SFRJ kao treća svjetska vojna sila

Khal Drogo

Poznat
Poruka
9.764
У времену трајања друге Југславије бјеше снажна пропаганда која би знала прерасти у индоктринацију, која је свакако боља од аутоповинистичке индоктринације (гдје је све страно вриједном а све српско биједно) која се задњих деценија промовише међу Србљем, резултат те индоктринације су и робовања у често бесмисленим уверењима.
Као што је то да је ЈНА била четврта или пета по војној снази у Европи ики свијету. Једно и друго је бесислица што је у видео прилогу нагласио и Лазански и што ће примијетити сваки мислећи човјек.

Када је војна снага неке земље у питању, то је директно овисно о економској снази земље и колико је у стању улагати у војне снаге. Војни ефективи су бројност активног састава и опремљеност борбеним средствима. Можете имати бројнију армију али ако је лошије опремљена, застарјелим борбеним средствима, бићете инфериорни у односу на малобројнију опремљену модернијим и ефикаснијим наоружањем. Наравно да ту Југославија није могла парирати многљуднијим земљама кое су 10ак или више пута економски јаче, па и ако издваја три,четири пута већи % БДП за војни буџет, опет ће бити инфериорна и на богатије и многољудније европске (Уједињено Краљевство, Њемачка, Француска, Италија, Шпанија као и оне источније) и свјетске земље.

Лазански је примијетио да је ЈНА била четврта само у кратком периоду тршћанске кризе и то равнајући се само према параметру бројности војске, касније ни у лудилу. Што је може бити близу истине, но вјерватно је број од 800.000 претенциозан.

Под бројношћу армије подразумијева се активни састав, колико имате у том моменту људства под оружјем. Ту је професионални састав, регрути на служењу војног рока (код земаља које имају војни рок) и мобилисани војници (мобилисани када је земља у стању рата или ратне опасности).

Самим тим и популација земље не мора нужно значити већу или мању бројност војске. Израел данас нема толико бројну популацију али издваја огромна средства за војску, обавезан војни рок траје 3 године за мушкарце и 2 за жене, уз то и војска је добро опремљена и по војним ефективимаје супериорнији од земаља са 10ак пута већом популацијом.

У ЈНА смо имали професионални састав, војни рок а мушкарце који се смањивао (18 па 15 па 12+3 па 12 мјесеци) зависно од економских могућности тадашње Југе, а у времену тршћанске кризе, значи тх неколико мјесеци у постратном периоду добар део људства бјеше још увијек мобилисан у моменту када су неке земље (Њемачка и Италија) биле у процесу демилитаризације а друге већ извршиле демобилизацију у рату ангажованог људства и тадашња ЈНА јесте била само по бројнсти међу најбројнијим армијама свијета.

Но то је тек краћи период. Наравно да су убрзо земље у стању рата или кризе када би мобилисале велики број људства биле и по бројности војске испред тадашње ЈНА као и оне многољудније. Свакако је 1960их и 70их армија Јужног Вијетнама била барем два пута бројнија од ЈНА а Сјеверног Вијетнама и 4 пута, и то је тако, ако сте у стању рата мобилисаћете војно способну популацију и имаћете бројнију војску.

Е сад колико ће се војска добро показати на искушењу зависи од бројних околности, и од бројности, и од обучености, и од опремљености, модернијег или застарјелог наоружања, од логистике, колико земља може економски да издржи трошкове рата, од мотивације, посвећености циљу, хомогеније војске су ту у предности у односу на хетерогене. И хетерогене војске могу бити ефикасне али и треба јака индоктрнација да се та хетерогеност потисне, но и у случају војске краљевине Југославије 1940их и у случају посртања Југславије и ЈНА 1990их анимозитети међу колективитетима који су и кроз дезинтрегациону индоктринацију "болдовани" су спутали ефикасност тих армија.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
35.783
U svim ratovima se pokazalo kolika je snaga vojske Jugoslavije, za razliku od snage shovinista na terenu....Znaci seljak u Srbiji i danas moze prackom da odbrani svoju zemlju, za razliku od jadnih intelektualno nedoraslih, emotivno ostecenih sovinista na terenu....koji mogu samo babu, ako nije vezbala , da pobede....medju koje spadaju i deo general koji su takodje "intelektualna srbija" a realno obicni kriminalci kao i sovinisticka tehnokratija....
 

4thman

Poznat
Poruka
8.109
Treca nije bila, ali je sigurno bila medju 5-5 najjacih armija u Evropi.
Statistika je rađena i tada.
Većina vojski je objavljivala te informacije. O ljudstvu, broju oficira i podoficira, vojnika i regruta, naoružanosti, opremi, i ostaloj imovini vojski.

Ali na terenu su druge priče. Mnoge tajne i situacije. Sudbinske odluke. Vojne oštrine i ono najvažnije koliko je ko lud u upotrebi sile, posebno kada je rat.

Amerikanci su dokazali da su ludi u ratu. Da se niko više ne bi kačio sa njima. Bacili su nuklearne da pokažu silu. Da budu prvi.
Sad što se oni kače sa drugima je druga strategija i pokazivanje moći te sile...

A mi smo žalosna priča. Bratoubilački, komšijski rat. Na osnovu podela dal je Muhamed, Isus ili papa? I naravno nameštaljke zvane ratni profiteri...Sloba, Alija i Tuđman su samo marionete te igre razbijanja regionalne sile...
Kredit korupcije...
 

Volim_Krstaricu

Aktivan član
Poruka
1.232
JNA je bila 15. armija u Evropi i 150. na svetu. Pri raspadu Šugoslavije 1/3 njenih tenkova bili su T-34/85, imala je konjičke divizije sve do 1960. godine, artiljeriju iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, uniforme na nivou Drugog svetskog rata i nemačke šlemove iz WWI. Jedna totalna smejurija i skalamerija od vojske, namenske industrije i države. Za 20 godina proizvela je samo 250 aviona G-2 Galeb, oklopni transporter M60 bio je toliko loš, da je od posada dobio nadimak kanta. Često su sa njim bili problemi i na vežbama. U rečnoj flotili imala austrougarske brodove iz Prvog svetskog rata. Prvu specijalnu jedinicu osnovala tek 1978. godine.
 

Volim_Krstaricu

Aktivan član
Poruka
1.232
Titova partizanska soldateska SFR Šugoslavije pri kraju Drugog svetskog rata imala je oko 260 hiljada a ne 800 hiljada kako je tvrdio jugonostalgičarski mitoman Lazanski. I to sa prisilnim mobilizacijama, prelazima domobrana, ustaša, četnika, mađarskih, bugarskih, italijanskih, nemačkih vojnika i oficira. 1. i 2. armija imala je 60 hiljada partizana, 3. armija 50 hiljada, 4. armija 90 hiljada. Ukupno su šugoslovenski partizani imali 260 hiljada "ljudi" pri kraju rata 1945.
 

buudala

Legenda
Banovan
Poruka
68.472
Sila domoega.

Ko kad bi se kladio na konjickim trkama na konja sa karcinomom dok stoji u boxu.

Kad potrci odmah ti bude jasno da si bacio pare

JNA je bila uhlebljenje za titojanicare, sirotinjsku decu cije skolovanje roditelji nisu mogli da finansiraju.

Ujedno je sluzila kao kaznena ustanova za maltretiranje "reakcije" protivnika sistema preko pretnje po zivote i zdravlje potomaka uzetih za taoce.

To cime Lazanski meri je metoda kojim jedino moze da se proceni koliko je Amerika ugurala copavom love da budemo zivi zid prema istoku.
 

Војвода

Domaćin
Poruka
3.947
Били смо можда, али само можда, регионална сила. Типа да смо заратили ономад са Грцима или Румунима, мислим да би фасовали поштено. Просто јер хрвати и муслимани никад нису били ратници, словенци поготово. Та пешадија је била главна бољка фамозне ЈНА.
 

Vaša Visost...

Domaćin
Banovan
Poruka
3.301
Били смо можда, али само можда, регионална сила. Типа да смо заратили ономад са Грцима или Румунима, мислим да би фасовали поштено. Просто јер хрвати и муслимани никад нису били ратници, словенци поготово. Та пешадија је била главна бољка фамозне ЈНА.

Svjetska javnost je upravo zbog Hrvata u WW2. ocijenila JNA kao najveću konvencionalnu silu na svijetu...
Tojest treću po redu, u nuklearnom zbroju...
Ne radi se tu samo o WW2. gdje su Hrvati istodobno zgazili naciste i crvenu armiju, nego se koeficijent snage zbraja po povijesnom naslijeđu. Koeficijent se prenaša od ranijeg stanja, kao u sistemu nogometa UEFA. U novoj sezoni počinješ sa koeficijentom značaja koji si ostvario u prethodnoj sezoni...

Hrvati u Jugoslaviji nasljednici su koeficijenta snage:
- Hrvata iz AU monarhije, koji su u WWI. istodobno istjerali Ruse iz Galicije, zabili Talijane duboko u Italiju, nepomično držali frontu na Verdunu u Francuskoj do kraja rata, porazili Srbiju, i na kraju proglasili svoju državu SHS...
- Hrvata uništavaoca europske revolucije iz 1848.
- Hrvata pokoritelja europe, u tridesetogodišnjem ratu, u kojem je europi nametnuta hrvatska religija, katolicizam...
- Hrvata bedema kršćanstva, koji je porazio islamsku civilizaciju...
- Hrvata stvaraoca anžuinskog sistema vlasti nad europom, nakon svrgavanja mađarske dinastije Arpadovića...
- Hrvata spasavaoca europe od Mongola...
- Hrvata kralja Tomislava, kao najjače srednjovjekovne europske sile...
- Hrvata uništitelja sistema vlasti Franačkog Carstva nad europom, po zapisu Porfirogeneta...
- Hrvata spasavaoca Istočnog Rimskog Carstva, koji su uništili Avarski Kaganat u dalmaciji...


.
 
Poslednja izmena:

Војвода

Domaćin
Poruka
3.947
Svjetska javnost je upravo zbog Hrvata u WW2. ocijenila JNA kao najveću konvencionalnu silu na svijetu...
Tojest treću po redu, u nuklearnom zbroju...
Ne radi se tu samo o WW2. gdje su Hrvati istodobno zgazili naciste i crvenu armiju, nego se koeficijent snage zbraja po povijesnom naslijeđu. Koeficijent se prenaša od ranijeg stanja, kao u sistemu nogometa UEFA...

Hrvati u Jugoslaviji nasljednici su:
- Hrvata iz AU monarhije, koji su u WWI. istodobno istjerali Ruse iz Galicije, zabili Talijane duboko u Italiju, držali frontu na Verdunu u Francuskoj do kraja rata, porazili Srbiju, i na kraju proglasili svoju državu SHS...
- Hrvata uništitelja europske revolucije iz 1848.
- Hrvata pokoritelja europe, u tridesetogodišnjem ratu, u kojem je europi nametnuta hrvatska religija, katolicizam...
- Hrvata bedema kršćanstva, koji je porazio islamsku civilizaciju...
- Hrvata kralja Tomislava, kao najjače srednjovjekovne europske sile...
- Hrvata uništitelja sistema vlasti Franačkog Carstva nad europom, po zapisu Porfirogeneta...
- Hrvata spasavaoca Istočnog Rimskog Carstva, koji su uništili Avarski Kaganat u dalmaciji...


.
Има она песма од Чорбе, оооо како је лепо бити глуп..
 

Volim_Krstaricu

Aktivan član
Poruka
1.232
Hrvati u Jugoslaviji nasljednici su koeficijenta snage:
Italiju, nepomično držali frontu na Verdunu u Francuskoj do kraja rata, porazili Srbiju, i na kraju proglasili svoju državu SHS....
Srbija porazila Hrvate i Hrvatsku u Prvom svetskom ratu. Srpska vojska potpuno razbila 5. armiju sa 7-8 balkansko-hrvatskih divizija 13. hrvatsko-slavonskog i kombinovanog korpusa i 8. korpus (Bijelih "Hrvata") sa 8., 9., 19. i 21. divizijom, grupu Bačka, grupu Banat i grupu Srem (svaka od ovih grupa bila je jačine divizije). Srpska vojska porazila i fašističke hrvatsko-bošnjačke Šuckore, bošnjački dobrovoljački korpus, bosanskohercegovačko pešadiju. Sve sami Hrvati i Bošnjaci. Za mesec dana ratovanja u zapadnoj Srbiji, u srpskom zarobljeništvu našlo se više od 100 tisuća Hrvata, a Srbi su izranjavali još više od 200 tisuća hrvatskih agresora. Dakle pobeda i dominacija, kakvu Balkan ne pamti u svojoj povijesti. U jadarskoj bici izgunilo 16 tisuća Hrvata, a na Vrače brdu još 30 tisuća. 5. armija, hrvatijanske postrojbe su svedene barem na 40% početne snage.
 

Vaša Visost...

Domaćin
Banovan
Poruka
3.301
SFRJ nije bila treca svetska vojna sila vec cetvrta evropska vojna sila i mislim da smo imali drugu ili trecu najjacu mornaricu u Evropi (ali dzaba kad je SFRJ razbijena iznutra).

A po čemu je Engleska ili Francuska bila iznad Jugoslavije, reći ćemo 1951. dok još nemaju nuklearno oružje?
Koeficijent snage ili uspjeha Engleza je što?
Francuzi su imali velik koeficijent vojnog uspjeha kroz povijest, ali on je gadno srozan u zadnjem ratu...
Najnoviji koeficijent mjeri se uvelike prema zadnjem stanju...

Eto zamislimo sukob Engleske ili Francuske sa Jugoslavijom, oko, reći ćemo, Austrije...
Kako bi taj sukob izgledao...?

.
 

krompir 2.1.

Buduća legenda
Poruka
42.736
Ne vredi moram da pitam UJKE da li zaista verujete da bi Knin pripao "domovini" da nisu iz Bg naredili da se Kninski korpus povuce uz sva zla koja uz to idu? Naravno da je Milosevicu bilo naredjeno da se "menja" Knin/krajina za ne znam ni ja sta.
Da li ste svesni da je Martic mogao da iz Knina satre Zagreb kao nacisti i "saveznici" Beograd za vreme ww2...do temelja bukvalno.

SFRJ je bila sila ali ne bas III , jer vojsku oaim tehnike cini ono najbitnije "broj vojnika"

Poz uz stih KUD IDIJOTA
Hebem ti rat da ti hebem !

NEPONOVILO SE :(
 

Vaša Visost...

Domaćin
Banovan
Poruka
3.301
u srpskom zarobljeništvu našlo se više od 100 tisuća Hrvata, a Srbi su izranjavali još više od 200 tisuća hrvatskih agresora.
Bijeli Hrvati su ti prva armija AU, sa sjedištem u Krakowu, kao i deseta armija, sa sjedištem u Pryzemsylu, kojom je upravo Bjelohrvat Krobatin, niste ih ni vidjeli. Iako istina je da su Bijeli Hrvati iz desete armije došli pomoć kasnije na talijanskoj fronti, te tamo zajedno sa 14. armijom iz Mostara - hercegovci, dalmatinci, te 3. armijom iz Graza - gradišćanski Hrvati, potukli Talijane. Imaš sve na mapi...
Zagrebački korpus je osvajanjem Beograda, Srbije i Crne Gore, na svom pravcu napada, sa minimalnim guicima, odradio zagrijavanje za puno ozbiljnije bitke, jer je nakon srpske kampanje prebačen u Galiciju, protiv Rusa, gdje su zajedno sa Bijelim Hrvatima istjerali Ruse, i djelomično u Italiju, gdje su popunili redove druge armije, i potjerali Talijane duboko u Italiju, izbacivši im miljon vojnika iz stroja, tojest uništivši kompletnu talijansku vojsku. Ostaci su bježali do Rima. To je omogućilo nastanak države SHS, a kasnije i Jugoslavije, a ne vaše dekorativne šetnje po Splitu, na koje ste pozvani, ako ste se prizvali pameti, i odustali od velikosrpskih pretenzija na hrvatske zemlje...
Mapa prikazuje jedanaest talijanskih neuspjelih ofanziva na Soči, i konačni hrvatski prodor u Italiju, pod vodstvom Srbina Svetozara Borojevića, (na donjoj slici...) i uništenje kompletne talijanske vojske. To je samo 20 godina prije WW2. što je važno za razumijevanje visokog koeficijenta, koji je dan JNA. Svetozar Borojević, vojni genijalac, znan kao Lav sa Soče, bio je Srbin, pa je to lep primer jugo-koeficijenta, a ne samo hrvatskog...
1663604035303.png

1663604698348.png
 
Poslednja izmena:

Vaša Visost...

Domaćin
Banovan
Poruka
3.301
Ne vredi moram da pitam UJKE da li zaista verujete da bi Knin pripao "domovini" da nisu iz Bg naredili da se Kninski korpus povuce uz sva zla koja uz to idu? Naravno da je Milosevicu bilo naredjeno da se "menja" Knin/krajina za ne znam ni ja sta.
Da li ste svesni da je Martic mogao da iz Knina satre Zagreb kao nacisti i "saveznici" Beograd za vreme ww2...do temelja bukvalno.

SFRJ je bila sila ali ne bas III , jer vojsku oaim tehnike cini ono najbitnije "broj vojnika"

Poz uz stih KUD IDIJOTA
Hebem ti rat da ti hebem !

NEPONOVILO SE :(

Da, Knin bi pripao nama, izgubili biste rat, kako god okrenete, netko vam je gadno oprao mozak. Mi ratujemo pet stoljeća ako treba, nema mira nikada. Ako hoćeš iskreno, iz vaših priča, a čitam vas svaki dan, ne djeluje da baš imate puno mozga u glavi. Vaše stanje je jako loše...
Martić nije mogao sravnit Zagreb iz Knina, jer već polovicom 12. mjeseca 1991. Srbi su morali paziti gdje pucaju, pošto je postalo izvjesno da će Hrvati provalit u Bosnu, što se dogodilo i bez tog pucanja na Zagreb. Zagreb je jedan od najvećih gradova u europi, i nije ga baš jednostavno sravnit, a ti slobodno pokaži kojim oružjem bi to napravio. U današnje vrijeme bilo koji veliki moderni grad, jako je teško zamislivo da bi ga mogao sravnit, ičim osim nuklearnim oružjem. U WW2. gradove se lakše moglo uništit, građevinski materijal je bio slabiji. Teško bi to danas mogao izvest. Pa čak ni Vukovar nije doslovce sravnjen sa zemljom, usprkos pet miljona projektila koji su bačeni na njega, napalm bombi, itd... tako da opet vidimo da ti nije baš jasno o čemu govoriš...

.
 
Poslednja izmena:
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.