Birdy:
Jel' moze neko da mi kaze nesto o knjizi "Bicete kao bogovi"?
Evo, mogu ja
Bekstvo od slobode je radikalna humanistička interpretacija Starog zaveta i njegovih predanja (što se iznenađujuće lako može zaključiti i iz njenog podnaslova: "Bekstvo od slobode - Radikalna interpretacija Starog zaveta i njegove predaje" Naprijed i Nolit, Zagreb 1989.)
Tom interpretacijom Fromm je pokušao da prikaže evoluciju čovekovog shvatanja Boga.
Čovekovo prvo monoteističko shvatanje Boga bilo je dosta primitivno - doživljavao ga je kao apsolutističkog i autoritarnog diktatora koji zavidi čoveku na njegovom božanskom potencijalu i plaši se da će jednom izgubiti autoritet na nad njim (ako ovaj nesrećnik bude kusao izvesne vrste voća).
U toj fazi Bog je agresivan i nasilan, voli da kažnjava i stalno nešto zabranjuje. Na kraju čoveka najuri iz Raja (bez mogućnosti povratka) i ograniči mu vek trajanja na cirka 120 godina (malo li je?)
Takođe mu uradi i još neke sitnije pakosti (žena da krvari svakog meseca, a muškarac nešto drugo, ne mogu da se setim).
U sledećoj fazi, prema čovekovom shvatanju, Bog značajno poboljšava svoje društvene veštine i postaje neko s kim se može i razumski pregovarati: pravi ugovor sa Noom i njegovim naslednicima i obećava da više neće masovno tamaniti ljudski rod (poplavama i sl.) From smatra da je to presudni korak u razvoju Judaizma koji vodi ka konceptu čoveka kao slobodnog bića (posebno, slobodnog od Boga). Bog i ljudi postaju partneri u sporazumu, čime Bog napreduje od apsolutnog diktatora u konstitutivnog monarha.
U poslednjij fazi dolazi do kompletnog odbacivanja svih idola, pa i idolopokloničkog shvatanja samog Boga (
Ne pravi sebi idola niti [bilo] kakva lika, ukljčujići i Božijeg). Bog postaje bezimen i bezličan. Zabranjeno je pisanje njegovog imena (Jahve) i slikanje lika. Treba govoriti Bogu, a ne o Bogu. Treba mu se obraćati, a ne opisivati ga. U tom smislu, Hrišćanstvo je malko nazadovalo.
Ima tu još dosta toga, ali mrzi me da pišem...
Trebalo bi još možda objasniti po malo neobičan naslov - Bićete kao Bogovi (kod nas prevedeno "Bićete kao Bog" ). Šta to tačno znači? Šta je pesnik time hteo da kaže?
Pa, prema Fromu, ako je Bog stvorio čoveka
po svom liku, to znači da je u njega ugradio i
sve svoje kvalitete - dobrotu, pravdoljublje, istinoljublje i sve svoje sposobnosti. Sve se to u čoveku nalazi, ali u
stanju potencijalnosti.
Da bi čovekove božanske kvalitete prešle iz stanja potencijalnosti u stanje
manifestne realnosti nije dovoljan kratak život pojedinca. Jer, kad je duhovni razvoj u pitanju,
čovek uvek umire pre nego što je potpuno rođen (From, "Čovek za sebe"). Da bi se to desilo, potreban je
životni vek ljudske rase. Čovek se, kroz istoriju svoje vrste, razvija i usavršava, pri čemu svaka generacija realizuje nove oblike svojih božanskih potencijala, čime postaje bliža Bogu,
sličnija slici Boga po kojoj je stvorena.
Na kraju tog razvoja, na kraju svoje istorije, neće više biti razlike između čoveka i Božije slike po kojoj je sazdan. Čovek će prestati da postoji i postaće Bog.
Eto, u tome je kvaka.
Izvinite ako sam malo smorio dužinom poruke, ali ja mnogo volem Froma, a ova knjiga stvarno zaslužuje da bude pročitana.
pozdrav