Shima Enaga - male ptice u Japanu koje liče na loptice od pamuka :)

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.908
Neke vrste divljih životinja koje potiču iz Japana su predivne, a jedan takav primer je i mala ptica Shima Enaga. Shima Enaga je podvrsta dugorepe šumske senice. Zovu je još i srebrna senica.

Shima Enaga su male ptice (5-6 inča u dužinu, uključujući njihov rep od 3-4 inča. Mužjaci i ženke izgledaju jednako. Jedinstvena osobina ove vrste je da i mužjaci i ženke štite gnezdo.

sl-01.jpg

(photo credit)

U Aziji postoji nekoliko sorti ove vrste, ali potpuno belu sortu možete pronaći na ostrvu Hokaido u Japanu. Ovo ostrvo ima šest nacionalnih parkova i nekoliko prefekturalnih parkova, pa je tako ostrvo stanište mnogih vrsta divljih životinja, uključujući japanske makake, žutokljune labude i ove slatke Shima Enaga ptičice.

Iako je dugorepa senica rasprostranjena od zapadne Evrope preko Rusije sve do Japana, ne postoji ništa slično ovoj jedinstvenoj sorti sa Hokaida. Shima Enage pronađene na ovom ostrvu imaju čisto belo lice. Sorte koje se nalaze na drugim mestima imaju mrlje braon boje. Pored toga, sorte na drugim mestima imaju različite crne „obrve“, ali Hokaido sorta gubi svoje "obrve" tokom odrastanja. Potpuno beli izgled takođe pomaže ovim ptičicama da se neprimetno uklope u zimski pejzaž, što im omogućava da izbegnu predatore.

sl-02.jpg

(photo credit)

Ipak, mala veličina ptica često predstavlja prepreku za preživljavanje. Osim toga, ne prolaze dobro u oštro hladnim klimatskim uslovima. Dugi periodi hladnoće dovode do njihove smrti, što se često može videti. Međutim, povoljan njihov aspekt je to što se prilično dobro razmnožavaju.

Ptica može položiti 7-10 jaja odjednom. Ženke sede nepomično na jajima 10 do 12 dana. Odgajanje ovih divnih ptica je poduhvat čitave zajednice, jer druge odrasle Shima Enaga ptice koje nisu uspele da se razmnože često dolaze u pomoć kako bi nahranile sva gladna usta. One će naizmenično donositi insekte u gnezdo zajedno sa roditeljima, sve dok ptići ne postanu dovoljno stari da se sami brinu o sebi.

Često ćete čuti Shima Enaga pre nego što ih vidite; one imaju stalan i visok pev. Izvan sezone parenja žive u jatima od 10-20 ptica, sastavljenih od roditelja i potomaka koji uglavnom čine jato; one vole da se drže zajedno.

sl-03.jpeg

(photo credit)

Znatiželjne ptice iz drugih jata ponekad se pridruže i, zajedno sa drugim odraslim pticama u jatu, one takođe pomažu u podizanju legla. Ipak, ove ptice uglavnom ostaju veoma teritorijalne i braniće svoju teritoriju od susednih jata.

Shima Enaga su insektojedi i hrane se insektima tokom cele godine. Uglavnom jedu zglavkare i preferiraju jaja i džinovske moljce i leptire, ali nekad se hrane i biljnom hranom.

Japanci veoma vole ovu pticu, što objašnjava zašto je mnoga japanska prehrambena i druga roba tematski tako oslikana. Sa svojim pahuljastim malim loptastim telima, nije ni čudo što su se transformisali u preslatke plišane životinje. Postoji i nekoliko internet memova zasnovanih na pticama Shima Enaga.

sl-04.jpg


Ako želite da fotografišete Shima Enagu, trebalo bi da se pridružite grupnoj ili individualnoj turi za vašu fotografsku ekspediciju. Pronalaženje ovih ptica na ovom ostrvu može biti teško, ako ne i nemoguće, a u Japanu postoji samo nekoliko profesionalnih fotografa i vodiča koji znaju staništa i navike ovih ptica.

Ali ove prelepe pahuljaste ptičice takođe naseljavaju čitavu paleoarktičku zonu, ali se prvenstveno javljaju na Hokaidu u Japanu. Ženke od proleća do jeseni imaju tendenciju da lutaju na susedne teritorije, dok mužjaci ostaju na svojim zimskim teritorijama.

Pogledajte ovaj video o preslatkim Shima Enaga:_____________________________
(izvor: nspirement.com)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.