- Poruka
- 24.816
Samo se na Balkanu broj žrtvava smanjuje i odgovorni su heroji na obe strane.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Logor smrti, Vernichtungslager/Todeslager.Из Јасеновца нико није изашао жив осим 91 логораш у пробоју.Јасеновац није био обични сабирни центар већ логор за ликвидацију.
Средином априла 1945. године, усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидацију затвореника.
Око 600 од укупно 1.073 још жива логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживео 91 логораш. Преостала 473, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју, убијена су и спаљена заједно са логорским објектима.
Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша, 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.
-Неко је на основу казивања сведока израчунао да су жртве убијане на 57 начина физички, јер тај логор није имао гасне коморе, односно није било тог индустријског убијања.
nije te sramota?Kakve veze ima Broz s lagarijama SPC, MS i SANU?
U rupu, miševi. Lagali ste i lažete o povijesti, kulturi, identitetu...sve lagarije od guslara do četnika.
Jel ti aplaudiraju?Ja sam sve intervjue sa Ivanom Vukićem odgledao.
Nisu imali vremena. Toliko se važnijih mesta imalo osloboditi, sa toliko se pravih i istinskih domaćih izdajnika obračunati.Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша, 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.
Pozivaš se da ne lupaš:Index je vjerodostojan koliko i Goldsteini i nadripovjesničari srpske historiogafije, njih 95%.
Jel pomenuo i ovo?Ja sam sve intervjue sa Ivanom Vukićem odgledao.
Да је прошло искрцавања на Јадрану савезничке војске ко то зна какву би историју данас причали, ко то зна.Nisu imali vremena. Toliko se važnijih mesta imalo osloboditi, sa toliko se pravih i istinskih domaćih izdajnika obračunati.
Zamisli ti tu ludnicu koju je ta partizanija prodala nama?
Jasenovac su oslobađali tek nakon što se Hitler ubio.
Jedinice su im mahom bile sastavljene iz krajeva gde su ustaše sprovodile genocid nad Srbima. Mnogi borci su verovatno imali rođake, užu porodicu u Jasenovcu.
Šta su oni radili?
Nisu ni pokušali da ranije oslobode Jasenovac, već su izignorisali njegovo postojanje i te Srbe, čiju su decu ubijali u Jasenovcu, povelu u Srbiju da ubijaju druge Srbe.
One Srbe koji su se zapravo borili da njihova deca u Jasenovcu prežive.
Mi jednostavno nismo mogli imati bolju sudbinu od ove u kojoj se danas nalazimo.
Kako, odakle, sa kojim ljudima?
Verovatno će da objave. Nisu objavili odmah jer mediji u Srbiji sada važnijih tema imaju od okruglog stola u hrvatskom Saboru.При томе ја не видим да су медији у Србији уопште објавили ову вијест.
Tvoj Marić je doveo Ivana Vukića glavom i bradom u emisiju. Prati na portalu Happy_ja, možda će objave i ovo o okruglom stolu u hrvatskom Saboru.Kako da ovi evropski beogradski mediji objave tako nešto?
Ниси чуо за именичку синтагму видим ја а паметујеш о српском језику.Зато вам дипломатија, државништво, српски језик не иде најбоље од 1944.г.
Да се мало склоните и не петљате динароидски, можда би неко чији су преци знали направити Српску државу 1804 то боље урадили.?!?
Није ти то пало напамет ?
ZAGREB - Stara Gradiška, Jasenovac i Lepoglava bili su internacijski i radni logori, ali u njima nije bilo masovnih, serijskih ubojstava, rekao je bivši novinar Igor Vukić, na početku skandaloznog okruglog stola "Znanstveni pristup istraživanja žrtava Jasenovca", koji se danas, u utorak, 28. oktobra, održava u Zagrebu, tačnije u prostorijama Hrvatskog sabora.
"Pogotovo nije bilo ubojstava koja bi se brojila u desecima tisuća. Sigurno nije bilo 700 tisuća žrtava koliko ih je bilježeno u Jugoslaviji, ali ni 80 tisuća koliko službeno piše u dokumentima Javne ustanove spomen-područje Jasenovac, službene institucije Republike Hrvatske", naveo je Vukić.
Knjiga Franje Tuđmana
"U Jasenovcu nije bilo ni 30 do 40 tisuća žrtava koliko u svojoj knjizi 'Bespuća povijesne zbiljnosti' navodi prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Da sam u svojem istraživanju došao do podataka da je tamo ubijeno i sedam tisuća ljudi, koliko ih je ubijeno u Srebrenici, ja bih se prestao baviti daljnjim istraživanjem. Ali nije bilo tako, ja sam u svojim istraživanjima došao do podataka prema kojima je ukupan broj žrtava u Jasenovcu puno manji", rekao je Vukić, prenosi Jutarnji.
Nakon Vukićevog skandaloznog uvodnog izlaganja o Jasenovcu, koje je već izazvalo reakcije čak i u samoj Hrvatskoj. riječ je uzeo Nikola Banić koji je predstavljen kao "znanstvenik i istraživač".
Banić je "vrtio" desetine grafikona kojima je "dokazivao" da su brojke i imena žrtava "jednostavno falsificirani", tj. da su mnoga imena i njihovi datumi rođenja u službenom popisu jasenovačkih žrtava mahom ili pogrešna ili lažirana.
"Jedan umro u Južnoj Americi"
"Usporedili smo brojne baze podataka i našli ljude koji se navode kao jasenovačke žrtve, a umrli su, recimo, u Auschwitzu. Ili da pak da uopće nisu ubijeni. Za jednog smo čak utvrdili da je umro desetljećima nakon Drugog svjetskog rata - i to u Južnoj Americi! Možda dok se odmarao na plaži, tko zna?", naveo je Banić.
Okrugli sto, koji su organizovali DOMiNO i Hrvatski suverenisti, odvija se u prostorijama Hrvatskog sabora.
Zastupnici SDP-a su svim učesnicima okruglog stola - Igoru Vukiću (diplomirani politolog, autor tri knjige o Jasenovcu), Nikoli Baniću (naučnik i istraživač), Peri Šoli (publicista), Krešimiru Čabaju (zastupnik DOMiNO-a), podijelili fotografije i letke u kojima podsjećaju na ustaške zločine u Jasenovcu.
"Te fotografije koje su nam danas podijeljene uopće nisu nastale u Jasenovcu. One prikazuju ekshumaciju posmrtnih ostataka osoba na lokaciji kod Stare Gradiške i te su fotografije nastale nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1946. godine", rekao je Vukić.
Najskandaloznija je, navodi Jutarnji, bila Šolina tvrdnja kako su majstorske radionice "radnog logora" Jasenovac bile na tako dobrom glasu da su se đaci iz drugih dijelova tadašnje NDH "dobrovoljno javljali za praksu u tim radionicama".
“Sramoćenje Hrvatskog sabora”
Antifašistička liga Republike Hrvatske je ovim povodom izdala saopštenje u kojem navode da je dužnost predsjednika Sabora, a i svih saborskih zastupnika, da vode računa o ugledu Hrvatskog sabora.
“Održavanje Okruglog stola ‘Znanstveni pristup istraživanju žrtava Jasenovca’ u prostorijama Sabora, s uvodničarima čija dokazana stručnost jest u falsificiranju broja i bezočnom negiranju ustaških žrtava u logoru Jasenovac, novi je doprinos sramoćenju Hrvatskog sabora”, naveli su.
Jandroković prebacuje vruć krompir
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u Saboru, da se ovaj okrugli sto ne održava u ime Sabora te je odgovornost za izrečeno prebacio na organizatore.
"Odbacujem bilo kakvu povezanost Hrvatskog sabora, njegovog vodstva i saborskih zastupnika. Ovdje je jasno lociran organizator i jasno je definirana onda i odgovornost za to", poručio je.
Pozvao je i zastupnike da ne miješaju Sabor s aktivnošću jednog saborskog kluba.
Podsjetimo, predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić je u petak od HDZ-ovog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražio da saborskim zastupnicima iz DOMiNO-a i Hrvatskih suverenista zabrani održavanje okruglog stola u prostorijama hrvatskog parlamenta.
https://www.nezavisne.com/novosti/d...eno-puno-manje-ljudi-nego-u-Srebrenici/934931
Интересно интересно, шта кажу на ово наши "домаћи" душебрижници и бројачи геноцида.
А није никад ни било озбиљно било у плану. Просто сам некада запањен какве глупости ми као народ прихватамо без поговора.Да је прошло искрцавања на Јадрану савезничке војске ко то зна какву би историју данас причали, ко то зна.
Zar na 10 km odatle nije bio logor patriota JVO? Zna li se koji od četnika nije bio u ustaškoj uniformi?Nisu imali vremena. Toliko se važnijih mesta imalo osloboditi, sa toliko se pravih i istinskih domaćih izdajnika obračunati.
Zamisli ti tu ludnicu koju je ta partizanija prodala nama?
Jasenovac su oslobađali tek nakon što se Hitler ubio.
Jedinice su im mahom bile sastavljene iz krajeva gde su ustaše sprovodile genocid nad Srbima. Mnogi borci su verovatno imali rođake, užu porodicu u Jasenovcu.
Šta su oni radili?
Nisu ni pokušali da ranije oslobode Jasenovac, već su izignorisali njegovo postojanje i te Srbe, čiju su decu ubijali u Jasenovcu, povelu u Srbiju da ubijaju druge Srbe.
One Srbe koji su se zapravo borili da njihova deca u Jasenovcu prežive.
Mi jednostavno nismo mogli imati bolju sudbinu od ove u kojoj se danas nalazimo.
Kako, odakle, sa kojim ljudima?
O čemu ti to?Tvoj Marić je doveo Ivana Vukića glavom i bradom u emisiju. Prati na portalu Happy_ja, možda će objave i ovo o okruglom stolu u hrvatskom Saboru.
Ништа ја тебе брате нисам разумео.Zar na 10 km odatle nije bio logor patriota JVO? Zna li se koji od četnika nije bio u ustaškoj uniformi?
Koliko rodjaka tih junaka iz JVO je bilo u ustaškoj vojci koja je ubijala u Jasenovcu?
Koliko ja znam zajedno su prelazili u partizane od 1943 do 1945. i jednima i drugima je bila poznata lokacija logora, a draža "napada" užice i "oslobadja ga"
Aj ne foliraj.Zar na 10 km odatle nije bio logor patriota JVO? Zna li se koji od četnika nije bio u ustaškoj uniformi?
Koliko rodjaka tih junaka iz JVO je bilo u ustaškoj vojci koja je ubijala u Jasenovcu?
Koliko ja znam zajedno su prelazili u partizane od 1943 do 1945. i jednima i drugima je bila poznata lokacija logora, a draža "napada" užice i "oslobadja ga"
Zapazi šta ozbiljni istoričari kažu o Starčevićevim teorijama. Da li je i ovo tvoje foliranje posledica toga?Kad sam već kod Mongola, pitam ga- koliko je ubijeno u Bagdadu 1258.? Brojka je na zapadu u moderno doba bila- 800.000. Sad je 200.000. Muslimani su u 13-15. st. tvrdili 2 M, no to je ocijenjeno kao pretjerivanje.
GPT veli da nije 800 nego 200 zbog demografije, a kad ga pitam o podatcima- veli da ih nema. Onda ga pitam koji su kriteriji da nije 800.000? Nego 200.000, a ne 100.000 ili 400.000?
A on mulja li mulja i sve skupa- šuć muć pa prolij.
Svašta je spominjao. I ovo je spomenuo:Jel pomenuo i ovo? Pogledajte prilog 1807906
Kako to opet nekako “Tuđman i Šešelj” kad Šešelj za razliku od Tuđmana nije donosio baš nikakve odluke?Mislim da je jasno svakom iole mislecem Hrvatu da je NDH najveca sramota njihove istorije.
Isto tako mislim da je potpuno nevazno sta kazu njihov Tudjman i nas Seselj, svakako se nadam da razumni Hrvati nisu na strani svog zlikovca, kao sto nismo ni mi na strani naseg.
Pri cemu ne izjednacavam Jasenovac sa bilo kojim ciscenjem tokom poslednjeg rata.
Za poslednji rat krivica je bila podeljena izmedju strana dok su zrtve Jasenovca u rangu sa zrtvama bilo kog nacistickog logora tokom tog stravicnog rata. Krajnje goloruke i potpuno nevine, na veliki stid covecanstva.