Sizofrenija ili nesto drugo?

Imam i ja te tripove...
Isto kada legnem u krevet da spavam... cujem kako me neko doziva...
To isto mi se desava kada slusam neke pesme... ali kada dam nekom da slusa tu istu pesmu, ne primecuje nista neobicno...

Jednom dok sam lezao u krevetu pogledao u zvucnik, membrana je poveca tako da sam imao dobar pogled na nju... i tako gledam ja... i pocnem da cujem kako me neko zove... a koliko mi se cini i membrana se pomera... jbt koji trip... a nigde nikoga...

Isto sam se jedno vreme tripovao... kada sam sam u svojoj sobi i kazem nesto... cujem kako gitara odzvanja... to me je prvih par puta dobro uplasilo, a onda sam provalio da zbog moje frekvencije glasa vibrira rezonator... :D

Tako da... ne znam da objasnim one prve tripove... ali sigurno ima neko objasnjenje...

Fireru, nema tu nikakve shizofrenije.
Shizofrenik zida kulu u kojoj živi; maštoviti čovek nikada ne zida svoju kulu, tj. ne pravi svoj hermetički zatvoreni svet, već može da uđe svuda ... u sve svetove, a da se nigde previše ne zadrži.
Dalje, shizofrenik ima pogrešnu projekciju svog "ja" u svim nivoima realnosti; maštovit čovek se samo povremeno isključi i nema problem sa izgubljenim identitetom.
Senzacije nisu isto što i halucinacije.
Sposobnost sinestezije je prednost, kvalitet... Zadivljujuća osobina kreativaca.
Poznajem jednu slepu spisateljicu. Slepa je od rođenja; dakle, nikada nije videla svet oko sebe, a, opet, opisuje ga u svojim knjigama... sasvim tačno. Kada sam je pitala kako joj to polazi za rukom, objasnila mi je da ona doživljava oblike, boje, mirise, glasove.. i od tih doživljaja kreira svoju stvarnost. A ta stvarnost nije nimalo drugačija od tvoje ili moje.

shizofrenik ima pogrešnu projekciju svog "ja" u svim nivoima realnosti; maštovit čovek se samo povremeno isključi i nema problem sa izgubljenim identitetom.
Bolje je nikad se ne ''isključivati'':wink:......Ako moram da biram između apsolutne koncentracije ili pokušaja da se do nje dođe i nirvane kao gubljenja svesnosti i identiteta, uvek ću izabrati koncentraciju:cool:.......

Bolje je nikad se ne ''isključivati'':wink:......Ako moram da biram između apsolutne koncentracije ili pokušaja da se do nje dođe i nirvane kao gubljenja svesnosti i identiteta, uvek ću izabrati koncentraciju:cool:.......

Mislila sam na tvorevine mašte - na umetnost kao kreaciju nekog paralelnog sveta, pri čemu umetnik ne gubi svesnost i svoj identitet (ali hoda po ivici).

da li vam se desava da pred spavanje u trenicima totalnog opustanja (onog kada razmisljate o nicemu) cujete glasove u glavi, izlaze vam slike pred ocima?

eto, ja cujem decu koja me dozivaju, cujem ljude koji mi govore razne stvari, vidim njihove slike, video sam nekoga ko izgleda kao isus, video sam spodobe koje izgledaju kao sam djavo.....

zanimljivo je ako mozete da se dovedete u to stanje da vam mozak radi nezavisno od svesti i da gledate kao u bioskopu sta moze sve da izmisli.....

Postaćeš Drugi Tesla. (Šteta ako se to dogodi a da ne znamo da si bio jedan od nas sa Krstarice).

Mislila sam na tvorevine mašte - na umetnost kao kreaciju nekog paralelnog sveta, pri čemu umetnik ne gubi svesnost i svoj identitet (ali hoda po ivici).
Prava genijalnost je genijalna i u koncentraciji i u gubljenju koje je kod takvih ljudi takođe kontrolisano....Npr.Oldos Haxli
dj27%20huxley%20hero.jpg

je u kontrolisanim uslovima uz prisustvo lekara koristio drogu da bi proširio vidike.....Posle je to radio i bez kontrole nažalost.....I u tome je opasnost8-)

Skroz interesantna tema.

Ne mogu da zaspim dok razmishljam o nechemu.I ako nekad pokushavam na taj nachin da se uspavam.
Takodje ne mogu da zaspim u potpunoj tishini,takvoj da se chuje zujanje.

Ali pre nego shto ce me uhvatiti san uglavnom vidim razna geometriska tela kako se priblizavaju i odaljavaju,.....i stalno tako.Kad me uhvati takvo "stanje" znam da cu uskoro da zaspim.

ili neke potpune nebulze,...

antipope.jpeg

max_ernst_oedipus_rex.gif

Goxy, nije samo Haksli.
Ali, nekim umetnicima nisu potrebna takva "pomagala" da bi dočarali svoje vizije. Prust je godinama bio zatvoren u svojoj sobi da bi završio "U potrazi za izgubljenim vremenom". Balzak je pio pedestak kafa dnevno da bi se održao u budnom stanju i pisao. Itd.itd.
Mada, kad bolje razmislim, svi najveći pisci i slikari bili su malčice iščašenog ponašanja. To se tada zvalo ekscentričnost, a danas znamo za neuroze i psihoze...
Između ludila i genijalnosti tanka je linija.
No, sve što je ljudsko, nije mi strano. Pogotovu ako su u pitanju umetnici.

Goxy, nije samo Haksli.
Ali, nekim umetnicima nisu potrebna takva "pomagala" da bi dočarali svoje vizije. Prust je godinama bio zatvoren u svojoj sobi da bi završio "U potrazi za izgubljenim vremenom". Balzak je pio pedestak kafa dnevno da bi se održao u budnom stanju i pisao. Itd.itd.
Mada, kad bolje razmislim, svi najveći pisci i slikari bili su malčice iščašenog ponašanja. To se tada zvalo ekscentričnost, a danas znamo za neuroze i psihoze...
Između ludila i genijalnosti tanka je linija.
No, sve što je ljudsko, nije mi strano. Pogotovu ako su u pitanju umetnici.

Da,ali je takodje poznato da su Dalijevi najbolji radovi u stvari plodovi njehovih snova.

Tržište je čudo.....Umetnost odavno nije ''umetnost radi umetnosti'', to je bilo nekada , ona je deo tržišne ponude.......Dali je bio možda poslednji veliki buntovnik među slikarima.....Bio bi odličan realista, ali on je izabrao da živi i zarađuje na svoj način.......

Da,ali je takodje poznato da su Dalijevi najbolji radovi u stvari plodovi njehovih snova.

Hm... To je ON rekao.
Ostaje da mu verujemo na reč.
Dali je bio jedan od najvećih eksentrika ali i utemeljivač nadrealizma. Ako si gledala film "Andaluzijski pas", upravo u njemu se nadrealizam vezuje za snove. Dalijeva poenta je bila u tome da je nadrealizam, zapravo, stvaran svet iz dimenzije snova (paradoks). Iliti: dok spavaš, ti živiš realni život; kad se probudiš, spoljni uticaji (senzacije) ti kvare unutrašnje doživljaje. Zato je za čoveka najprirodnije da živi sam, kako ga niko ne bi remetio. Naravno, umetnicima je dozvoljeno svašta, pa i ovakva tvrdnja.
Lično verujem da čovek, ma kakav genije bio, ne može tek tako preslikati svoje snove. REM faza u spavanju traje svega nekoliko sekundi; posle buđenja snovi često veoma brzo iščile iz našeg sećanja - nešto, neki detalj zaboravimo, neki nadogradimo... izmaštamo. Mislim da je tako i u Dalijevom slučaju. Pobrkao je maštu sa snovima, ili je nije pobrkao već je govorio o svojim snovima kako bi još malčice mistifikovao sopstvenu ličnost.

Hm... To je ON rekao.
Ostaje da mu verujemo na reč.
Dali je bio jedan od najvećih eksentrika ali i utemeljivač nadrealizma. Ako si gledala film "Andaluzijski pas", upravo u njemu se nadrealizam vezuje za snove. Dalijeva poenta je bila u tome da je nadrealizam, zapravo, stvaran svet iz dimenzije snova (paradoks). Iliti: dok spavaš, ti živiš realni život; kad se probudiš, spoljni uticaji (senzacije) ti kvare unutrašnje doživljaje. Zato je za čoveka najprirodnije da živi sam, kako ga niko ne bi remetio. Naravno, umetnicima je dozvoljeno svašta, pa i ovakva tvrdnja.
Lično verujem da čovek, ma kakav genije bio, ne može tek tako preslikati svoje snove. REM faza u spavanju traje svega nekoliko sekundi; posle buđenja snovi često veoma brzo iščile iz našeg sećanja - nešto, neki detalj zaboravimo, neki nadogradimo... izmaštamo. Mislim da je tako i u Dalijevom slučaju. Pobrkao je maštu sa snovima, ili je nije pobrkao već je govorio o svojim snovima kako bi još malčice mistifikovao sopstvenu ličnost.

Da je bio ekcentrik salazem se.Bio je u apsolutno SVAKOM smislu.
Da je detaljno preslikavao svoje snove,nije mogao i da je hteo - slazem se.
Bez obzira na chinjenicu da je drzao beleznicu pored kreveta i zapisivao detaljno snove chim bi otvorio ochi.
Ali opet koliko god mislili da smo zaboravili san,ostaje onaj osecaj u nama,kao utisak,koji bi mogli bez problema da opishemo.I ako oblici mozda nisu prisutni,ostala je emocija,koja je bitnija u stvaranju slike od nekog realistichnog prikaza.

ili drugi Kopernik! - ako te navataju kreacionisti

nego ljudi ajde da malo rastegnemo temu
evo dvije natuknice:

- lucidno sanjanje, stvar "treninga"
- sleep paralysis, taj "mastoviti" poremecaj sna...

1) Lucidno sanjanje, tj. u snu si svestan da sanjaš. Fenomen, koji i nije tolika retkost, jer
se možeš vežbati da to postigneš. Lično, iskustvo koje sam često doživljavala, mada nisam upražnjavala nikakav trening. Imaš osećaj da voljno upravljaš svojim nesvesnim. Lepo.:)

2) Sleep paralysis - paraliza tela (hipnogogija) u snu i, češće, nakon buđenja; nemam ta iskustva, mada znam osobu koja ima. I nimalo mu nije prijatno, jer mu se u takvim trenucima čini kako neko sedi na njegovim grudima. Oseća prisustvo smrti i uhvati ga panika. Ali, pojava je relativno bezopasna, a uzrok je, najčešće, u stresu i neurednom spavanju.

Lucidno sanjanje moglo bi biti inspirativno za umetnike.

1) Lucidno sanjanje, tj. u snu si svestan da sanjaš. Fenomen, koji i nije tolika retkost, jer
se možeš vežbati da to postigneš. Lično, iskustvo koje sam često doživljavala, mada nisam upražnjavala nikakav trening. Imaš osećaj da voljno upravljaš svojim nesvesnim. Lepo.:)

Да. То је одличан осећај. Играти се са својим сновима...
Мада, мене мучи други проблем...
Пробудим се а нисам сасвим будна... Наиме, понекад ми је потребно читавих пола сата да се извучем из сна. :-?
Е сад, можда ми неко успостави и неку дијагнозу због овога, али све једно, свакако није пријатан осећај...

Пробудим се а нисам сасвим будна... Наиме, понекад ми је потребно читавих пола сата да се извучем из сна. :-?
Е сад, можда ми неко успостави и неку дијагнозу због овога, али све једно, свакако није пријатан осећај...

Ja to zovem "polusan". Najšešće se događa kad sanjaš nešto veoma lepo, ali se u tom trenutku probudiš, pa pošto-poto želiš da nastaviš da spavaš (ali ne možeš).
Zašto nije prijatan doživljaj?
Jedino ako si imala košmar, pa te je on uznemirio.
Pravilno disanje, autosugestija... pomažu.

.... cujete glasove u glavi, izlaze vam slike pred ocima?

eto, ja cujem decu koja me dozivaju, cujem ljude koji mi govore razne stvari, vidim njihove slike, video sam nekoga ko izgleda kao isus, video sam spodobe koje izgledaju kao sam djavo.....

.....

... nije šizofrenija...

... takve predstave svi imaju, ali vecina ih je izgubila jer mozak danas prima previse nepotrebnih informacija, bljestavih slika i tona iz danasnjeg civilizacijskog šuma interneta TV idr..., koje sprecavaju upravo te izvorne imaginacije da se kreiraju. Verovatno bi se taj Svet slika u nama obnovio u svojoj punoci kada bi se moderan covek odrekao culnih blagodeti. (ili posle neke kataklizme kada bi sadasnji tehn.svet iscezao i kada bi se gradio nov...)
... odatle neki krecu u tumacenju nastanka danasnjeg coveka (oko 30,000god. po najstarijim pecinskim zapisima - tumacenja crteza - šamani)
... nesvesno je mnogo vece od svesnog..., iako foskula,..
... još uvek smo vezani za neke tradicije u nama kao istocna joga ili tzv.zap.joga (kabala)...
... neki smatraju da odatle stvaramo od ničega ka nečemu, iako nismo svesni šta je to nešto i odakle to nesto dolazi...religija, nauka, umetnost, itd..., dakle to iracionalno u coveku je neuporedivo jace od racionalnog, a empirijom i kreativnoscu stvara se od imaginarnog sveta realan. ,a verovatno smo nasu civiliz i stvorili iz tog prarayloga
... i još mnogo toga ... ovde može da se piše... zamisli jednog našeg pretka pre 5000g. punog takvih slika, sa gotovo nikakvim tehničkim mogućnostima. Ne može da stvori filmove kao gosp.prstenova, ali stvara veličanstvenu mitologiju stavljajući i sebe u taj kontekst...itd.itd...

samo sam dotakao...Izvinjavam se na šturosti, nemogućnosti opširnog pisanja...

Pozdrav svima

Ja to zovem "polusan". Najšešće se događa kad sanjaš nešto veoma lepo, ali se u tom trenutku probudiš, pa pošto-poto želiš da nastaviš da spavaš (ali ne možeš).
Zašto nije prijatan doživljaj?
Jedino ako si imala košmar, pa te je on uznemirio.
Pravilno disanje, autosugestija... pomažu.

Није то ни сан, него не могу да се саставим, као да сам главу негде изгубила... Причам ја са људима, ал појма немам ни с ким причам ни шта... Е, ово сада већ звучи озбиљно болесно, али тако је. :lol: И на срећу не дешава ми се често. :lol:

Još nešto apropo umetnosti, a ima veze sa granicom između genijalnosti i ludila.
Jedan od mojih omiljenih pisaca, Klajv Barker, tačno je primetio:
Verujem da je Jungovo "kolektivno nesvesno" sveprisutno - da celo čovečanstvo deli jedinstveno polje slika i priča; umetnik ima posebnu ulogu: stvarajući fantastične slike ili priče, on dramatizuje i iskazuje erupciju tog "nesvesnog".

hmmm, od nas 10toro u klasi - 5toro je "prijavilo" varijacije na temu sleep paralysis - u pitanju je klasa na umjetnickom fakultetu
dosta smo razgovarali o tome - postoje razne varijante ovog poremecaja: od osjecaja da te nesto pritiska, da je netko u prostoji s tobom, da ti nesto prijeti, "lancanog budjenja " iz sna u san - ciklicno...
jedini nacin da to "iskontroliras" je da pocnes "lucidno sanjati" i budes sposoban da prekines zacarani krug
paraliza se javlja najcesce u momentu kad se opustis i pocnes "dublje sanjati" (kako li se zove ta faza? lol) - u tom medjuprostoru...
kad naucis "upravljati:" ovom vrstom snova - stvari postaju lakse, ali ne prestaju...

Još nešto apropo umetnosti, a ima veze sa granicom između genijalnosti i ludila.
Jedan od mojih omiljenih pisaca, Klajv Barker, tačno je primetio:
Verujem da je Jungovo "kolektivno nesvesno" sveprisutno - da celo čovečanstvo deli jedinstveno polje slika i priča; umetnik ima posebnu ulogu: stvarajući fantastične slike ili priče, on dramatizuje i iskazuje erupciju tog "nesvesnog".
Nisam ga čitao kao ''Filozofa'', ali kao pisac horrora je izvanredan:D:D:D

Nisam ga čitao kao ''Filozofa'', ali kao pisac horrora je izvanredan:D:D:D

Oh, čoveče, napokon da se ovde nađe neko, ko smatra da je Barker izvanredan!
Ne znam šta si i koliko čitao od njega, ali, ako nisi pročitao priču "Užas" (Knjige krvi), obavezno to uradi.
Svaki pisac je, ujedno, u neku ruku i filozof.
Ma, ja bih i Barkera i Kinga na podforum "Filozofija"!

Back