Siniša Mali: Svega ima dovoljno, čak i za pomoć državama u regionu

прилив новца је

  • сачувао конзумеризам

    glasova: 1 16,7%
  • створио инфлацију

    glasova: 2 33,3%
  • оджао јавне службенице/ке на 'васти'

    glasova: 1 16,7%
  • дај шта даш

    glasova: 3 50,0%
  • 'мало је куме'

    glasova: 4 66,7%

  • Ukupno glasova
    6

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
29.597
https://mfin.gov.rs/sr/aktivnosti-1/sinia-mali-svega-ima-dovoljno-ak-i-za-pomo-dravama-u-regionu-1

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je Srbija jaka i stabilna, da su robne rezerve popunjene i da ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda, čak i za pomoć državama u regionu.

„Imamo svega dovoljno. Građani treba da znaju da u rezervama imamo 800.000 tona pšenice, milion tona kukuruza, da je zasejano čak 620.000 hektara pšenice i skoro milion hektara kukuruza. Sa jakom poljoprivredom i sa dobrim stanjem u javnim finansijama, mi na globalnu krizu odgovaramo na pravi način“, istakao je on gostujući na Hepi televiziji.

Kako je ministar objasnio, država je obezbedila i naftne derivate, kako bi sva skladišta bila popunjena.

„Reč je o 20.000 tona nafte, 18.600 tona benzina, 7.000 tona mazuta, 42.500 tone evro dizela. Cilj je da se sva skladišta popune do čepa i to je odgovorna ekonomska politika. Kada se ne razmišlja proaktivno, imate problem, jer su rafovi prazni. Ali, kada se odgovorno razmišlja, poput predsednika Aleksandra Vučića, onda ste spremni za više scenarija. Danas imamo 152 milijarde dinara na računu i to znači da smo stabilni, da nemamo problem sa finansijama, sa budzetom, da sve plaćamo i nabavljamo na vreme, da štitimo našu ekonomiju“, rekao je Mali.

On je napomenuo da mnoge zemlje u Evropi sada imaju dosta problema zbog nestašica brašna, ulja i drugih prehrambenih proizvoda.

„Sa ovom krizom, pokazujemo stabilnost javnih finansija i odgovornu politiku koju vodi predsednik Vučić. On je krajem prošle godine napomenuo da treba da krenemo da se pripremamo za eventualne probleme, da nabavljamo ulje i brašno. Mnogi su se dvoumili da li će ili neće biti rata. Ali, to samo govori o njegovom vizionarskom pristupu, da se pokrije svaki eventualni problem na vreme, da se zaštite građani. Mi smo mala zemlja, ali ekonomski jaka, na pravi način vodimo ekonomsku politiku, koja ima snažnog lidera i koji zna šta radi. Mi imamo sve - od pšenice, kukuruza, ulja, razmišljali smo i šta nemamo, pa smo krenuli na vreme da nabavljamo. Rekli smo, nemamo soli, pa smo nabavili deset miliona kilograma soli iz Tuzle. Nabavili smo pirinač, grašak, pasulj. Neki su se smejali predsedniku, ali neophodno je odgovorno razmišljati o najgorem scenariju“, naveo je Mali.

Podsetio je da su kada je počela globalna kriza, zamrznute cene osnovnih životnih namirnica.

„Za sada je odluka da te cene ostanu zamrznute do kraja aprila. Ako bude potrebno, tu odluku ćemo produžiti. Ako zamrznemo cene, štitimo građane, a najveći teret krize država preuzima na sebe. Razmišljali smo, neko to mora da plati, a ako zamrznemo cene, postoji mogućnost nestašica, zato smo popunili rezerve. Pojedini su se uplašili, velika tražnja je trajala desetak dana i mi smo izdržali. Setite se pandemije, mi smo prvi imali četiri vakcine, pomagali smo i druge u regionu. Mi smo dominantna ekonomija u regionu, idemo ubrzano napred, ali smo tu i da pomognemo. Na tome predsednik insistira i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer kroz razvoj regiona najveću korist ima Srbija“; rekao je on.

Mali je napomenuo da je u teškim vremenima najvažnija politika pomirenja, mira, stabilnosti i jedinstva.

„Naš predsednik smiruje strasti, šta god da je problem, mi ćemo rešiti, ali kroz mir, stabilnost i saradnju. Ima mnogo neodgovornih izjava u regionu, ali mi ćemo se uvek boriti za mir i stabilnost. Ne želimo da učestvujemo u igrama velikih sila, ne želimo da budemo pioni, želimo da bar nešto prođe mimo nas, da sačuvamo mir i stabilnost. Od našeg predsednika čujete da smo faktor mira i stabilnosti, da želimo da pomognemo. To je simbol jake i odgovorne Srbije koja uvek pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Time takođe potvrđujemo našu dominantnu poziciju u regionu“, objasnio je on.

Ministar se osvrnuo na novu pomoć za mlade od 100 evra, koja će biti isplaćena u junu.

„To je za nas veoma važna ekonomska mera, jer se taj novac troši u Srbiji. Time pospešujemo privrednu aktivnost, ali ne samo to, jer kod mladih stvarate odgovornost. Oni postaju svesni da je država tu za njih i razmišljaju kako da se oduže, kroz učenje, usavršavanje. Mladi su budućnost Srbije i zato smo od 1. januara ove godine obezbedili 300.000 dinara za prvo rođeno dete i po dodatnih 100.000 dinara za drugo i treće dete. Takođe, od 1. januara dajemo bespovratno do 20.000 evra mladim bračnim parovima, odnosno majkama ako rode dete, kako bi kupili stan ili kuću“, naveo je on.

Mali je dodao da se ukupno za pomoć od 100 evra ove godine prijavilo oko 1,1 milion mladih, te da ne treba ponovo da se prijavljuju, jer će im pomoć biti isplaćena automatski.

„Mogu da se prijave oni mladi od 16 do 29 godina koji se nisu prijavili ili koji su stekli uslov za prijavu, koja će trajati od 15. do 31. maja. Prijavljivanje je organizovano na isti način kao i ranije, preko portala Uprave za trezor. Mi ćemo 1, 2. i 3. juna isplatiti novih 100 evra, i to će biti posle izbora.
Ukupno smo za tri paketa pomoći izdvojili 8,8 milijardi evra, što čini 18,2 odsto našeg BDP-

Свега има То истина (?)


Већ смо и заборавли да нам је ДР донедавно поделио силне новце .. како ... Па све цене на мало односно 60% кућевнога буџета за храну

је порасло за око 70% и све то у време док нам је 'делио''помоћ' од 20%

Аууу каква математика .. Да ли је тема за Науку, Хумор, Регион круга двојке .. Да ли је Мали друго и ли 1001 срб србин србијан србијанац ..

шта ли је овај Шехеразадан ?

Све у свему ужувате ли у помоћи .. која је дошла баш у прави час ?

QWQMYc_60efd88d3554e.jpg
 
Poslednja izmena od moderatora:
Pa i sire.

Vučić: Srbija će sudjelovati u obnovi ukrajinskih gradova

Uvijek iznova pokazuje kakav je to gigant medju narodima, pri njegovom rodjenju bili su prisutni bozji andjeli.

:heart2::heart2::heart2:

Taj lik - Vučić iza sebe ima toliko ozbiljnu ekipu da se nekada zapitam dali je realno da je to naša priča ili smopod patronatomnekih mnogo pametnih i moćnih

nekad se govorilo da je ovde boravio/boravi visokopozicioniran službenik kineske obaveštajne službe,te daje došao isti takav šef ruske službe .. čije god instrukcije sledio ako nas taj lik provede kroz ovo burno vreme - zaslužuje velikomesto u istoriji
 
Nataša i Mračak u neobuzdanom obožavanju Vođe.

A inače oboje se kunu da nisu članovi.

Nije to obožavanje ,to je samo sagledavanje nekih pojava

Recimo ne gledami ne slušam ga jer znam da njegova priča često nije namenjena nama već je pre u funkciji velike igre koja se vodi

Pa takona osnovu reakcija na društvenimmrežama shvatim šta je pisac hteo reći

Pa tako kada zapeva kao baba kako će pocrkamo od gladi negde kapiram da je korak ispred već razgranate mreže puštanja glasina i sejanja panike
Tako bot brigade koje bu širile dezinformacije kreću u okršaj sa njim što im je minirao akciju

Baš kao što je svojevremeno rekao javno - ono što se tajno tražilo - čitanje Vebera, protestantskaetika i preumljavanje
 
O tome se i radi, da je mučenik ne bi ni bio živ :whistling: Iskreno, ja bih bio sasvim zadovoljan da crkne u mukama :kafa:
Sjeti se novembra 2019 kada je zavrsio na VMA zbog problema sa srcem?
Nije li ti barem malo srce ustreperilo od brige?
Meni je taj dan bio tako tuzan, kao da gospodin premijer Andrej Plenkovic zavrsi u bolnici u kriticnom stanju.

:(

Bilja i Mračak u neobuzdanom obožavanju Vođe.

A inače oboje se kunu da nisu članovi.
Vec sam rekao da mi je @Frtajler linkao stranicu s dijelom gdje se podnosi zahtjev za clanstvom, na moju nesrecu, nije bilo ustaskih postanskih brojeva u ponudi.
 

Back
Top