Simptomi i test "Bolujem li od Alchajmera?"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.665
Ovo su neki od znakova upozorenja, ukoliko na nekoliko njih odgovorite s "DA", trebalo bi da potražite pomoć lekara.

1. Gubitak kratkotrajnog pamćenja najčešći je rani simptom Alchajmerove bolesti - Imate li teškoća da se prisetite nedavnog razgovora?

2. Teškoće u obavljanju rutinskih poslova - Imate li teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput pranja zuba, obavljanja telefonskog poziva i slično?

3. Dezorijentacija - Gubite li se u prostoru koji vam je inače poznat, npr. u vlastitom kvartu?

4. Događa li vam se da stavljate predmete tamo gde ne pripadaju, npr. knjigu u frižider?

5. Problemi u planiranju - Imate li teškoća kod npr. plaćanja računa, sastavljanja lista za kupovinu?

6. Problemi u razgovoru - Zaboravljate li određene reči? Npr. auto vam postaje "ona naprava što se vozi" i slično?

7. Nagle promene raspoloženja - Menjate li raspoloženja češće nego pre, postajete li naglo tužni i srećni bez posebnog razloga?

8. Nedostatak motivacije - Da li ste izgubili želju za aktivnostima koje su vas pre uveseljavale?

9. Promene u spavanju - Spavate li više nego pre?

izvor

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.613
Ovo su neki od znakova upozorenja, ukoliko na nekoliko njih odgovorite s "DA", trebalo bi da potražite pomoć lekara.

1. Gubitak kratkotrajnog pamćenja najčešći je rani simptom Alchajmerove bolesti - Imate li teškoća da se prisetite nedavnog razgovora?

2. Teškoće u obavljanju rutinskih poslova - Imate li teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput pranja zuba, obavljanja telefonskog poziva i slično?

3. Dezorijentacija - Gubite li se u prostoru koji vam je inače poznat, npr. u vlastitom kvartu?

4. Događa li vam se da stavljate predmete tamo gde ne pripadaju, npr. knjigu u frižider?

5. Problemi u planiranju - Imate li teškoća kod npr. plaćanja računa, sastavljanja lista za kupovinu?

6. Problemi u razgovoru - Zaboravljate li određene reči? Npr. auto vam postaje "ona naprava što se vozi" i slično?

7. Nagle promene raspoloženja - Menjate li raspoloženja češće nego pre, postajete li naglo tužni i srećni bez posebnog razloga?

8. Nedostatak motivacije - Da li ste izgubili želju za aktivnostima koje su vas pre uveseljavale?

9. Promene u spavanju - Spavate li više nego pre?

izvor

1. Zaboravim gde sam nešto stavio.
2. Ne prepoznajem mjesta na kojima sam bio.
3. Teško mi je razumjeti sadržaj TV filma.
4. Kada se moja dnevna rutina promijeni, teško mi je da se prilagodim novoj rutini.
5. Često se moram vraćati da bih se uvjerio da imam npr. B. su ugasili svjetlo ili peć.
6. Ne mogu se sjetiti šta se tačno dogodilo prije dan ili sedmicu.
7. Zaboravim ponijeti stvari (npr. torbicu, karticu osiguranja) sa sobom. Tako da se često moram vraćati.
8. Često zaboravim stvari koje su mi rekli prije dan ili nekoliko dana. Moram da se podsetim na nju.
9. Počinjem da čitam nešto a da nisam svestan da sam to ranije pročitao.
10. Imam problema s prepoznavanjem bliskih rođaka ili prijatelja.
11. Teško mi je naučiti novu igru.
12. Često ne mogu pronaći pravu riječ.
13. Često zaboravim da radim stvari koje sam želeo.
14. Zaboravljam važne stvari koje sam uradio juče ili koje su se desile juče.
15. Kad pričam, crveni konac se trga.
16. Izgubim se kada čitam priču u novinama ili knjizi.
17. Zaboravim nekome dati važnu poruku.
18. Zaboravio sam datum mog rođendana i/ili mjesto rođenja.
19. Mešam stvari koje su mi rekli. Ne mogu više da ih rasporedim u pravi red.
20. Teško mi je prenijeti stare priče i smiješne incidente.
21. Teško mi je obavljati određene svakodnevne zadatke. Ponekad više ne znam kada i kako da obavim posao.
22. Poznata lica koja se pojavljuju na TV-u ili u časopisima odjednom mi se čine čudnima.
23. Zaboravim gdje obično držim stvari,
24. ili ih tražim na pogrešnim mjestima.
25. Nalazim poznat način, npr. B. u često posjećenoj zgradi, ne više.
26. Imam problema da se snađem u zgradi u kojoj sam bio samo jednom ili dva puta.
27. Često ponavljam ono što sam upravo rekao ili postavljam pitanje dva ili tri puta.

https://www.vfa-patientenportal.de/...MIpvzo5PeD_gIVUertCh07lQwyEAAYASAAEgK8C_D_BwE

Black_star

Elita
Moderator
Poruka
17.679
1. Zaboravim gde sam nešto stavio.
2. Ne prepoznajem mjesta na kojima sam bio.
3. Teško mi je razumjeti sadržaj TV filma.
4. Kada se moja dnevna rutina promijeni, teško mi je da se prilagodim novoj rutini.
5. Često se moram vraćati da bih se uvjerio da imam npr. B. su ugasili svjetlo ili peć.
6. Ne mogu se sjetiti šta se tačno dogodilo prije dan ili sedmicu.
7. Zaboravim ponijeti stvari (npr. torbicu, karticu osiguranja) sa sobom. Tako da se često moram vraćati.
8. Često zaboravim stvari koje su mi rekli prije dan ili nekoliko dana. Moram da se podsetim na nju.
9. Počinjem da čitam nešto a da nisam svestan da sam to ranije pročitao.
10. Imam problema s prepoznavanjem bliskih rođaka ili prijatelja.
11. Teško mi je naučiti novu igru.
12. Često ne mogu pronaći pravu riječ.
13. Često zaboravim da radim stvari koje sam želeo.
14. Zaboravljam važne stvari koje sam uradio juče ili koje su se desile juče.
15. Kad pričam, crveni konac se trga.
16. Izgubim se kada čitam priču u novinama ili knjizi.
17. Zaboravim nekome dati važnu poruku.
18. Zaboravio sam datum mog rođendana i/ili mjesto rođenja.
19. Mešam stvari koje su mi rekli. Ne mogu više da ih rasporedim u pravi red.
20. Teško mi je prenijeti stare priče i smiješne incidente.
21. Teško mi je obavljati određene svakodnevne zadatke. Ponekad više ne znam kada i kako da obavim posao.
22. Poznata lica koja se pojavljuju na TV-u ili u časopisima odjednom mi se čine čudnima.
23. Zaboravim gdje obično držim stvari,
24. ili ih tražim na pogrešnim mjestima.
25. Nalazim poznat način, npr. B. u često posjećenoj zgradi, ne više.
26. Imam problema da se snađem u zgradi u kojoj sam bio samo jednom ili dva puta.
27. Često ponavljam ono što sam upravo rekao ili postavljam pitanje dva ili tri puta.

https://www.vfa-patientenportal.de/...MIpvzo5PeD_gIVUertCh07lQwyEAAYASAAEgK8C_D_BwE
ja ovo da procitam - vec sam se izgubio. :cool: