Sezona kuckanja po lubenici

Da li kuckate po lubenici?

• Da i pravim se pametan

glasova: 0 0,0%
  • Da jer kucaju svi

glasova: 1 8,3%
  • Da jer se razumem

glasova: 3 25,0%
  • Ne

glasova: 8 66,7%

• Ukupno glasova
    12

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.539
Neki dan kontam ajde da kupim lubenicu

gledam ih u onim ogromnim korpama na hrpu i od oka odaberem

doskochi mlad djecak mozhda jedno 19 godina i pita da li da mi je unese unutra na kasu

kazhem lepo "hvala vam , ja tju josh da razgledam votje"

ide nosi lubenicu prema meni kazhem lepo unutra je unesite :)

pita on mene da li zhelim pre nego shto je unese da kucam po lubenici

gledam ga crnim ochima onako blenula kazujem "pa mogu pokucati jer kucaju svi ali da se razumem u to svakako se ne razumem"

e sad ide pitanje uz naravno anketicu

kako odabrati lubenicu da valja?

cuje se specifican zvuk..ne moze se opisati..100% pogadjam dobre :D

ma daj?

:lol:

ne procenjiv momenat :

Kupe lubenicu, donesu je kutji

Nema bolje u cijelom gradu ----> snajka ubaci da se ladi

uvece kad sunce zalazi

snajka donesi tacnu i veliki noz

snajka to sve stavi na sto

donesu lubenicu

stave

raseku

i onda ide " auuuuuu a izgledala je dobro josh sam kucao"

ma daj?

:lol:

ne procenjiv momenat :

Kupe lubenicu, donesu je kutji

Nema bolje u cijelom gradu ----> snajka ubaci da se ladi

uvece kad sunce zalazi

snajka donesi tacnu i veliki noz

snajka to sve stavi na sto

donesu lubenicu

stave

raseku

i onda ide " auuuuuu a izgledala je dobro josh sam kucao"
Još kad bi ti rekao da postoji muška i ženska lubenica.... :D
I da je ženska sladja.... (ali ozbiljno) :D

kako odabrati lubenicu da valja?
to sa kucanjem je uglavnom mistifikacija (naravno da kad je trula onda je i zvuk *truo* ali to sto na osnovu zvuka mozete da eliminisete prezrele NIJE DOVOLJNO da nadjete *idealnu*).
Ovo su zaista uspesni a vrlo jednostavni (EGZAKTNI) kriterijumi (i zasnivaju se na racionalnim razlozima) za izbor dobre (a dobra je ona koja je zrela i slatka)-
1) da ono svetlije polje (to ima svaka lubenica - to je onaj deo povrsine kojim je bila u dodiru sa zemljom) na kori bude intenzivno ZUTO a ne *anemicno* - bledunjavo. Kad je jarko zuto to znaci da je bila dovoljno ddugo osuncana (ako je cak i taj deo koji je *gledao u zemlju* uspeo da pozuti) tj. da je ZRELA

2) Da po kori ima onu *mrezastu* strukturu - ono kao hrastova kora (takve primerke vecina ljudi nesvesno odbacuje kad vidi po kori jer im verovatno nesvesno izgleda ruzno ali to je VELIKA GRESKA...naime - te *brazgotine*, nabori po kori su znak da je ta lubenica u fazi cvetanja VISESTRUKO OPRASENA a sto je vise puta oprasena to ce biti sve sladja i sladja... Ovo je NEPOGRESIVI kiterijum - nikad ne omanjuje. Uzmite nekad iz gomile lubenica koje su iz istog izvora - npr. iz iste njive jednu koja je puna tih brazgotina i drugu koja je po svemu slicna (oblik, velicina, zvuk kuckanja...) ali da je bez tih *ruznih* nabora i videcete kad ih budete jeli koliko je neuporedivo sladja ova sa brazgotinama.

U principu ova 2 kriterijuma su dovoljna ali, ako bas hocete, ima i par dodatnih (zdravorazumskih) - npr. da bude pravilnog oblika a ne izdeformisana, da bude *zenska* tj. da ima veci onaj krug u donjoj osnovi a ne manji (ili samo tackicu), da ne bude prelaka u ruci (u odnosu na svoju velicinu) jer to pokazuje da je *uvenula* unutra (to se obicno desava u jesen na izmaku sezone ako kupujete u radnji gde je stajala vec nedljama pre toga) pa i da ima taj *duboki* zvuk sto neko rece (ali to se vec svodi na *mistifikacije* - drzite se ona 2 gornja obrazlozena razloga i necete omasivati)

1687879111490.png
Na ovoj slici se vidi ovo o *zutilu* - desna je superiorna (leva ima puno *oziljaka* koji su meni omiljeni kriterijum ali... ovde dzaba jer leva je ubrana dok jos nije sazrela)

Poslednja izmena:
1687879603200.png
Ovo je mrezica tj. *oziljci* na kori. Evo komentara strucnjaka -
Da li su tamni ožiljci pokazatelji lošeg kvaliteta?

*Baš naprotiv, tamni ožiljci nastaju kada pčele ili drugi insekti oprašuju cvijet iz kojeg će se razviti plod. Što je polinacija bila bolja ožiljaka će biti više, cvijet će biti bolje oprašen, sadržaj šećera će biti bolji a sa tim i ukus lubenice.*

1687880136693.png
Ove *RUZNE* - pune oziljaka su zapravo najsladje - jer su oprasene desetine puta

Poslednja izmena:

Back