Skiros - ostrvo sa kog je Ahil isplovio za Troju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.899
Ostrvo-Skiros-u-Grckoj_1904159074.jpg


Usred Egejskog mora nalazi se ostrvo blagosloveno lepotom - Skiros! Ljubazni stanovnici ponose se činjenicom da je njihovo ostrvo obeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja.

Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa. On vozi od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije - luke na Skirosu.

Napuštajući trajekt otkrićete da je Linarija šarmantna mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja koji se izdaju. Zaklonjena je šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole.

Glavna luka ostrva smeštena je i ušuškana u brdoviti teren koji pruža odličnu zaštitu od jakih vetrova koji u zalivu uvek duvaju.
Nalazi se na svega dvanaest kilometara od grada Skirosa i jedne od najživopisnijih prizora u Grčkoj - njegove veličanstvene Hore!

Kao na razglednici ističu se ljupke bele kućice, kikladskog tipa sa ravnim krovovima, koje se stiskaju i vijugaju oko brdovitog uzvišenja kroz lavirint uskih popločanih uličica.
Idući ka vrhu stižete do manastira Svetog Đorđa i ostataka venecijanske tvrđave sa lavom čuva ovu nekada snažnu kapiju.

Još u periodu pre nove ere je na ovoj steni je postojao akropolj, i kako se pominje u grčkoj mitologiji upravo ovde je bila palata ozloglašenog kralja Likomeda koji je ubio Tezeja. Ovde se Ahil prerušen u devojku krio kako bi izbegao da se pridruži u Trojanskom ratu.

Skiros, iako najveće ostrvo Sporada, ima svu veličanstvenu dramu kikladskih ostrva sa skupom minimalističkih isprano belih kućica koje se prosipaju sa vrha brda ka predivnim peščanim plažama Magazije i Molosa.

Ove dve plaže u podnožju hore su kao stvorene za uživanje svim čulima.
Veoma su duge i široke, kompletno prekrivene peskom sa lepim prilazom i imaju more koje nije plitko oko obale. Aktivnosti ima za sve -bilo da ste od onih koji uživaju u dugim šetnjama, kupanju u prozirnim vodama, ili jednostavno volite da ceo dan uživate čitajući omiljenu knigu, ili možda samo dremate ispod slamnatog suncobrana.

A kada vam dosadi leškarenje na ležaljkama i ispijanje koktela na ovim plažama i poželite malo avanture, ribarski čamci i magareće staze vas mogu odvesti do uvala sa kristalno čistim vodama. Obiđite i farme koje se bave očuvanjem jedinstvene vrste skirijskog konja, dok večeri možete provesti u tumaranju popločanim uličicama blistavo bele Hore i pronalaženju omiljene taverne u kojoj ćete isprobati neka od najukusnijih tradicionalnih jela poput jaretine u sosu od limuna ili astakomakaronade, perfektnog ostrvskog tradicionalnog jela - jastoga sa testeninom.

Zašto baš Skiros?

Osim po Hori, Ahilu i Tezeju, konjima i lepim plažama Skiros je poznat i po mermeru koji je bio izuzetno cenjen. Koristili su ga rimski vajari i arhitekte i intenzivno se izvozio ka Rimu u prvom veku nove ere što potvrdjuju arheološki podaci iz Avgustovog perioda.

Poznat je i po prepoznatljivoj grnčariji, duborezima i vezovima čiji su motivi živahni i prikazuju brodove, životinje i cveće.
Pored toga, Skiros još uvek nije turistički razvijen i to mu daje poseban šarm.

Ljudi su ljubazni i sve što vam treba je da provedete tu nekoliko dana i otkrijete njihovu potrebu za komunikacijom i njihovu jednostavnost. Bezrezervni i bez sramežljivosti, bez skrivenih namera ili lične koristi na umu otvoriće vam svoja srca lako. Zainteresovano će vas ispitivati odakle ste i šta ste do sada obišli, i rado će vam preporučiti još mesta koje trebate da obidjete ili jelo koje morate probati, ili će vam samo ispričati kako su oni proveli dan.

Ovde se živi sporo i jednostavno. Niko nigde ne žuri, a radnje rade dvokratno.

Skiros je ostrvo sa mnogo lica, prepuno malih iznenadjenja i skrivenih prirodnih lepota koje karakterišu jaki kontrasti.
Zeleno na severu i suvo na jugu, sa borovim šumama i stenovitim planinskim predelima, kamenitim liticama i pitomim obalama, osamljenim plažama i prelepim uvalama.

Autorka: Bojana Ristić Šofranac/ Blog Paw traveller
Ostrvo-Skiros-u-Grckoj_676026088.jpg
 

Back
Top