Što se tiče mape, ona uvek pokazuje nepreciznu lokaciju dok se ne kompletiraju sva četiri dela. Tada se ona prikazuje na pravi način, sa svim pokazateljima gde je blago zakopano (ime grada, dead tree, ancient temple i sl.). Kada se kompletira mapa, u krčmama niko neće nuditi novu mapu dok se blago sa predhodne ne iskopa. Što se tiče astečkih gradova, ja sam te mape dobijao kad sam plesao sa ženom i to besprekorno (ne sme da se napravi ni jedna greška, odnosno srce mora uvek da bude veliko). Kada to izvedem ona mi da deo mape za drevni grad. Isplovim iz grada, snimim poziciju, uđem u njega i opet plešem sa njom, i opet se dobije deo mape. Kada se kompletira jedna mapa, potrebno je otići i naći grad, jer ni ona neće davati nove delove mape dok se to ne odradi.
Starost nije toliko bitna, koliko zdravlje. POstoje dva predmeta u igri koja održavaju dobro zdravlje pa ih nije loše naći (pogledati u piratopediji koji su u pitanju). Ja sam kompletirao igru sa 48 god. (sva blaga, svi gradovi, svi pirati, žena, najviši čin u tri armije (sem španske), svi rodžaci, i glavni negativac poražen plus maksimalni status guvernera (ako se dobro sećam)), lošim zdravljem, ali sam mogao da nastavim sa avanturama.
Kod plesanja samo treba pratiti kako cura pokazuje rukom. Kada napravi određenu kombinaciju (npr. levo, okret dole desno) to ponavlja još nekoliko puta. Kada su likovi prilikom plesanja pri krajevima dvorane (npr. skroz levo ili desno, odnosno gore i dole), cura će zasigurno da krene u suprotnu stranu kako bi likovi ponovi bili pri centru dvorane, pa treba biti spreman na to.
Odlična igra, za nedelju dana za koliko sam je prešao totalno sam batalio sav drugi život oko sebe, nenormalno je zarazno. Sail HO!!!