Sklapanje braka u Grckoj (ble veveosi)

Despina Gluka

Početnik
Poruka
6
Kalimera :)

Jedno pitanjce....Trebalo bi da sklopim brak u Grckoj. Upoznala sam se sa papirima koji su mi porebni ali me interesuje da li neko zna...
Koliko sam saznala, posle vencanja dobijam papir koji se zove "ble veveosi", sa tim mogu da boravim u GR. Prvo sto me interesuje kada se dobija taj papir, da li odmah po predavanju dokumenata? Da li sa tim papirom mogu da radim legalno? I na koji nacin?
Mnogo bi ste mi pomogli..
PUNO HVALA!
 
Nije usko povezano, sa pitanjem.... ali, nadjoh na ovom podforumu putovanja, ovaj tekst. Pored "dojma"..da je oko 50 Srpkinja (???), udato na ostrvu Tassos, vredi procitati, jer je bas tako kako pise...
PS. "Hedonista", je pogresio...kaze se "kaliSPERA", a ne kako je napisao. Sad, sta je mislio...

CITIRANO:
Srpkinje na Tasosu:
Najcesce cujem pitanje da li ima jos Srpkinja na Tasosu osim mene. Naravno da ima. Ne znam tacan broj, ali pretpostavlja se da nas ima oko 50. Broj se svake godine povecava. Ne raspolazem podacima za sever ostrva, ali u Limenariji nas ima tri, a u Potosu desetak. S obzirom da najveci broj turista na Tasosu jesu Srbi, logicno je da se broj nasih devojaka u jesen znatno poveca. Posledica poslednjeg leta jesu tri nove devojke, od kojih ce jedna biti u Limenariji i dve u Potosu. Na severu ostrva ce ih sigurno biti vise.

Za sada nas jos uvek ima malo, ali sigurna sam da cemo se uskoro povezati i napraviti neko udruzenje. Mozda cu imati prilike da se u samoj Grckoj oprobam kao nastavnik srspkog. (Ovo ne znaci da treba da mi zamerate zbog gresaka u pisanju:))To nikako nisam ocekivala pre nego sto sam dosla. Sva deca iz mesovitih brakova, grcko-srpskih jesu bilingvalna, ali s obzirom da zive u grckoj sredini logicno je da se slabije snalaze u koriscenju srpskog jezika. Nadam se da cemo uskoro organizovati casove srpskog za svu tu decu, kao i za one Grke koji su zbog svog biznisa i srpskih musterija zainteresovani da nauce srpski. Vec ima interesenata.

Kako se snalazimo mi kao strankinje na Tasosu?

Prvi problem sa kojim se suocimo kada dodjemo ovde, jeste naravno jezik. Neobican je osecaj biti u stranoj drzavi bez ikoga ko bi vas razumeo. Lakse je paru ili porodici koja se preseli u inostranstvo, pa onda makar kod kuce moze da predahne i da se odmori od stranaca i stranog jezika. Udati se za stranca nesto je sasvim drugo.

Po svom dolasku na ostrvo, polako sam shvatala da zivot u tudjoj zemlji nije sala. Slusati tudji jezik iz sata u sat, iz dana u dan, iz meseca u mesec zna biti jako naporno. Nemogucnost da se izrazite i kazete ono sto mislite i osecate, nesto je sto vam oduzima mogucnost da se kao osoba predstavite ljudima sa kojima dolazite u dodir. Ponekad sam sedeci u drustvu grka osecala kao da sam nema, kao da ne postojim. Slusajuci njih kako s lakocom govore i sale se, na trenutak mi je izgledalo tako tesko i tako nestvarno. Naravno engleski je uvek tu kao neki pomocni jezik, koji sluzi sa osnovnu komunikaciju, ali on nije ni priblizno dovoljan da se osecate sigurnim. Onda kada ne mozete da se izrazite shvatate koliko je jezik bitan za ceo zivot. Ono sto nam kao dar od Boga dolazi rodjenjem s godinama zaboravimo da cenimo.

I sada posle skoro 4 godine, ne mogu reci da sam se uspela ostvariti kao osoba i to upravo zbog jezika koji mi ne pruza onu sirinu koja mi je potrebna za komunikaciju sa ljudima oko sebe. Govorim grcki odlicno, ali jos u svakodnevnom razgovoru biram izmedju onih reci koje znam, te tako ne mogu da se izrazim potpuno precizno kao na srspkom jeziku. To je naravno automatska radnja i o biranju reci ne razmisljam svesno, ali u sustini to jeste tako.

Potrebne su godine kako bi strani jezik u potpunosti zamenio maternji. Ni obicna kafa i neobavezno caksanje uz kafu sa nekom Grkinjom, ne moze biti isto kao sa Srpkinjom, koliko god mi drustvo Grkinje prijalo. Zato kada se okupi nas nekoliko srpkinja, ceka se u red da neka nesto kaze. To je kao neki ventil koji otvoris da prodju misli i reci koje su zatvorene u tebi zbog hiljadu propustenih mogucnosti da odu u etar zbog stranog jezika.
 
Poslednja izmena:
Ovaj post mobilnog koji je citiran u prevodu znači bolje se udati za Srbina, ako ništa drugo, bar zbog jezika...:D

Draga Jovana, kad bi samo znala koliko si u pravu...ali, zbog mnogo cgega drugog a ne zbog jezika. LICNO MISLIM, da cu umreti (kad mi dodje vreme), tuzan ako moji sinovi ozene grkinje. Ali ako zavole.... svaka ljubav ima svoju cenu.
Da "dezurni" pljuvaci i svadjalice ne pomisle i imaju razlog da komentarisu, naglasavam: GRCI SU JEDAN DIVAN NAROD, OD KOJIH SAM U ZIVOTU DOBIO MNOGO VISE NEGO OD SVOJIH SUNARODNIKA. I LEPOG ALI I RUZNOG U PROMILIMA. ALI JAKO JE TESKO SE UKLOPITI U ZIVOT U GRCKOJ PORODICI. NJIHOVA TRADICIJA,OBICAJI I NAVIKE.... TO SE PONEKAD NE MOZE OBJASNITI. Ne bih vise javno, a oni koji ne razumeju....nek zavire malo u grcku istoriju, odakle sve i pocinje.....
 
Upravo sam bio u crkvi na Skiatosu, da zakazem vencanje, mladom paru turista iz Srbije. ZA vencanje je potrebno:

- pasosi
- potvrda iz srpske crkve, prevedena na grcki jezik, da nisu vec u braku
- potvrda iz srpske opstine, prevedena na grcki jezik,ako su vec vencani gradj.brakom
- uplata takse u poreskoj na Skiatosu prema gr drzavi, kao nadoknada za vencanje
- sedam dana ranije zakazivanje
- vencanje u zakazanom datumu i vremenu
- izdavanje originalnog uverenja
To je po zakonu drzave i crkve, a ima i nekih sitnih obicaja:
- obicno mladenci, ostave-priloze crkvi ili pateru u proseku 50 evra, ali ima ih koji ostave i 30.Takodje,nije potrebno ostaviti nista jer je taksa vec placena.
- obicno strancima, koji se vencavaju kod nas, se obezbedjuje uz nadoknadu,
okicena kocija sa konjima da ih odvozi i vrati iz crkve
- takodje, u nekoj lokalnoj taverni, po zelji im se organizuje vecera, pa je to vece u taverni posveceno njima,njihovom danu i cinu
 
Draga Jovana, kad bi samo znala koliko si u pravu...ali, zbog mnogo cgega drugog a ne zbog jezika. LICNO MISLIM, da cu umreti (kad mi dodje vreme), tuzan ako moji sinovi ozene grkinje. Ali ako zavole.... svaka ljubav ima svoju cenu.
Da "dezurni" pljuvaci i svadjalice ne pomisle i imaju razlog da komentarisu, naglasavam: GRCI SU JEDAN DIVAN NAROD, OD KOJIH SAM U ZIVOTU DOBIO MNOGO VISE NEGO OD SVOJIH SUNARODNIKA. I LEPOG ALI I RUZNOG U PROMILIMA. ALI JAKO JE TESKO SE UKLOPITI U ZIVOT U GRCKOJ PORODICI. NJIHOVA TRADICIJA,OBICAJI I NAVIKE.... TO SE PONEKAD NE MOZE OBJASNITI. Ne bih vise javno, a oni koji ne razumeju....nek zavire malo u grcku istoriju, odakle sve i pocinje.....


Verujem ja tebi, nema razloga da ne verujem...Ne mislim da je bilo koja nacija bolja od bilo koje druge. Samo su nijanse u pitanju.
 
http://dialogoi.enet.gr/post/τι-γίνετε-με-τα-οστά-των-νεκρών

google prevod:



Прочитао сам чланак онлине магазина шкриљац, што ме је збунило. Аутор овог чланка је Алекс Јан, грчког порекла. Деде и бабе, који су живели цео свој живот у кенитиа у САД-у, 1990 је одлучио да се врати, сада у пензији и умру код куће. Населили су се у Атини и њихов син, отац Александар, је дошао да их често посећују. На крају породици умро и сахрањен их са свим традиционалним ритуалима. Нико од породице није имао идеју да ће 2011 бити ископавању костију својих тада уништене.

Иако је Грчка православна црква сматра да је тело као храм духа морају бити сахрањени нетакнуте тако да може да постане васкрсење из мртвих, држава рециклира своје гробове, осим у ретким случајевима када породица има купио комад земље за гроб, која је коштала више од 200.000 евра. Обично, то није могуће, рођаци Рент гроб, али не може да уради за више од 3 године. Када се заврши овај период, у односу мора да иде на гробље и уз помоћ радника (није потребно присуство свештеника) да канаскапсеи гроб и уклонити остатке, које често имају потпуно распала, ставите их у кутије , Величина као што је овај, где смо ставили ципеле, као и сведочења о костурница.

Да закључимо причу Алекс, родбине, сестра његовог оца, који је живео у Атини, одлучио да не присуствује ексхумацијама ума, као и да види остатке својих родитеља преселио у гроб у кутији од ципела . Резултат овог пропуст је стављен у масовну гробницу остатака њених родитеља и уништили са хемикалијама. Ово је изазвало велико изненађење у породици, осим фрустрација, и Алекс каже да је уобичајена пракса у Грчкој, ако се не јављају у односу на дан ексхумација или заустави плаћање станарине, остаци су уништени. Веома практична и донекле зелене решење би било да кремације, јер се дешава у многим другим земљама, чак иу веома строге католичке, Италија. Алекс погледао и написао да је идеја о кремације наћи у свим земљама и културама, тако много навијача. У Грчкој, иако постоје многе присталице, ствари су тешке, али ми имамо добре вести, Град кампуса, одобрио изградњу првог крематоријум у Грчкој. Постоје и други, процесне и времена да се уради пре него што у нашој земљи кремације.
Проблем покренула Алекс није нова. Сахрана никада није трајно. Током средњег века, сиромашни су сахрањени у заједничким гробницама и сваком па су њихове кости уклонити мртвачнице како би направили места за новије смрти. Али кости богатих који обично сахрањени унутар храма, уклоњен са своје стране када им дође време. Било је очигледно вишак костију и сазнали да су људски остаци користе као грађевински материјал за изградњу цркава Сентлек као у Пољској или Цапуцхин крипти у Риму.

За снимање, као и због епидемије, око 1800, одлучено у развијеним земљама Европе тада, мртви тафонтаи бити изван града. Остао у гробу од 10 до 50 година у зависности од износа који ће платити породице покојника. После 50 година, породица може да одлучи да обнови уговор, иначе кости мртвих и повукли гроб пуштен на слободу. Изнад сталним ратовима и епидемијама које десеткована становништва, створили су од тада, велики проблем. У Азији, где је уобичајено "небеска сахрана" није имао проблема. Небеска сахрана, што звучи чудно нам је да напусти неколико дана тело мртве у пустињи да једу животиње и птице . А онда је отишао да прикупи кости. У неким земљама су оставили леш на дрво да једу птице. Неки би позив за рециклажу , али то звучи као светогрдно, непоштовање према другима. Нисам мислио на пре читања овог члана, али постоје само 3 начина лечења мртвих широм света. Или да их закопају у земљу, или да их остави на земљи или гори. Ја бих ваше мишљење о овом једном сабласном, али други проблем од великог практичног значаја. Шта бисте волели да се деси у саркио када напусти овај свет и да би остао само ваш блиски рођаци су спремни да изврше своје жеље?

Ја закључити рекавши да ако неко жели да буде кремиран, не може да уради у нашој земљи, гомила би требало да буде премештена у другу земљу (обично у Бугарској или Немачкој), јер овде немамо крематоријума, иако је у 2006 Грчке Држава хтела престала да размотре илегалне спаљивање.
 
Poslednja izmena:
Draga Jovana, kad bi samo znala koliko si u pravu...ali, zbog mnogo cgega drugog a ne zbog jezika. LICNO MISLIM, da cu umreti (kad mi dodje vreme), tuzan ako moji sinovi ozene grkinje. Ali ako zavole.... svaka ljubav ima svoju cenu.
Da "dezurni" pljuvaci i svadjalice ne pomisle i imaju razlog da komentarisu, naglasavam: GRCI SU JEDAN DIVAN NAROD, OD KOJIH SAM U ZIVOTU DOBIO MNOGO VISE NEGO OD SVOJIH SUNARODNIKA. I LEPOG ALI I RUZNOG U PROMILIMA. ALI JAKO JE TESKO SE UKLOPITI U ZIVOT U GRCKOJ PORODICI. NJIHOVA TRADICIJA,OBICAJI I NAVIKE.... TO SE PONEKAD NE MOZE OBJASNITI. Ne bih vise javno, a oni koji ne razumeju....nek zavire malo u grcku istoriju, odakle sve i pocinje.....

Žalosno je kada čovek pun predrasuda informiše druge... :roll:
 
Draga "Lulnica".... obzirom, da imam neke godine, neke poslove, decu i slicno.. a ovo je ipak "javno glasilo", podrazumeva se da ne mogu javno da obrazlozim moje "predrasude". A i ne zelim, da se neko eventualno oseti povredjenim. Ako zelis, mogu ti to pojasniti i na pp.
Cinjenica, da roditelji cija su deca nastradala nesrecnim slucajem ili umrla, MORAJU da ih izvade iz groba, nakon 3 godine - dovoljno govori, kako je uredjena ova drzava. I to je po zakonu - kako je tek u svakodnevnom zivotu, to znamo mi koji zivimo ovde.
Mozes samo da kazes, ono sto sam ja rekao ne mali broj puta: hvala bogu, sto se nisam rodio kao grk(inja).
PS. informativno, skupljam materijal i ako me godine posluze - napisacu knjigu o Grcima. Podrazumeva se, da eventualna dobit ide za decu obolelu od raka.
 
Grcka ce da bankrotira
Grcka je po recima ekonomista EU vec bankrotirala. Svi se slazu u tome, da premijer trazi formulu kako da to saopsti gradjanima. Takodje, u istoj emisiji (nesto kao "okrugli sto" EU ekonomije), kazu da treba prvo primorati grcku, da ustupi na 100 godina, desetak nenaseljenih ostrva svojim poveriocima.
Tek onda im treba dozvoliti da istupe iz EU. Pominje se, za sada nepotrdjena informacija da je vec odstampana nova valuta ( evrodrahma) i da ce je pustiti u opticaj, prilikom istupanja iz EU, a za to se predvidja 2014-a godina. Mada, ovo zadnje lici, na rekla-kazala....
 
Grcka je po recima ekonomista EU vec bankrotirala. Svi se slazu u tome, da premijer trazi formulu kako da to saopsti gradjanima. Takodje, u istoj emisiji (nesto kao "okrugli sto" EU ekonomije), kazu da treba prvo primorati grcku, da ustupi na 100 godina, desetak nenaseljenih ostrva svojim poveriocima.
Tek onda im treba dozvoliti da istupe iz EU. Pominje se, za sada nepotrdjena informacija da je vec odstampana nova valuta ( evrodrahma) i da ce je pustiti u opticaj, prilikom istupanja iz EU, a za to se predvidja 2014-a godina. Mada, ovo zadnje lici, na rekla-kazala....

i Srbi i dalje zele da idu u Grcku da zive i rade..pa nije vise ni za turizam, a kamoli za nesto vise..
 
Draga "Lulnica".... obzirom, da imam neke godine, neke poslove, decu i slicno.. a ovo je ipak "javno glasilo", podrazumeva se da ne mogu javno da obrazlozim moje "predrasude". A i ne zelim, da se neko eventualno oseti povredjenim. Ako zelis, mogu ti to pojasniti i na pp.
Cinjenica, da roditelji cija su deca nastradala nesrecnim slucajem ili umrla, MORAJU da ih izvade iz groba, nakon 3 godine - dovoljno govori, kako je uredjena ova drzava. I to je po zakonu - kako je tek u svakodnevnom zivotu, to znamo mi koji zivimo ovde.
Mozes samo da kazes, ono sto sam ja rekao ne mali broj puta: hvala bogu, sto se nisam rodio kao grk(inja).
PS. informativno, skupljam materijal i ako me godine posluze - napisacu knjigu o Grcima. Podrazumeva se, da eventualna dobit ide za decu obolelu od raka.

Možeš li da mi objasniš zbog čega se to radi (što sam podvukla) i gde ih odnose? :dontunderstand:
Ne znam koji je razlog a poentu ne razumem :(

ps. Možeš i da mi pojasniš na pp!
 
Poslednja izmena:
Ja nisam znala iskreno za ovo vadjenje kostiju ali recimo znam da se muz i zena ne sahranjuju u istu grobnicu mislim to mi je bas cudno koliko sam ja ukapirala u svaku grobnicu po jedan pa mozda zato posle i iskopavaju jer nema dovoljno mesta.Sto se tice uklapanja u grcku porodicu to je zaista tesko ali opet ima slucajeva kao sto je moj gde nije bilo uklapanja jer sa otalima nemamo ama bas nikakav kontaka muz mi je modernog shvatanja!
 
Paa...nema objasnjenje- jednostavno je tako. Verovatno je glavni, razlog sto imaju neke "tupave"zakone, po kojima se ne moze (za)kupiti drzavna zemlja i naravno koji pogadjaju obicne ljude.
Jer ne postoji, obican gradjanin-grk...koji moze da odvoji 200 000 evra za grobno mesto- a toliko kosta.
Tu je i ogromna prednost, starog jugoslovenskog politickog i ekonomskog sistema - da se razvija drustveni sektor (zajednicki) brze i bolje od privatnog.
Zato, sam cuo ne mali broj puta od grckih lekara, koji su studirali u srbiji....da smo mi za njih amerika,po nekim stvarima.
Kada sam na zalost, upoznao malo bolje njihove bolnice....bilo mi je jasno.
Skoro u svakoj drzavnoj bolnici, bolesnici spavaju u hodnicima, na onim zicanim krevetima. Dok, kod privatnika....imaju i bar u sobi.
Pa oni jos uvek, nemaju put na kako je oni zovu "glavnoj osovini, (Solun-Atina)pa im se svakog proleca i jeseni, otiska kamenje ljudima na glavi ( pre mesec dana: http://hellenicspace.wordpress.com/2011/03/08/κατολίσθηση-στα-τέμπη/).... a ja sam, primera radi 1984-te god, putovao auto putem, (jugoslovenskom osovinom) Beograd - Zagreb...:D
Takodje, po meni neke grcke "nebuloze", su i da mnoge policijske stanice,vatrogasci pa i skole....placaju kiriju, jer nemaju svoj objekat.
Takodje, mi ne ide u glavu.... da pojedina deca, ni posle 15-20 meseci nakon reodjenja nemaju ime.. pa ih zovu "beba" ( devojcice) ili "bebis" ( decaci).
Jer, osim svestenika i kuma, ne moze mu niko drugi dati ime (krstiti ga tim imenom).
I tako, ima svega i svacega... verovatno, da sam i ja rodjen ovde, bilo bi mi to normalno.... medjutim, iz "naseg"- srpskog ugla gledanja - ima cudnih stvari.
Sto se tive vere i veroispovesti. grci bas preteruju (pune su im kuce ikona i kandila), ali ja ih bas zbog tog preterivanja i postujem, jer veruju u boga svim srcem i dusom.
Inace, licno sam ateista.
PS. sto se tice pitanja, sexualnosti ( kod odredjenog broja ljudi) :per:...na to sam licno vec oguglao, jer mi se do sada udvaralo (nabacivalo), bar 7-8 muskaraca.Tu nema srama ili skrivanja, kao u nekim zemljama...
A najbizarnije udvaranje, sam doziveo u moru, na dubini od 5-6 metara, kada sam sreo drugog (ribo)lovca, sa puskom. Lepo covek, skinu sorc... i pokaza mi.:klap:
Ima i jedan, grcki svakodnevni izraz, za ljude koji imaju srece (mislim, na bilo sta-ne na kocku) i za takovog coveka se kaze, da je KOLOFARDOS.
Ta rec, je sastavljena iz 2 reci: kolo(s) - deo ljudskog tela....a fardos - sirina :per:
Ko shvati, shvatio je....
 
Poslednja izmena:
Paa...nema objasnjenje- jednostavno je tako. Verovatno je glavni, razlog sto imaju neke "tupave"zakone, po kojima se ne moze (za)kupiti drzavna zemlja i naravno koji pogadjaju obicne ljude.
Jer ne postoji, obican gradjanin-grk...koji moze da odvoji 200 000 evra za grobno mesto- a toliko kosta.
Tu je i ogromna prednost, starog jugoslovenskog politickog i ekonomskog sistema - da se razvija drustveni sektor (zajednicki) brze i bolje od privatnog.
Zato, sam cuo ne mali broj puta od grckih lekara, koji su studirali u srbiji....da smo mi za njih amerika,po nekim stvarima.
Kada sam na zalost, upoznao malo bolje njihove bolnice....bilo mi je jasno.
Skoro u svakoj drzavnoj bolnici, bolesnici spavaju u hodnicima, na onim zicanim krevetima. Dok, kod privatnika....imaju i bar u sobi.
Pa oni jos uvek, nemaju put na kako je oni zovu "glavnoj osovini, (Solun-Atina)pa im se svakog proleca i jeseni, otiska kamenje ljudima na glavi ( pre mesec dana: http://hellenicspace.wordpress.com/2011/03/08/κατολίσθηση-στα-τέμπη/).... a ja sam, primera radi 1984-te god, putovao auto putem, (jugoslovenskom osovinom) Beograd - Zagreb...:D
Takodje, po meni neke grcke "nebuloze", su i da mnoge policijske stanice,vatrogasci pa i skole....placaju kiriju, jer nemaju svoj objekat.
Takodje, mi ne ide u glavu.... da pojedina deca, ni posle 15-20 meseci nakon reodjenja nemaju ime.. pa ih zovu "beba" ( devojcice) ili "bebis" ( decaci).
Jer, osim svestenika i kuma, ne moze mu niko drugi dati ime (krstiti ga tim imenom).
I tako, ima svega i svacega... verovatno, da sam i ja rodjen ovde, bilo bi mi to normalno.... medjutim, iz "naseg"- srpskog ugla gledanja - ima cudnih stvari.
Sto se tive vere i veroispovesti. grci bas preteruju (pune su im kuce ikona i kandila), ali ja ih bas zbog tog preterivanja i postujem, jer veruju u boga svim srcem i dusom.
Inace, licno sam ateista.
PS. sto se tice pitanja, sexualnosti ( kod odredjenog broja ljudi) :per:...na to sam licno vec oguglao, jer mi se do sada udvaralo (nabacivalo), bar 7-8 muskaraca.Tu nema srama ili skrivanja, kao u nekim zemljama...
A najbizarnije udvaranje, sam doziveo u moru, na dubini od 5-6 metara, kada sam sreo drugog (ribo)lovca, sa puskom. Lepo covek, skinu sorc... i pokaza mi.:klap:
Ima i jedan, grcki svakodnevni izraz, za ljude koji imaju srece (mislim, na bilo sta-ne na kocku) i za takovog coveka se kaze, da je KOLOFARDOS.
Ta rec, je sastavljena iz 2 reci: kolo(s) - deo ljudskog tela....a fardos - sirina :per:
Ko shvati, shvatio je....

Hvala na objašnjenju! :)
A kako su onda pre nas ušli u EU kada mi imamo civilizovanije zakone i način života? :think:

A što se "čudnih" izraza tiče nismo ni mi bolji ... npr. kurčevit čovek (hrabar; prgav; ne da na sebe,...)

:cao:
 
Ne bih se bas slozio sa tobom, da mi u srbiji imamo civilizovanije zakone i nacin zivota... Narocito zakone... jer u Grckoj, za ubistvo ne postoji druga kazna nego dozvivotna robija (ponekad i x 2,x3...).Drugo je, ako osudjenika pomiluje drzava,posle 25 godina...
Ova nasa, pre neki dan ubi muza na spavanju... i dobila 4 godine. ***, kaze maltretirao je i tukao....pa, sto se ona nije ubila, a ne njega. znaci - osveta ili predumisljaj, u prevodu = dozivotna robija u grckoj. ali u srbiji, neki komentarisu, da je umesto u zatvor treba poslati u banju....
Sto se tice nacina zivota..ja grcima zavidim, ali jednostavno ne mogu da se uklopim. Narocito, oko zdravog nacina zivota...jer, trava i razne vrste povrca, meni ne mogu biti rucak. Ali zato.. u mojem sirem komsiluku, ima nekoliko stogodisnjaka.
Grcki politicari, danas u javnim izjavama priznaju da su prevarili EU, prikazajuci lazne podatke o nacionalnom dohotku, zaposlenosti,budzetu,deficitu...i nastavljaju, da to rade i danas. Zato ih "trojka" iz Brisela kontrolise petnaestodnevno, dolazeci u Atinu. A ako se secas, da su i usli u EU vanredno i nakon natezanja i kroz "iglene usi".
Mi tada, nismo usli u EU, zbog aktuelne i pomalo nacionalisticke politike, vladajuce stranke. Takav je slucaj i sa Hrvatskom...oni su cak i predlozeni za clanstvo odavno, ali cekaju vec 8 godina.
Sto se tice izraza...kolofardos (onaj koji ima srece), to je onaj koji ima siroko dupe. To kaze sama rec u bukvalnom prevodu.
A na sta se misli i zasto se kaze, da ima srece onaj sto ima siroko dupe, mozemo samo "nagadjati"....
Ali si u pravu, i za nase izraze... tudju majku, pominjemo i kad treba i kad ne treba.
 
Poslednja izmena:
Mene sa tim imenima izluduju,mi kada smi prijavljivali decu sa imeno posle 3 dana od rodjena tako su nas cudno gledali ono przo se izbece pa onda pa kako to zar ste vec krstilid ete pa gde je krstenica i kada kazemo ne nismo krstili sami dajemo imao ona aaaa aha i mrki pogled isto me varijanta obaveznog davanja imena bo babi i dedi izludjuje,vise puta sam se nasla u situaciji da kada me pitaju za ime ja kazem alexandros a oni odmah aaaa nije po dedi????isto i za cerku!Znam i porodicu gde godinama ne pricaju bas iz tog razloga sto nisu hteli da daju ime po babi a drugarica mi pricala i za slucaj gde su se u crki potukli!!!!!!
 

Back
Top