Skijatos i/ili Skopelos saveti

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.663
Pozdrav...

Od "silnih" :mrgreen: ponuda za avio ture koje naše agencije rade, nekako nam je Skijatos zapao za oko kao destinacija gde nije pod obavezno iznajmiti rent-a-car, tj zbog dimenzija istog da se uštedeti na toj stavci.Barem je tako delovalo.

Zanimaju me iskustva ljudi koji su bili, dali je ok mesto za jedan miran "penzionerski" odmor tipa...plaža, restoran, šetnja...jer to nam srce ište u ovom trenutku.
U principu deluje ok ali malo me brine veliko prisustvo nekih engleskih omladinaca po YT i fanova onog mjuzikla, pa čisto da znamo šta da očekujemo ako dođemo ovde, pogotovo u špicu.

Ako ste bili pomozite sa nekim info ako možete. I potpitanje: da li je nešto udaljeniji Skopelos mirnnija opcija?

Skiathos je noću ludnica, naravno zavisi gde ste... Skopelos je mir i tišina u odnosu na Skiathos. Ali generalno mislim da Skiathos ima lepše peščane plaže i bolji izbor sadržaja... Skopelos je "lokalnija" atmosfera, manje naginje EU turistima.

Biće vam lepo gde god odete, ali za to što kažeš meni bolje svuči Skopelos.

Skiathos je noću ludnica, naravno zavisi gde ste... Skopelos je mir i tišina u odnosu na Skiathos. Ali generalno mislim da Skiathos ima lepše peščane plaže i bolji izbor sadržaja... Skopelos je "lokalnija" atmosfera, manje naginje EU turistima.

Biće vam lepo gde god odete, ali za to što kažeš meni bolje svuči Skopelos.
Takav sam i ja utisak stekao...

Ali gledam sada nekoliko smeštaja van samog Skijatosa par kilometara bliše nekim plažama, mislim da je to isto ok opcija.

Reci mi samo ako se sećaš jel prevoz na ostrvu ok? Vidim da ide neki ostrvski autobus i vidim da je taksi manje više ok sa cenama s obzirom da su sve male razdaljine.

Skijatos je jedno od retkih ostrva u Grčkoj, gde možeš da se osloniš na autobuski prevoz. Ostrvo nije veliko i jedna redovana autobuska linija ide sa jednog na drugi kraj. Usput su uglavnom sve plaže osim nekoliko. Lalaria, jednina šljunkovita i verovatno najlepša dostupna je brodom, i teže pešice. Do nekoliko plaža na severnoj strani ide se pešice, autobus tuda ne prolazi.
Moja preporuka je ako voliš mirnije u blizini Kukunarija plaže da nađeš smeštaj, tu ima nekoliko lepih plaža sa hladovinom Kukunarije, Bananna, Marata
Ako si više za provod onda negde u gradu Skijatos. Preko dana možeš obići plaže koje te interesuju.
Skoplos je manje turistički više autentičan. Plaže su uglavnom šljunkovite i možeš da ga obiđeš na izletu ako si smešten na Skijatosu.

Po meni je ipak rešenje rent-a-car.
Ideš gde hoćeš kad hoćeš.
Konkretno za ove destinacije ne znam, ali ako ideš avionom, zašto ne bi uzeo auto kao čovek da možeš potpuno da se opustiš i ideš tamo gde želiš, kad želiš.
A opet zavisi od smeštaja i stila koji imaš I planiraš za letovanje.
Ako si u nekom all inclusive smeštaju i nemaš želje da napustaš izabrano, ne treba ti automobil.
Ja volim da eksperimentišem i obilazim, lutam, šetam, menjam plaže, itd.
Bez auta na ostrvu to je teško izvodivo.

Po meni je ipak rešenje rent-a-car.
Ideš gde hoćeš kad hoćeš.
Konkretno za ove destinacije ne znam, ali ako ideš avionom, zašto ne bi uzeo auto kao čovek da možeš potpuno da se opustiš i ideš tamo gde želiš, kad želiš.
A opet zavisi od smeštaja i stila koji imaš I planiraš za letovanje.
Ako si u nekom all inclusive smeštaju i nemaš želje da napustaš izabrano, ne treba ti automobil.
Ja volim da eksperimentišem i obilazim, lutam, šetam, menjam plaže, itd.
Bez auta na ostrvu to je teško izvodivo.
Skijatos je 12km sa 6km.

Bio sam na Skijatosu ali opet tamo 90-ih, na dva dana da sretnem neke prijatelje koji su tamo letovali. Meni se veoma dopalo, sećam se da su oni bili oduševljeni ali tada nije ni bilo zapadne kretenske omladine u nekom velikom broju.
Što se tiče transporta na Grčkim ostrvima UVEK uzimam motor, nešto do 150cc, dovoljno je za bilo koju veličinu ostrva. Letos sam otišo na Krf autom ali sam ipak iznajmio motor jer sam bio smešten u gradu i tamo auto i ne može da se vozi, to jest može ali je besmisleno zbog tesnih ulica i gužve. Ne znam, ako je vozačka za motor problem, kako je tamo, za one do 50cc valjda ne treba vozačka?

Raspitivala sam se za Skijatos poslednjih par meseci. Da, jeste mali i ima dobar autobuski prevoz, 26 stanica od početne do krajnje stanice, ukupno 40 minuta ali je velika gužva.
Ja sam se odlučila za smeštaj u gradu i rentiranje automobila, barem nekoliko dana. Dok ne odem i ne vidim kakve su gužve, kakav je prevoz neću znati.

Dobila sam par sugestija za obilazak, naravno planiram Skopelos nekim izletom brodićem ali videću. Ne volim baš SVE da isplaniram.

Takav sam i ja utisak stekao...

Ali gledam sada nekoliko smeštaja van samog Skijatosa par kilometara bliše nekim plažama, mislim da je to isto ok opcija.

Reci mi samo ako se sećaš jel prevoz na ostrvu ok? Vidim da ide neki ostrvski autobus i vidim da je taksi manje više ok sa cenama s obzirom da su sve male razdaljine.
Ide ostrvski autobus,teoretski staje na svim plazama.
Ali u praksi,kad sam ja bila, izgleda ovako: ukrcas se na prvoj stanici,mozes izaci samo na poslednjoj ako ti je zivot mio.:)
Bude tolika guzva da ni sibica ne moze stati,a busevi su oni medjugradski sa velikim sjedistima.Vozac obicno ni ne staje na "srednjim"stanicama jer nema mjesta za ulazak.
To da li si ti htio izaci,nije ga briga.
Pri povratku,takodje se treba nacekati bar tri busa da dodju,da udjes u neki.Inace,mrtva glava.
To im je bas bio minus,sto se mene tice...i totalno neprakticno i nepouzdano.
Mirniji je Skopelos i ljepsi,ima i lijepih plaza,ali mi smo isli u obilazak brodom,tako da ne znam kakva je pristupacnost s kopna.
Kukunaries plaza na Skiatosu je jedna od najboljih na kojoj sam bila...predivna,cista voda,bez prevelike guzve,hladovina borova ..
Najbliza plaza Skiatosu gradu je ujedno i najgora,zaboravila sam joj ime,mozete je komotno preskociti.
Ostale kazu da su odlicne,ali ja nisam bila,iz prethodnog razloga,ni na jednoj,osim najblizoj i najdaljoj.:)
Ako mislite da cete moci obici pjeske,jer je malo ostrvo,kao sto sam ja naivno mislila :),necete,ne toliko iz razloga udaljenosti,nego sto je sve magistrala,bez trotoara i voze ludacki.
Dakle,rentakar,ili oni njihovi motori,ko voli...ili bus.

Poslednja izmena:
Skopelos je bolja opcija, što se tiče plaža, ali i unutrašnjosti koja je veća i imaš više kontakta s neurbanizovanom prirodom. Jeste da je glavni grad, zapravo jedini grad Skijatos priča za sebe, ali na Skopelosu imaš u stvari 2 takva mesta - Glosa i Hora Skopelos. Eto, pominjem gradove, u stvari, jedva gradiće, a Grci ih sami nazivaju selima (Hora, Chora). Istina ovi na Skopelosu su manji, ali nemaju toliko turista, mirniji su, posebno Glosa.
Što se tiče plaža, na Skopelosu su raznovrsnije. Uglavnom su šljunkovite, mada ima nešto i peskovitih, Najlepše šljunkovite su sa finim belim oblutcima. S druge strane, Skijatos ima onih čuvenih 66 peščaniih plaža u nizu (za svaku i bus stanica, čini mi se). Najlepša je ipak već pominjana u temi šljunkovita Lalaria (možda najlepša i od svih plaža na Sporadima), na severnoj strani ostrva do koje se ide isključivo preko mora. Mada, ne znam, možda ima neki suluda staza kojom bi se moglo pešice spustiti preko brda. Da, čini mi se da je nekada na forumu putovanja.info neko pričao o spustu tom stazom

1772023151673.png

A Alonisos, šta mislite o tome? Meni je to jedan od nedosanjanih grčkih snova, Nisu mi se poklopile kockice svojevremeno, a i odvuče me put na drugu stranu, na Krit. Naj jača priroda po Sporadima je na tom ostrvu. Čak postoji i pećina u kojoj živi mediteranska foka, jedno od retkih preostalih staništa te vrste u Grčkoj, ali i u na celom Sredozemlju

Ide ostrvski autobus,teoretski staje na svim plazama.
Ali u praksi,kad sam ja bila, izgleda ovako: ukrcas se na prvoj stanici,mozes izaci samo na poslednjoj ako ti je zivot mio.:)
Bude tolika guzva da ni sibica ne moze stati,a busevi su oni medjugradski sa velikim sjedistima.Vozac obicno ni ne staje na "srednjim"stanicama jer nema mjesta za ulazak.
To da li si ti htio izaci,nije ga briga.
Pri povratku,takodje se treba nacekati bar tri busa da dodju,da udjes u neki.Inace,mrtva glava.
To im je bas bio minus,sto se mene tice...i totalno neprakticno i nepouzdano.
Mirniji je Skopelos i ljepsi,ima i lijepih plaza,ali mi smo isli u obilazak brodom,tako da ne znam kakva je pristupacnost s kopna.
Kukunaries plaza na Skiatosu je jedna od najboljih na kojoj sam bila...predivna,cista voda,bez prevelike guzve,hladovina borova ..
Najbliza plaza Skiatosu gradu je ujedno i najgora,zaboravila sam joj ime,mozete je komotno preskociti.
Ostale kazu da su odlicne,ali ja nisam bila,iz prethodnog razloga,ni na jednoj,osim najblizoj i najdaljoj.:)
Ako mislite da cete moci obici pjeske,jer je malo ostrvo,kao sto sam ja naivno mislila :),necete,ne toliko iz razloga udaljenosti,nego sto je sve magistrala,bez trotoara i voze ludacki.
Dakle,rentakar,ili oni njihovi motori,ko voli...ili bus.
U principu ovo znači, da se iznajmi smeštaj u vilama na plažama, a u grad po potrebi, čisto da se snimi.
Barem 1-2 dana ću iznajmiti rent-a-car da obiđem severni deo i te plaže na kojima nisam.
Otprilike to je neki optimum koliko vidim.

Skopelos je bolja opcija, što se tiče plaža, ali i unutrašnjosti koja je veća i imaš više kontakta s neurbanizovanom prirodom. Jeste da je glavni grad, zapravo jedini grad Skijatos priča za sebe, ali na Skopelosu imaš u stvari 2 takva mesta - Glosa i Hora Skopelos. Eto, pominjem gradove, u stvari, jedva gradiće, a Grci ih sami nazivaju selima (Hora, Chora). Istina ovi na Skopelosu su manji, ali nemaju toliko turista, mirniji su, posebno Glosa.
Što se tiče plaža, na Skopelosu su raznovrsnije. Uglavnom su šljunkovite, mada ima nešto i peskovitih, Najlepše šljunkovite su sa finim belim oblutcima. S druge strane, Skijatos ima onih čuvenih 66 peščaniih plaža u nizu (za svaku i bus stanica, čini mi se). Najlepša je ipak već pominjana u temi šljunkovita Lalaria (možda najlepša i od svih plaža na Sporadima), na severnoj strani ostrva do koje se ide isključivo preko mora. Mada, ne znam, možda ima neki suluda staza kojom bi se moglo pešice spustiti preko brda. Da, čini mi se da je nekada na forumu putovanja.info neko pričao o spustu tom stazom

Pogledajte prilog 1863799

A Alonisos, šta mislite o tome? Meni je to jedan od nedosanjanih grčkih snova, Nisu mi se poklopile kockice svojevremeno, a i odvuče me put na drugu stranu, na Krit. Naj jača priroda po Sporadima je na tom ostrvu. Čak postoji i pećina u kojoj živi mediteranska foka, jedno od retkih preostalih staništa te vrste u Grčkoj, ali i u na celom Sredozemlju
Ovaj put nam je da ne komplikujemo previše sebi, uglavnom sami organizujemo i uvek idemo našuim kolima, ali to u praksi često znači da mnogo vremena provodimo u njima obilazeći ostrva i/ili okolinu mesta gde jesmo.Ipak verovatno bi opet tako išli da nije ovih zajebancija na granici. Sada ni EU papiri ne pomažu, jer trebaće verovatno čekati dugo u istoj koloni dok se ne dođe do separacije. Tako da avion zvuči bolje.
A onda bi neku jednostavnost tipa, odbacite me gde treba i da se mnogo ne cimam.

Naravno možemo i u Tursku, Egipat...ali posle iskustva Maldiva od jesenas nekako mi value/money opada za te budžetske resort varijante.
A i realno nismo baš totalni "penzioneri", volimo i da se šetkamo, iako bi izbegli ovaj put fokus na to, ipak malo i da se vidi nešto da nije jednolično.
Zato gledamo ostrva i zato Skijatos kao neko najbolje rešenje se izdvojilo. Iako nije još konačno.Skijatos deluje kao neki optimum.

Naravno možemo i u Tursku, Egipat...ali posle iskustva Maldiva od jesenas nekako mi value/money opada za te budžetske resort varijante.
A i realno nismo baš totalni "penzioneri", volimo i da se šetkamo, iako bi izbegli ovaj put fokus na to, ipak malo i da se vidi nešto da nije jednolično.
Zato gledamo ostrva i zato Skijatos kao neko najbolje rešenje se izdvojilo. Iako nije još konačno.Skijatos deluje kao neki optimum.
Da, onda Skijatos, za avio + ren-a-car varijantu jeste bolja opcija. Sasvim su OK i ono što smo pričali na drugoj temi, Kefa i Krit. Što se ovog drugog tiče, nesumnjivo Hanja, ne samo kao najlepši grad ostrva, nego što iz BG ima čarter let baš za Hanju (aerodrom je zapravo, malo dalje, ali nije strašno). Od drugih ostrva znam da postoje letovi za Krf (iz Niša, takođe, Ryanair, jeftino), Zakintos, ovi preskupi pederaji za Santorini i Mikonos, Rodos (za koji važi isto ko i za Krit, mora dosta da voziš po ostrvu ako oćeš da vidiš neke stvari), a mislim da je od skora ubačen i Samos. Nisam bio, razmatrao sam kao opciju svojevremeno i to zahteva posebno pripremljenu operaciju, nije veliko ali kompleksno ostrvo. Nego, kaži mi, kako beše, bio si na Zakintosu?

Da, onda Skijatos, za avio + ren-a-car varijantu jeste bolja opcija. Sasvim su OK i ono što smo pričali na drugoj temi, Kefa i Krit. Što se ovog drugog tiče, nesumnjivo Hanja, ne samo kao najlepši grad ostrva, nego što iz BG ima čarter let baš za Hanju (aerodrom je zapravo, malo dalje, ali nije strašno). Od drugih ostrva znam da postoje letovi za Krf (iz Niša, takođe, Ryanair, jeftino), Zakintos, ovi preskupi pederaji za Santorini i Mikonos, Rodos (za koji važi isto ko i za Krit, mora dosta da voziš po ostrvu ako oćeš da vidiš neke stvari), a mislim da je od skora ubačen i Samos. Nisam bio, razmatrao sam kao opciju svojevremeno i to zahteva posebno pripremljenu operaciju, nije veliko ali kompleksno ostrvo. Nego, kaži mi, kako beše, bio si na Zakintosu?
Skijatos mi deluje ipak kao bolja opcija od Zakintosa.
Da idemo kolima išli bi na Kefaloniju 1/1 ali sam zbog prethodnog iskustva i činjenice da sam na ostrvu prešao nekih 900km shvatio besmisao odlaska bez kola. A Krit je zaista preglomazan i meni nepoznanica jer tamo nisam bio,pa iako želja postoji to bih drugačije i temeljnije obišao, ovo sada je malo i prinudno u smislu termina i broja dana. Krf sam isto već obišao i nije mi pobudio iskreno želju da idem opet, tamo su mi draži i Parga i Sivota i Lefkada i Kefalonija...ako ću u tom pravcu.

Poslušaj ženu šta ti kaže i sigurna sam da češ biti zadovoljan :lol:
To ti je jedina istina.
A ovi forumaši :lol: pa to sve i svašta zna čudo jedno :kafa:
Jel da, sve vi žene znate? Pa dobro, da se pokrijem ušima i kažem i jeste tako.
Evo jednog segmenta iz mog putopisa sa prvog letovanja na Kritu 2015. koji sam tada objavio na forumu putovanja.info
"Kad sam početkom januara video jako povoljne ponude na Travel Republic, znao sam da je to to. Rekoh: „Ženo, da idemo mi lepo na Krit ove godine“. Kaže: „Pa ja sam za to već 3 godine unazad“. Rešeno."

https://www.putovanja.info/forum/fo...ti-po-kritu-a-ne-slomiti-nogu-putopis/?page=1

Baš se danas nešto razmišljam da hijackujem onu fortesovu temu u vezi Krita i da iskombinujem fotke sa sva 4 letovanja pa da tamo malo promovišem ostrvo. U ovoj reportaži na putovanja.info mi Photobucket nalepio watermark na slike - nisam teo da im plaćam harač posle 5 godine korišćenja. A ima i grđe, na nekim temama mi skidali slike pa zjapi rupa.

U principu ovo znači, da se iznajmi smeštaj u vilama na plažama, a u grad po potrebi, čisto da se snimi.
Barem 1-2 dana ću iznajmiti rent-a-car da obiđem severni deo i te plaže na kojima nisam.
Otprilike to je neki optimum koliko vidim.
Moze i tako,ali ja vise volim da je smjestaj u gradu,a da idem do plaze,nego da je smjestaj na plazi,a da uvece idem do grada.:)

Poslušaj ženu šta ti kaže i sigurna sam da češ biti zadovoljan :lol:
To ti je jedina istina.
A ovi forumaši :lol: pa to sve i svašta zna čudo jedno :kafa:
Jeste da nisi mislila na njegovu zenu zenu ali i zena hoce Skijatos :mrgreen:
Mozda bih i pomislila na smestaj u gradu ali pomisao na to da zaspim sa bukom i muzikom mi se ne cini kao deo zeljenog odmora.
Lepse mi je da budem u prirodi, blize plazama a po potrebi da odemo do grada.

Ovaj Alonisos mi deluje zanimljivo, no verovatno ce ostati kao opcija za izlet ako uopste imaju izlet tamo.

SLabo ko spominje tu drugu stranu ostrva gde ne ide bus. Sto je tako zapostavljena?

Jeste da nisi mislila na njegovu zenu zenu ali i zena hoce Skijatos :mrgreen:
Mozda bih i pomislila na smestaj u gradu ali pomisao na to da zaspim sa bukom i muzikom mi se ne cini kao deo zeljenog odmora.
Lepse mi je da budem u prirodi, blize plazama a po potrebi da odemo do grada.

Ovaj Alonisos mi deluje zanimljivo, no verovatno ce ostati kao opcija za izlet ako uopste imaju izlet tamo.

SLabo ko spominje tu drugu stranu ostrva gde ne ide bus. Sto je tako zapostavljena?
Nije tolika buka ni u gradu,osim ako nisi bas u centru centra.🙂
Oko naseg smjestaja,recimo,pasle su koze.😁
Inace,Skiatos je pomalo i "izvikan"za moj pojam.
Cim se malo udaljis od centra prilicno je neuredno i zapusteno,nepokosena trava,oronule ulice.
Aerodrom je tek prica za sebe.:)
Neka kao ograda,neka travulja okolo,a pista vodi direktno u more.
Valjda je jedan od najmanjih aerodroma.
Skopelos je zivopisniji,ali tisi.
Sve u svemu,mislim da nece pogrijesiti gdje god da ode.

Back