Skoro 8.000 nastavnika na birou čeka posao

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Oko 2.500 profesora želi da radi na zameni. – O zakonitosti štrajka i disciplinskim merama među kojima je najstroža otkaz odlučuje isključivo sud


Foto D. Jevremović
„S diplomom Geografskog fakulteta radim u butiku više od osam sati dnevno i svakog drugog vikenda imam slobodan dan, a u toku godine dve nedelje odmora. I to za platu koja ne premašuje 25.000 dinara. Odmah bih se menjao za stalan posao u školi, maštam o prosečnoj plati od 38.000 dinara, neradnom zimskom, letnjem, uskršnjem, prvomajskom... svim plaćenim raspustima i slobodnim vikendima i praznicima. I znam bar još deset diplomiranih geografa koji rade neprijavljeni u turističkim agencijama, kuhinjama restorana, obezbeđenju tržnih centara”, priča tridesetogodišnji profesor geografije D. M., zvanično nezaposlen.

U prodavnici obuće i kožne galanterije, u ulozi trgovca, cipele, čizme i torbe na sniženju nudi – profesorka istorije V. I. (32). Radi dvokratno od ponedeljka do petka, i jednu smenu svake subote za oko 17.000 dinara mesečno. Ne krije da bi radije stajala za katedrom, nego pred inventarom i mušterijama u radnji. Pošto u redovnim školama mesta nema, kako znaju snalaze se i profesorke nemačkog, jedna rodom iz Pančeva druga iz Kraljeva. Povremeno drže kurseve stranih jezika u nekoliko privatnih škola za 500 dinara po času. Dvostruko više naplaćuju sat i po vremena predavanja đacima u iznajmljenom stanu koji kao cimerke dele u centru prestonice. I tako sastavljaju kraj s krajem, i maštaju da dobiju posao u osnovnoj ili srednjoj školi.

Za radno mesto u osmoletkama i srednjim školama na osnovu stepena obrazovanja čeka 7.956 učitelja i profesora. Toliko ih je nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

U bazi portala „Nastavnik na zameni” trenutno je prijavljeno 2.500 profesora željnih da rade na zameni, tvrdi Jovan Blažić, osnivač sajta www.nastavniknazameni.com.

– Kada se reklamiramo na „Fejsbuku” dnevno nam se prijavi 250 ljudi. Sudeći po tome, ideja o osnivanju sajta je bila dobra, ali ne vodimo evidenciju o uspešnosti, odnosno ne znamo da li su predavači ostvarili želju da rade na zameni. Dozvolili smo da škole i nastavnici stupe u direktan kontakt i drago nam je ako je neko od toga imao koristi – pojašnjava Blažić.

A koliko je potencijalnih profesora koji se nadaju da će se obistiniti upozorenje Žarka Obradovića, ministra prosvete, da će predavači koji su se obustavljajući nastavu suprotstavili zakonu snositi disciplinske mere, među kojima je najstroža otkaz – može se suditi samo po komentarima na medijska izveštavanja o aktuelnom štrajku. Neki tvrde da kada bi se od štrajkača tražilo da potpišu da će da rade kao do sada jer će u protivnom izgubiti posao, većina bi odmah odustala od protesta u školama.

Da je potpuno obustavljanje nastave u Srbiji nezakonito može se zaključiti čitanjem Zakona o štrajku. U njemu su naznačeni posebni uslovi protesta (obezbeđivanje minimuma rada) za delatnosti od javnog interesa: elektroprivredu, vodoprivredu, saobraćaj, informisanje (radio i televizija), PTT usluge, komunalne delatnosti, proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda, zdravstvenu i veterinarsku zaštitu, prosvetu, društvenu brigu o deci i socijalnu zaštitu. Propis osporavaju sindikalci u obrazovanju pozivajući se na konvencije Međunarodne organizacije rada i posebno na preporuku da prosveta ne treba da bude svrstana u delatnosti čija bi privremena obustava rada ugrozila život populacije ili njenog dela. U prilog tome sindikalci se drže osnovnih odredbi Zakona o radu koji počinje sa rečenicom: „Prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada, uređuju se ovim zakonom i posebnim zakonom, u skladu sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama.”

– O zakonitosti štrajka isključivo odlučuje sud. Isto je u vezi sa eventualnim sankcijama. Mi nemamo pravo da o tome donosimo zaključke. Nama se niko nije obraćao, niti poslodavac u ovom slučaju Ministarstvo prosvete, niti štrajkački odbor. U ovoj fazi nema mesta za naše delovanje – razjasnio je Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike.


http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Skoro-8_000-nastavnika-na-birou-ceka-posao.lt.html
 
Чини ми се да сам скоро прочитао податак да је више од 4000 лекара на бироу ...
У унутрашњости сваки Дом Здравља има стално отворене конкурсе за одређене специјалности,
али нико неће да се мрдне из БГ, НС ....

Слично је и са "наставним особљем" .... Ставио сам под наводнике због тога што скоро сви профили високог образовања могу обављати наставу ....
 
Samo što su dubokoumni novinari i ministar zaboravili da zaposlenih prosvetara sa punim radnim vremenom ima 100000. Da matematičara, fizičara, hemičara, informatičara , prof. engleskog nema ni za lek, pa nastavu drže nestručni kadrovi. Samo na teritoriji Bačke nedostaje 32 profesora matematike pa izvolite!
 
Bice da znaci da i od tebe ima neko ko je u gorem stanju nego ti.

Mozda su strajkbrejkeri ali njima treba posao.

Poslodavac u kapitalizmu UVEK moze da nadje nove radnike, radnici tesko mogu da nadju novog poslodavca...

Наравно, времена ниске незапослености и релативно пристојних услова рада
смо се одрекли уз буку шерпи и пиштаљки ....

Тражили смо (ми мало искуснији - нисмо)
добили смо ....

Зато ми је већ помало дегутантно метанисање о неким угроженим радничким правима,
које овде свакодневно просипају баш они који здушно подржавају Жуту гарнитуру ...

Добар је тај капитализам, али за мене да не важи .....

Е па неће да може ....
Пандорина кутија је отворена 5-ог октобра ....
Зли дух је изашао и размахао се ....
 
Чини ми се да сам скоро прочитао податак да је више од 4000 лекара на бироу ...
У унутрашњости сваки Дом Здравља има стално отворене конкурсе за одређене специјалности,
али нико неће да се мрдне из БГ, НС ....

Слично је и са "наставним особљем" .... Ставио сам под наводнике због тога што скоро сви профили високог образовања могу обављати наставу ....

Normalno da neće.Neko ko je rođen i odrastao u Beogradu da ide u Merošinu ili Ćićevac,ne ide to.
 
Bice da znaci da i od tebe ima neko ko je u gorem stanju nego ti.

Mozda su strajkbrejkeri ali njima treba posao.

Poslodavac u kapitalizmu UVEK moze da nadje nove radnike, radnici tesko mogu da nadju novog poslodavca...

Ne zelim da se svadjam sa tobom, ali evo mog misljenja. Ja sam na mom fakultetu posteno ucila, lepo sam platila svaki mesec u Beogradu, kupovala sam knjige, i danas placam seminare kojekakve, skupljam neke sate koji oni odma po pocetku godine poniste, a o mojim zivcima i mukama kroz koje je moja porodica prosla dok sam se ja skolovala necu ni da pricam. Budi siguran da bi posle 1 meseca u skoli svaki taj nastavnik na birou mislio isto sto i ja. Jer, samo mi znamo kroz sta prolazimo i sta su nam sve natovarili na vrat. Dok ne udjes u skolu u svojstvu predavaca, veruj, sve to deluje kao bajka. I radno vrema, i obaveze, i druzenje u kancelariji. E, onda pocnes da radis, pa se spustis na zemljicu, i shvatis koliko si zaradio svaki dinar i kolika ti odgovornost lezi na vratu. Dezurstva da ne pominjem, samo vilenim kroz hodnike kao poludela. Daleko bilo, kad samo pomislim za sta sve mogu da odgovaram. Nemojte, ljudi, ko Boga vas molim.
 
Ako država planira da u Srbiji primeni metod sirovog kapitalizma kao što smo gledali u filmovima... angažovanje štrajkbrekera, potkupljivanje sindikalista, pretnje, to može samo da dovede do odgovora zaposlenih na isti način... upotrebu sile za obračun i zaštitu. Čini mi se da vlast počinje igru po ivici...ništa nisu naučili iz istorije :confused:
 
tadic ne zeli gradjane

tadic zeli ROBOVE

inace skroz je razumljivo sto ima ovoliko ljudi profesora na bioru

razlog - TADICEVO I ZUTO UPROPASCAVANJE PRIVREDE

i deca i njihovi roditelji vide da je upisiavati masinstvo ili tehnologiju u srbiji propast jer nemamo ni masinsku industriju ni bilo koju drugu

zato kazu deci sine ajd u prosvetu

a tamo i druga deca pa nema mesta za sve

sad planiraju prosvetare da izgladne i da ih ucene da rade za 120 evra mesecno :super:

ZIVEO TADIC :super:
 

Back
Top