Систем Организације Уједињењих Нација да ли је превазиђен и истрошен ко некада Лига Народа?

Организација Уједињењих Нација треба системске промене?

  • Да

    glasova: 4 80,0%
  • Не

    glasova: 1 20,0%

  • Ukupno glasova
    5
UN samo služe da sile medjusobno pregovaraju na sednicama koliko vidim i vrlo često se ne slože i ne mogu doneti neku odluku ili rezoluciju zajednički. Svakako besmislena organizacija jer sile mogu pregovarati i bez UN na raznim samitima, okupljanjima, preko diplomata i ambasadora. Sam nestanak UN niko ne bi osetio jer suštinski tamo se ništa ne odlučuje i ne sprovodi, samo se ćaska, pregovara što se radi i na ostalim okupljanjima van te institucije. Samim tim nikakav rat ne bi izbio ako bi UN nestao.
Iebiga, i ja bih voleo da caskam tamo, sa raznoraznim budalama, i kretenima, a za to jos da mi se plati oko $20.000,00 USD mesecno, circa.

Zamisli sedis, slusas ordinarne gluparije stila eSeNeSeS propaganda (u dlaku slicno kao na ovom forumu), slatko se ismejes, a oni ti za nista, za zaiebanciju i podiebanciju keshnu $20K keka "In God We Trust". :ok:
 
Iebiga, i ja bih voleo da caskam tamo, sa raznoraznim budalama, i kretenima, a za to jos da mi se plati oko $20.000,00 USD mesecno, circa.

Zamisli sedis, slusas ordinarne gluparije stila eSeNeSeS propaganda (u dlaku slicno kao na ovom forumu), slatko se ismejes, a oni ti za nista, za zaiebanciju i podiebanciju keshnu $20K keka "In God We Trust". :ok:
I to je jedini razlog zašto postoje haha. Da ne bi neka novostvorena elita u diplomatiji izgubila kešovinu preko noći iako rade nešto što mogu da rade i ambasadori, ministri spoljnih poslova...
 
Erdogan: Sudbina 1,7 milijardi muslimana više nije u rukama pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako sudbina 1,7 milijardi muslimana u svijetu više nije u rukama pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je poručio da je sistemu koji sudbinu islamskog svijeta prepušta volji pet država, istekao životni vijek.

U uvodnom obraćanju na Samitu u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, Erdogan je poručio kako je svijet veći od pet država, odnosno članica Vijeća sigurnosti koje imaju pravo na veto na sve odluke koje donosi najviši izvršni organ Ujedinjenih nacija.

Erdogan kontinuirano poziva na strukturalnu reformu Ujedinjenih nacija, a na skoro svim većim međunarodnim skupovima poručuje da sudbina svijeta više ne može biti prepuštena volji Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a.

“Turska nije i neće pokleknuti pred pritiscima, a nismo to učinili ni tokom pokušaja vojnog udara. Dok oni pokušavaju ušutkati Tursku, mi insistiramo na usredotočavanje na krize u Palestini, Gazi, Arakanu, Libiji, Somaliji i Siriji“, kazao je Erdogan.

Trodnevni Samit u Kuala Lumpuru okupio je u glavnom gradu Malezije lidere islamskog svijeta, a pored Erdogana okupljenima su se na otvaranju skupa obratili i iranski predsjednik Hassan Rouhani, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani i domaćin skupa malezijski premijer Mahathir Mohamad.

Na samitu učestvuju stotine zvaničnika, privrednika i predstavnika civilnog sektora iz islamskog svijeta
 
UJEDINJENE NACIJE ukinule pravo glasa sedam zemalja
11 januara 2020

Ujedinjene nacije saopštile su da je sedam zemalja, uključujući Venecuelu i Liban, toliko zaostalo u plaćanju doprinosa da gubi privilegije za glasanje u Generalnoj skupštini sa 193 člana.

Portparol UN Stefan Dizarik rekao je u petak da su još tri zemlje — Komori, Sao Tome i Principe i Somalija — takođe u zaostatku, ali je odlučeno da mogu da zadrže svoj glas do septembra, prenosi AP.

On je naveo da, osim Venecuele i Libana, pravo glasa gube i Centralnoafrička Republika, Gambija, Lesoto, Tonga i Jemen.

Procenjuje se da je 4,5 miliona ljudi izbeglo iz Venecuele od 2015. godine zbog hiperinflacije, bezbednosne situacije i političke podele u zemlji koja je nekada bila među najbogatijima u Latinskoj Americi zbog ogromnih rezervi nafte.

Liban se suočava sa najgorom ekonomskom i finansijskom krizom u poslednjih nekoliko decenija i sve su češće restrikcije struje.

Demonstranti su u oktobru izašli na ulice zbog predloženih novih poreza, ali sada pozivaju na okončanje vladavine političke elite, koja upravlja zemljom od završetka građanskog rata 1975—90.
 

Back
Top