Sistem uzbunjivanja javnosti "Pronađi me" namenjen je deci u životnoj opasnosti

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.870
195930_profimedia-0011953237_s.jpg


Sistem uzbunjivanja javnosti kada dete nestane, "Pronađi me", namenjen je mališanima koje se nalaze u životnoj opasnosti, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Ističe da će funkcionisati sinhronizovano, te da će elektronski mediji, kada ih MUP obavesti, morati istog momenta da prekinu program da bi objavili informaciju o slučaju.

Za manje od mesec dana, 1. novembra kada u Srbiji nestane neko dete, to više neće biti problem samo te porodice i policije, nego ćemo svi moći da pomognemo. U svetu poznat kao "Amber alert", sistem uzbunjivanja javnosti kod nas je dobio ime "Pronađi me".

Igor Jurić objašnjava da će sistem uzbunjivanja funkcionisati sinhronizovano, te da će MUP davati instrukcije kada treba da se objavljuju informacije o detetu, ističući da će biti potrebno da se ispune kriterijumi kako bi se pokrenuo.
"Ako znamo da se na godišnjem nivou prijavi nestanak do 1.500 maloletnika, bilo bi besmisleno da se za svakim sistem pokreće, jer se najveći broj njih pronađe. U 2022. godini prijavljen je nestanak 1.523 mališana, a 1.518 je pronađeno. Za petoro dece nismo imali vesti na kraju te godine", kaže Jurić za RTS.

Prema njegovim rečima, sistem "Pronađi me" je namenjen deci koja su u životnoj opasnosti.
"Ako se prijavi nestanak deteta koje je mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Ako je dete mlađe od 18 godina, a u tom momentu mu je potreban lek za opstanak, ima neki oblik invaliditeta, autizam, pokrenuće se sistem. To su samo neki od kriterijuma. To je prva faza", objašnjava Jurić.

Dodaje da se u drugoj fazi uključuju svi ostali činioci – tržni centri, benzinske pumpe, markentiške i reklamne agencije koje poseduje elektronske bilborde...
Govoreći o tome kako će u praksi izgledati sistem, Jurić kaže da će mediji dobiti obaveštenje od MUP-a da u istom trenutku prekinu program da bi preneli informaciju o nestalom detetu sa fotografijom, koju će kasnije imati obavezu da unište.

"Svi elektronski mediji – nacionalni i lokalni će morati da prenose informaciju na svakih 30 minuta u prvih osam sati, posle 48 sati na svakih sat vremena, nakon čega mediji nemaju obavezu da je prenose. Biće uključeni i mobilni operateri, železniče i autobuske stanice i aerodrom 'Nikola Tesla'...", navodi Jurić.

Igor Jurić je, na kraju, rekao da mu je ćerka Tijana bila motiv za upornost i istrajnost u borbi za sistem "Pronađi me".
link
 
Ох, неки су и у овоме успели да пронађу нешто лоше.
На Твитеру сам се свађала око тога, покушали су да ми објасне да ће помоћу њега красти децу, нису баш сигурни како би то извели, али нешто ту сигурно није добро :roll:
Много смо чудан народ постали.
 
Нисам успела да објасним, одустала сам...мислим да је сјајна идеја и остајем при томе.
Можда мој мозак не ради у таквом смеру да види свуда зло и заверу, негде ми се пале лампице, али овде апсолутно не.
 
Ovo je neverovatno da su americko vasnistvo gurnuli kod nas kao da smo njihovo vlasnistvo poput Havaja.
Kakva Amber,jesu nasi programeri nesposobni da imamo nesto nase ili nam se namece strano jer je nase zabranjeno?
Koliko je bezbedna po privatne informacije gradjana nase zemlje ima ova strana kompanija koja nam je uvalila ovaj sistem?

Da li u svim selima,malim gradovima,gradovima postoje strucnjaci koji ce da pomazu svima koje ovakve objave uznemire do nivoa ne izlazenja napolje ?
Ne pustanja dece jer smo postali nesigurni kao Amerika ili izazovu napade panike,anksioznosti,ptsp-a,gusenja npr.?

Da li ce hipoteticki ako ako ovo proradi neko vidi nesto te prijavi to biti zasticen /zasticena od moguce osvete onih koje je prijavio/prijavila?(Toliko filmova postoji na tu temu.)

Od uvek kazu da nadlezni sve znaju te cemu sad ova poruka nadleznima da ce uznemiravati gradjane kad nadlezni sve znaju?

Ne dopada mi se Orvelovsko "nadgledani ste" iz knjige sad u realnosti jer ta knjiga je upozorenje kako ne treba a ne uputstvo za svakodnevnicu,dal' se ovo stvarno desava Orvel u starnosti.
 
Poslednja izmena:
Мене стварно занима на који начин би могло да се злоупотреби, многи пишу о томе, а нико да наведе макар један могући начин.
Kao i za većinu stvari. Svi znaju da je zavjera,kad im tražiš argumente nema ih,pročitali na fb.
 

Back
Top