Siiti, kao sljedbenici Muhammedove porodice

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Glavna razlika izmedju Sunita i Siita je prijesto Kalife. Siiti smatraju da je Muhammed ostavio naslijednika na prijesto poslije njega a to je neko iz njegove porodice, a kud ce prece njegovog rodjaka i zeta, Ali ibn Abu Taliba. Siiti smatraju da je samo Muhammedova porodica dostojna Kalife a dok Suniti to negiraju i daju pravo Muhammedovim ucenicima.

Suniti su smatrali da Abu Bakr Muhamedov tast otac male Ajše treba da bude novi kalif a šiiti su smatrali da to treba da bude Ali Muhamedov zet,na kraju je u tom sukobu Ali stradao i sad se šiiti samopovređuju sa lancima i žale za Alijem svake godine negde u februaru
Mislim da je to samobičevanje više zbog njegovog takođe ubijenog sina, Huseina.

...citao sam knjigu jos u studentskim danima
....Ajsa najmilija zena Muhamedova ,
u kojoj je Abu Bakr je
stric / amidza/ Muhamedov i duhovni otac
dok je Muhamed bio vodja plemena Hasimida i pri svakom osvajanju
odabirao je najljepsu robinju
a da bi spasio se od zestoke ljubomore Ajsine
padao bi u trans i obznanio Alahovu volju ...ne zelim o tome jer bi licilo na karikiranje
i ako sam na tribini postavio pitanje o tome u Domu Omladine prof. Tanaskovicu
tada mladom asistentu na Orjentalistici...bila je tema Islam...nije me htio omalovaziti jer nije to bilo
na visini teme
zato sam kasnije iz inata ulazio u dublje konfesiske istine...kazem istine jer sam ponukan ovih dana gledistima prof.Kurjaka
sarajevsko_zagrebackog koji zagovara zivot od prvih dana zametka,festusa tu se slazucu sa drevnim kineskim praksama...
...kojim se zivot razuna od prvog dana hromozonskog 'spleta' zato , prof .Kurjak ne daje puno pravo nauci nego proziva i religiju i filosofiju
sto ukazuju njegovi Radovi kao Akademika 8.svjetskih Akademija i specijalosti u slucajevima nedrodjene djece
fokusirajuci na korekcije mogucnosti imuno bolesti ili drugih anomalija...

Siiti se pitaju otkud hrabrosti da se Muhammedovi potomci ubijaju? Ko je veci nevjernik onaj koji ubija Imama Husejna od onih koji su ga stitili i plakali sta bi rekao pokojni Muhammed, sta mu rade sa omiljenim unukom? Treci siitski Imam Husejn je na Karbali (danasnji Irak) mucen bez jela i pica, a zatim zaklan

Zar ne bi bilo bolje za Islam da se prijesto ustupio Muhammedovoj porodici jer oni bi bolje njegovali tradiciju. Ovako, ustupio se prijesto ljudima koji nisu genski povezani s njim.
Abu Bakr je najpametniji savremenik

Božiji apostol je rekao: "Naredi Abu Bakru da vodi narod u molitvi."

Takođe Abu Bakar se u Kuranu nazanačuje kao halifa

Back