Гамбино
Elita
- Poruka
- 17.868
Ја сам билдер и апсолутно ме не занима снага и експлозивност, без обзира што сам и то добио, али не у мери у којој то добијају поверлифтери и они који се баве неким борилачким дисциплинама.Многи билдери нису у стању да направе згиб, зато што им је лош баланс између тежине и снаге. Мало ми је тужно када видим да им асистирају придржавајући им и подижући ноге. То "надограђују" гласним дисањем и као брзим темпом при чему се само мало спусте и подигну близу висине шипке. Зато су веома корисне вежбе са сопственом тежином, изузев чучњева, где је неопходно оптерећење. То показује да си у складу са својим телом. Моћни су и разноразни "планкови" и други издржаји где ради цело тело и врло брзо почнеш да се тресеш. Са "пилатес" лоптом такође могу да се направе веома добре и корисне вежбе.
За комплетан тренинг, справе са оптерећењем и тегови су ипак веома важни. Све према годинама, кондицији и здравственом стању и полако. И најмање једном до два пута месечно треба да се мењају вежбе, пошто се тело навикне на напоре које стално понављаш и онда нема напретка.
Исхрана је такође изузетно важна и ту треба слушати савете тренера, али опет прилагођено сопственом телу.
Не постоје вежбе које свима одговарају. Веома је важно да пронађеш оне које пријају баш твом телу, иначе може да дође и до повреда. Ја сам "успео" да добијем "тениски лакат" зато што нисам на време послушао болне сигнале које ми је тело слало (једва сам се излечио ласерском терапијом). Уопште, изузев трбушњака, ниједна вежба не сме да боли (не рачунају се упале мишића). Рецимо, после траке за трчање/ходање почела су да ме боле колена, ваљда сам их набио, па сам се брже боље вратио старом добром стоном бициклу, зато што су покрети комплекснији и не врше притисак на једну тачку. Млађима, поготово девојкама су опет траке чак главне вежбе које показују одличне ефекте који су њима најважнији - глутеус, задња ложа, ноге уопште.
Давно сам боксовао, па сам једном недељно користио и џак. Феноменално, али заиста мораш да умеш да га користиш. То је ипак знање. Рукавице су обавезне. Приметио сам да чак и одлични тренери не умеју да га користе, а то може да произведе озбиљне повреде.
За старије од педесет година, писао сам о томе, теретана је уз убрзану шетњу и пливање можда и једини избор, поготово ако се ниси бавио спортом целог живота. Трчање, фудбал, тенис и слично могу да буду чак фатални. Ствар је једноставна - ти не можеш да подигнеш већу тежину од оне коју можеш правилно да подигнеш, али можеш да трчиш више него што твоје тело може да поднесе.
Нисам никакав тренер, али ово су све моја лична искуства која сам стекао уз грешке и успехе.
Али ако озбиљно попусти здравље, онда само лагане шетње. Ту се више ништа не питаш и не одлучујеш, пошто једноставно не можеш.
Када сам годинама вежбао код куће у скромно опремљеној кућној теретани (гладијатор, бенч клупа и бучице) има сам одређене скромне резултате, али ипак теретана је теретана.
Код куће бенч потисак са бучицама 20ак кг, а у теретани за пар месеци 35кг. Па шта је то ако не напредовање у снази.
И кога брига за згиб, јер ми када се скинемо види се да билдујемо, док кросфитери и ови остали морају да носе рукавице око врата или да тетовирају на глудима спорт којим се баве.
И како да вежбам својим телом, рецимо груди, када могу да урадим 50 склекова, шта ће ми 50 понављања, ако јурим масу, јер билдери се такође деле на оне који желе масу и они који желе дефиницију. Ми ове дефинисане сматрамо такође нижом расом.

Наравно исхрана је за све мање више иста, то је заједничко за све, али негативна страна бодибилдинга је што некима су суплементи попут протеина и креатина недовољни, па почињу да користе стероиде, неки у мањих дозама контролисано, а неки не. Сада се појавио и САРМс, који нешто попут лајт стероида, али код нас је то још увек непознато и неиспитано довољно.