Quantcast

SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu

HEFESTOS 1

Elita
Poruka
24.061
Америма су одслужили, истрошени до краја, време да се реше отпада.
Најбоља фора је било то што су у неке које су послали у Ирак заборавили да уграде клима уређаје, па их одмах вратили...:rotf:
 

piciginx

Buduća legenda
Poruka
39.505
SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ: Американци им дали оклопна возила вредна 100 милиона долара, Хрвати их пустили да иструну

Foto: Jutjub/deran derannada

U AVGUSTU 2014. godine, prva od 220 borbenih vozila MRAP, koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Države, stigla su u Hrvatsku vojsku.

Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je iz budžeta platila 2,5 miliona evra PDV-a.
Šest i po godina kasnije, u februaru 2021, oko 50 ovih vozila bilo je parkirano u dvorištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru. Kao što su bili parkirani u leto 2014. godine, tako stoje i danas. Po kiši, snegu i suncu, vozila nekada vredna oko 25 miliona dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.
Delimično su pokriveni ceradama, a sa nekih su uklonjeni točkovi, verovatno za zamenu na polovnim vozilima. Ministarstvo odbrane se ne oglašava o ovome. Prema nezvaničnim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Posle šest i po godina izlaganja svim mogućim atmosferama i nekorišćenja, dovođenje u radno stanje jednostavno bi bilo preskupo.
Pored toga, oružane snage su očigledno zaključile da su ta vozila u višku i da im nisu potrebna, što pokazuje samo loše planiranje potrebnih količina kada je dogovorena donacija. Naime, tada su prvo stigla 162 vozila, a zatim je dogovoreno još oko 50. Tačno onoliko koliko šest i po godina stoji neiskorišćeno na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će neke od njih rasporediti specijalne snage MUP-a, ali to se nikada nije dogodilo.


Nakon isporuke u Hrvatsku i predstavljanja javnosti, sva vozila prebačena su u Remontni zavod. Tamo je trebalo da se izvrši redovna služba, da se oboje u zeleno, neki od njih da se naoružaju i nadograde VHF komunikacionim uređajima. Ali ubrzo je utvrđeno da su vozila imala jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su balistički prozori na trećini vozila neispravni. Ova vozila su korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku, a s vremenom je jedan broj njih morao da bude zamenjen balističkim višeslojnim staklom zbog isteka životnog veka ili pojave raslojavanja, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena. Kako tokom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su prozori na delu vozila neispravni, to je potvrđeno tek nakon preuzimanja u Hrvatskoj. Zbog toga je oko 70 vozila završilo na travnjaku Remontnog zavoda. Tu su stajali dve i po godine, sve dok 2016. Ministarstvo obrane nije kupilo 120 različitih vrsta neprobojnog stakla za 48 vozila, vrijednih 150.000 evra


Uz to, kupljeni su prozori za još 80 vozila, vrednih oko 4 miliona kuna. Dakle, dodatnih 5 miliona kuna potrošeno je samo na staklo. Prozori su naknadno nabavljeni jer nisu bili uključeni u komplet rezervnih delova ugovorenih sa vozilima. Tada je nabavka trebalo da bude brza i jeftina. Naime, te 2014. godine načelnik Generalštaba general Drago Lovrić tvrdio je da je sa Amerikancima postignut dogovor o razmeni informacija o rezervnim delovima putem informatičkog programa i da će Hrvatska vojska biti na nivou snabdevanja SAD-a trupe. „Dakle, najjeftinije i najbrže moguće“, zaključio je tada Lovrić. Međutim, ispostavilo se da bi kupovina stakla u direktnom dogovoru sa Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnog tendera, pa su nabavljeni direktno od proizvođača u Izraelu koji ih takođe isporučuje američkoj vojsci.

Kada su vozila isporučena, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku bio 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. Ali ubrzo se ispostavilo da su troškovi mnogo veći. Uz oko 650.000 evra za stakla, za nadogradnju VHF komunikacijskih uređaja plaćeno je oko 200.000 evra. Dakle, samo za staklo i VHF uređaje potrošeno je dodatnih milion dolara, a tu su i troškovi farbanja vozila. Sada se ispostavlja da je planiranje takođe bilo loše i da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a njihova popravka je očigledno ocenjena kao preskupa.

https://www.novosti.rs/planeta/regi...dna-100-miliona-dolara-hrvati-pustili-istrunu

Donirali su im potpuno izraubovane krseve koristene u pustinjama Iraka i Avganistana.

Kome Amerikanci "pomazu" tog ceka "sjajna buducnost"

#NATOGUZIJA-NA-APARATIMA
Opet si zabrinut??
 

Droid

Buduća legenda
Poruka
42.180
Нико не даје ништа ново џабе.
Хрвати су због сиромаштва остали без РВ. ПВО никад нису ни имали.
Nikada nisu imali ni čestitu vojsku a ni policiju. Kad je trebalo Srbi su priskakali u pomoć I opet će! 🤭
 

mario80

Buduća legenda
Poruka
25.149
Normalno je i bilo da ih naguze nekim krševima, pogledajte samo kakve se kod nas kante uvoze sa lažnim servisnim knjižicama u kojima je upisan tek urađen veliki servis? I onda naš miladin sedne i taman počne lepo da se vozi kad ono pukne lanac i raspadne se motor. Šteta par iljada evra, taman koliko je dao za auto :lol:
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.906
Dok Hrvatska ima 170 mrap vozila u upotrebi i 50 za rezervne dijelove, Srbija ima nasreću za Srbiju samo 5 Miloša koji umjesto pancirnog stakla koriste puno jeftinije dvoslojno izo-staklo za kućne prozore, traje vječno ili dok ga ne pogodi kamenčić ili ne daj Bože nešto smrtonosno.


Isplativije im bilo da uvale te kante vama za debele pare nego da ih prodaju ciganima na kilo...

 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.906
Veći je skandal što se događa sa stotine tenkova T55 povučenim iz službe. Rusi i Srbi tvrde da su ti tenkovi dobili rat protiv ISILA u Siriji, a u Hrvatskoj ih žele prodati u staro željezo.

Pogledajte prilog 862501


Ako prodajete u staro zeljezo kontaktiraj cigu imas broj u opisu klipa. Kupuje za pare - dinare, kune, vidre, evre...

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.