Školovanje kao luksuz

gost 287618

Zainteresovan član
Poruka
218
Ovako, moja tema se odnosi na prvenstveno cenu školovanja u Srbiji koja nije oupšte jeftina jer da
bih neko završio neki iole pristojan fakultet u našoj zemlji (mada to nije samo kod nas, više manje isto je
u celom svetu) potrebno ti je oko 500.000 rsd samo za školarinu (4 godine) i to ukoliko završiš u roku, plus
hrana, piće, stanovanje, grejanje sve ukupno oko 1.000.000 - 1. 200.000. Neki od nas to ne mogu da priušte,
a nisu baš najbolji djaci već su negde prosečni i država neće da ih školuje, a oni imaju jarku želju da završe fakultet.
Koji je vaš predlog ili rešenje za rešavanje jednog ovakvog problema u društvu?
I vaše mišljenje, da li je školovanje luksuz koji mogu da priušte samo bogati ili opšte potrebno dobro koje bi trebalo
da smanji kriminal i da nas učini boljim ljudima. Takodje u glavi mi se nameće pitanje po čemu su afrička deca
manje vredna od dece nekih multimilionera i tajkuna da im se ne pruži čak ni ono osnovno obrazovanje. Uopšte u skoro
celom svetu obrazovni sistem je vrlo loš, i to je po mom mišljenju učinjeno sa namerom da se stanovištvo podeli na
obrazovne i neobrazovane kako bi postojali radnici koji rade teške fizičke poslove.
Zar je znanje toliko skupo?
Citat koji me je inspirisao da otvorim ovu temu:
"Nije znanje znati, već je znanje znanje dati."- J.J.Zmaj

Komentari, sugestije,predlozi.... Pišite

Mozda je zabluda u tome da svi treba da studiraju. U Srbiji sada ima 6% onih sa faxom i vise i jos 6% sa Visim skolama - znaci samo 12% onih koji imaju zavrseno vise od srednje skole.
Ima i vise diplomaca, ali oni sada grade Amerike i Kanade, ne Srbiju.

Studiranje je davnih vremena bilo skupo i nedostupno, posle 1945. je postalo dostupno... i sada se stvar izgleda surovo vraca na staro.

Nije problem u manjku diploma , nego je problem u devalvaciji diplome.

Srednja škola je sasvim dovoljna da se steknu znanja i sposobnosti potrebne za rad .

Fakulteti su po mom mišljenju zaista za one sa izuzetnim talentom za nauku ili za one kojima roditelji omoguće da produže detinjstvo za još par godina i za to pošteno plativši.

Državni budžet na talente a porodični budžeti nek finansiraju one koji nisu dovoljno kvalitetni a imaju viška sredstava.

Ovi ostali, što misle da su jako pametni ali iz nekog razloga nisu uspeli da to pokažu, moraće da zarade sebi novac za školarinu.

I još jedna stvar. Znanje je danas dostupno u mnogo većoj meri nego pre pojave interneta.

Može ga svako dobiti skoro besplatno i raspolagati njime i bez papira kakav je diploma.

Uključujući tu i afričku decu.

Ono što se diplomom plaća je ulazak u hijerarhijski sistem koji omogućava pozicioniranje u društvenojj lestvici.

Pa ko voli, nek odreši kesu

Poslednja izmena:
Za početak na svim državnim fakultetima ukinuti samofinansiranje, tj. da svi budu na budžetu, a pritom podići kriterijum za upis i ostanak na fakultetima.
Edukovati ljude da diploma nije cilj, nego sredstvo za ostvarivanje ciljeva u životu. Sprečiti devalvaciju diplome time što se kvote upisa neće bazirati na pozicijama od pre xyz godina već prema realnim potrebama.

Za početak na svim državnim fakultetima ukinuti samofinansiranje, tj. da svi budu na budžetu, a pritom podići kriterijum za upis i ostanak na fakultetima.
Edukovati ljude da diploma nije cilj, nego sredstvo za ostvarivanje ciljeva u životu. Sprečiti devalvaciju diplome time što se kvote upisa neće bazirati na pozicijama od pre xyz godina već prema realnim potrebama.
:ok::ok::ok:
U potpunosti sam istog mišljenja kao ti brate!

Lici na vreme socijalizma...Moja baba je pricala "bilo je fakulteta i u moje vreme ali nije imao svako para da se skoluje." takvo vreme je doslo.

Lici na vreme socijalizma...Moja baba je pricala "bilo je fakulteta i u moje vreme ali nije imao svako para da se skoluje." takvo vreme je doslo.
Pa ne baš. Ranije je diploma bila cilj (završiš faks i imaš obezbeđen posao). Kvote ne bi trebalo da budu fiksirane dugi niz godina, nego da se svake godine vrši evaluacija potreba na domaćem tržištu.
Jedini element iz tog doba, što ne znači da je apriori loš, jeste da školovanje bude besplatno. Samo bi trebalo da mere selekcije odnosno eliminacije budu rigoroznije kako se to ne bi zloupotrebljavalo.

Misliljenja sam da budzetsko skolovanje treba svesti samo i iskljucivo na najtalntnovaniju decu... Dakle, treba da se smanji za 70 %
u odnosu na ovo sto imamo danas. To treba da buide tako, sve dok se ne pronafdje nacin da se polaznici ocene , ne samo po talentu i uspehu, nego kao i ljudski matterijali...
Zasto bi svi placali porez koji se koristi za skolovanje dece, koja ce da odu odmah u instoranstvo.. pa camk mozda i da rade protiv sopstvenog naroda koji ih je skolovao.....

U vreme Jove Jovanovica Zmaja, svako srpsko celjade koje se u inostranstvu skolovalo za drzavni novac... ( a i te kako jeste ), zurilo je da se vrati u Srbiju iz sve snage. Dakle, narod i ti djaci su bili drugaciji nego danas.

Inace, jos za Kralevine Srb ije, Kralj je odobrqavao stipendije najtalentovanijim Srb ima da se skoluju po svetu... i to cesto na najprestiznijim univerzitetima.. Naravno , svi su jednva celkali da zavrse i da se u otadzbinu vrate.. Posto danasnja deca, za sad nisu tako vaspitana, ne vidim razlog zasto bi cela zajednica skolovala tu decu.. da sutra postanu vrli Amerikanci, Enlglezi, Nemci.. ili Hrvati.

Misliljenja sam da budzetsko skolovanje treba svesti samo i iskljucivo na najtalntnovaniju decu... Dakle, treba da se smanji za 70 %
u odnosu na ovo sto imamo danas. To treba da buide tako, sve dok se ne pronafdje nacin da se polaznici ocene , ne samo po talentu i uspehu, nego kao i ljudski matterijali...
Zasto bi svi placali porez koji se koristi za skolovanje dece, koja ce da odu odmah u instoranstvo.. pa camk mozda i da rade protiv sopstvenog naroda koji ih je skolovao.....

U vreme Jove Jovanovica Zmaja, svako srpsko celjade koje se u inostranstvu skolovalo za drzavni novac... ( a i te kako jeste ), zurilo je da se vrati u Srbiju iz sve snage. Dakle, narod i ti djaci su bili drugaciji nego danas.

Inace, jos za Kralevine Srb ije, Kralj je odobrqavao stipendije najtalentovanijim Srb ima da se skoluju po svetu... i to cesto na najprestiznijim univerzitetima.. Naravno , svi su jednva celkali da zavrse i da se u otadzbinu vrate.. Posto danasnja deca, za sad nisu tako vaspitana, ne vidim razlog zasto bi cela zajednica skolovala tu decu.. da sutra postanu vrli Amerikanci, Enlglezi, Nemci.. ili Hrvati.

Tako je komšo.
Znanje je danas dostupno svakom ko ga traži.
Škole su odavno postale mesta koja više služe socijalizaciji nego sticanju znanja.

Pa tek onda bi školovanje postalo privilegija bogatih...

Nego sta... Pa zar ce mo da skolujemo gomilu dece, da odu u Nemacku i da rada iz Nemacke protiv Srbije, a sve od poreza koji uplacujemo?

Postojala je fondacija koja je skupila pare za skolovanje srpske dece, pa se rasturila, jer nije bilo nikoga da garantuje ni za jedno dete, da ce biti dobar Srbin kad poraste... Predcednik fondacije , koji zivi u Kananadi je na kraju rekao da bi oni lako i rado skolovali neke Nove Pupine, al se mnogo plase da bi iskolovali neke nove Teofile Pancice...

Poslednja izmena:
Mnogi koji su plaćali velike školarine na fakultetima danas nemaju posla. Ja često govorim da im je bolje bilo da su 5-6 godina sjedili kući i skupljali pare i onda otvorili neku prodavnicu. Bar bi imali kakav takav posao.

Evo iz ugla jednog studenta, misli da smo iole kompetetni da kažemo šta konkretno smeta u visokoškolskom obrazovanju.

1. Potrebno je napraviti strategiju ponude/tražnje zanimanja na tržištu i u skladu sa tom strategijom formirati kvote za upis na fakultet.

2. Nerealno je da visokoškolsko obražovanje bude besplatno, rešila bih to tako što bih svima koji polože prijemni i u skladu sa rang listom upadnu u okvire upisne kvote, dala školovanje na teret budžeta. Znači da na prvoj godini postoji samo budžet. Posle, svako ko očisti godinu školovaće se na teret budžeta, ko ne očisti na samofinansiranje. Pa ko je svestan činjenice da neće moći da plaća školarinu trudiće se i učiti da ostane na budžetu.

3. Uvesti mnogo više prakse, odmah nakon prve godine uvela bih obaveznu praksu, ne mora biti svaki dan, ali recimo 2 dana u nedelji. Ako fakultet traje 4 godine, ako praksa počne nakon prve, posle 3 godine prakse studenti bi bili mnogo više uhoadni, stekli bi neku rutinu, a i mnogo je lakše učiti ukoliko si primoran da naučeno gotovo odmah reprodukuješ. Zanimljivije je, nije suvoparno.

4. Reformisati zaposlene na viokoškolskim ustanovama. Ja nisam od onih koji smatraju da ne valjaju profesori i stava sam da je većina profesora zaista adekvatna i dobra, ali ima i onih kod kojih stvarno znanje ne igra pesudnu ulogu.

Mnogi koji su plaćali velike školarine na fakultetima danas nemaju posla. Ja često govorim da im je bolje bilo da su 5-6 godina sjedili kući i skupljali pare i onda otvorili neku prodavnicu. Bar bi imali kakav takav posao.

Ali da li su oni znali od samog početka da ga neće završiti? Svi idu sa nadom i željom da završe fakultet i nađu zaposlenje. Ima milion faktora koji utiču na čoveka da na kraju odustane. Ne opravdavam to, mislim da se treba svim silama boriti do kraja, ali ako se vidi da se dalje ne može bolje i odustati nego nastaviti plaćati školarinu i prerasti u večitog studenta.

Slažem se sa ovim. Recimo kod opštinskih stipendija u mom mestu, potpisuje se ugovor sa opštinom da ćeš raditi na teritoriji opštine onoliko dugo, koliko si primao stipendiju. Sama opština ima rok od 6 meseci da ti pronađe posao, ako ne nađu slobodan si. Ako se zaposliš u drugom mestu moraš opštini da vratiš novac koji je u uložila u tvoje stipendiranje. Ja mislim da je to pošteno. Tako bih uvela i za budžet, potpis ugovora - koliko godina se jedan student školuje na budžetu toliko godina mora ostati zaposlen na teritoriji Srbije.

Plus bi za bužet uvela neku vrstu socijalne karte, koju su najavljivali već izmenama zakona o visokoškolskom obrazovanju. Ali socijalnu kartu koja će biti realna, a ne ono što mislim da će oni da naprave. Ako oba roditelja imaju i po 40 000din platu ja mislim da za Beograd, Novi Sad to nije dovoljno. S toga, recimo u današnje vreme samo roditelje sa preko 40 000 din/50 000. prihoda po članu porodice ne bi dozvolila školovanje na teret budžeta. Naravno i socijalno ugroženi mogu se školovati na teret budžeta samo ako pokažu rezultate a ne da ih školujemo na teret budžeta samo zato što spadaju u osetljivu kategoriju socijalno ugroženih lica.

Kad vidim kakvih duduka ima na fakultetu, koji ne znaju ni što su tu došli smuči mi se život. Većina pobegne iz neke zabiti, samo da bi došla u veliki grad, provodila se, živeći naravno na račun roditelja ništa ne radeći. Tu se mora napraviti stroga selekcija...

Ali da li su oni znali od samog početka da ga neće završiti? Svi idu sa nadom i željom da završe fakultet i nađu zaposlenje. Ima milion faktora koji utiču na čoveka da na kraju odustane. Ne opravdavam to, mislim da se treba svim silama boriti do kraja, ali ako se vidi da se dalje ne može bolje i odustati nego nastaviti plaćati školarinu i prerasti u večitog studenta.

Mislio sam na one koji su završili fakultet, a ne mogu da nađu posao. Takvih je bar 60% onih koji su sa mnom završili.

Back