Sindikati traže minimalac od 50 hiljada

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
64.813
Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković izjavio je uoči pregovora sa predstavnicima vlade i resornih ministarstava da će se na sastanku zalagati da od 1. jula minimalna zarada bude bude 50.000 dinara ili bar na nivou minimalne potrošačke korpe.

dinari-pare-novacjpg-1568x1176.jpg

Vuković je rekao da minimalnu zaradu koja je 40.020 dinara prima 400.000 ljudi u Srbiji, i podsetio da su sindikati koji su učestvovali u pregovorima kada je ta zarada utvrđena govorili da to nije realno.

“Oni koji su u ova četiri meseca primili minimalnu zaradu zaostaju već za jednu minimalnu zaradu, imajući u vidu da je 50.000 već u januaru i februaru bila minimalna potrošačka korpa, njima već nedostaje jedna minimalna zarada. Da li su oni ostali gladni ili nisu plaćali račune sve su to argumenti koji će sindikati iskazati“, rekao je Vuković uoči sastanka sa predstavnicima Vlade, ministarstava finansija i rada s jedne strane i Unije poslodavaca i dva reprezentativna sindikata sa druge strane koji počinje u 10 sati.

On je rekao da je cilj sindikata i ono za šta će se založiti je da od prvog jula minimalna zarada bude 50.000 dinara ili bar na nivou ove minimalne potrošačke korpe.

Precizirao je da se minimalna zarada odnosi na one koji u nekim trenucima ne mogu da isplaćuju normalne ili ugovoreme zarade i onda isplaćuju minimalne.

“Ja mislim da je to jedini kvantitativni pokazatelj kojim se utvrđuju i neke druge zarade imajući u vidu da imamo veoma mali broj kolektivnih ugovora u realnom sektoru“, istakao je on.

Osvrćući se na predviđanja pojedinih stručnjaka da će doći do otpuštanja ulkoliko dođe do povećanja minimalne zarade, Vuković kaže da je opasna dugoročno negativna politika i stavovi koji kažu da na niskim zaradami i jeftinoj radnoj snazi treba da baziramo našu ekonomiju.

Izvor: Danas
 

Back
Top