Sjećanje na revolucionarku Anku Knežević nesalomiva Podgorička heroina

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596

SJEĆANJE NA REVOLUCIONARKU ANKU KNEŽEVIĆ​

Nesalomiva podgorička heroina​

Pokušavali su da iz Anke izvuku informacije o ostalim saborcima i partizanskim jedinicama tako što su je pendrecima tukli po tabanima, zabadali igle ispod nokata i puštali vodu kapavicu na čelo, smijući se dok su je držali vezanu na stolici. Ništa od toga nije dalo rezultate. Anka, iako mlada, izdržala je sva mučenja i sačuvala drugove i saborce od izdaje.
Kada je počeo Drugi svjetski rat Anka Knežević je imala samo 16 godina. Tada uspješnoj gimnazijalki, šćeri advokata Sava Kneževića, godine nijesu predstavljale problem da se aktivno uključi u borbu protiv okupatora i pridruži naprednoj crnogorskoj mladeži. Živjeli su u porodičnoj kući na Tećiji na sastavcima Ribnice i Morače, učeni vrijednostima koje su je oblikovale i predodredile budućnost. Ostavši rano bez majke gajila je posebna osjećanja prema svome starom ocu, znajući kako je teško uspijevao da sačuva porodicu u okupacionim danima, u kojima su određeno učešće na strani revolucionarnog pokreta imala i njegova tri sina. Ankina želja je bila da završi studije medicine.

Obavljajući rizične zadatke, Anka je krajem 1942. godine uhapšena. Pošto je odbila da bilo šta prizna i nije željela da oda svoje saborce, puštena je iz zatvora oktobra 1943. godine i odmah nastavila svoju ilegalnu aktivnost.

Ali ne zadugo, nažalost: uhapšena je u rodnoj Podgorici 23. decembra 1943. godine. Ponovo je pretrpjela svakojaka mučenja i batinanja, ali ćutke.
465790943_411344275372579_6315431451495203960_n.jpg

U pjesmi koju je napisao dr Leko Miranović 1973. godine opisuje se način na koji su ovu mladu djevojku mučili i svezanu prebijali, čupali joj kosu i kidali pletenice, lomili zube. Pokušavali su da iz nje izvuku informacije o ostalim saborcima i partizanskim jedinicama tako što su je pendrecima tukli po tabanima, zabadali igle ispod nokata i puštali vodu kapavicu na čelo smijući se dok su je držali vezanu na stolici. Ništa od toga nije dalo rezultate. Anka, iako mlada, izdržala je sva mučenja i sačuvala drugove i saborce od izdaje.

Doktor Miranović u svojoj pjesmi opisuje Ankinu hrabrost na sljedeći način:

… Ne čudiš se borbi muškaraca, / tih Brđana i Crnogoraca, / jer je njina tradicija stara / da tuđina neće gospodara, / no se diviš kako Crnogorke, / bilo žene a bilo djevojke, / junački se drže u samici, / u Mučića kući mučilici. / Čitaj pismo lijepe djevojke, / maturanta i mlade skojevke, / što napisa pred plotun pušaka / dvadesetoga vijeka divljaka, / i sa kakvim moralom se bori / ostajući ponos Crnoj Gori!...
Anka je u zatočeništvu u Jusovači boravila zajedno sa svojom rođakom Đinom Prnjat, koja je po svjedočenjima ćerke, upamtila da je najteže padala prozivka kojom su svaki dan birani ko će biti strijeljan a ko ostaje u memljivim i prljavim ćelijama u kojima su oskudijevali sa hranom i vodom. Često su bile stavljane na spisak za strijeljanje a onda u posljednji čas ostavljane u životu.

Anka je pred smrt, svome ocu Savu u pismu poručila: ,,Ja odlazim poštena, zato što sam poštena. Ubijaju me braća Crnogorci, nitkovi. Nemoj da se stidiš smrti tvoje ćerke jer ja odlazim kao mnogi za dobro naroda, a znaj i to da će doći dan kada će nas sve osvetiti naša braća i drugovi po našim gorama“
Agonija je trajala sve do aprila 1944. godine, kada su je četnici strijeljali u rodnom gradu.
1700949597-grob-anke-knezevic-na-cepurcima.jpg

https://www.pobjeda.me/clanak/nesalomiva-podgoricka-heroina

Anku Knežević (19) streljali su četnici u Podgorici '44

Takvih junaka kao sto su bili parizani, nigde nema

Back