Sinisa Mali ukinuo pomoc za decu kojoj je potreban pratilac

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
B92 - Vesti - Problemi dece kojoj treba pratilac
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=20&nav_category=12&nav_id=902047

Problemi dece kojoj treba pratilac
IZVOR: B92
Beograd -- Da bi nastavila da pohađa osnovnu školu, Mariji Ćalić je potreban personalni asistent kog umesto Grada sada treba da plate roditelji. Oni novca nemaju.

Marija Ćalić i njen pratilac
Marija Ćalić i njen pratilac
Nadležni još ne znaju kako će rešiti ovaj problem.

Marija Ćalić ima 11 godina i razvojnu disfaziju. Nakon što je sa četiri godine, dobila dijagnozu kašnjenja u razvoju, Marijini roditelji učinili su sve da devojčica što više napreduje i da se uklopi u sredinu.

Po preporuci psihijatra, pre četiri godine Mariju su upisali u redovnu osnovnu školu. Ipak, devojčici je u školi neophodna pomoć. Prošle godine Beograd je za svu decu plaćao personalne asistente, a ove godine roditelji su dužni da ih sami plaćaju.

"Mariju ima problem, ali kočimo i drugu decu, recimo učiteljica ima 30 dece u grupi i ne može da se posveti Mariji. Ona mora drugu decu da zanemari da bi sa Marijom radila i onda nam je i zbog drugih roditelja neprijatno", kaže Rade Čalić.

Marija je privržena svom ličnom pomoćniku Vanji, uz koju je postigla veliki uspeh. Prošle godine Beograd je plaćao 15.000 dinara za personalne asistente, a ove godine roditelji su dužni da sami obezbede taj novac.

"Prošle godine sve je bilo u redu, doduše, sa pet meseci kašnjenja, ali ove godine gde god smo se obratili niko nije nadležan i nemaju tumačenje nekog zakona. Kakav je to zakon, kakva je to promena, ja ne znam", dodaje on.

U školi Kosta Abrašević svi se trude da Mariji izađu u susret.

"Roditelj se obratio meni i ja sam dozvolila prisustvo personalnog asistenta, jer smatram da je devojčici zaista neophodan pratilac, i sve vreme na nastavi, ne samo na putu od kuće do škole. Mišljenja sam da toj deci treba pomoći i kao direktor sam spremna da zajedno u saradnji sa roditeljima, postignemo najbolje moguće rezultate za tu decu", kaže Vesna Šunjevarić, direktor škole.

Nadležni nemaju odgovor na pitanje kako se to može postići .

Na pitanje upućeno Sekretarijatu za dečju zaštitu i obrazovanje, dobili smo odgovor da je naše pitanje prosleđeno službi Beoinfo i da će nam poslati odgovor, a odgovor nismo dobili.

Pokušali smo da saznamo i šta se dešava u vezi sa asistentima u Centru za socijalni rad Rakovica, gde su roditelji predali molbu, ali su nas prebacili na Gradski centar za socijalni rad, gde su nam rekli da to do sada nije bila njihova nadležnost. I dok se svi odriču bilo kakve odgovornosti, roditelji koji su u godinama, prinuđeni su da rade dodatne poslove kako bi Mariji obezbedili personalnog asistenta.

...............

Neka je Bog u pomoc srpskom narodu sa ovima na vlasti. Udaraju na decu. Svi cute.

:lol:

@tema
Jadan je onaj koji se uzdao ikada, ali IKADA u pomoc drzave. Za bilo sta.

aj sad malo ozbiljno...
ne samo ometenim nego i zdravim osobama mnoge UREDJENE DRŽAVE itekako pomažu
u Nemačkoj imaš pravo na 6 meseci pomoći ako nisam pogrešno razumeo sa sve klopom, smeštajem i novčanim džeparcem
U Finskoj čim se neko obrati državi za pomoć odmah mu pomažu, recimo zahtev - ne želim da fizikališem jer imam mnogo višu stručnu spremu osećao bih se poniženim.

A ovde odeš iscepan i gladan na socijalno - aj izadjite napolje bele ste boje
a i NSZ ne nudi nikome posao sem Termomontu da renoviraju sopstvene prostorije

zamislite kad i u Hrvatskoj nezaposleni dobijaju neku sitniju novčanu pomoć dok im ne nadju posao...

To znači da mi živimo u totalno lopovskoj državi.... niti znamo više šta je samoponiženje...

B92 - Vesti - Problemi dece kojoj treba pratilac
...............

Neka je Bog u pomoc srpskom narodu sa ovima na vlasti. Udaraju na decu. Svi cute.
Da stvar bude jos crnja, udara na decu kojoj je zaista potrebna pomoc, koja su vec u velikom problemu.
Ja razumem da mora da se stedi, ali postoje stvari gde stednja ne dolazi u obzir.

Mi smo država gde su najjveća mafija političari i policija
Nadju neke slepce sa prljavim protivzakonitim delovanjima pa omoguće ološu platu ali da čuvaju vlastodršce dok kradu šakom i kapom

znate, to će jednom pući...
a već osećamo bagodeti takvog 20-godišnjeg uzastopnog delovanja
a kad pukne - teško onom ko preživi

Poslednja izmena:
Da stvar bude jos crnja, udara na decu kojoj je zaista potrebna pomoc, koja su vec u velikom problemu.
Ja razumem da mora da se stedi, ali postoje stvari gde stednja ne dolazi u obzir.

images

mora se štedi gde može, šta će deci pare?

I niko nista. Niko se ne buni, svako brine svoju malu brigu i moli Boga da njegov slucaj ne dodje malenom pod lupu. Lepo je rekao onaj seljak: srpski narod treba.......... Filozofska misao u nasem slucaju.
I treba ..... u potpunosti se slazem. Ovo je svesno ubijanje svog naroda. Deca nam umiru, ukida im se pomoc, trudnicama, porodiljama... Najbitnije da ima da se zaposli partijska elita. I narod ce dalje cutati.

I treba ..... u potpunosti se slazem. Ovo je svesno ubijanje svog naroda. Deca nam umiru, ukida im se pomoc, trudnicama, porodiljama... Najbitnije da ima da se zaposli partijska elita. I narod ce dalje cutati.

pa kako da brinu o tudjim porodiljama kada svoje tuku do pobačaja?
ako ima nekog iz SNS-a da nam odgonetne zagonetnu ličnost

U zemlji Srbiji da, ali cudi me vi tezite EU. Tamo se sasvim drugacije postupa sa ovom kategorijom dece. Jos su jadniji oni koji opravdavaju ovakve poteze za neku crkavicu po komentaru.

Prestati da komentarises samog sebe, i ne spamuj svoju temu.

@tema

Treba izvrsiti neki vid pritiska na gradske institucije da pronadju novac za ovo, mada, obzirom da Srbija nikada nije brinula za bolesnu decu, slaba vajda..

aj sad malo ozbiljno...
ne samo ometenim nego i zdravim osobama mnoge UREDJENE DRŽAVE itekako pomažu
u Nemačkoj imaš pravo na 6 meseci pomoći ako nisam pogrešno razumeo sa sve klopom, smeštajem i novčanim džeparcem
U Finskoj čim se neko obrati državi za pomoć odmah mu pomažu, recimo zahtev - ne želim da fizikališem jer imam mnogo višu stručnu spremu osećao bih se poniženim.

A ovde odeš iscepan i gladan na socijalno - aj izadjite napolje bele ste boje
a i NSZ ne nudi nikome posao sem Termomontu da renoviraju sopstvene prostorije

zamislite kad i u Hrvatskoj nezaposleni dobijaju neku sitniju novčanu pomoć dok im ne nadju posao...

To znači da mi živimo u totalno lopovskoj državi.... niti znamo više šta je samoponiženje...

Pa bio je onaj snimak pre godinu ili dve sa decom koja su ometema u razvoju vezana za krevete sa lisicama, sa dekubitusom. Mislis da j neko pitao o cemu se tu radi do dana danasnjeg?

Gradjani Srbije su postali surovi, i ignorisu patnju drugih, koji nemaju direktne veze sa njima.

- - - - - - - - - -

Nisi procitao da je grad placao dok vi niste dosli na vlast? Pritisak? Moze ako uberu jos koji politicki bod.

Grad Beograd nije iz svojih izvora finansiranja nista placao.

- - - - - - - - - -

A gradska uprava je krajnje losa vec duze vreme.

Grad Beograd nije iz svojih izvora finansiranja nista placao.

- - - - - - - - - -

.
Muka mi je od tvojih komentara, a usput neuspesno pokusavas da se predstavis kao kriticar vlasti. Grad Beograd je do vaseg dolaska na vlast finansirao mnogo vise ugrozenih kategorija nego sto vi umete da nabrojite. Vama je taj novac potreban da biste uhlebili svoje nepismene kadrove, koji u normalnim drzavama ne bi bili podesni ni za pecatiranje posiljaka.

Poslednja izmena od moderatora:

Back