Skorbut se ne dijagnostikuje, a zasto?

bas kao

Buduća legenda
Poruka
42.680

Scurvy: A Rare Disease or a Rare Diagnosis?

svi smo naucili vec da su ga mornari dobijali, dok nisu uveli limun, lime da nose, bese englezi, a da je danas kao iskorenjena bolest, retka, mozda tek u najsiromasnijim zemljama, ali da li je bas tako?
umorni ste, kosa vam se rascvete slaba je, imate bolest desni, mozda one i ponekad krvare?
vi imate simptome skorbuta, ali zasto vam nije diganostikovan? zavera!
https://en.wikipedia.org/wiki/Scurvy
SymptomsWeakness, feeling tired, changes to hair, sore arms and legs, gum disease, easy bleeding[1][2]
CausesLack of vitamin C[1]

zasto se cuti da je skorbut u porastu, cak i u razvijenim zemljama? slucajevi rastu, vise se ne moze zataskavati, i prosto ne-dijagnostikovati, a zavera je u tome da se onemoguci bizns sa vitaminima, umesto farma-mafije koja vam/nam prodaje lekove, vakcine itd - da mi uzimamo umesto navodne preporucene dnevne doze c vitamina 100mg, da mi uzimamo 1000mg, nista od ovoga ne bi bilo, ali farma-mafija bi prestala da postoji, jer ne bi bili ni bolesni od mnogih drugih bolesti - zato nas lazu i nece da dijagnostikuju SKORBUT, jer se zna da je resenje c vitamin, simple as that.

Is scurvy on the rise in the USA?

Although scurvy remains rare in the modern United States, we report that the incidence of scurvy in the inpatient pediatric population has steadily increased from 8.2 per 100,000 in 2016 to 26.7 per 100,000 in 2020.

Scurvy is still around — and cases are rising. Why a severe ...

Oct 15, 2024 — While it was once linked to 18th-century sailors living off limited diets for long sea journeys, scurvy still exists. In fact, a new case report ...

inspirisan sam temom jer se povela diskusija drugde, pa sam se setio korone - jel znate koliko ljudi je zapravo umlo od skorbuta, a ne od korone?
ne kazem da nije bilo korone, vec da danas vise ljudi umire od skorbuta nego od korone, i da trebate skorbuta da se uplasite, pa da uzimate c vitamin

ako nista drugo sacuvacete zube i desni kao ja, mozda i kardiovaskularni sistem i jos stosta

Scurvy is still around — and cases are rising. Why a severe ...

Oct 15, 2024 — While it was once linked to 18th-century sailors living off limited diets for long sea journeys, scurvy still exists. In fact, a new case report ...
znaci, postoji vise faza skorbuta, ovde su navedene 3, a skorbut lekari dijagnostijuju tek u trecoj fazi, kada je pitanje zivota ili smrti [samo sam kliknu na listu kako bi 3 faze bile preglednije], dok upalu i krvarenje iz desni, suvu kozu, kostobolju itd, nista od toga nece podvesti pod skorbut zbog toga sto vecina nece dospeti u trecy najkriticniju fazu, vec ce ostati da zivi u drugoj sa SKORBUTOM kao hronicnim zbirom raznih sindroma [analogno imamo sindrom stecene imunodeficijencije, samo navodim kao primer, a za skorbut nemamo, vec farmamafija zeli da verujemo da ke skorbut bolest 18. veka, da ona ne postoji, samo da se ne bi setili vitamina C, da on nedostaje polovini populacije,a ne tek nekih 8% populacije]

1. “Symptoms of scurvy usually start with fatigue, weakness and irritability,” Keatley says. “
  2. As the deficiency worsens, more serious symptoms appear, such as swollen and bleeding gums, joint pain, easy bruising, dry skin and poor wound healing.”
  3. In severe cases, scurvy can lead to anemia and internal bleeding, Keatley says. It can even be deadly if left untreated.

inspirisan sam temom jer se povela diskusija drugde, pa sam se setio korone - jel znate koliko ljudi je zapravo umlo od skorbuta, a ne od korone?
ne kazem da nije bilo korone, vec da danas vise ljudi umire od skorbuta nego od korone, i da trebate skorbuta da se uplasite, pa da uzimate c vitamin
kako to da se za vreme korone povukao grip na primer pored mnogih bolesti, a skorbut nas iznenadio?

An Unexpected Consequence of the COVID-19 Pandemic​

1736147702200.png
Massachusetts Chapter of the American College of Surgeons
https://meeting.mcacs.org › program

Conclusion: Scurvy resurged during the COVID-19 pandemic and carried an increased relative risk of GI bleeds, gum bleeds, and anastomotic leak.

kako to da pacijentima i drugi vitamioni nisu opali, vec samo C?:
dakle, samo zato sto se skorbut dijagnostikuje kada c padne ispod odredjenog nivoa, koji je jako nizak, mi dijagnostikujemo skorbut - podignimo nivo, i dijagnostikujmo ga kod mnogo vise pacijeneta - prosta logika - pa se onda necemo ni iznenadjivati kako to bas c da fali

Vitamin C Deficiency in Blood Samples of COVID-19 Patients

COVID-19 patients had significantly lower plasma ascorbate levels than the controls (p-value < 0.001), and further stratification revealed that the controls had higher levels than fatal, critical, and severe COVID-19 cases (p-values < 0.001). However, no such trend was observed for calcidiol, retinol, or α-tocopherol (p-value ≥ 0.093). Survival analysis showed that plasma ascorbate below 11.4 µM was associated with a lengthy hospitalization and a high risk of death. The results indicated that COVID-19 cases had depleted blood ascorbate

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
a da nije mozhda neka prevara to dijagnostifikovanje?
cega dijagnostikovanje:
bolesti, manjka vitamina, cega?
da uzmemo primer osobe stare 18 godina, koja zivi u razvijenoj zemlji, americi, severna karolina - znaci, losa ishrana kod mladih, a kod starijih bi alkoholizam doprineo skorbutu, jer alkohol ispira.trosi vitamine, da ne ulazim sad u tu pricu, vec da postavim pitanje:
da li bi dokor znao da dijagnostikuje skorbut ako bi ova mlada osoba dosla u bolnicu i pozalila se?
imamo slike kolena, kao da ima upalu, oteceno, slika zuba, jedva se vidi gingivits, i sliku noge, neke crvene tackice, da li bi osoba otisla ranije da trazi pomoc, ako izgleda na prvi pogled da NIJE BOLESNA, NON-ILL APPEARING - ako je non-ill appearing?
This non-ill appearing patient presented with tachycardia and borderline low blood pressure, fatigue, petechiae and scattered ecchymosis in lower extremities, gingival hyperplasia, and right knee effusion.

Scurvy: Dietary Discretion in a Developed Country

Poslednja izmena:
Ima stvari koje se namerno programom na medicinskom fakultetu zanemaruju, pogotovo iz domena nutricionistike, ali skorbut se dobija kada ne jedeš C vitamin kojeg ima u svim biljkama. Koliko ljudi ne uzima nikakvo voće ili povrće? Danas svaki drugi sok, svaka konzerva, potpuno ili nepotpuno veštačka sadrži nakrcan C vitamin kao antioksidans, da mu održava boju. C vitamin treba uzimati isključivo iz prirodnih izvora a nikako ne treba preterivati sa suplementima.

Problem je što ljudi ne uzimaju dovoljne količine vitamina D3, magnezijuma i cinka. I ako uzimaju uzimaju pogrešne preparate i ne uzimaju u dovoljnoj količini. Ta tri su jako vžna za imunost.

Magnezijum je u manjku kod 95% populacije, a tačno je da nemože da se određuje iz krvi jer je, kao i kalijum intracelularni elektrolit. Znači, jedino biopsijom.

Jedna od glavnih fora je da uzmeš lavor, staviš u njega magnezijum hlorid (npr. Nigari za za pravljenje tofu sira) i držiš noge dok se dobro ne namreškaju. Jer, magnezijum se mnogo bolje apsorbuje preko kože nego preko creva. To (uz D vitamin) je i jedan od razloga zašto se na moru osećamo kao da smo dobili injekciju goriva za supermena. :D

Dakle ima tvikova za zdravlje o kojima nemaju pojma ovi što završe medicinski fakultet, ali C vitamin je promašena priča.

Ima stvari koje se namerno programom na medicinskom fakultetu zanemaruju, pogotovo iz domena nutricionistike, ali skorbut se dobija kada ne jedeš C vitamin kojeg ima u svim biljkama. Koliko ljudi ne uzima nikakvo voće ili povrće? Danas svaki drugi sok, svaka konzerva, potpuno ili nepotpuno veštačka sadrži nakrcan C vitamin kao antioksidans, da mu održava boju. C vitamin treba uzimati isključivo iz prirodnih izvora a nikako ne treba preterivati sa suplementima.

Problem je što ljudi ne uzimaju dovoljne količine vitamina D3, magnezijuma i cinka. I ako uzimaju uzimaju pogrešne preparate i ne uzimaju u dovoljnoj količini. Ta tri su jako vžna za imunost.

Magnezijum je u manjku kod 95% populacije, a tačno je da nemože da se određuje iz krvi jer je, kao i kalijum intracelularni elektrolit. Znači, jedino biopsijom.

Jedna od glavnih fora je da uzmeš lavor, staviš u njega magnezijum hlorid (npr. Nigari za za pravljenje tofu sira) i držiš noge dok se dobro ne namreškaju. Jer, magnezijum se mnogo bolje apsorbuje preko kože nego preko creva. To (uz D vitamin) je i jedan od razloga zašto se na moru osećamo kao da smo dobili injekciju goriva za supermena. :D

Dakle ima tvikova za zdravlje o kojima nemaju pojma ovi što završe medicinski fakultet, ali C vitamin je promašena priča.
Nisam znala ovo za magnezijum.
Ja sam pocela da uzimam direktni mg kad mi je poceo da titra ocni kapak.
I prestao je posle toga.
Sad povremeno uzmem kad se sjetim.

Back