Škola preti roditeljima prijavom Centru za socijalni rad zbog korišćenja besplatnih udžbenika

georgejune

Srebrna tastatura
Poruka
208.063
1697873200040.png


Društvenim mrežama se širi skandalozno obaveštenje direktora Osnovne škole "Sremski front" u Šidu upućeno učiteljici Oliveri Stanojević, a u kom se ističe da će protiv nje biti pokrenut disciplinski postupak zato što nije poštovala Odluku nastavničkog veća da se od ove školske godine koriste udžbenici izdavačke kuće "Logos". Ona je, kako se dalje navodi, dozvolila da većina njenih đaka u nastavi koristi udžbenike Fondacije Kavčić. Ukoliko roditelji ne budu deci obezbedili tražene knjige, škola će se obratiti Centru za socijalni rad i prijaviće roditelje.


Na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) osvanulo je skandalozno i uznemirujuće obaveštenje kojim, kako se vidi, direktor Osnovne škole „Sremski front“ u Šidu Dalibor Farbaš obaveštava učiteljicu u ovoj školi da je došao do saznanja da u njenom odeljenju drugog razreda čak 16 učenika koristi udžbenike Fondacije Kavčić, iako je, navodi se, u martu odlučeno da se za ovu školsku godinu koriste udžbenici izdavačke kuće „Logos“.

„Vi kršite Odluku Nastavničkog veća koja je doneta time što prihvatate domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima Kavčić. Molimo Vas da u roku od 7 dana sazovete roditeljski sastanak na kojima ćete jasno roditeljima ukazati na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika, te je obaveza roditelja da u roku od dve nedelje, od dana održavanja roditeljskog sastanka, nabave udžbenike ‘Logos'“, piše u pomenutom obaveštenju.

Dalje se upozorava da ukoliko učiteljica nakon isteka roka ne bude poštovala Odluku Nastavničkog veća, škola će biti prinuđena da pokrene disciplinski postupak protiv nje.

A postoji i upozorenje za roditelje koji deci ne budu obezbedili tražene knjige.

„Ukoliko nakon proteka roka, roditelji ne budu deci omogućili knjige ‘Logos’, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, ističe se u pomenutom obaveštenju.https://nova.rs/vesti/drustvo/skola...kavcic-obraticemo-se-centru-za-socijalni-rad/


https://naslovi.net/2023-10-20/luft...zato-sto-koriste-besplatne-udzbenike/34738201

https://www.masina.rs/skola-preti-r...lni-rad-zbog-koriscenja-besplatnih-udzbenika/
 
Zar ne bi bilo bolje da sarađuješ sa učiteljem, i onakvima stanemo na put? To što nismo složni po mnogim pitanjima i daje prostora da se ovako ponašaju...ova učiteljica ima podršku roditelja i uspela je uradi nešto pametno za decu ali mnogi od nas nemaju...
Da nisam pogledao temu ne bih ni znao da mi se obraćaš, molim te taguj me jer čim napišem odgovor, ja kliknem da ne pratim više temu. :P
Ma, jeste da bi sve bilo bolje od nasilja, nego sam ja malko ćaknut. Nisam tukao nikoga, bez brige :D

Stvari se mogu rešiti dijalogom. Sećam se kada sam učio nemački u petom i šestom razredu i u sedmom prešao u školu gde se ne uči nemački ali sam ja bio obavezan da polažem. I škola mi nije organizovala ništa da se spremim i onda se moja keva žalila direktoru da će kontaktirati ministarstvo i ova se uplašila i držala je meni časove ona lično po malo jer zna Nemački. I posle na polaganju došla neka nastavnica i meene ostavili da prepisujem jer je to ipak samo tehnikalija. z:mrgreen:
 
Ja sam svesno dobio 3 keca, zbog toga sto nisam hteo da kupim neku knjigu, trebala mi samo tri puta u toku nastave...otud tri keca..
Ali dobro , zakljucena mi je 5, tako da nije bilo problema...
Bilo je takvih pokusaja....
Ja sam mojim djacima uvek bez zarade davao knjige ili skripte
499 strana knjiga kosta isto kao 6 listova od druge profesorke...
 
Još jedno pitanje? Kako niko ne regauje kada se na fakultetu, pored postojeće literature obavezno zahteva samo izdanje ili skripte profesora koji predaje predmet?
Al to je tako tužno. Manji blam bi bio da stoji ispred fakulteta i žicka lovu. Na šta su
profesori spali.. :confused:

Pa i ovo sa izdavačkim kućama. Gde je sad tu ekološka priča koja se forsira u svim
ostalim oblastima? Čemu štampanje i bacanje tolikih udžbenika? U moje vreme se
program menjao na četiri godine, što znači da je četiri godine mogla da se koristi
ista knjiga. Sada bi komotno to moglo sve onlajn da ide, recimo od petog razreda,
jer deca svakako samo u telefone gledaju.
 

Back
Top