Сјећање на убијене Србе у Високом

dragon x

Buduća legenda
Poruka
48.140
У селу Колошићи, општина Високо, на данашњи дан, 20. јуна 1992. године, стријељано је шест чланова породице Вуковић.


010444.jpgИстог дана, у околним српским селима убијено је још 25 српских цивила. За ове злочине нико није процесуиран нити кажњен, истакнуто је на помену који је данас одржан на бијељинском градском гробљу Пучиле.

Колошиће и околна српска села су, на данашњи дан, 1992. у раним јутарњим часовима опколили наоружани припадници муслиманске војске. Око један сат упали су у двориште Бошка Вуковића, једног од најбогатијих домаћина у овом селу. Све које су ту затекли стријељали су, прича један од преживјелих, Неђо Вуковић.
У овом нападу убијен је Миодраг (22) Вуковић, његов отац Рајко и Рајкови родитељи, подсјећа на непрежаљене губитке Зора Вуковић, Миодрагова мајака. Породице преживјелих највише боли што за убиство њихових најмилијих још нико није кажњен.

На данашњи дан, прије двадесет година, у селима Бузић Махала, Околишће, Мокронози и Дебели Нишан побијено је 25 чланова породица Дамјановић, Живановић, Вановац, Ристић и Масал. Сви су били сахрањени на градском гробљу у Високом, а у њиховим смртовницама је писало да су умрли природном смрћу. Тек након рата, преживјели чланови њихових породица успјели су да ексхумирају посмртне остатке и пренесу их у Бијељину. Годинама покушавају да докажу истину о страдању својих најмилијих.
У општини Високо прије рата живјело је око 5.000 Срба. Вратило се мање од два одсто , а већина српских села је опустјела.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=63808
 
Нека БОГ душу прости нашим несрећним сународницима и нека им је лака ова црна земља.Наше мученике не смемо да заборављамо или да њихова сртадања багателишемо.Њихова зла судбина нека нас подсећа да нам њихови крвници нису нит могу бити пријатељи или браћа:ХВАЛА ДРАГОН.Хвала што чуваш сећање на те људе.Оно што је жалосно је разлог захваљивања
 

Back
Top