Skandal sa carskim rezovima!

tu tu tu

Buduća legenda
Poruka
45.209
Carski rezovi se samo za Novu godinu zakazuju u ponoć!
Carska nameštaljka!
Sreda - 05.01.2011
Nijedan planirani porođaj carskim rezom ne zakazuje se u ponoć, tvrde za „Alo!“ ginekolozi akušeri, a u prilog istraživanju našeg lista da su unazad pet godina prve beogradske bebe u novogodišnjoj noći uglavnom dolazile na svet tom procedurom.Podsetimo, lekari koji obave prve porođaje u novoj godini postaju poznati u medijima, a majke (od 2008. godine) dobijaju 3.000 evra nagrade od grada Beograda.
Dr Gordana Obradović, šef odeljenja ginekologije sa perinatologijom u KBC „Zvezdara“, nije nimalo iznenađena „mućkama“ koje se dešavaju za Novu godinu u porodilištima.
- Jasno je da su porođaji za Novu godinu izrežirani! Otkud toliko porođaja u minut posle ponoći, a pri tom sve carski rezovi... Prosto je statistički neverovatno! Kako nema takvih intervencija u ponoć običnim radnim danima? Jasno je da se radi o dogovoru sa lekarom. Ipak, ne verujem da bi se iko od lekara usudio da operaciju izvrši ukoliko je rizična - objašnjava dr Gordana Obradović.

Doktorka Slavica Madžak-Bešlić objašnjava da se od svih porođaja samo 1,5 odsto obavi carskim rezom!
- Vrlo mali procenat trudnoća završava se carskim rezom. Od 1,5 odsto, 30 odsto su slučajevi u kojima se apriori zna da majka ili dete mogu biti ugroženi. Ne znam zašto za Novu godinu ima toliko takvih intervencija - objašnjava ona.
Da li zbog dela novčane nadoknade koje prva beba dobija, a koja za Beograd iznosi 300.000 dinara, ili takmičenja sa drugim klinikama i popuštanja željama pacijentkinja, tek prema nezvaničnim izvorima moguće je čak i u istoriji porodilje pomeriti vreme porođaja za koji minut!?
- Poznato je kako se to radi za Novu godinu! Dežurna ekipa, u kojoj se najčešće nalazi lični lekar pacijentkinje, dogovori se da se pacijentkinja umesto u zakazanom terminu, koji može da bude nekoliko dana ranije ili kasnije, operiše baš za Novu godinu. Takođe, i prirodni porođaj se pomoću lekova može korigovati za pola sata, sat... I na kraju, ukoliko se ne tempira, u knjigu se može upisati približno vreme porođaja - navodi jedan od ginekologa iz GAK „Narodni front“, koji je želeo da ostane anoniman.


Sekundi odlučili pobednika

GAK u Višegradskoj demantovao je juče dr Vladimira Boškovića, koji je za „Alo!“ prethodno rekao da je prvorođena beba u toj klinici svetlost dana ugledala posle carskog reza.
- Rođena je muška beba. Porođaj je protekao prirodno, dobro i regularno - ispravili su se u toj klinici.
Inače, samo nekoliko sekundi posle tog dečaka, u GAK „Narodni front“ carskim rezom je rođena devojčica. Dakle, za one koji su imali štopericu, sekundi su presudili koja će od beba odneti nagradu grada od 300.000 dinara.


U porodilištima tajac!

U najvećim porodilištima u Beogradu - GAK „Narodni front“ i u Višegradskoj - juče je zavladao tajac, te nismo mogli da saznamo da li je u klinikama praksa da se operacija carskog reza zakazuje oko ponoći i kada nije Nova godina!
Direktori „Narodnog fronta“ i GAK-a u Višegradskoj, Dušan Stanojević i Aleksandar Ljubić, juče ceo dan nisu bili u kancelarijama, niti se javljali na redakciji poznate brojeve mobilnog telefona. Od njihovih službi dobili smo obećanje da će odgovor stići danas, pošto direktori odobre.
http://www.alo.rs/vesti/34444/Carska_namestaljka
 

Back
Top