Sezona ugrožena: Nema ko da radi, poslodavci traže hitnu reakciju vlade

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
90.819
Sezona ugrožena: Nema ko da radi, poslodavci traže hitnu reakciju vlade

Zagreb -- Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage.



Za to je kriva vlada jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma.


Ali odgovor nisu dobili.

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična pa je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH", upozoravaju poslodavci.

Ugrožena sezona

Poslodavci dodaju kako nedeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rešavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

"To je izazvalo šok u celom sektoru jer je reč o tehničkim izmenama koje ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja iz budžeta, nego samo dobru volju administracije da razume potrebe privrede", stoji u saopštenju, kako prenosi portal Index.hr.

"Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema ko da radi bez obzira što su radnici iz inostranstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane, jasno je kako sistem zapošljavanja stranaca i administrativno sprovođenje korišćenja kvota nisu efikasni, a za obradu zahteva čeka se više nedelja.

Najveći gubitnik turizam

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvek je na prvom mestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes pa se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu.

„Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20 odsto BDP-a i hrvatska ekonomija zavisi od turističke sezone. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", stoji u apelu poslodavaca.

Brojni zahtevi MUP-u za povećanje kvota

U Ministarstvu unutarnjih poslova su za Index.hr potvrdili da stalno primaju zahteve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorišćenih kvota iz sektora građevine kao i turizma i ugostiteljstva.

"U sektoru turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahteva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Prema tome, u zadnje vreme primamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019, a u skladu sa članom 74 Zakona o strancima. Predlog izmene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok Odluku o izmeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske", odgovorili su u MUP-u za Index.

MUP ih je uputio na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je ovlašćeno za izradu predloga godišnje kvote, a oni su odgovorili da prate stanje na tržištu rada.


https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2019&mm=06&dd=14&nav_id=1554627

Dozvole se sve lakse dobijaju, ovo ce se desiti u Srbiji i pre ulaska u EU.

Nedostatak radnika u SVIM sferama rada.
 
ono kad hoces da zaradis a da nikom ne das da dodje da ti zivi u drzavi ko nije Hrvat :mrgreen: a Hrvati beze
ovo je kao ona prica o coveku seljaku kojem je sin otisao za grad i sad nema ko zemlju da radi.....a on ne da nikom

smešni su bili pričajući o kvotama pa odakle da dovuku radnu snagu.
sve spomenuli,ali srbiju nisu :lol: budale neopevane..
 
koliki kreten moras da budes pa da ides da radis u ndhaziju i pomazes tu genocidnu tvorevinu da zarade pare koje ce potrositi na naoruzanje koje ce neke buduce srbe da ubija treba raditi sve moguce da se ta genocidna tvorevina sto pre urusi i rasparca

чек прво да разебемо немецку.
ти си наша узданица, и рачунамо на тебе :lol:
 

Back
Top