Škotski ovčar ("Lesi")

Evo da podelim sa svima vama potpuno razocarenje sa prve nase izlozbe..cacib jagodina, britanski ovcari su imali posebnog sudiju..
samo cu reci da posle dva komentara sudije sam otisla iz ringa i nisam zelela ni da se vratim po ocenu i papire (a nisam bila i jedina :D )
Naime, gospodja sudija mi je rekla da glava moje Gale nije po standardu , tj da su SAD glave tupastije i da je njena glava suvise izduzena (tako ne izgleda skotski ovcar)....a da i sledeci komentar da joj se usi dizu NA VETRU, koji je bio mnogo jak... u prilog tome evo standarda za glavu, i glave moje Gale ( pise ispod slike i iz koje je knjige to preuzeto, a sa sajta britanski ovcari )

slobodno komentarisite, nisam sujetna i ne mislim da mi je pas najlepsi primerak skota, i da nema mane, daleko od toga, ali necu da primim ocenu od sudije koja mi to kaze:hvala:;)
Joj... ja ne mogu da ti opišem koliko mene ovakve stvari nerviraju! :poludeo:
Ti "sadašnji standardi" su idiotizam nad idiotizmima! A standard je - standard: juče, danas, za sto godina (ako se u međuvremenu nešto ne promeni... ali stvarno promeni, a onda se zna kako se to radi!). A što gospođa sudija hoće da bude "u trendu" - besmisleno je i komentarisati!
Škotske ovčare imam od 1983. godine. Ne mogu reći da se od tada bavim njihovim "standardima", ali me je jedno vreme to baš "držalo", tako da sam pročitala dosta literature (i engleski sam usavršila zbog jedne knjige - koja je negde nestala :(), pratila, posmatrala, analizirala. Stoga mislim da nisam nekompetentna da kažem kako je tvoja Gala sjajan primerak svoje rase, posmatrajući je ovako "na daljinu" nisam joj našla manu (što ne znači da je nema, ali glava joj svakako nije van standarda - osim ako je ne izlažeš u kategoriji buldoga!).
I, ne mogu da ti ne ispričam svoje iskustvo sa drugim psom (prvi je stvarno bio savršen, direktan potomak verovatno najcenjenijeg "kolija" koji je izlagan kod nas, ali ga nikad nisam vodila na izložbu, niti me je u to doba to zanimalo), kome je najveća mana bila visina na donjoj granici standarda. Prvi put je u konkurenciji (mladih) bilo 8 pasa, svi su odlično ocenjeni. Posmatrajući sudiju dok je određivao PRM, tačno sam videla da je "eliminisao" mog psa (što me ni malo nije potreslo), ali sam se do suza smejala kad je ovaj ludak napravio dva koraka i stao tačno pred sudiju! Kad ga je pogledao, Lari je a
seo, umilno nakrivio glavu na jednu stranu i pružio šapu! Izazvao je opšti smeh i simpatije, ali je i sudija uzeo ono čudo i izmerio mu visinu. na kraju je između njega i još jednog psa određivao PRM. Nakon proglašenja, vlasnik tog psa, jedan jako simpatičan čovek, mi je prišao, pružio ruku i rekao: "Čestitam! Vaš pas je ubedljivo najlepši! O šarmu da ne pričam!" Isto je mislio i vrlo iskiusan odgajivač iz čijeg legla je bio pobednički pas, pa mi nudio i da mu prodam Larija (u šta ni sam nije verovao! :hahaha:)
Drugi put, za mesec dana, na izložbi u susednom mestu, sudio je sudija iz Mađarske koji se, evidentno, veoma dobro razume u rasu, ali je i vlasnik nekog šampiona koji ima potomke i kod nas (i koji su učestvovali na izložbi). Tu je najveća mana mog psa bila što ja ne znam ni mađarski ni nemački (ali znam srpski i engleski, što nisam prećutala kada je sudija negodovao što mora da radi sa prevodiocem! :evil:)! Zvanično, rekao je da moj pas ne zna da se ponaša najbolje (jer je seo posle svih onih trčkaranja i zagledanja), što mu je prvo palo na pamet! Naravno, pobedio je pas koji je potomak njegovog, koga je uzeo kao primer za standard. Inače, u konkurenciji je bio pas kome su se svi divili, ubedljivo najlepši, a vlasniku je rečeno da pas ima "malo više izduženu njušku".
Sledeći put smo se na izložbi pojavili u jesen kada je pas bio uredno očetkan, dakle bez poddlake, prilično mršav (i inače je bio mršav), dakle ne u naročitoj "izložbenoj formi". Izložba bila kod nas, pa smo otišli da se malo družimo...
Tad je Lari dobio titulu prvaka razreda mladih, iako je bio pas sa boljom dlakom ( nije skinuta poddlaka, verovatno malo i "natapiran"), ali je sudija imao zamerku na "nedovoljno izduženu njušku". E, tad sam prestala da idem na izložbe, odnosno da vodim svog psa. Dona ni do dana današnjeg nije ocenjena - nešto se spremam da je vodim (ako rešim da je parim, ne bi bilo loše da to odradimo), ali nikako da "spremim želudac" za to.
Sad imam još manje volje, ali me ne iznenađuje, jer znam kako to ide.

Svaki sudija ima odredjeni tip neke rase koji forsira. Tako da je najbolje da se pre nego sto uopste prijavite psa doobro raspitate ko je sudija i kako sudi pa onda da vidite da li vam se uopste isplati da vodite psa. To je jedini nacin da makar malo smanjite nerviranje :)

Svaki sudija ima odredjeni tip neke rase koji forsira. Tako da je najbolje da se pre nego sto uopste prijavite psa doobro raspitate ko je sudija i kako sudi pa onda da vidite da li vam se uopste isplati da vodite psa. To je jedini nacin da makar malo smanjite nerviranje :)

Slazem se Milose, ali standard je standard, jedan jedini, i ne moze neko da kaze da nesto nije u standardu kad jeste, samo slep moze da ne vidi, i naravno onaj ko nece ;) I s obzirom na moj kratak fitilj, a i na par scena pre nego sto smo mi dosli na red, mislim da je najpametnije sto sam je iskulirala i otisla ;) To samo neznalica moze da kaze, a prihvatila bih svaki drugi komentar, jer iako svog psa volim najvise na svetu nije savrsena, kao ni ja :zplez:

za one koji dobro ne vide, prva prava LESI i Gala par slika pre, pa nek uporede... a sto se tice sudija, ni ne ocekujem da pobedjujemo, niti cu je uvek voditi, ali mislim da ovakav neki idiotizam zasluzuje da bude pomenut :super:

Smeh hvala na prici podrske :D Ma sta me briga za sve to, vazno da smo nas dve danas celo jutro uzivale na Uscu i super se provele sa drugarima :zaljubljena::maramica:

Poslednja izmena:
Slazem se Milose, ali standard je standard, jedan jedini, i ne moze neko da kaze da nesto nije u standardu kad jeste, samo slep moze da ne vidi, i naravno onaj ko nece ;) I s obzirom na moj kratak fitilj, a i na par scena pre nego sto smo mi dosli na red, mislim da je najpametnije sto sam je iskulirala i otisla ;) To samo neznalica moze da kaze, a prihvatila bih svaki drugi komentar, jer iako svog psa volim najvise na svetu nije savrsena, kao ni ja :zplez:

za one koji dobro ne vide, prva prava LESI i Gala par slika pre, pa nek uporede... a sto se tice sudija, ni ne ocekujem da pobedjujemo, niti cu je uvek voditi, ali mislim da ovakav neki idiotizam zasluzuje da bude pomenut :super:

Smeh hvala na prici podrske :D Ma sta me briga za sve to, vazno da smo nas dve danas celo jutro uzivale na Uscu i super se provele sa drugarima :zaljubljena::maramica:
Vidi... Više puta sam čula da "Lesi" iz filma "i nije baš neki primer" kad je u pitanju "standard". Realno, i ne mora da bude, suština priče je nešto drugo - a to "drugo" je razlog zašto je većina nas odabrala tu rasu! :heart::D
Ovo poslednje je apsolutno tačno! :klap:
Kada smo Lari i ja došli kući sa prve njegove izložbe, ja videla kako to ide, sednem na stepenice, on mi priđe sa leđa i zavuče glavu između ruke i tela (tako da "moram" da ga zagrlim! :hahaha:) i sedne pored . Pazi kad se još sećam te scene... :heart:Uglavnom, pogledam ga i kažem mu: "Znaš šta mali, ti nikad nećeš biti šampion, te ja tako blesavog volim najviše na svetu! :heart:!" :D

Hehe, Lari srce malo :heart: A neki od tih shampiona izgledaju kao ofarbani samojedi (crkla sam od smeha kad sam cula komentar od iskusnih odgaivaca iz susednih zemalja) Svi mi volimo Lesi, a sigurno ne bi odabirali svaki put slicne pse za snimanja svih verzija filma, serija da je to nesto atipicno, tj. da nije najblize autenticnom...

Nego sto je vise bitno moj pas je muzicki talenat :whistling::whistling: svira po ceo dan , a i noc ukoliko ne sklonim njen instument :dash: Moram da je snimim pa da vam pustim, kako on sa lopticom svira, i to ne stalno isti ton, nego je to prava kompozicija :rotf: koja trajeeeee i traje

Hehe, Lari srce malo :heart: A neki od tih shampiona izgledaju kao ofarbani samojedi (crkla sam od smeha kad sam cula komentar od iskusnih odgaivaca iz susednih zemalja) Svi mi volimo Lesi, a sigurno ne bi odabirali svaki put slicne pse za snimanja svih verzija filma, serija da je to nesto atipicno, tj. da nije najblize autenticnom...

Nego sto je vise bitno moj pas je muzicki talenat :whistling::whistling: svira po ceo dan , a i noc ukoliko ne sklonim njen instument :dash: Moram da je snimim pa da vam pustim, kako on sa lopticom svira, i to ne stalno isti ton, nego je to prava kompozicija :rotf: koja trajeeeee i traje

Lari je bio pas koji kao da je rođen po mojim željama! :heart:U stvari, posle prvog Amija koga sam obožavala, jedino takav je mogao da mi se uvuče pod kožu! :heart: Kakve je on tek bisere imao! I onda čujem kako je neki X puta nagrađivan pas "pozajmljen" na godinu dana! Čuj... imaš psa i "pozajmiš" ga nekom! :dash::dontunderstand: Najveća većina ljudi ni auto ne "pozajmljuje", a ne psa! :besna:
A te kompozicije obavezno da snimiš! :hahaha:
Sad si me podsetila kako je moja Dona reagovala prvi put na zvuk "sviralice" iz igračke :rotf::rotf::rotf:
Išli smo za Beograd i u Metrou joj ja pazarim onog ježića... Kad se malo opustila u stanu, dam joj igračku. Ona leži na podu i ćuška je šapicom, gricka... Pritisne ga malo jače i ježić "zasvira"! Brzinom munje, Dona se našla na drugom kraju sobe, sakrivena iza fotelje! :hahaha::hahaha::hahaha:
dan danas umirem od smeha kad se setim scene! :rotf:

Slazem se da je standard standard ali vidis kako je to kod nas. Samo kazem prvo se dobro raspitas o sudiji da ne bi isao dzabe na izlozbu i samo se nervirao. Raspitas se malo ko je kakav i koji tip voli i tamo vodis svog psa ako je po ukusu sudije ;)

Pozdrav svim odgajivacima skotskih ovcara!
Htela bih da vas upoznam sa mojim ljubicem(Alfom Juniorem)
Vrlo perspektivnim psom,sa odlicnim pedigreom :D
Koji vec sa 17 meseci vec ima 2x PRM i odlicne ocene...

P.S. E a sada jedno veliko obavestenje..
28.03.2009- Velika izlozba u Jagodini..
Organizacija je bila perfektna:klap: u svakom pogledu,ali ne kao izbor sudija..
Veoma sam razocarana..I ne samo ja vec i ostali..
Smemo li uopste pomenuti kakvi ljudi nam ocenjuju pse,i zbog cega dolaziti na ovakve manifestacije ako se unapred zna pobednik svih mogucih titula?
Molim sve one koje dele moje misljenje,da se obrate i da ovo vec jednom sprecimo..
Jer ipak mislim da nema prava doci neko da ocenjuje i da pritom ne sudi relano..
Ipak mi dolazimo radi druzenje i upoznavanja..ali je i vazno biti realan i iskren tokom takmicenja..jer izlozbe i sluze da najbolji pobede..sto se i najbolje nije pokazalo na izlozbi u Jagodini,sto se tice skotskih ovcara,,

Jos jednom samo da napomenem,da je organizacija bila vrhunska,i da nemam nikakve primedbe,samo tako nastavite i ocekujte dugo druzenje sa pravim i postenim odgajivacima.. ;););););););)

:heart::heart::heart:

Prilozi

• N!nychk@-0031.jpg
    N!nychk@-0031.jpg
    30,9 KB · Pregleda: 27
Ja najpre želim dobrodošlicu na naš Forum tebi i tvom prelepom psu! :)
Uvek mi je veliko zadovoljstvo kada nam se pojave novi članovi, ali me posebno raduje pojavljivanje ljubitelji i vlesnici škotskih ovčara. :zag:
Nadam se i verujem da ćemo se lepo družiti i što-šta naučiti jedni od drugih! :bye:

Jao pa to je nas drugar ALF iz Kragujevca koga smo upoznali na izlozbi!! :D Moram da potvrdim jako lep pas!

Jedno veliko razocarenje..u Zajecaru opet ista gospodja sudiiiiii?!?!

p.s. zaboravila sam i ja da pohvalim organizaciju izlozbe u Jagodini :) svaka cast stvarno!!

Poslednja izmena:
Caos :)
Kako nam je Gala?
Ijaooo moram wam reci da je Alf ceo dan kad smo se wratili bio tuzan :(
Mora da je zbog washe Gale ..
Ali spojicemo mi njih opet...:heart:
Kako ste wi?

Ijaooo,ista sudija??Ne dolazimo u Zajecar..Chekamo sad owde 24 ili 25 u Kg-u..
Dodjite i wi,chekamo was ;)
:P
Weliki po0oz i kissss

Caos :)
Kako nam je Gala?
Ijaooo moram wam reci da je Alf ceo dan kad smo se wratili bio tuzan :(
Mora da je zbog washe Gale ..
Ali spojicemo mi njih opet...:heart:
Kako ste wi?

Ijaooo,ista sudija??Ne dolazimo u Zajecar..Chekamo sad owde 24 ili 25 u Kg-u..
Dodjite i wi,chekamo was ;)
:P
Weliki po0oz i kissss

:bye:Gala je super ;) Evo salje Alfu:cmok2: Bolje da smo ih u Jagodini postili da se izigraju, nego sto smo po onom vetru cekali na nas red :) Vidimo se ubrzo nadam se, mi cesto prolazimo kroz Kragujevac :heart:

Pa sigurno!
Još im je i vetar dizao uši! :lol:
nego, što ne pitaste gđu sudiju kakva je to izložba kada duva vetar koji kvari frizure i podiže psima uši? :hahaha:

Hahaha...a taman je bila neka recica pored te livade, vec sam videla da bi gala u slucaju igre zavrsila upravo tamo, na plivanju :D Ali zato nismo uspeli da je sprecimo posle kad smo svratili u selo da uleti u Moravu:rotf::rotf::dash:

Inace, proverila sam,sudija je strucnjak od I do X grupe...tako da ne sumnjam da je poznavalac skota:rotf:

Hocu svima da predstavim kratkodlake skotske ovcare :klap: Evo jedne prelepe kuje Tie, koja je u vlasnistvu devojke iz Hr. Savrsena je:zaljubljena::zaljubljena::zaljubljena:

ja sam uzela par njihovih slicica, jer zelim da promovisem malo smooth-se i kod nas (puno ljudi ih nikada nije ni videlo). Sve mi se vise i vise dopadaju:zaljubljena: A Tia je bozanstven primerak :)

Poslednja izmena:
Pozdrav svim ljubiteljima škotskih ovčara, posto vidim da se govori o Cacibu iz Jagodine, ciji sam ucesnik takodje bio, evo par slika sa događaja i od mene

Prilozi

• Picture-284.jpg
    Picture-284.jpg
    121,7 KB · Pregleda: 25
  • Picture-280.jpg
    Picture-280.jpg
    111,9 KB · Pregleda: 19
  • Picture-278.jpg
    Picture-278.jpg
    134,9 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
Mi smo na Cacibu učestvovali u razredu šampiona sa našom ženkom Lanom i osvojili CAC i R.CACIB, nadali smo se boljem jer se sudiji jako dopala što nam je i naglasila ali posto je bila jako nervozna tog dana ostali smo bez CACIB-a. Sve u svemu, dobra organizacija i malo strožije suđenje pošto je specijalka bila u pitanju

Poslednja izmena:
Mi smo na Cacibu učestvovali u razredu šampiona sa našom ženkom Lanom i osvojili CAC i R.CACIB, nadali smo se boljem jer se sudiji jako dopala što nam je i naglasila ali posto je bila jako nervozna tog dana ostali smo bez CACIB-a. Sve u svemu, dobra organizacija i malo strožije suđenje pošto je specijalka bila u pitanju
Zaista sam jako srećna što nam se pridružuje sve više ljubitelja ove, po svim pitanjima, predivne pasmine! :D
Lana je divan pas (što i sami znate), mada ja tu i nisam toliko kompetentna - meni svaki koli oduševljava! No, Lana ima i "napismeno" da je lepa! ;)
Nadamo se da ćemo uskoro videti i njen album (na istom ovom forumu) i da ćemo se svi lepo i dugoročno družiti!

Hvala :cmok2:

Ma sve se to da nauciti (hvala nasim drugarima iz KSK SINGIDUNUM-a, koji su nam pomogli savetima), ali moram da priznam da je vrlo korisno. Pre neko vece smo se setale na Uscu, kroz gomilu ljudi, pesaka, na biciklima, ona ide pustena pored, ne obazire se na ljude i druge pse (osim naravno kada smo otisli na livadu gde se igrala, to je drugo):D

Sto se tice Done, nedostaju nam nove slike princezice:manikir: A nadam se da ce se uskoro i upoznati, nismo bas toliko daleko :D

Dobacićemo fotke!
Samo da se malo išćešljamo i dovedemo u red... da ne ispadnemo baš skroz džukci :hahaha::hahaha::hahaha:
Ma oni (koliji) su jako zahvalni za vaspitavanje... samo ih treba znati i poštovati njihovu narav.:heart:
Ja se malo šalim na račun Done, ali ona stvarno je malo "vaspitno zapuštena" (moja greška) i opet se ne ponaša loše (njena zasluga).

Back