Skoro sve sto biste trebali da znate o monitorima.

Klothius

Ističe se
Poruka
2.110
*****************************************************************************************************
Ovaj vodič će vam pojasniti osnovne stvari o monitorima i, ja se nadam, pomoći pri kupovini monitora. U ovom vodiču ću se najviše baviti LCD monitorima iz veoma prostog razloga-CRT monitori se već neko vreme ne proizvode i svi koji kupuju novi monitor će sigurno gledati da kupe LCD monitor. Text o panelima je izvorno sa wikipedije i preformulisan je malo. Text o radu LCD monitora je preuzet je isto sa wikipedije, ali isto preformulisan ( zbog prevoda )
**************************************************************************************************
Tipovi monitora
**************************************************************************************************
-----CRT monitori (ENG. Cathod Ray Tube)>>>>> Najstariji i još uvek najkorišćeniji monitori su monitori zasnovani na CRT tehnologiji. Monitore zasnovane na ovoj tehnologiji možete vrlo lako prepoznati po njihovoj velikoj dubini. Toliki prostor je potreban da bi smestila velika katodna cev sa topom na jednoj strani i ekranom sa fosfornim premazom na drugoj. Top ispaljuje elektrone koji padaju na fosforna zrna na površini vakuumske cevi. Što je veća brzina pokretanja topa, to je veća stopa osvežavanja(eng. Refresh Rate),a što je veći Refresh Rate, to monitor može da prikaže više slika u sekundi(eng. Frames Per Second----FPS). Ovo može imati veliki uticaj na sliku,a kasnije cemo videti i kako. Ova vrsta monitora polako izumire i počinje da se gubi iz naših života.
-----LCD monitori ( ENG. Liquid Crystal Display)>>>>> Trenutno aktuelni monitori su LCD monitori. Oni svakim danom sve više i više postaju zamena stare i ogromne CRT monitore. LCD monitori su mnogo tanji od svoje starije braće zbog tehnologije na kojoj su ovi monitori zasnovani. Ekran LCD monitora sadrži sloj tečnog kristala između dve staklene ploče i elektrode. Ovi ekrani rade na principu propuštanja bele svetlosti kroz aktivni filter (tečni kristal). Tečni kristal ima svojstvo da reaguje na električno polje. Molekuli tečnih kristala su uvek grupisani u određenim pravilnim oblicima kao kristali. Moguće je precizno upravljati tečnim kristalom, ako deo te površine dođe pod napon. Tada se molekuli tečnog kristala okreću vertikalno i omogućavaju protok svetlosti i ta tačka se na ekranu vidi kao svetlo. Oni kroz koje ne prođe napon se ne okreću i te tačke su crne. Ukoliko se propusti slab napon, molekuli se delimično okrecu i to dovodi do pojave sive boje. Monitori za računare se prave od TFT ( ENG. Thin Film Transistor) tehnologije koja sa sobom donosi bolje boje. Svaki piksel ima tri subpiksela odnosno tri tranzistora i mali kondenzator. Svaki subpikel emituje određenu boju(crvenu,zelenu ili plavu). Postoje različiti LCD paneli i svaki ima svoje mane i vrline. Sada se sve više pojavljuju i LCD ekrani koji imaju LED pozadinsko osvetljenje i oni donose bolji kontrast,manju potrošnju( i samim tim manje se greju) i bolju zasićenost bojama.
-----TN ekran je jedan od najstarijih,ali je i dalje u upotrebi zbog svoje velike brzine odziva piksela i svoje male cene. Najveća mana ovih ekrana je relativno mali horizontalni ugao gledanja i užasno mali vertikalni ugao gledanja. Većina monitora sa ovom vrstom ekrana ima nešto manju zasićenost bojama što je uzrokovano 18-bitnim bojama,pa nije preporučljiv za one koji se bave editovanjem videa/slika.
-----TN + Film ekran ima skoro iste specifikacije kao i obični TN ekrani,ali oni imaju 6-bita po boji (isto kao i TN) od kojih se prave 24-bita uz pomoć posebnih tehnologija. Ovaj tip ekrana je trenutno najzastupljeniji u LCD industriji.
-----MVA ekran je vrsta ekrana prvobitno razvijena od strane Fujitsu-a. Ovi ekrani imaju 24-bitne boje i samim tim bolju zasićenost istih nego TN ekrani. Oni daju mnogo "verniju" i dublju crnu boju nego TN ekrani. Problem kod ovih ekrana je sporiji odziv piksela što se donekle može otkloniti pomoću različitih tehnologija koje obično rade na principu davanja više voltaže kristalima nego normalno ,ali upotreba takvih tehnologija obično smanjuje vernost boja i kod pojedinih modela daje primećujući šum. Takođe ovi paneli u nekim slučajevima koštaju mnogo više od TN ekrana.
-----PVA ( i S-PVA) ekran je izumeo SAMSUNG i donosi iste mane MVA ekrana,ali imaju ogroman kontrast ( na primer 3000:1 ). Svi PVA ekrani imaju 8-bita po boji i ne koriste ni jednu tehnologiju simulacije boja.
-----IPS ekran je prvobitno razvijen od strane Hitchi-a. Oni imaju veoma širok ugao gledanja i savršeno prelaženje izmedu boja. Oni imaju dobru vernost boja(koriste 8-bita po boji) tako da su preporučljivi monitori sa ovim ekranom za sve profesionalne radove sa bojama. Nažalost ovi ekrani su izuzetno skupi. Ovi ekrani (IPS) imaju vidno područje manje od područja koje osvetljava svetlo i zbog toga dolazi do smanjenog osvetljenja. Ovi ekrani imaju mali problem sa crnom bojom kada se posmatra iz nekog šireg ugla.
-----S-IPS ekran je skoro indentičan IPS ekranu,ali S verzija donosi brži odziv piksela i manju cenu. Reprodukcija boja je veoma slična bojama na CRT monitoru. Kontrast ostaje i dalje loš.
-----AS-IPS ekran ima iste osobine kao i svi IPS ekrani,ali je kontrast mnogo bolji u odnosu na starije IPS ekrane.
-----A-TW-IPS ekran donosi na sve osobine svih IPS ekrana mnogo bolju reprodukciju bele boje. Ovi ekrani su predviđeni za profesionalno korišćenje.
**************************************************************************************************
Mane i prednosti CRT i LCD monitora
**************************************************************************************************
--CRT monitori:
>>>>Prednosti:
1)Savršen kontrast-savršena reprodukcija crne boje
2)Neograničen ugao gledanja
3)Skoro trenutni odziv piksela
4)Savršeno oštra slika
5)Dug vek trajanja
6)Otporniji su od LCD monitora
7)Savršen prikaz boja

>>>>Mane:
1)Ogromni su
2)Troše dosta struje
3)Dosta se greju
4)Vidljiva površina ekrana je manja od same njegove velicine
5)Niži momenti osvežavanja dovode do primetnog treperenja slike
6)S vremenom zasićenost boja slabi
7)Loši za prikaz HD videa
-----LCD monitori:
>>>>>Prednosti:
1)Mnogo su manji od CRT monitora
2)Manje trose struje od CRT monitora
3)Manje se greju od CRT monitora
4)Vidljiva površina ekrana je jednaka veličini ekrana
5)Slika ne treperi što znači da su mnogo prijatniji za oči jer ih ne umaraju
6)Dobri za prikaz HD videa
>>>>>Mane:
1)Lošija reprodukcija crne boje
2)Lošija zasićenost bojama
3)Veći odziv piksela što u pojedinim slučajevima dovodi do pojave "duhova"
4)Loš ugao gledanja
5)Pomalo mutna slika kada je rezolucija manja od monitorove prirodne
6)Poseduju pozadinko svetlo koje često ume da probije u uglovima ekrana
7)Relativno mali vek trajanja (u poređenju sa CRT monitorima)
8 )S vremenom jačina osvetljenja slabi
9)Lako lomljivi-pogotovo jako osetljivi ekran
 

Klothius

Ističe se
Poruka
2.110
**************************************************************************************************
Pojašnjenje pojedinih pojmova kod LCD monitora
**************************************************************************************************
>>>"Duhovi" je pojam koji označava da monitor jednostavno nema dovoljno brzi odziv piksela i samim tim pokretljive slike ostavljaju trag.
>>>Odziv piksela je vreme za koje jedan piksel može da promeni boju. Ovo je veoma bitno ukoliko igrate igre, jer u njima ima dosta kretanja i samim tim pikseli moraju brže da menjaju boje. Kao što je pomenuto iznad, ukoliko je odziv piksela veliki pojavljivaće se duhovi. Svi monitori koji imaju odziv piksela veći od 25ms će sigurno imati duhove. Na 16ms i 12ms duhove najverovatnije nećete videti. Na 8ms duhovi skoro da i ne postoje i samo istrenirano oko može da ih vidi. Na 6ms, 5ms i 4ms duhova uopšte nema. Sve ispod 4ms je čista varka proizvođača koji umesto normalnog odziva piksela stavljaju vreme koje je pikselu potrebno da pređe iz sive u sivu (ENG. gray-to-gray) i samo kao primer 12ms sivo u sivo odziva označava monitor koji ima 25ms normalnog odziva piksela. Pojedini proizvođači i jednostavno povećaju voltažu koja dolazi do piksela i samim tim ubrzaju njihov odziv, ali pri tome i kvare boje. Pa pazite šta kupujete, jer nije retko da monitor od 5ms bude bolji od monitora od "2ms" ili još gore "1ms".
>>>Monitorova prirodna rezolucija je ujedno i maksimalna rezolucija jednog monitora. To je rezolucija za koju je monitor napravljen da radi. Preporučeno je da rezolucija monitora uvek bude podešena svoju maksimalnu zbog toga što ako je rezolucija manja od monitorove prirodne,slika na monitoru postaje sve mutnija kako se rezolucija smanjuje tj. daje joj "prirodan" Anti-Aliasing efekat. to se događa zbog toga što jedan LCD monitor ima fiksni broj piksela i svaki piksel će morati da se raširi da bi prikazao sliku preko celog monitora u manjoj rezoluciji.
>>>Mrtvi pikseli su pikseli koji ili ne funkcionišu uopšte i oni se manifestuju kao mala crna tačka na ekranu ili koji polovično funkcionišu tj prikazuju samo jednu boju( kao na primer crvenu)
----Veličine monitora i njihove uobičajene prirodne rezolucije (izražene u inčima ")
----15" (1024x768 )
----17" (1280x1024)
----19" normalan format (1280x1024)
----19" widecreen format (1440x900)
----20" (1600x1200)
----22" widescreen format (1680x1050)
----Za normalnog korisnika bi savršen monitor bio onaj od 19" ili 17", jer su oi od 15" suviše mali, a oni od 20+" imaju ogromnu rezoluciju koju većina mid-range grafičkih kartica teško renderuje. I ne zaboravite da je vidljiva površina 17" LCD monitora približno jednaka onoj sa 19" CRT monitora.
>>>Ulazi koji postoje su VGA i DVI. VGA je stariji analogni ulaz za koji je potrebno ručno podesiti sva podešavanja vezana za kvalitet slike na monitoru (jačina osvetljenja, zasićenost boja itd). DVI je digitalni i noviji ulaz za koji nije potrebno ništa podešavati s obzirom da se kroz DVI ulaz šalju informacije vezane za svaki piksel na monitoru. Pojedini monitori sa VGA monitorom mogu imati malo mutniju sliku.
**************************************************************************************
Šta gledati kod LCD monitora
**************************************************************************************
----Prvo što treba da vidite je za šta ćete koristiti monitor. Za igrice, profesionalnu obradu slika, videa i sl. ili normalnu kombinovanu uptrebu.
----Tip panela----Pročitajte detaljno deo o panelima i odredite šta vam je primarnije. Živahne boje, brziv odziv piksela ili savršen kontrast.
----Odziv piksela bi za gejmere trebao da bude ispod 16ms po mogućnosti 8ms ili 5ms, mada je 12ms sasvim dovoljno. Za profesionalnu upotrebu je dovoljno i 25ms.
----Kontrast od 300:1 bi za gejmere bio sasvim dovoljan, dok za profesionalnu upotrebu bi trebao kontrast da bude iznad 1500:1
----Garancija na mrtve piksele - Pojedine kompanije imaju politiku da ukoliko se nadje i jedan mrtav piksel,monitor može da se zameni,a pojedine kompanije imaju tu politiku samo na pojedine skuplje modele. Ostale kompanije tj većina kompanija ima politiku da se monitor ne menja do 5 ili 3 mrtva piksela. Postoje čak i kompanije koje za mrtve piksele samo smatraju totalno ne funkcionalne piksele zato pazite šta kupujete i uvek se prvo informišite o firmi koja proizvodi taj monitor.
----Ulazi na monitoru su posebno važni, jer savremeni monitori imaju na sebi i DVI i VGA, pojedini i SCART, HDTV, S-VIDEO itd.
----Naravno kao i uvek najbolje je kada biste bili u mogućnosti da vidite sliku na monitoru koji planirate da kupite i ukoliko imate tu mogućnost pitajte prodavca da vam pusti neki brzi video ili neku kvalitetniju sliku u zavisnosti za šta ćete koristiti monitor.
******************************************************************************
 

nexteen

Početnik
Poruka
11
Pa sad momci jedno pitanjce.Uskoro ce postojati prilika za kupovinu ovog monitora LG 194WS-SN za male pare 10800 dindzi sa ovim specifikacijama:
Pannello
Schermo : 19" W ColorTFT LCD
Risoluzione : 1440 x 900
Pixel Pitch (mm) : 0,258x0,258
Luminosita' : 300 cd/m2 (tip)
Rapporto di contrasto : 2000:1 (tip)
Angolo di visione : 170°Orizz. / 170°Vert.
Tempo di risposta (ms) : 5 ms
Area Visiva : 408x306 mm
Sync Range
Frequenza Orizzontale : 30 -83kHz
Frequenza Verticale : 56 -75Hz
Colori : 16.7 Milioni
Connessioni
PC : D-Sub
Meccanica
Dimensione (L*A*P) : 466x384x226 mm
Peso : 4,8
Garancija 36 mes
Pravo pitanje je da li vredi ovo kupovati ili ne, na oko lep monitorcic doduse nije savrsen ali za te pare i nemoze biti.Pa sad najvece dvoumljenje jeste da li je bas preterana razlika u slici kad se koristi D-SUB u odnosu na DVI jer uglavnom se igraju igrice.Ajd momci dajte komentare jer nemogu se odluciti...
 

snejks

Elita
Poruka
17.867
-----LCD monitori:
>>>>>Prednosti:
5)Ne zrače
Ovu stavku ili treba preformulisati ili je izbaciti napolje! Definitivno!
LCD monitori zrače !
Ali ne elektromagnetne talase već UV , zahvaljujući lampicama koji pozadinski osvetljavaju ekran LCD monitora , bez njih bi slika bila mnogo lošija , tj u mraku ne biste ni imali sliku. U pitanju su tanke neonske cevčice koje pozadinski osvetljavaju monitor i daju joj osvetljenje. Veoma je dobro poznato da je i neonsko osvetljenje nepodesno za kućno korištenje zbog ovoga efekta.
E sada na vama je da odlučite dali će te se zračiti ili kvarcovati efekat je isti oba oštećuju oči samo što se kod LCD monitora to ne manifestuje glavoboljom i treperenjem očiju.
 

MasinacCcC

Primećen član
Poruka
946
Ovu stavku ili treba preformulisati ili je izbaciti napolje! Definitivno!
LCD monitori zrače !
Ali ne elektromagnetne talase već UV , zahvaljujući lampicama koji pozadinski osvetljavaju ekran LCD monitora , bez njih bi slika bila mnogo lošija , tj u mraku ne biste ni imali sliku. U pitanju su tanke neonske cevčice koje pozadinski osvetljavaju monitor i daju joj osvetljenje. Veoma je dobro poznato da je i neonsko osvetljenje nepodesno za kućno korištenje zbog ovoga efekta.
E sada na vama je da odlučite dali će te se zračiti ili kvarcovati efekat je isti oba oštećuju oči samo što se kod LCD monitora to ne manifestuje glavoboljom i treperenjem očiju.
Pa onda nebi trebalo izbaciti jer ce slabo upuceni ljudi misliti da ne zrace (jer nigde ne pise da zrace) i to im mozda bude povod za kupovinu.
Znaci treba napisati da zrace al UV talase a ne elektromagnetne i da su oba stetna za oko :-D
 

snejks

Elita
Poruka
17.867
MasinacCcC , prvo neznam ni ja gde bi to trebalo da ide i kako da se formuliše. Ali znam jedno : to su dve različite vrste zračenja . Lično mislim da to ne bi trebalo nigde pominjati čak ni kod CRT monitora jer oni zrače ali u mnogo manjoj meri nego oni monitori koji su bili monohromatski i koji su bili smrt za oči. Moderni crt monitori zrače koliko i mobilni telefoni , radio aparati ili bilo koji drugi kućni aparati koji emituje elektromagnentne talase ili električni aparati koji poseduju elektromotore ili neka druga radna mašina. Što se LCD monitora tiče na UV smo se već navikli jer je zemljin ozonski omotač izbušen kao švajcarski sir, a ti iovako ionako već dobijaš svoju svakodnevnu dozu UV zračenja , pored silnih neonki i kako u školama tako i na radnim mestima da ne nabrajamo sve , tako da ti je apsolutno svejedno . :D
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.