Evo mojih pasa tu imate i jedan i drugi tip pa mi kazi Smeh molim te koji je od njih atipican i toliko van standarda jer naravno nijedan nije savrsen.
Joj...

Izgleda da se nismo razumeli. Ja nisam niko ko je kompetentan da daje takve ocene, niti se tako osećam. Ono što iznosim ovde je krajnje dobronamerno, iz pozicije nekog ko
samo voli pse generalno, ovu rasu posebno. Standarde sam "proučavala" onoliko koliko je mene to zanimalo, da sam htela više od toga, verovatno bih se ozbiljnije bavila kinologijom, bila sudija ili već nešto...
Ono što pouzdano znam je da ima stvari koje se rade javno i koje svi vide, ali i dosta toga što se dešava "iza scene" i što, šatro, niko ne zna. Viđala sam eminentne odgajivače koji pred izložbu, u nekom ćošku psima prskaju dlaku lakom za kosu, pa ih posle, kao, "samo" češljaju i tapiraju... viđala sam i one koji pred izkazak u ring skidaju žveke sa ušiju... viđala sam i sudije koje se posle ocenjivanja i proglašenja izvinjavaju pojedinim odgajivačima... I pouzdano znam da ima mnogo "sporazumnih" pobednika, da ima odgajivača koji se pred sezonu dogovore ko će gde izlagati kako ne bi jedan drugom bili konkurencija...i da ne nabrajam.
Kinologija je, na žalost, sve prljavija (i to ne samo kod nas) i "veliki" odgajivači diktiraju standarde sudijama, umesto da bude obrnuto.
Dakle... napisah ovo samo da naglasim kako sam jako, jako daleko od svega toga, kako sam uvek imala samo jednog psa i nema sile da bih ga nekom dala, prodala... bilo šta. Štence koje sam imala od parenja sam ispoklanjala tamo gde sam znala da će im biti dobro, da će ih voleti i da će imati ono što im treba... Psu ocena uopšte ne treba. To je naše takmičenje, ne njihovo. Potomstvo mi je važno samo zato što im je vek kratak... pa mi je nekako lakše kad znam da negde postoji neki šašavko koji je "pokupio" lude gene svog oca ... i mog voljenog mezimca. I sad imam predivnu ženku, staru 3 godine koja nije ni ocenjena (iz čiste nemarnosti... zaboravim da je prijavim tamo gde mi je zgodno da je odvedem), ali mi je svejedno. I da je proglase za "lošu" i negativno ocene, ja je neću voleti manje, niti će ona biti manje lepa, niti manje razmažena...
I pored sve lepote, ovakve ili onakve njuške, nogu... najvažnija i najdivnija osobina ove pasmine je karakter. Zbog toga sam ostala "kod njih", zbog toga mi na pamet ne pada da "menjam" rasu.
Sasvim sigurno je da ti, kao ozbiljan odgajivač, vodiš računa o stvarima o kojima ja i ne razmišljam. Dakle, ne mogu ti biti ravnopravan sagovornik jer znaš neuporedivo više od mene. Da sam htela da se bavim odgojem - davno bih počela. Ali u svemu tome izgube se neki drugi kriterijumi... ako ništa drugo, ta ljubav košta i nečim mora da se nadomesti... da bar sama sebe isplaćuje. Pa ćeš mužjaka za svoje ženke birati i po tome kako je ocenjen, koliko titula ima i sl. Sumnjam da i jedan odgajivač odabere psa koji je jednom bio na izložbi i doneo npr. ocenu vrlo dobar... ma koliko da mu se, možda, lično dopada. Htedoh reći da se i ti naši individualni kriterijumi o lepoti, kada posećujemo izložbe, jednim delom formiraju i na osnovu onoga što tamo vidimo, odnosno kako je pas ocenjen.
I ako baš insistiraš da uporedim pse na slikama... meni je najlepši poslednji, zbog pogleda, izraza očiju, a najmanje mi se dopada drugi iz potpuno istih razloga. Ni štenac sa avatara nije po mom ukusu, što i dalje ne znači da ja tvrdim kako bilo koji od ovih pasa izlazi iz standarda. Čak ne vidim da neki od tvojih pasa ima kraću njušku, tipa onog gore prikazanog.
Isto tako mislim da ni ovaj mladi mužjak ne odstupa od standarda... da ne nabrajam sad njegove mane poonovo, daj mu još malo vremena, biće lep pas.