Škola za ludake - roman Saše Sokolova u Akademskoj knjizi

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.634
Nedavno je u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada objavljen roman ruskog pisca Saše Sokolova Škola za ludake u prevodu Radmile Mečanin.

Škola za ludake


Roman Škola za ludake jedan je od najznačajnijih fenomena ruske književnosti druge polovine XX veka.

Prema rečima samog autora, ovo je knjiga „o prefinjenom i neobičnom dečaku, obolelom od šizofrenije, koji ne može da se pomiri sa okolnom stvarnošću”, a koji, uključujući se u svet odraslih, otkriva prisustvo ljubavi i smrti u svetu.

Sveža, nova, slobodno građena rečenica. Vešt, tajanstveno-stvaralački rad na reči, lanac slika koje rastu, okrećući se čitaocu čas jednom, čas drugom semantičkom stranom, i duboko zapretena značenja koja ipak blistaju novinom… Čarobni humor izbija iz svakog reda koji piše za drugog sebe đak-šizofreničar, živeći među jurodivima i idiotima, nastavnicima i učenicima, državnim tužiocima i poštarima, među spomenicima čoveku s kačketom i čoveku sa šapkom. Nina Berberova

Opčinjavajuća, tragična i dirljiva knjiga. Vladimir Nabokov


Saša Sokolov, rođen 1943. godine u Otavi, u porodici ruskih diplomata, deportovanih 1946. iz Кanade. Do 1975. živi u SSSR-u, zatim na Zapadu. Svojim prvim romanom, Školom za ludake, stekao je mesto u istoriji književnosti. Objavio ga je 1976. u SAD, a napisao radeći kao lovac u Povolžju. S fakultetskom diplomom, radio je i kao ložač, čistač u mrtvačnici (u Moskvi), drvoseča (u Bečkoj šumi), instruktor skijanja (u Vermontu), fizikalac itd. Otšelnik, u askezi je osluškivanja zvučanja i iskušavanja moći ruske reči. Virtuoz jezika, objavio je još tri knjige različitih žanrova, koje ničim ne odaju istog autora: Između psa i vuka, Astrofobija (Akademska knjiga, 2022, u izvorniku Палисандрия) i Triptih. Dobitnik je književnih nagrada „Andrej Beli” i „Puškin”. Čergari svetom kao državljanin Кanade. Piše na ruskom.

sinhro.rs
 
Nedavno je u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada objavljen...
Ne pise eksplicitno ali uvodni post na temi ostavlja utisak kao da se ova knjiga prvi put objavljuje kod nas?
Zbunjuje me sto se secam da sam je davno vec citao (mozda je bilo sarajevsko ili zagrebacko izdanje sto bi bilo objasnjenje nelogicnosti) - mozda i pre nekoliko decenija
 
Прочитао сам ту књигу. Мало ми је била напорна, али сам ипак успешно стигао до краја.

Хтео је да се диви лобањи јер никад у животу није имао прилике да види праву лобању, а камо ли да је пипа рукама. Истина, с времена на време пипао је своју властиту или женину главу и замишљао како ће праву лобању добити када скине кожу са своје или женине главе.
:hahaha1:
(Саша Соколов: Школа за лудаке)
 

Back
Top