Škorpije kod nas nisu opasne, ne treba ih ubijati

Trust no one

U prolazu
Poruka
23.682

"Škorpije kod nas nisu opasne, ne treba ih ubijati"​

Škorpije su preplavile centar prestonice, a Beograđani su u panici. Prof. dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta kaže da nema razloga za strah, jer škorpije u Srbiji nisu opasne.

- Nisu škorpije nikakva novina u našim krajevima. Pojavljuju se u rano proleće, kada su dani još hladni i vlažni i kada nema drugih životinja koje mogu da im naude kao što su neke ptice, zmije, žabe, gušteri. Još je prelazni period. Sada je vreme kada možemo očekivati njihovu najveću brojnost u gradskim sredinama - kazao je u "Uranku" na K1 televiziji profesor Biološkog fakulteta.

https://direktno.rs/beograd/406781/bioloski-fakultet-profesor-srecko-curcic-skorpije-beograd.html

škorpija_shutterstock_1896585712_626x940.jpg

FOTO: Shutterstock

U clanku pise da Evropske skorpije nisu otrovne, i da su 'sitne', 4-5 cm. Da li je neko od vas video skorpije u Srbiji? :eek:

Nikad čak nisam ni videla ijednu.Prvo bih se zapitala kako da je izbacim napolje. Čaša, flaša.. Nadam se da ne moramo da ih uništavamo.
Pise da su korisne i da nije poptrebno da se ubijaju, i ako ubodu posledice nisu teze nego od uboda ose. Osim za alergicne.
Ja bih iskreno voleo da ih vidim, prvi put cujem da ih ima kod nas, a u clanku pise da je to uobicajena pojava...

Ja sam uhvatio škorpiju pre oko 7 godina u prizemlju kancelarije u Beogradu u kojoj sam tada radio. Kancelarija je bila na teritoriji Savskog venca, ulica Svetozara Radića. Spazio sam j eu toaletu koji je bio okrenut ka unutrašwem dvorištu. Poklopio sam je nekom posudom, dole stavio papir i odneo do reke koja je vrlo blizu. Spustio sam je u neko žbunje. Imao sam negde i sliku (sad je na bekapu, ko zna gde)

Pretpostavljam da škorpije žive pored reke i slučajno dođu u okolne Beogradske ulice.

Pise da su korisne i da nije poptrebno da se ubijaju, i ako ubodu posledice nisu teze nego od uboda ose. Osim za alergicne.
Ja bih iskreno voleo da ih vidim, prvi put cujem da ih ima kod nas, a u clanku pise da je to uobicajena pojava...
Za svojih 50 godina 2 puta sam je nasao u prirodi.Dok sam zivio u Zenici prvi put.Drugibput na Ciker maratonu ili u Srbiji ili u C.Gori ne sjecam se tacno.

"Škorpije kod nas nisu opasne, ne treba ih ubijati"​

Škorpije su preplavile centar prestonice, a Beograđani su u panici. Prof. dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta kaže da nema razloga za strah, jer škorpije u Srbiji nisu opasne.

- Nisu škorpije nikakva novina u našim krajevima. Pojavljuju se u rano proleće, kada su dani još hladni i vlažni i kada nema drugih životinja koje mogu da im naude kao što su neke ptice, zmije, žabe, gušteri. Još je prelazni period. Sada je vreme kada možemo očekivati njihovu najveću brojnost u gradskim sredinama - kazao je u "Uranku" na K1 televiziji profesor Biološkog fakulteta.

https://direktno.rs/beograd/406781/bioloski-fakultet-profesor-srecko-curcic-skorpije-beograd.html

Pogledajte prilog 1132436
FOTO: Shutterstock

U clanku pise da Evropske skorpije nisu otrovne, i da su 'sitne', 4-5 cm. Da li je neko od vas video skorpije u Srbiji? :eek:
škorpije se tretiraju kao štetočine

jedino ako autor teksta nije iz predela rodom

škorpije se tretiraju kao štetočine

jedino ako autor teksta nije iz predela rodom
A kako sad to, molim te? :lol: :heart: Evo, vidi i ti sam.. one se hrane uglavnom insektima i paucima.. neke krupnije vrste gušterima, zmijama i sitnim sisarima (glodarima - što bi značilo da nam pomažu u borbi protiv njih).. danju uglavnom miruju i spavaju, noću idu u potragu za hranom.. dakle - šta od toga šteti čoveku da bi je on smatrao štetočinom? Baš ništa, zar ne?

Jedina nelagodnost je ako čovek stane ili sedne ili spusti ruku na nju.. tada će ga ubosti u samoodbrani (kao što će to uraditi svaka druga životinja).. inače, u svakoj drugoj situaciji će se ona radije skloniti. A čak i ako ga ubode, najveći broj vrsta nije otrovan i biće to kao ujed bilo kog drugog insekta.. (a one malobrojne koje jesu otrovne uopšte ne žive kod nas).

Back