Шиптарски фестивал Мирдита у организацији америчке амбасаде и ЕУ биће одржан у Београду на Видовдан

IMG_4158.png

Mirëdita - Dobar dan 😁
 
1718926024674.png

EU traži da se ne politizuje festival ‘Mirëdita, dobar dan’


"Kulturne razmene su važan deo normalizacije odnosa između Kosova i Srbije"


Peter-Stano-foto-Evropska-komisija-2-1024x599.jpg


20. ЈУН 2024.

Zvaničnici Evropske unije smatraju da političari na Kosovu i Srbiji ne bi trebali politizovati festivale koje promovišu razmenu zemalja u kulturnom smislu, kao što je festival „Mirëdita, dobar dan“.

„Važno je uzdržati se od zapaljivog jezika i politizacije onoga što je u suštini kulturna inicijativa organizacija civilnog društva koje žele da promovišu međukulturnu i međuljudsku razmenu. Takve razmene su važan deo normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i događaj bi trebalo da se održi“, rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol EU, Peter Stano.

Stano je reagovao pošto su pojedini zvaničnici u Beogradu zatražili otkazivanje ovog festivala koji promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova.
Organizatori treba da budu u mogućnosti da rade u bezbednom okruženju, a svi građani koji žele da uživaju u festivalu treba da to učine u skladu sa svojim pravom na slobodu izražavanja i mirno okupljanje“, naveo je Stano.

Pozivi za otkazivanje ili odlaganje festivala stižu i zbog toga što se trodnevna manifestacija poklapa sa Vidovdanom.

Ovaj verski i državni praznik obeležava se 28. juna u znak sećanja na Kosovsku bitku, kada su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je najpre apelovao na organizatore da zbog preklapanja sa Vidovdanom razmotre odlaganje festivala, a potom i na otkazivanje.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 15. juna da, dok je on na čelu glavnog grada, Grad Beograd neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala „Mirëdita, dobar dan“ koji predstavlja savremenu kulturnu i društvenu scenu Kosova.

Iako ocenjuje da je taj festival „hvale vredna inicijativa“ civilnog društva koja doprinosi izgradnji mostova između ljudi na Kosovu i Srbiji kroz kulturne aktivnosti, Stano traži od organizatora da razmisle na implikacije koje određeni datumi imaju na održavanje ovog festivala.

„Napominjemo da organizatori pokažu fleksibilnost u prilagođavanju datuma festivala, kako bi izbegli moguće nesporazume i obezbedili da se učesnici osećaju prijatno da se pridruže kulturnim događajima, imajući u vidu osetljivost u vezi sa određenim datumom“, naveo je Stano u izjavi.

Festival „Mirëdita, dobar dan“ se održava jednom godišnje, naizmenično u Prištini i Beogradu, sa ciljem da Kosovu približi srpsku kulturnu scenu, odnosno da publici iz Srbije predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Kosova.

Ove godine se održava u Beogradu od 27. do 29. juna.

Događaj organizuju nevladine Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Srbije i Integra sa Kosova.

Od osnivanja 2014. godine, manifestaciju u Beogradu prate protesti desničarskih organizacija i partija u pokušaju da spreče njeno održavanje.
Sada takvi pozivi dolaze sa najviših zvaničnih adresa.
 

Najave da će se festival "Mirdita - dobar dan", koji promoviše lažnu državu Kosovo, održati od 27. do 29. juna, odnosno na jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan u Beogradu, naišle su na oštru reakciju građana Srbije.​


Sada su strasti još više uzburkane nakon što su albanski navijači zajedno sa hrvatskim na utakmici između ove dve reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj skandirali "Ubij Srbina".
Imajući u vidu da svi učesnici i organizatori festivala podržavaju lažnu državu Kosovo i smatraju da je kulturno dobro u južnoj srpskoj pokrajini "kosovsko", a podsećajući se na to da su pokušali da promovišu simbole terorističke UČK i, najskorije, da su pre nekoliko dana vikali "Ubij Srbina", dolazi se do zaključka i bojazni da će se ti povici čuti ili pretnje ostvariti u Beogradu na Vidovdan u režiji Albanaca koji su najavili da dolaze.

Da li je Sofija Todorović čula usklike da se narod, kom i ona pripada,treba ubiti, istrebiti, zatrati.. i zašto se pravi da nije?
 

1719160339870.png


Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan"

1719160290212.png

22/06/2024

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će policija ispuniti svoj zadatak i osigurati javni red i mir za vreme trodnevnog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, koji je najavljen za Vidovdan, 28. juna.

Ministar je naveo da će MUP uspešno odgovoriti potencijalnim rizicima, koji mogu da budu izazvani odlukom organizatora da događaj na kojem se promoviše kultura kosovskih Albanaca održe na Vidovdan u Beogradu, čemu se protive brojne organizacije i najavljuju proteste i radikalne mere u slučaju da bude održan.

"U ovom slučaju treba razdvojiti politički i bezbednosni aspekt. Pitanje je šta je u političkom smislu najbolje uraditi, a da se ne nanese šteta državi. Zato treba osigurati bezbednost učesnika tog događaja. Ako se festival i održi, mi smo spremni da osiguramo javni red i mir", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je istakao da je ovaj festival projekat koji se radi godinama unazad, dodajući da je stvar u tome što je takve događaje moguće organizovati u Beogradu, ali da nije siguran da bi to bilo izvodljivo u Prištini. Organizacijom ovakvih događaja u Beogradu pokazuje se i demokratski kapacitet naše države, dodao je ministar.
Dačić je naglasio da se taj skup ne održava na otvorenom i da po Zakonu o javnom okupljanju organizatori nisu u obavezi da ga prijave, ali da su ga oni ipak prijavili i rekli da se očekuje između 50 i 70 učesnika.

On je objasnio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ne daje dozvole, već samo donosi odluke ako se nešto odbija.

"Nama je zadatak i cilj da štitimo naše državne i nacionalne interese na najbolji mogući način. Tako da videćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Dačić.
 
Зато што смо тренутно у таквој ситуацији. И ја бих највише волео да побацамо бомбе на Бондстил и завршимо причу са њима.
Али, немамо сада те могућности. Зато, морамо да сачекамо да дође до промене односа снага у свету.

Кад се то деси, лако ћемо. До тада, императив је сачувамо наше Србске Главе!
E ovo je najveca srpska nesreca, ovako razmisljanje. A to potice od komunizma. Da cekamo da drugi rjesava nase probleme.
 
E ovo je najveca srpska nesreca, ovako razmisljanje. A to potice od komunizma. Da cekamo da drugi rjesava nase probleme.
Дечко, прочитај опет написано, очигледно ништа ниси разумео.
Ништа ми не чекамо на неког другог,ми већ водимо своју, самосталну, Србску Политику.
Читај боље шта се пише. ;)
 

Back
Top