SIREVI, JELA SA SIROM

Koneloni sa spanacem
potrebno:
1/2 kg spanaca
1/2 kg sira
1 jaje
1/2 l paradajza
1 pakovanje konelona
Spanac sitno iseckati i usoliti, ostaviti da malo odstoji pa ga ocediti. Voditi racuna kada se soli ako je sir dosta slan.
Sir (po mogucstvu star, npr. ovciji) usitniti.
Izmesati sir, spanac i jaje. Ovom smesom puniti konelone i redjati u pleh, ali ne suvise gusto. Preliti paradjzom (ja koristim onaj iz flase sto stavljam za zimnicu ali moze i neki sok od paradajza). Treba da bude skroz prekriveno. Moze se dodati i malo zejtina. Pokriti folijom i peci u rerni. Pred kraj se moze malo zapeci otkriveno.

trejsi:
Koneloni sa spanacem
potrebno:
1/2 kg spanaca
1/2 kg sira
1 jaje
1/2 l paradajza
1 pakovanje konelona
Spanac sitno iseckati i usoliti, ostaviti da malo odstoji pa ga ocediti. Voditi racuna kada se soli ako je sir dosta slan.
Sir (po mogucstvu star, npr. ovciji) usitniti.
Izmesati sir, spanac i jaje. Ovom smesom puniti konelone i redjati u pleh, ali ne suvise gusto. Preliti paradjzom (ja koristim onaj iz flase sto stavljam za zimnicu ali moze i neki sok od paradajza). Treba da bude skroz prekriveno. Moze se dodati i malo zejtina. Pokriti folijom i peci u rerni. Pred kraj se moze malo zapeci otkriveno.
uh, ovo mora da je mnooogo dobro :D

Espanol:
Goscica:
...mislim nekad da bih mogla samo na siru da zivim.Imam jedno pitanjce za forumase.Zna li neko recept za SOS OD 4 SIRA? Imam neki osecaj da ce se Espanol odazvati :wink: Inace bih volela da mozda ovde malo vise pisemo o sirevima i upoznamo se s njima.Znaci - maskarpone, romano,pekorino, azjadjo, mocarela, itd....Pa pisite ljudi....Naravno i domaci sirevi i recepti sa njima bice rado prihvaceni :D !
Goščice, pravi si kvarnjak :wink: Za sos "quattro formagio" ne postoje kruta pravila, osim uvodnog dela. Dajem ti recept koji najčešće koristim a potiče sa severa Italije. Za 4 osobe, na tiganju rastopiš 100 gr. butera i odmah dodaš 1/4 litra (najbolje) tečne pavlake. Mešaš dok se ne zgusne i u to ubaciš 100 gr. krupno rendanog ementalera (može i mocarela, ali traži veliku veštinu u vremenu kuvanja). U posebnoj dubljoj posudi 100 gr. vrlo mladog, neslanog sira mešaš sa dva žumanceta dok se ne pretvori u finu glatku masu i dodaš u tiganj, vrlo kratko, koliko da se zagreje. Obavezno dodajem jedno 50 - 80 gr. nekog "buđonija" (Rokfor, Gorgonzola...)sitno narendanog. Sve se preliva preko OBAVEZNO vrućih proceđenih špageta i brzo i dobro izmeša. Četvrti sir je sitno rendani parmezan, koji se prosipa preko svega u tanjiru. Postoje još mnoge varijante, ali ja navijam za ovu. Javi kakvi su rezultati.
Dakle, ovako: Posle vise osrednjih recepata za njoke 4 sira, probala sam i ovaj, i ljudi moji, kako je to dobro! Sasvim sigurno, jedno od najboljih jela svih vremena. Gospodjo Espanol, zauvek sam vam zahvalna na ovom divnom receptu. Usput, moracu cesce da posecujem ovaj forum, ima interesantnih predloga!

Anonymous:
Espanol:
Goscica:
...mislim nekad da bih mogla samo na siru da zivim.Imam jedno pitanjce za forumase.Zna li neko recept za SOS OD 4 SIRA? Imam neki osecaj da ce se Espanol odazvati :wink: Inace bih volela da mozda ovde malo vise pisemo o sirevima i upoznamo se s njima.Znaci - maskarpone, romano,pekorino, azjadjo, mocarela, itd....Pa pisite ljudi....Naravno i domaci sirevi i recepti sa njima bice rado prihvaceni :D !
Goščice, pravi si kvarnjak :wink: Za sos "quattro formagio" ne postoje kruta pravila, osim uvodnog dela. Dajem ti recept koji najčešće koristim a potiče sa severa Italije. Za 4 osobe, na tiganju rastopiš 100 gr. butera i odmah dodaš 1/4 litra (najbolje) tečne pavlake. Mešaš dok se ne zgusne i u to ubaciš 100 gr. krupno rendanog ementalera (može i mocarela, ali traži veliku veštinu u vremenu kuvanja). U posebnoj dubljoj posudi 100 gr. vrlo mladog, neslanog sira mešaš sa dva žumanceta dok se ne pretvori u finu glatku masu i dodaš u tiganj, vrlo kratko, koliko da se zagreje. Obavezno dodajem jedno 50 - 80 gr. nekog "buđonija" (Rokfor, Gorgonzola...)sitno narendanog. Sve se preliva preko OBAVEZNO vrućih proceđenih špageta i brzo i dobro izmeša. Četvrti sir je sitno rendani parmezan, koji se prosipa preko svega u tanjiru. Postoje još mnoge varijante, ali ja navijam za ovu. Javi kakvi su rezultati.
Dakle, ovako: Posle vise osrednjih recepata za njoke 4 sira, probala sam i ovaj, i ljudi moji, kako je to dobro! Sasvim sigurno, jedno od najboljih jela svih vremena. Gospodjo Espanol, zauvek sam vam zahvalna na ovom divnom receptu. Usput, moracu cesce da posecujem ovaj forum, ima interesantnih predloga!
Gospodin Espanol zahvaljuje na komplimentima. Valjda je zbog dobrih recepata i postao novi urednik na ovom forumu. Voleo bih samo da čujem što više reakcija na predložene recepte, da ne bi teoretisali bez rezultata. Neskromno, garantujem za sve što predložim. Nezadovoljnima dozvoljavam da me psuju do groba. Pozdrav i udrite po dobroj klopi (naravno važi i za one makro... sa kojima se povremeno malo šalim, skrećući im pažnju sa foliranja na prave vrednosti). :wink: :lol:

sanja:
ima li ovde mesta za pricu o budjavim sirevima i kvalitetnim vinima uz njih? ili je tema o pituljicama i burek palacinkama?

e,a moram ovo da ti ispricam..moja tetka u bosni ima svoj kajmak..onaj u kachici :D ..(kakav dramski uvod)...i poseti je belgijanka,koja je tu u nekakvoj misiji,i donese joj skupoceni budjavi sir i nahvali ga bog zna kako...kad je otisla uzmu tetka i teca da probaju taj sir...i pretpostavljas vec sta se desilo...probali ga i slozili ovako neku facu :? ,rekli:"ebem ti ovo,ovo budjavo.." i bacili ga svinjama...
naravoucenije:kajmak je zakon :D

Obožavam sireve pa samim tim i jela sa njima. Ovaj recept sam već pisala i poznat je ali ga volim pa evo da ga ponovim:

PILETINA U SOSU OD GORGONZOLE:

2 bela mesa očišćena od kožice i kostiju i isečena na filete.
Svaki filet veoma malo posoliti i ispržiti na ulju.
Možete iskoristiti to ulje ali samo malo(višak odliti) ili uzeti posebno 1 kašiku putera i u zagrejan puter ili ulje na kome ste pržili meso dodati 1 kiselu pavlaku ili 2dcl. slatke pavlake i na kockice iseckanu gorgonzolu 150 gr.Rastopiti zajedno na tihoj vatri. Vratiti u sos pečene filete belog mesa. Malo bibera na kraju i seckanog peršuna kao dekoraciju. Posoliti po svom ukusu ali voditi računa da je gorgonzola slana i da su fileti malo bili posoljeni.

Prste da poližeš, a pravi se čas posla.
Materijal:
- Pakovanje smrznutog lisnatog testa
- 200 gr. mladog sira
- 200 gr. slatke pavlake
- 2 jaja
- 20 gr. butera
- 50 gr. rendanog grojera (sasvim lepa zamena ementaler)
- brašno, đumbir, so
Priprema:
Odlediti lisnato testo. Sir najbolje umutiti mikserom, ulupati pavlaku, dodati jedno po jedno jaje, krupno rendani grojer ili ementaler, spojiti sa sirom i sve mešati dok se ne dobije glatka masa. posoliti prema ukusu i dodati malo struganog korena đumbira.
Testo razvaljati do debljine od nekoliko mm, okrugli vatrostalni sud ili pleh namazati buterom, posuti brašnom i staviti testo da viri preko rubova. Napuniti testo masom i poravnati s vrha kašikom. Ivice testa previti unutra i svuda okolo ga razrezati nožem. Peče se oko 40 min na 180 stepeni. I hladno je super. Očekujem izveštaje ljubitelja sira! :lol:

Slana%20torta%20od%20sira.jpg

Espanol:
Prste da poližeš, a pravi se čas posla.
Materijal:
- Pakovanje smrznutog lisnatog testa
- 200 gr. mladog sira
- 200 gr. slatke pavlake
- 2 jaja
- 20 gr. butera
- 50 gr. rendanog grojera (sasvim lepa zamena ementaler)
- brašno, đumbir, so
Priprema:
Odlediti lisnato testo. Sir najbolje umutiti mikserom, ulupati pavlaku, dodati jedno po jedno jaje, krupno rendani grojer ili ementaler, spojiti sa sirom i sve mešati dok se ne dobije glatka masa. posoliti prema ukusu i dodati malo struganog korena đumbira.
Testo razvaljati do debljine od nekoliko mm, okrugli vatrostalni sud ili pleh namazati buterom, posuti brašnom i staviti testo da viri preko rubova. Napuniti testo masom i poravnati s vrha kašikom. Ivice testa previti unutra i svuda okolo ga razrezati nožem. Peče se oko 40 min na 180 stepeni. I hladno je super. Očekujem izveštaje ljubitelja sira! :lol:
Hejde ubaci sliku... ako je moguce, nesto mi nije jasno oko "zavrsnih radova" :?

Slika je otpravljena sa tekstom, ali je tehnika nešto zatajila. Na fotki se inače lepo vidi kako sve izgleda. Do slike da pokušam ovako: ivice treba da budu izvan suda oko 3- 4 cm, i onda ih samo lagano preklopiš unutra ka filu i dobro nareckaš nožem.

Espanol:
Slika je otpravljena sa tekstom, ali je tehnika nešto zatajila. Na fotki se inače lepo vidi kako sve izgleda. Do slike da pokušam ovako: ivice treba da budu izvan suda oko 3- 4 cm, i onda ih samo lagano preklopiš unutra ka filu i dobro nareckaš nožem.
Uh... nesto mi tesko ide u glavu ova lekcija... :(
Dakle... Da li ostaje otvoreno?

smeh:
Espanol:
Uh... nesto mi tesko ide u glavu ova lekcija... :(
Dakle... Da li ostaje otvoreno?
Nadam se da će slika da legne uskoro. Inače, zaista nije teško, samo ono malo cm testa što visi iz suda vratiš nazad preko fila i to je to. :wink:

Back