Škotski ovčar ("Lesi")

Stvarno nisam razumeo sta da ne mesam Collie Rough je naziv rase a Dallinaire odgajivacnice pa mi pojasni malo.
A i secam se da si me na izlozbi pitao da li ih kupam u ves masini pa ti tvog i da okupas ne bi imao dlaku

Prilozi

• 16149_101433879882514_100000477060396_33451_4375981_n.jpg
    16149_101433879882514_100000477060396_33451_4375981_n.jpg
    56,7 KB · Pregleda: 16
  • 16149_101434529882449_100000477060396_33470_3197755_n.jpg
    16149_101434529882449_100000477060396_33470_3197755_n.jpg
    78,6 KB · Pregleda: 19
  • 16149_101434543215781_100000477060396_33474_1832600_n.jpg
    16149_101434543215781_100000477060396_33474_1832600_n.jpg
    74,3 KB · Pregleda: 23
  • 16149_101434809882421_100000477060396_33484_5194599_n.jpg
    16149_101434809882421_100000477060396_33484_5194599_n.jpg
    71 KB · Pregleda: 22
  • 16149_101435576549011_100000477060396_33530_4816330_n.jpg
    16149_101435576549011_100000477060396_33530_4816330_n.jpg
    78,6 KB · Pregleda: 19
ma batalite se tog standarda, taj standar moze da izmeni i promeni ko hoce i kad hoce, samo mu daj dobru kintu!!!

samo onaj zadni mi se cini kao lesi, ovi ostali su Dallinaire.
da li si ti to ime izmislio ili ko vec, SVI ih tako zovu! pa cak i u engleskoj
Znaci, LESI moj, DALINARE tvoj.
da, secam se da sam te pitao, jer mi je bilo cudno kako tvoj "skotski ovcar" moze da ima onakvu dlaku...

a evo srdjanovih ovcara pa pogledaj...
ps Pogledaj samo oci.... BULJAVE do 101 i nazad...

Prilozi

• Bokica.jpg
    Bokica.jpg
    31,1 KB · Pregleda: 27
  • guliver.jpg
    guliver.jpg
    52,2 KB · Pregleda: 27
Vidim ja da sa tobom ne moze normalno da se prica tako da vise necu da se objasnjavam pogledaj malo kolije Denisa Sabolica koji uzgaja klasicne kolije i videces da se tvoj ni tu ne uklapa.
A sto se standarda tice valjda znas da to moze da menja samo maticna zemlja odnosno Engleska a pogledaj kakvi se psi u Engleskoj gaje a Dallinaire odgajivacnica postoji od 1992 tako da od tebe cujem da se koliji razvrstavaju na Lesi i Dallinaire u svakom slucaju cestitam Dragani sto je uspela u tome da se psi jedne rase dele na njene i ostale.
A za te oci da li mislis da treba da budu buljave?

Prilozi

• bestinshowwinners.jpg
    bestinshowwinners.jpg
    34,6 KB · Pregleda: 23
  • web__img_0102.jpg
    web__img_0102.jpg
    21,3 KB · Pregleda: 18
Evo mojih pasa tu imate i jedan i drugi tip pa mi kazi Smeh molim te koji je od njih atipican i toliko van standarda jer naravno nijedan nije savrsen.
Joj... :dash:
Izgleda da se nismo razumeli. Ja nisam niko ko je kompetentan da daje takve ocene, niti se tako osećam. Ono što iznosim ovde je krajnje dobronamerno, iz pozicije nekog ko samo voli pse generalno, ovu rasu posebno. Standarde sam "proučavala" onoliko koliko je mene to zanimalo, da sam htela više od toga, verovatno bih se ozbiljnije bavila kinologijom, bila sudija ili već nešto...
Ono što pouzdano znam je da ima stvari koje se rade javno i koje svi vide, ali i dosta toga što se dešava "iza scene" i što, šatro, niko ne zna. Viđala sam eminentne odgajivače koji pred izložbu, u nekom ćošku psima prskaju dlaku lakom za kosu, pa ih posle, kao, "samo" češljaju i tapiraju... viđala sam i one koji pred izkazak u ring skidaju žveke sa ušiju... viđala sam i sudije koje se posle ocenjivanja i proglašenja izvinjavaju pojedinim odgajivačima... I pouzdano znam da ima mnogo "sporazumnih" pobednika, da ima odgajivača koji se pred sezonu dogovore ko će gde izlagati kako ne bi jedan drugom bili konkurencija...i da ne nabrajam.
Kinologija je, na žalost, sve prljavija (i to ne samo kod nas) i "veliki" odgajivači diktiraju standarde sudijama, umesto da bude obrnuto.
Dakle... napisah ovo samo da naglasim kako sam jako, jako daleko od svega toga, kako sam uvek imala samo jednog psa i nema sile da bih ga nekom dala, prodala... bilo šta. Štence koje sam imala od parenja sam ispoklanjala tamo gde sam znala da će im biti dobro, da će ih voleti i da će imati ono što im treba... Psu ocena uopšte ne treba. To je naše takmičenje, ne njihovo. Potomstvo mi je važno samo zato što im je vek kratak... pa mi je nekako lakše kad znam da negde postoji neki šašavko koji je "pokupio" lude gene svog oca ... i mog voljenog mezimca. I sad imam predivnu ženku, staru 3 godine koja nije ni ocenjena (iz čiste nemarnosti... zaboravim da je prijavim tamo gde mi je zgodno da je odvedem), ali mi je svejedno. I da je proglase za "lošu" i negativno ocene, ja je neću voleti manje, niti će ona biti manje lepa, niti manje razmažena...
I pored sve lepote, ovakve ili onakve njuške, nogu... najvažnija i najdivnija osobina ove pasmine je karakter. Zbog toga sam ostala "kod njih", zbog toga mi na pamet ne pada da "menjam" rasu.
Sasvim sigurno je da ti, kao ozbiljan odgajivač, vodiš računa o stvarima o kojima ja i ne razmišljam. Dakle, ne mogu ti biti ravnopravan sagovornik jer znaš neuporedivo više od mene. Da sam htela da se bavim odgojem - davno bih počela. Ali u svemu tome izgube se neki drugi kriterijumi... ako ništa drugo, ta ljubav košta i nečim mora da se nadomesti... da bar sama sebe isplaćuje. Pa ćeš mužjaka za svoje ženke birati i po tome kako je ocenjen, koliko titula ima i sl. Sumnjam da i jedan odgajivač odabere psa koji je jednom bio na izložbi i doneo npr. ocenu vrlo dobar... ma koliko da mu se, možda, lično dopada. Htedoh reći da se i ti naši individualni kriterijumi o lepoti, kada posećujemo izložbe, jednim delom formiraju i na osnovu onoga što tamo vidimo, odnosno kako je pas ocenjen.
I ako baš insistiraš da uporedim pse na slikama... meni je najlepši poslednji, zbog pogleda, izraza očiju, a najmanje mi se dopada drugi iz potpuno istih razloga. Ni štenac sa avatara nije po mom ukusu, što i dalje ne znači da ja tvrdim kako bilo koji od ovih pasa izlazi iz standarda. Čak ne vidim da neki od tvojih pasa ima kraću njušku, tipa onog gore prikazanog.
Isto tako mislim da ni ovaj mladi mužjak ne odstupa od standarda... da ne nabrajam sad njegove mane poonovo, daj mu još malo vremena, biće lep pas.

Poslednja izmena:
Stvarno nisam razumeo sta da ne mesam Collie Rough je naziv rase a Dallinaire odgajivacnice pa mi pojasni malo.
A i secam se da si me na izlozbi pitao da li ih kupam u ves masini pa ti tvog i da okupas ne bi imao dlaku

Evo i ovde... treća i četvrta fotografija meni deluju kao da neko pravi parodiju na temu "koli".
Taj pas, u osnovi, nije bio natapiran, dlaka treba da bude duga i slobodno da pada, ne natapirana. Teško da tako i može da ostane i stoji sama od sebe (osim ako se ostavlja poddlaka ili ne koristi neki učvršćivač - ni jedno ni drugo to psu ne može da prija, a ovo drugo, zvanično nije ni dozvoljeno).

Evo i ovde... treća i četvrta fotografija meni deluju kao da neko pravi parodiju na temu "koli".
Taj pas, u osnovi, nije bio natapiran, dlaka treba da bude duga i slobodno da pada, ne natapirana. Teško da tako i može da ostane i stoji sama od sebe (osim ako se ostavlja poddlaka ili ne koristi neki učvršćivač - ni jedno ni drugo to psu ne može da prija, a ovo drugo, zvanično nije ni dozvoljeno).

ja smem da se kladim...u bilo koju svotu novca koju spomenes...kada bi mog i tvog osisali masinicom do gole koze...RAZLIKOVALI BI SE po gradji...!!!!
ne pricam ti ja samo za dlaku, vec i za gradju...

ma batalite se tog standarda, taj standar moze da izmeni i promeni ko hoce i kad hoce, samo mu daj dobru kintu!!!

da, secam se da sam te pitao, jer mi je bilo cudno kako tvoj "skotski ovcar" moze da ima onakvu dlaku...

Ovo nije način komunikacije koji negujemo na ovom Forumu.
Niko te ne sprečava da kažeš šta misliš, ali postoji prikladniji način, adekvatniji rečnik.
"Dallinaire" jeste ime poznate odgajivačnice (iz Novog Sada... mislim?) koja, koliko sam ja upoznata forsira upravo taj "noviji tip". Priznajem da ne znam značenje reči u osnovi, tako da se ograđujem od dalje diskusije na tu temu, ali prvi put sad čujem da se taj naziv "i u Engleskoj" koristi za tip kolija. Pa ako znaš nešto više, pojasni, molim te.
Inače, standard (zvaničan) za kolija se nije menjao... i to uopšte nije tako jednostavno kao što ti tvrdiš. Ili imaš podatke za koje ja ne znam? :think:

Vidim ja da sa tobom ne moze normalno da se prica tako da vise necu da se objasnjavam pogledaj malo kolije Denisa Sabolica koji uzgaja klasicne kolije i videces da se tvoj ni tu ne uklapa.
A sto se standarda tice valjda znas da to moze da menja samo maticna zemlja odnosno Engleska a pogledaj kakvi se psi u Engleskoj gaje a Dallinaire odgajivacnica postoji od 1992 tako da od tebe cujem da se koliji razvrstavaju na Lesi i Dallinaire u svakom slucaju cestitam Dragani sto je uspela u tome da se psi jedne rase dele na njene i ostale.

Ja te pozivam i molim da ostaneš na temi, s napomenom da ovo nije takmičarski ring, da smo svi ovde ljubitelji ove rase sa namerom, željom i idejom da razmenimo iskustva, učinimo što-šta kako bi nam psi bili bolji, zadovoljniji, srećniji. I mi zajedno sa njima.
Hvala na razumevanju.

Pitanje nije upućeno meni, ali svejedno... Oči kolija su jedna od njegovih glavnih karakteristika! One su tamne, bademastog oblika, jasnog pogleda što mu daje izrazito umiljat izraz.

Ovo nije način komunikacije koji negujemo na ovom Forumu.
Niko te ne sprečava da kažeš šta misliš, ali postoji prikladniji način, adekvatniji rečnik.
"Dallinaire" jeste ime poznate odgajivačnice (iz Novog Sada... mislim?) koja, koliko sam ja upoznata forsira upravo taj "noviji tip". Priznajem da ne znam značenje reči u osnovi, tako da se ograđujem od dalje diskusije na tu temu, ali prvi put sad čujem da se taj naziv "i u Engleskoj" koristi za tip kolija. Pa ako znaš nešto više, pojasni, molim te.
Inače, standard (zvaničan) za kolija se nije menjao... i to uopšte nije tako jednostavno kao što ti tvrdiš. Ili imaš podatke za koje ja ne znam? :think:

lutko moja, sve moze da se menja pa cak i standard, sve za pare sto kazu!!!
namestanja na izlozbama pogotovo...ja mogu da ti ih namestim kad hoces!!!!!
bio sam u engleskoj, jedno mesto pored londona, poslovno, 2 nedelje...dosta sam ih vidjao i kada pitas poedince koja je rasa...ili kaze koli ili kaze delinare!!!!!
cak sam video jednog skroz belog, SKROZ!!!! nisam mogao da mu pridjem..duga prica...
uglavnom, razikuju je....pocev od skeleta pa do dlake!!!!

lutko moja, sve moze da se menja pa cak i standard, sve za pare sto kazu!!!
namestanja na izlozbama pogotovo...ja mogu da ti ih namestim kad hoces!!!!!
bio sam u engleskoj, jedno mesto pored londona, poslovno, 2 nedelje...dosta sam ih vidjao i kada pitas poedince koja je rasa...ili kaze koli ili kaze delinare!!!!!
cak sam video jednog skroz belog, SKROZ!!!! nisam mogao da mu pridjem..duga prica...
uglavnom, razikuju je....pocev od skeleta pa do dlake!!!!
Standard je jedno (jasno napisano, dostupno svima koji žele da pročitaju) i pisan je za tkz. "idealnog psa" koga nema.
Naravno da može da se menja ali postoji tačno utvrđen kriterijum po kome se to radi.
Kriterijum na suđenju, na izložbama i tumačenje tog istog standarda i to koliko je ovaj ili onaj pas blizu tog standarda je već nešto drugo.
Rekoh da ne znam šta u osnovi znači reč "delinare", jedino znam da sličan naziv nosi već pominjana odgajivačnica.

sve ja to razumem...i razumem Millubie-a...
meni samo nije jasno...zasto su ti koji se razumeju u pse, i ti koji su pisali te standarde stavili mog i njegovog spa pod istu kapu, kad se oni po skeletu i svemu razlikuju...nista vise...!!!!?????!?!?!?!?!??!?!?!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
meni se Millubie tvoji psi stvarno svidjaju...svaka cast rasi...obozavam kad pas ima dugu i bujnu dlaku...
za ite izlozbe...ako sudija hoce da forsira starog lesia, dace meni prvu nagradu, ako hoce novog colia...mog nece ni da pogleda...

meni samo nije jasno...zasto su ti koji se razumeju u pse, i ti koji su pisali te standarde stavili mog i njegovog spa pod istu kapu, kad se oni po skeletu i svemu razlikuju...nista vise...!!!!?????!?!?!?!?!??!?!?!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
meni se Millubie tvoji psi stvarno svidjaju...svaka cast rasi...obozavam kad pas ima dugu i bujnu dlaku...
za ite izlozbe...ako sudija hoce da forsira starog lesia, dace meni prvu nagradu, ako hoce novog colia...mog nece ni da pogleda...
Vidi... Ti psi u osnovi pripadaju istoj rasi.
Razlika je u tome što se selekcijom došlo do tolikih razlika. Da li je bilo i ukrštanja, to ne znam, ali suštinski imaš odgajivača koji su negovali i forsirali jedan tip (dakle, parili jedinke istog tipa) i one koji su gajili i forsirali drugi tip.
Selekcija i postoji zato što se biraju jedinke najbliže standardu... one koje značajno odstupaju, ne koriste se za dalji odgoj.
E sad... zašto je neko negovao ovaj, neko onaj izgled... to nije pitanje za nas ovde. Možda će ih jednom neko i razdvojiti... ali će razlike tada biti mnogo uočljivije. No, to je već neka druga tema (kako se prave standardi i registruje rasa... neke odgovore možeš naći na temi o SOP-u).
I, bez ljutnje, malo više objektivnosti ti ne bi škodilo... I kod "lesi" tipa kako ih ti zoveš, tvoj pas teško da bi bio najlepši. Bar za sada. ;)

Vidi... Ti psi u osnovi pripadaju istoj rasi.
Razlika je u tome što se selekcijom došlo do tolikih razlika. Da li je bilo i ukrštanja, to ne znam, ali suštinski imaš odgajivača koji su negovali i forsirali jedan tip (dakle, parili jedinke istog tipa) i one koji su gajili i forsirali drugi tip.
Selekcija i postoji zato što se biraju jedinke najbliže standardu... one koje značajno odstupaju, ne koriste se za dalji odgoj.
E sad... zašto je neko negovao ovaj, neko onaj izgled... to nije pitanje za nas ovde. Možda će ih jednom neko i razdvojiti... ali će razlike tada biti mnogo uočljivije. No, to je već neka druga tema (kako se prave standardi i registruje rasa... neke odgovore možeš naći na temi o SOP-u).
I, bez ljutnje, malo više objektivnosti ti ne bi škodilo... I kod "lesi" tipa kako ih ti zoveš, tvoj pas teško da bi bio najlepši. Bar za sada. ;)

tacno. ali moj pas tek treba da se razvija...samo da ga vratim u formu i malo podgojim postavicu slike i videcete u njemu taj standard koji se trazi...

Ovaj levo dark sable mužjak nije Katićev pas, to je Bobi, pas jednog našeg prijatelja iz Velikog Gradišta

Ni ova zenka na slici nije ni natapirana niti sam stavljao bilo koje sredstvo a to sto je odlakana tako bujno je cista genetika evo nekih slika koje nisu reklamne gde se igra ili mozda mislis da je tapiram i za setnju.Na prve dve je stara 9 meseci a na druge dve godinu dana.

Prilozi

• Lucy-9meseci4.jpg
    Lucy-9meseci4.jpg
    83,5 KB · Pregleda: 21
  • Lucy-9meseci8.jpg
    Lucy-9meseci8.jpg
    75,5 KB · Pregleda: 22
  • Lucykuca16.jpg
    Lucykuca16.jpg
    43,4 KB · Pregleda: 21
  • Lucykuca18.jpg
    Lucykuca18.jpg
    41,4 KB · Pregleda: 17
Ja te pozivam i molim da ostaneš na temi, s napomenom da ovo nije takmičarski ring, da smo svi ovde ljubitelji ove rase sa namerom, željom i idejom da razmenimo iskustva, učinimo što-šta kako bi nam psi bili bolji, zadovoljniji, srećniji. I mi zajedno sa njima.
Hvala na razumevanju.

Ako je ovo upuceno meni ja se ni u ringu ne ponasam takmicarski.Da iskreno vise volim moderan tip to je tacno ali volim i klasicne ne volim samo kad neko hoce da upropasti rasu.Rekla si jednom da ti ovi novi deluju namrgodjeno ,vidis meni deluju nasmeseno i plemenito.

Prilozi

• ted_moscow008.jpg
    ted_moscow008.jpg
    87,7 KB · Pregleda: 12
  • ted_moscow_003.jpg
    ted_moscow_003.jpg
    69,8 KB · Pregleda: 13
  • DSC_0646honey.jpg
    DSC_0646honey.jpg
    44,8 KB · Pregleda: 12
  • DSC_0667vel.jpg
    DSC_0667vel.jpg
    18,2 KB · Pregleda: 14
  • DSC_1735A.jpg
    DSC_1735A.jpg
    25,2 KB · Pregleda: 13
Pitanje nije upućeno meni, ali svejedno... Oči kolija su jedna od njegovih glavnih karakteristika! One su tamne, bademastog oblika, jasnog pogleda što mu daje izrazito umiljat izraz.

Oči: One su veoma značajno obeležje i daju psu umiljat izgled. Srednje velike (ni u kom slučaju vrlo male), postavljene nešto ukoso, bademaste, tamno kestenjaste, izuzev kod blu-merla, kod kojih su oči često (jedno ili oba potpuno ili jedno ili oba delimično) plave ili plavo tačkaste. Izraz je pun inteligencije, sa živahnim i opreznim pogledom kada je pas na oprezu.

Izvini ali nesto mi se tu ne uklapa ovaj pas da ne pominjem zadnje noge koje su katastrofa.

O tome ja tebi i pricam da cak ni sudija koji forsira klasicni tip tebi ne bi mogao da da neku titulu mada mene u nasoj kinologiji vise nista ne moze da iznenadi.

Evo jednog klipa gde cete da vidite "briznog" vlasnika kome ja nije samo da ne bi dodelio titulu nego bi mu i pse oduzeo.

Poslednja izmena:
Ti to hoces da kazes da je tvoj pas dobro gradjen?

ja kazem da je moj pas najlepsi i najbolji... :hvala:
ja sam ti samo rekao da se razlikuju po gradji...skelet im se razlikuje...
svi dobro znaju da je skotski ovcar postao poznat po onom starom filmu. i kada vide skotskog ovcara na ulici, kazu "jao vidi ga lesi"... tvoj ne lici na lesija kao iz filma (bez uvrede) za razliku od mog...
Stasu odgajivaci uradili, naravili, izmisli, pa je tvom coliu takva dlaka, njuska i oci mene ne interesuje... Ja ne kazem da tvoj nije coli...samo kazem se mnogo razlikuju...

Oči: One su veoma značajno obeležje i daju psu umiljat izgled. Srednje velike (ni u kom slučaju vrlo male), postavljene nešto ukoso, bademaste, tamno kestenjaste, izuzev kod blu-merla, kod kojih su oči često (jedno ili oba potpuno ili jedno ili oba delimično) plave ili plavo tačkaste. Izraz je pun inteligencije, sa živahnim i opreznim pogledom kada je pas na oprezu.

Izvini ali nesto mi se tu ne uklapa ovaj pas da ne pominjem zadnje noge koje su katastrofa.

e prijatelju ajde mu nadji sad manu sto mu je ispao jezik...

Back