukobi?! Dakle... ne na temama o pit bulu, ili već ne znam kojem, već na temi o "mojim" škotskim ovčarima?!
Kako ovu svoju lujikicu, koja je daleko od idealnog psa po standardima, obožavam, ne zato što je lepa ili nije lepa ili manje lepa... već zbog toga kakva je.
Normalno je da mi je lepa... ali sam imala i (objektivno) lepše pse. I ništa ih nisam volela više... možda je samo mojoj sujeti godilo kad mi pas pobedi na izložbi, ili priđe "konkurencija" pa kaže kako mu se dopada baš moj pas... Ali to je kratkotrajno zadovoljstvo. Prestala sam da ga vodim po izložbama kad sam skontala da njemu to ne prija: gužva, visoke temperature, čekanje na red...
Elem... htedoh reči, nije važno koji je "tip". jedino je važno da je pas(ili psi) koga imamo, naš, da ga volimo i da smo njime zadovoljni.
O ostalom možemo da razgovaramo, ali je besmisleno raspravljeti se i svađati.
Hvala vam na razumevanju.

JOJ KOLIKO SAM PROPUSTILA!!! I iskreno, zamara me da odgovaram na sva prepucavanja...pa cu samo kopirati moj post od pre nekog vremena i zelim da kazem da ce svi prisutni na Beogradskoj izlozbi imati priliku da vide kratkodlakog skotskog ovcara, odlicnog predstavnika rase i mislim da ce posle toga biti UZALUDNA SVA OVA PRICA!!!
Moze nekome da se svidja vise jedno ili drugo, ali standard vazeci je jedan jedini..

NA KRAJU POSTA IMA LINK ZA ILUSTROVANI STANDARD!!! MOLIM VAS POGLEDAJTE!!! SAMO SLEP NECE VIDETI STA JE PO STANDARDU "ISPRAVNO" !!!

Svaciji trud cenim, iako se ne slazem sa nekim vidjenjem rase! A toliko sam naucila o ovim psima, da sam otvorena za bilo koju diskusiju bez prepucavanja i MOLIM VAS nemojte mi govoriti o sudijama, kada svi koji smo posecivali izlozbe vidimo npr. muzjaka sa milion titula i nepravilno usadjenim repom i prekratkim vratom. Tako da i o tome moze da se povede beskonacna rasprava, u kojoj mi je besmisleno da ucestvujem...

MOJ POST OD PRE NEKOG VREMENA : (nije mi se dalo da ga ispravljam,nemojte mi zameriti,sustina je bitna ) :

Drago mi je da smo se okupili mi ljubitelji "klasicne Lesi" ,i znam da ih ima još puno.... nego, moram da prokomentarišem i moderne
Slažem se da je nova linija uzla maha, ali ne slažem se da je to budućnost rase, sve dok ne promene standard.Zar nije smisao kinologije očuvanje karakteristika rase, a čemu služi STANDARD ako ćemo ga svaki put menjati ako u tome ne uspemo??!!
Kratkodlaki škotski ovčari su mnogo manje iskrivljeni. Bujna dlaka je svakako odigrala ulogu u ovoj nepoželjnoj evoluciji, žrtvovali su sve da je postignu, a sad kad je imaju mogu fino skrivati mane pod njom. Inače sam kvalitet dlake je isto otišao u pogrešnom smeru - standard traži čvrstu i tvrdu dlaku koja prati linije tela, a ono što najčešće vidimo je bujna vunasta dlaka koja skriva sve.

na slici je Sandcastle's Tickled Pink
Ove dve pasmine ocjenjuju se po istom standardu! Znači teoretski, kad ošišate ovo prvo, trebali biste dobiti ovo drugo. Je li moguće da ugledne, obrazovane kinološke sudije i uzgajivači koji su godinama u tome nisu u stanju da vide da tu nešto ne štima?

Zatim, dugačak i lagan iskorak je jako važna osobina svih ovčarskih pasa pa tako i škota. Preotvoren prednji ugao kod većine modernih škota povlači za sobom nedovoljan iskorak, i da se ne lažemo to se primećuje na izložbama. (samo da kažem da imam napismeno kao manu mog psa od jedne sudije to da mi pas hoda kao po pravoj liniji....sta na to čovek da kaže osim - čitaj standard- That means that the feet are moving on the same line, when touching the ground the centre line of balance of the body. The correct Collie does not roll in front, neither is he in nor out at elbow, and his legs should be straight. A straight line can be drawn from the shoulder joint, through the upperarm and all through the frontleg. The foot touches the ground at the centre line of body )

Evo jedan lep citat:
Forever a Sheepdog

First of all, the most important question perhaps we have to ask ourselves - what sort of breed is, or should be, the Collie? Everybody knows that it is a sheepdog, and this we have to bear in mind - all the time. A Collie is a sheepdog and should forever be, even if the fast majority does not do any sheepdog work at all. But as well as a Collie is a Sheepdog, a Bullterrier was a dog for fighting, a Saluki a long distance hunting dog, a Saint Bernard a rescue dog in the mountains etc. All should be bred as if they still were able to fulfill their purposes. And we should also remember that all over the world one of the most important taksks of the different Kennel Clubs and their members is to preserve and improve the breeds according to the standards - not to change them.

Da ne širim bas previše ,jer ja sam tip osobe koja kad se zainteresuje za nešto, temeljno pristupi tome, a moram da se zahvalim nasoj prijateljici Smeh, na prvim informacijama koje sam dobila o ovoj rasi, zatim jednoj divnoj devojci iz Zagreba, koja je ponosni vlasnik malo je reći predivnih kuja, dugodlake i kratkodlake (nju često citiram čisto da se zna!, jer devojka ima toliko znanja o ovoj rasi da je to zadivljujuce, pa njoj ide najviše zasluga za većinu interesantnih stvari i slika koje stavim!)
Dok je njenih divnih pasa, zatim ljudi kao što su Jadranka Mijatović i Denis Sabolić i njihovih božanstvenih pasa(ostalih brojih odgajivača klasičnih škota), na kraju krajeva nas i naših ljubimaca, nije sve tako crno

Zato kada budete tražili dečka za Lanu, molim vas da to bude momak dostojan nje - pa da održimo taj naš srpski brend !!!

p.s. što se tiče izložbe koju je sudio gospodin Vreteničić, u direktnoj konkurenciji smo imali ćerku Monsolana Sunstara a zatim i mužjaka iz razreda šampiona, a eto njemu se svidela ova klasična...ma ko će ga znati A zatim smo usli u top6 od ogromnog broja pasa na Junior BIS-u ...ma to je toliko subjektivno, i nekad smešno, kad dvoje ljudi o istom psu kažu suprotne stvari

ako nekome nesto nije jasno neka pogleda - http://www.savita.spb.ru/standart-4.htm

Poslednja izmena:
P.S. Mislim da o dlaci dovoljno pise, nisam mogla sve da citirami svima da odgovaram pojedinacno i Millubie mislim da nema potrebe da pricamo na temu odlacenosto, lepo pise u mom tekstu..mogu jos puno toga da nadjem iz literature koju sam procitala (a koju verovatno retko ko od sudija i cita)...dva tipa iste rase, i dlaka i jednog i drugog nisu za poredjenje...imajte strpljenja molim vas pa procitajte ovaj "kratak" tekst i bacite pogled na standard.

Jedva cekam da cujem komentar na standard!!! MILLUBIE slazem se da se nekome svidja vise jedno nekome drugo, ali dva pitanja za tebe.
- Da li mislis da "moderni" skotski ovcari imaju istu gradju kao kratkodlaki skot sa slike? (standard je isti, to verujem da znas)
- Da li "moderni" skotski ovcari odgovaraju ilustracijama iz vazeceg standarda?? uopste opisu ovih pasa u standardu, uporedi uglove, visinu, iskorak...

Ponavljam (da ne bi imao potrebu da mi nesto ljutito odgovaras) cenim svaciji trud, i nemoj mi reci da ti se moderni vise svidjaju, to svakako znam i nemam nista protiv toga :) , niti tvrdim da je moj pas najlepsi na svetu (meni svakako jeste)..eto samo molim odgovor na ova dva pitanja...

Definitivno je ovo prica bez kraja, ne vidim razloga zasto bi vredjao tudje pse onakvim komentarima...budimo ljubitelji ove rase, pa makar SVAKO NA SVOJ NACIN....besmislena je ova prica, a posebno prica o izlozbama. I neko moze i 50 godina da gaji istu rasu, a da zapravo ne zna previse o njoj...kao sto je generalno sa svim stvarima u zivotu. STO VISE UCIS, SHVATAS DA MANJE ZNAS, a ne razbacujes se nekim povrsim komentarima po forumima...TOLIKO OD MENE, ne zelim ni da ucestvujem u ovakvim raspravama sa ruznim komentarima!

I JOS JEDNA BITNA STVAR!!! MOJ SKOTSKI OVCAR JE POSTAO IZUZETAN RADNI PAS!!! VIDECETE NAS USKORO!!
Malo pre smo stigle sa treninga :)) ...ja nemam reci kojom bih opisala INTELIGENCIJU svog psa (verujem da su takvi i ostali pripadnici ove rase). I moj savet - manje price o dlaci, dajte to su ovcarski psi, steta je da izgube nagon za radom...odlicni su u tome (bar ova moja :P ) :)))

Poslednja izmena:
P.S. Mislim da o dlaci dovoljno pise, nisam mogla sve da citirami svima da odgovaram pojedinacno i Millubie mislim da nema potrebe da pricamo na temu odlacenosto, lepo pise u mom tekstu..mogu jos puno toga da nadjem iz literature koju sam procitala (a koju verovatno retko ko od sudija i cita)...dva tipa iste rase, i dlaka i jednog i drugog nisu za poredjenje...imajte strpljenja molim vas pa procitajte ovaj "kratak" tekst i bacite pogled na standard.

Jedva cekam da cujem komentar na standard!!! MILLUBIE slazem se da se nekome svidja vise jedno nekome drugo, ali dva pitanja za tebe.
- Da li mislis da "moderni" skotski ovcari imaju istu gradju kao kratkodlaki skot sa slike? (standard je isti, to verujem da znas)
- Da li "moderni" skotski ovcari odgovaraju ilustracijama iz vazeceg standarda?? uopste opisu ovih pasa u standardu, uporedi uglove, visinu, iskorak...

Ponavljam (da ne bi imao potrebu da mi nesto ljutito odgovaras) cenim svaciji trud, i nemoj mi reci da ti se moderni vise svidjaju, to svakako znam i nemam nista protiv toga :) , niti tvrdim da je moj pas najlepsi na svetu (meni svakako jeste)..eto samo molim odgovor na ova dva pitanja...

Definitivno je ovo prica bez kraja, ne vidim razloga zasto bi vredjao tudje pse onakvim komentarima...budimo ljubitelji ove rase, pa makar SVAKO NA SVOJ NACIN....besmislena je ova prica, a posebno prica o izlozbama. I neko moze i 50 godina da gaji istu rasu, a da zapravo ne zna previse o njoj...kao sto je generalno sa svim stvarima u zivotu. STO VISE UCIS, SHVATAS DA MANJE ZNAS, a ne razbacujes se nekim povrsim komentarima po forumima...TOLIKO OD MENE, ne zelim ni da ucestvujem u ovakvim raspravama sa ruznim komentarima!

I JOS JEDNA BITNA STVAR!!! MOJ SKOTSKI OVCAR JE POSTAO IZUZETAN RADNI PAS!!! VIDECETE NAS USKORO!!
Malo pre smo stigle sa treninga :)) ...ja nemam reci kojom bih opisala INTELIGENCIJU svog psa (verujem da su takvi i ostali pripadnici ove rase). I moj savet - manje price o dlaci, dajte to su ovcarski psi, steta je da izgube nagon za radom...odlicni su u tome (bar ova moja :P ) :)))

:worth: konacno neko ko me razume!!! sonchy imamo isto razmisljanje za oba tipa rase skotskih ovcara...Ja imam cist dokaz :rtfm: da se stari razlikuju od novih po SKELETU, ali necu o tome vise da pricam (maltim praznu slamu) jer sam vec pisao o tome. cak sam cuo ali na zalost dokaze nemam, da su starog skotskog ovcara ukrstali sa chau- chau-om dok nisu dobili novu "idealnu"... Uporedite chau sa novim...videcete. Novi mi vise lice na pse za setnju i razonodu popud podle a ne na ovcara koji moze da trci za ovcama...

Imam jedno pitanje u vezi radnih pasa, mislim na Vaseg skotskog ovcara, da li pod radnim podrazumevate Agility. Imam prijatelje u Nemackoj koji lesija vode samo na ovu vrstu takmicenja. Za sve ljubitelje ovog sporta evo jednog video snimka. Uzivajte.

Da da na agility mislim ;) Imacu iskoro i ja neki ovakav snimak, pa cete videti! Doduse imam jedan od pre dva ipo meseca kad smo pocinjale, ali verovali ili ne sad radi sve sto i ovaj pas sa snimka (zone, slalom, klackalica...i to kako radi :) posle samo dva ipo meseca :). Tako da hocu paralelno da stavim oba snimka, sa sve datumima da se vidi koja je to neverovatna brzina ucenja i zelja za radom :)

Dovoljno je da kazem da je izabrala agility umesto pecenja koje joj se nudilo...a verujte mi da jedino o cenu ona misli je hrana...mislim da to dovoljno govori :)))))))

Imamo malo iskustvo sa ovcama, ko zna, mozda i to uskoro probam u Sloveniji, ali sigurno cu se uskoro oprobati i na takmicenjima u nasem okruzenju :) Jos da imam vremena ja za sve ovo, ko zna gde bi nam bio kraj:p

...a odgovor za JOVIC88: Dobro kazes, a i moj savet ti je nemoj o ovome da se raspravljas previse...A naravno da su nasi psi nama najlepsi, i naravno da sam svesna da moj pas nije najlepsi primerak rase :) A kako su ove razicitosti u okviru iste rase velike, besmisleno je pricati sta se kome svidja...Moje pitanje je samo jedno...zelim da ih neko na moje oci uporedi sa standardom...a sad, da li se taj tip ljudima generalno vise svidja, i da li ce da pobedjuju na izlozbama, to je vec druga stvar!! Ja sam mislila da je standard relevantan...mada.... Sto se tice dlake jos mi je skoro na samom pocetku, jedan od najpoznatijih odgajivaca iz ex YU zemlje rekao, da klasican skot dobija punu dlaku u 3godini, i to je jedna od osnovnih razlika izmedju ta dva tipa..."moderno stene" je vec u punoj dlaci (naravno ovo punoj je uslovno receno :) ), a naravno i skroz je razlicit tip dlake...tako da eto, nemoj ni o tome da raspravljas :D :D
Ali da ne dubimo pricu, a mogli smo da je prosirimo i na tzv tim skota u Americi..itd. itd...mislim da je besmisleno :)
..NEGO AJDE SVI NA AGILITY : :zcepanje: Meni su se smejali kad su culi sta nameravam sa skotom. Ljudi gledajuci ih po izlozbama imaju utisak da su nasi psi postali skroz razliciti od onih "izvornih ovcarskih pasa"...ali zapravo su fenomenalni!!! :heart:

Poslednja izmena:

Back