Sitzkrieg - ,,sedeći” rat Britanije i Francuske protiv Hitlera

• Začetnik teme Začetnik teme COBAK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobri im ti eksperti...

Ispade da nije problem u tome sto je u francuskom tenku zapovednik morao da bude jos i tobdzija i punilac, nego je problem u "zastareloj doktrini upotrebe tenkova" :)
Радио оператер је пунилац, данас већина модерних тенкова има посаду од 3 члана.

Радио оператер је пунилац, данас већина модерних тенкова има посаду од 3 члана.

Od ta 3 clana posade, kod SOMUA S35, zapovednik, koji je sam opsluzivao kupolu, morao je da bude i tobdzija i punilac... multitasker, koji je jos morao i svaki put da zalegne kako ga ne bi odvalila caura.

Panzer III je imao ukupno 5 clanova posade - zapovednik, tobdzija, punilac, radista i vozac - od cega su samo prva trojica opsluzivala kupolu, a znalo se tacno ko sta radi, pa je zapovednik mogao nesmetano da prati situaciju na terenu.

Jel' sad ok?

Poslednja izmena:
Od ta 3 clana posade, kod SOMUA S35, zapovednik, koji je sam opsluzivao kupolu, morao je da bude i tobdzija i punilac... multitasker, koji je jos morao i svaki put da zalegne kako ga ne bi odvalila caura.

Panzer III je imao ukupno 5 clanova posade - zapovednik, tobdzija, punilac, radista i vozac - od cega su samo prva trojica opsluzivala kupolu, a znalo se tacno ko sta radi, pa je zapovednik mogao nesmetano da prati situaciju na terenu.

Jel' sad ok?

То су твоје оцене, Ѕ35 је имао бољи оклоп, маневарске способности, бољи мотор и топ који је у то време бушио све постојеће немачке тенкове.

То су твоје оцене, Ѕ35 је имао бољи оклоп, маневарске способности, бољи мотор и топ који је у то време бушио све постојеће немачке тенкове.

,,Zapovednik Somua S 35 bio je ,orkestar od jednog čoveka’. Bio je preopterećen dužnostima, pošto je osim svog položaja zapovednika u tenku, bio zadužen i za nišanjenje i dejstvovanje iz topa u kupoli i koaksijalnog 7,5 mm mitraljeza. Okretanje kupole se vršilo ručno ili mehanički, 28 sekundi za puni okret u električnom modu i 55 sekundi – ručno. Električni mod se obično koristio dok je upaljen motor tenka, pošto je trošio toliko struje.

Osim preopterećivanja zapovednika dužnostima, kupola APX 1CE bila je loše osmišljena za njegovu situacionu svesnost u žaru borbe. Na kupoli nije bilo otvora. Svaka optička sprava kupole bila je tehnički dobro osmišljena, ali zajedno nisu dobro služile kao jedan skladan sistem. Dok bi sedeo u kupoli da rukuje topom, zapovednik je jedino kroz topovski nišan mogao da vidi ispred sebe, što mu je pružalo vrlo usko vidno polje napred, kao kroz slamčicu. Za bolji pogled na bojno polje, postojala je kupola iznad, ali je zapovednik morao da podigne sedište ili da ustane kako bi se njome služio. Kupola je sadržala tri različite optičke sprave, uključujući PPL RX 160 episkop (vidno polje pod uglom od 68 stepeni), Estjenov prorez za neposredno osmatranje pod oklopnim kapkom (vidno polje pod uglom od 114 stepeni) i periskopski dvogled sa četvorostrukim uvećanjem (vidno polje od 10 stepeni). Zapovednik je morao da odluči koju od tri sprave da iskoristi, pa da onda ručno okrene kupolu u odgovarajućem smeru kako bi mogao da koristi neku od njih. Pošto bi preko jedne od tih sprava pronašao cilj, zapovednik je morao da se sklupča nazad u kupolu, da se ponovo orjentiše kroz teleskopski nišan topa sa četvorostrukim uvećanjem i da ponovo pronađe cilj.

Posledica lošeg rasporeda u kupoli bilo je to da su francuski tenkovi obično dejstvovali nesigurnije i sporije od svojih nemačkih neprijatelja. Nemački izveštaji iz borbi 1940. godine uvek opisuju ovaj francuski tenk kao spor, neodlučan i nekoordinisan. To je uglavnom bilo zbog užasno osmišljene kupole koja je zapovedniku previše odvlačila pažnju.”

Steven J. Zaloga, Panzer III vs Somua S 35: Belgium 1940, 2014, p. 31.

A sad jel' ok?

Pa ne ja pitam tebe, ako moze citat odatle, posto ja nesto ne vidim najbolje, pominje se nesto da je Pzkw III imao male sanse da prezivi u borbi 1:1, pa fali strana. Protiv koga to nije imao sanse da prezivi u borbi 1:1, bas me interesuje? Ono knjiga jeste Panzer III vs Somua, da ne misle boz sacuvaj da nije imao sanse da prezivi protiv Somue? Pa onda opet par strana dalje kaze Somua je bio bolji tenk u individualnoj borbi, tenk na trenk.

Pa ne ja pitam tebe, ako moze citat odatle, posto ja nesto ne vidim najbolje, pominje se nesto da je Pzkw III imao male sanse da prezivi u borbi 1:1, pa fali strana. Protiv koga to nije imao sanse da prezivi u borbi 1:1, bas me interesuje? Ono knjiga jeste Panzer III vs Somua, da ne misle boz sacuvaj da nije imao sanse da prezivi protiv Somue? Pa onda opet par strana dalje kaze Somua je bio bolji tenk u individualnoj borbi, tenk na trenk.

Ne znam, stvarno, ja sam ovo imao prevedeno, a, inace, ne govorim engleski jezik.

Pa, ako Vam ne bi bio problem da prevedete, posto vec razumete...

Ja nazalost mogu samo da vidim prewiev na google books, tako da ne mogu da vidim sve strane, ali ono koliko mogu da vidim u poglavlju '' poredjenje performansi tenkova '' stoji da je Pzkv III imao male sanse da prezivi oci u oci sa Somuom i da je Somua bila bolji tenk u individualnoj borbi tenk na tenk.

Ma, nema veze... Stavite citat na engleskom - pusticemo na Google Translate :cool:

evo link:
http://books.google.rs/books?id=j4G...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
strane 73 i 75.
Kao sto rekoh na kraju strane 73. stoji da je Pzkw III imao male sanse da prezivi susret oci u oci sa , e tu fali nastavak tj. strana. Posto je knjiga somua vs p III pretpostavljam da je somua to sto nedostaje :D
Strana 75 ne fali nista, kaze da je somua bila bolja u inidividualnoj borbi, dok je na nivou jedinice bilo ozbiljnih problema. Sto se tice uobicajenih kriterijuma performansi: oklopa, vatrene movi i pokretljivosti somua bi bila pobednik na bojnom polju ali je nezgodan ergonomski dizjan znacajno smanjivao njene performanse na bojnom polju.
Dakle sto se tice autora te knjige Somua je uprkos svojim nedostacima na dva mesta prikazana kao bolji tenko od Pzkw III.

Немачки противоклопни том од 37 ммм, који је био најзаступљенији немачки пт топ у кампањи против Француске је тешко могао да буши оклоп француског тенка Ѕ35.

Bundesarchiv_Bild_101I-127-0391-21%2C_Im_Westen%2C_deutsche_Soldaten_mit_getarnter_Pak.jpg

evo link:
http://books.google.rs/books?id=j4G...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
strane 73 i 75.
Kao sto rekoh na kraju strane 73. stoji da je Pzkw III imao male sanse da prezivi susret oci u oci sa , e tu fali nastavak tj. strana. Posto je knjiga somua vs p III pretpostavljam da je somua to sto nedostaje :D
Strana 75 ne fali nista, kaze da je somua bila bolja u inidividualnoj borbi, dok je na nivou jedinice bilo ozbiljnih problema. Sto se tice uobicajenih kriterijuma performansi: oklopa, vatrene movi i pokretljivosti somua bi bila pobednik na bojnom polju ali je nezgodan ergonomski dizjan znacajno smanjivao njene performanse na bojnom polju.
Dakle sto se tice autora te knjige Somua je uprkos svojim nedostacima na dva mesta prikazana kao bolji tenko od Pzkw III.

Kod mene na tom linku fale strane od 38. do 81.

Pa ako Vam ne bi bio problem da postavite snimak 73. i 75. strane :bye:

Trololo.jpg

- - - - - - - - - -

Па наравно да је бољи не проучавам ја историју од јуче него више од 30 година.

Vidi se.

- - - - - - - - - -

Prijavljujem obojicu zbog trolovanja i spamovanja teme.

Опрости нисам хтео сујету да ти повредим.
Овде имаш карактеристике тенкова и оцене тенковских експерата из периода Француске кампање.

Meni je drago da ste Vi posle tolikog staza na pdf Istorija i tolikih dokumenaraca najzad bili u prilici da naucite koliko clanova posade ima Samoua S 35, a koliko Panzer III.

Back