Škotska premijerka: Dobila sam mandat za referendum

ŠKOTSKA PREMIJERKA UPOZORILA DŽONSONA: Nemoj da koristiš Trampovu taktiku​

Novosti online
25. 04. 2021. u 08:54
ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА УПОЗОРИЛА ЏОНСОНА: Немој да користиш Трампову тактику

Foto: EPA

PREMIJERKA Škotske Nikola Stardžon je upozorila premijera Velike Britanije Borisa DŽonsona da bi pokazao isti prezir prema demokratiji, kao što je pokazao bivši predsednik SAD Donald Tramp kada je izgubio predsedničke izbore u januaru, ukoliko bi blokirao volju škotskog naroda za novim referendumom o nezavisnosti.​



U tekstu Obzervera, pre izbora za škotski parlament 6. maja, u kojem će većinu verovatno činiti pristalice nezavisnosti, ona je navela da Škoti moraju da budu slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da im demokratsku volju blokira vlada u Vestminsteru, prenosi Gardijan.
Zasad DŽonson i njegovi ministri odbacuju ideju o novom referendumu, ističući da je glasanje 2014. o nezavisnosti otklonilo dilemu za jednu generaciju.
Međutim, Škotska nacionalna partija smatra da su Bregzit i pandemija iz korena promenile kontekst i usmerili Škotsku ka samostalnosti.

- Ako posle ovih izbora bude većine u parlamentu koja je za referendum o nezavisnosti, onda Škotska mora da dobije šansu da oporavak od pandemije uzme u svoje ruke - napisala je Nikola Stardžon.


Ona je dodala da bi pokušaj britanske vlade da blokira referendum bio neodrživ.

- Kada bi pokušali da pokrenu pravni postupak, kao što je nagovešteno, to bi značilo da traže od suda da prekroji rezultate slobodnih i demokratskih izbora. To ne bi izgledalo dobro ni za jednog premijera. Štaviše, nije uspelo Trampu i ne bi uspelo DŽonsonu. Budućnost Škotske mora, i biće, odluka naroda Škotske - dodala je škotska premijerka.


Škotski konzervativci i laburisti se protive novom referendumu, ali se veruje da vladajuća SNP, Zeleni i stranka Alba bi mogli da skupe većinu da se sprovede novi referendum.
-------------------------------------------------------------------------
Nikolija, ljubavi moja :heart:
 
Eto, SNP je pobijedio na parlamentarnim izborima u Škotskoj. Kada se očekuje referendum o Škotskoj neovisnosti? Živjela slobodna Škotska! Oni su kao Hrvati, a Englezi su Srbi. To je analogija. Sjeverni Irci su Sjeverni Makedonci, a Velšani su Crnogorci, narod koji je gotovo izgubio svoj identitet i stopio se s Englezima. Nedostaju još Slovenci i Bošnjaci.
 
Škotska premijerka: Dobila sam mandat za referendum

Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je danas da je ubedljivom pobedom Škotske nacionalne partije na vanrednim parlamentarnim izborima dobila „mandat“ da organizuje još jedan referendum o nezavisnosti.

1Piše: Fonet15. decembra 2019. 17.46

Škotska premijerka: Dobila sam mandat za referendum 1
Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Komentarišući za Skaj njuz razgovor koji je posle izbora imala sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, Stardžen je rekla da mu je sasvim jasno kazala da sada ima mandat da ljudima u Škotskoj omogući da kažu šta žele.
On je ponovio ono što je govorio i do sada – da se protivi i da će se i dalje protiviti novom referendumu, kazala je škotska premijerka. Na vanrednim izborimja, održanim u četvrtak, Škotska nacionalna partija je u Škotskoj dobila 48 od ukupno 59 poslanika, dok je Konzervativna partija pretrpela težak poraz u tom delu Velike Britanije.
„Ovo je trenutak kada Škotska mora da se opredeli kojim će putem nastaviti. Izborni rezultat je jasno pokazao da građani Škotske ne žele budućnost koju želi najveći deo Velike Britanija i da hoće pravo da sami odluče o svojoj sudbiji“, poručila je Stardžen.

https://www.danas.rs/svet/skotska-premijerka-dobila-sam-mandat-za-referendum/

Red je da imamo posebnu temu o Škotskoj. :lol:

Pogledajte prilog 624809

Škotska premijerka: Dobila sam :mrgreen:

 

Back
Top