Sizofrenija ili nesto drugo?

Oh, čoveče, napokon da se ovde nađe neko, ko smatra da je Barker izvanredan!
Ne znam šta si i koliko čitao od njega, ali, ako nisi pročitao priču "Užas" (Knjige krvi), obavezno to uradi.
Svaki pisac je, ujedno, u neku ruku i filozof.
Ma, ja bih i Barkera i Kinga na podforum "Filozofija"!
Vidi kada sam još otvorio temu:)....Posle me neki plagirali, al' mora da se zna ko je bio Prvi;)
KLAJV BARKER
Inače, ako si čitala kompilaciju Horror izašlu početkom 90-ih, pre ebenog rata, u kojoj su po redu priče Lovkrofta,Kinga i Barkera, može se to povezati sa postojanošću IDEJE koja nikad ne umire, već živi kroz razne ljude.....Neke priče se prosto nadovezuju jedna na drugu i pokazuju da ideja mističnog horrora i dalje živi....Mada danas je horror teški shit ali tako je to.....Uvek se vraćam toj zbirci kao bibliji, mnogo je volem8-)
Da, U zbirci je i priča : ''U bregovima ,gradovi'' koju je Klajv posvetio Srbiji tačnije Kosovu;)

Uh, Goxy, davno je to bilo...
Ja sam nova na Krstarici.
Ali, cenim, cenim... Svaka čast.
Ideja od iskona, i nikad neće umreti. Lavkraftova dubokomislena izjava o strahu od nepoznatog, kao najintenzivnijem... Ma, čoveče, napamet znam Barkera, Kinga, Lavkrafta, Poa, Simonsa itd.itd.
Imam i ja svoje "biblije", malo naivnije od "Knjiga krvi" - IT, na primer.
Ponešto i sama pišem.
Jesi li, možda, na forumu Znaka Sagite?

Nisam, ali razmišljam da odem......Ovo nije parohija za Horror- fanatike kao što sam ja.....Ja sam tradicionalista u mnogo čemu, pa tako volim stare autore ili starije radove novih autora......Danas je sve izgubilo boju:sad:.....
Inače da povežemo sa ovom temom, predlog za Obera
200px-Beyond_the_wall_of_sleep.jpg

Možda zvuči čudno,ali Horror nije ljubav prema literaturi-Horror je način života......Ja mnoge stvari gledam kroz oči mojih ''heroja''.....i potpun je pravac, po meni sadrži sve što je potrebno, humor, akciju dobru zabavu i strrrravvvuuuuuuu.Iskreno najbolje se osećam kad se zaledim od straha.....Sinoć sam čitao do 4 ujutru ''Pacovi u zidovima'' od Čarlija i posle zaspao kao Beba.....Moja mam ne može da veruje, ali i sestra i ja obožavamo horrore....Prvi film koji sam gledao je bio Thing, ništa ono dečije, kuce, mace, prve knjige koje sam čitao bile su Knjige krvi i već pomenuta zbirka....Ludo ,burazeru ,ludo:D

Pa, sad, nisam ja baš burazer... Ali, super je i ako smo burazeri.
Horor ; uostalom, i nije žanr, već individualno osećanje užasa, koje doživljavamo kao katarzu gledajući ili čitajući umetnička dela. To osećanje se stalno menja i evoluira, zavisno od vremena, prostora i svega onog što čini oređeni kulturni milje.

ja sam sanjao da je u medije procureo po.rnitj bate zhivojinovitja...tamo negde 60-70tih bata mlad...da sve bude ludje na filmu kreshe devojchicu koja ima 12god i neki novinari nashli sada vetj odraslu zhenu...koja pricha o tome kako su je komunisti zlostavljali pa kao pokazuje slike...kao vidite ovde na nekom prijemu stane dolanc i pored njega ona kao tad sam imala 16god e a ovo je slika sa neke proslave tad je imala 18 kao posle su je pustili i dali joj da bude neka sekretarica negde pa je ona uspela da sakrije svoju proshlost...bata se ubio kad je chuo vest i svi mediji bruje o tome...

[Horor ; uostalom, i nije žanr, već individualno osećanje užasa, koje doživljavamo kao katarzu gledajući ili čitajući umetnička dela. To osećanje se stalno menja i evoluira, zavisno od vremena, prostora i svega onog što čini oređeni kulturni milje

e, da....o ovome sam i ja baš razmišljao....ono kako goxy kaže "način života"......to je neka vrsta fanatizma i mislim da čovek može da se doveka zakopa u neki mod strave i obožavanja sveta........... koji nije onostran već prisootan......ako zagrebeš i ne staneš onda ceo život provedeš u, na neki način...obožavanju straha.....mislim da osećanje evoluira..ali da kod nekih ljoodi nikad ne prestaje....tako da se ne zadovoljavaju u krajnjem sloočaju čitanjem i razmišljenem, istraživanjem.....tako da je pisanje savršen ventil...i svi ljoobitelji horora ali oni do koske bi trebalo da pišu........

e, da....o ovome sam i ja baš razmišljao....ono kako goxy kaže "način života"......to je neka vrsta fanatizma i mislim da čovek može da se doveka zakopa u neki mod strave i obožavanja sveta........... koji nije onostran već prisootan......ako zagrebeš i ne staneš onda ceo život provedeš u, na neki način...obožavanju straha.....mislim da osećanje evoluira..ali da kod nekih ljoodi nikad ne prestaje....tako da se ne zadovoljavaju u krajnjem sloočaju čitanjem i razmišljenem, istraživanjem.....tako da je pisanje savršen ventil...i svi ljoobitelji horora ali oni do koske bi trebalo da pišu........

slazem se - i strucnjaci kazu da je to "zdravo", mozda i da slikate (kao Krik 2, Krik 3, Krik4...) - i to je "zdravo" ne moz' "zdravije" od toga
problem ce nastati samo ako vas sve budu "objavljivali"
a kolika je sansa da se to desi?...zagrcnuh se - sansa je prevelika, obustavite - odmah!!!
(didaskalija: nekoliko godina kasnije na ovom istom forumu, u istoj temi:) damit, otelo se kontroli. e jbga...

Možda zvuči čudno,ali Horror nije ljubav prema literaturi-Horror je način života......Ja mnoge stvari gledam kroz oči mojih ''heroja''.....i potpun je pravac, po meni sadrži sve što je potrebno, humor, akciju dobru zabavu i strrrravvvuuuuuuu.Iskreno najbolje se osećam kad se zaledim od straha.....Sinoć sam čitao do 4 ujutru ''Pacovi u zidovima'' od Čarlija i posle zaspao kao Beba.....Moja mam ne može da veruje, ali i sestra i ja obožavamo horrore....Prvi film koji sam gledao je bio Thing, ništa ono dečije, kuce, mace, prve knjige koje sam čitao bile su Knjige krvi i već pomenuta zbirka....Ludo ,burazeru ,ludo:D

Eeee, kad pomenu ''Pacove'' nadam se da si procitao pricu ''Pacovi'' od Lavkrafta...majstorski uzas, neverovatno vodjenje radnje do klimaksa.Sto se Barkera tice, najbolje obozavam njegovu pricu ''Jetering i Dzek''Odlicna crnohumorna prica.Jednom sam proveo skoro dan i po citajuci s monitora kad sam skinuo celokupna Lavkraftova dela.:D
Za fanove horora ovde: Giljelmo del Toro snima film...koji?''U planinama ludila''.Procitao sam neke delove scenarija i odlicno je.Trenutno trazi odgovarajuci studio, ali izgleda da ce biti Universal.Lukas ga je odbio jer nema hepi enda i ljubavne price, sto rece del Toro: ''Lavkraft nije video potrebu za hepiendom i ljubavnom pricom, pa je ne vidim ni ja''.:D

on topic: nemam audiovizuelne dozivljaje, ali sanjam izuzetno lucidne snove, mada retko.I radujem im se.

To je ''Pacovi u zidovima'':)
'U planinama ludila''
Panov Lavirint je odličan......
Jel si gledao
mouth-of-madness-movie-poster.jpg

Ako nisi obavezno pogledaj.....Jel znaš možda, anyone, kako se zove film urađen po jedinom romanu Lovkrofta ''Slučaj Čarlsa Dextera Vorda''......Gledao sam ga kao klinac, sada ne mogu da ga nađem:sad:....Ne zove se kao knjiga i iz 90-ih je.....
''Jetering i Dzek''
Jedna od boljih:D....Mada su mu sve super, samo zavisi da li si dovoljno zreo da ih skapiraš:wink:

Lukas ga je odbio jer nema hepi enda i ljubavne price
Nek se drži SF-a...To mu veoma dobro ide:)....

Naravno da sam gledao.Ona scena u autobusu: ''Did you know my favourite colour is blue?'':DNajbolji lavkraftovski film ikad uradjen.

Jedna od boljih....Mada su mu sve super, samo zavisi da li si dovoljno zreo da ih skapiraš

Naravno; kod Barkera treba zaobici onaj povrsinski zid klanja i krvi, da bi se njegovo delo moglo ceniti u potpunosti...inace treba skoro da se pojavi ekranizacija ''Midnight meat train''.:)

Ono sto trazis se zove ''The resurrected'', ali naravno ne prati bas fabulu radnje:

http://www.imdb.com/title/tt0105242/

a ovde imas kompletan spisak lavkraftovskih ekranizacija:

http://www.imdb.com/name/nm0522454/#writer1990

Ja nisam ni mislio da budem scary.....Ali, pojam straha je različit od čoveka do čoveka.....Neki se ne boje ni udaraca ni ni pretnji,pravih a neki se plaše avatara:neutral:....Nisam strašan, samo sam malo bodljikav.....Za neke:wink:
Ovo lepo opisuje:''Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me'':cool:

slazem se - i strucnjaci kazu da je to "zdravo", mozda i da slikate (kao Krik 2, Krik 3, Krik4...) - i to je "zdravo" ne moz' "zdravije" od toga
problem ce nastati samo ako vas sve budu "objavljivali"
a kolika je sansa da se to desi?...zagrcnuh se - sansa je prevelika, obustavite - odmah!!!
(didaskalija: nekoliko godina kasnije na ovom istom forumu, u istoj temi:) damit, otelo se kontroli. e jbga...

ja bi ih čitao sa zadovoljstvom....strahovi su vrlo autentični...i nastale bi sooper priče...nije to ni teško samo ispiričati.......ne izlizane matrice i stalno ponavljanje iste priče jeze......

da li vam se desava da pred spavanje u trenicima totalnog opustanja (onog kada razmisljate o nicemu) cujete glasove u glavi, izlaze vam slike pred ocima?

eto, ja cujem decu koja me dozivaju, cujem ljude koji mi govore razne stvari, vidim njihove slike, video sam nekoga ko izgleda kao isus, video sam spodobe koje izgledaju kao sam djavo.....

zanimljivo je ako mozete da se dovedete u to stanje da vam mozak radi nezavisno od svesti i da gledate kao u bioskopu sta moze sve da izmisli.....

Joj, kolko puta sam to trazio ljudima, da prestanu da misle i leze na kauc, ali stvarno neke nisam mogo ni za 2 sata da natjeram da se toliko opuste.
To ti ne znaci da si sizofrenicar,... i svaki terapeut trazi to ponekad od pacijenata. Dobro bi bilo da imas kome da pricas te stvari, ili svesku porek kreveta pa da vodis 'dnevnik o tome' - mada ni ja to ne radim. Normalno je da kad prestane aktivno misljenje pocinje to, ..

za sad toliko, posto neznam kolko zelis da saznas o tome.

Back