Quantcast

Sexualnost/homosexualnost u natalnoj karti

sunshine248

Zainteresovan član
Poruka
177
Za uvod u temu text koji je objavljen u časopisu "ASTROLOGOS", broj 45

Seksualnost spada u nagonski deo ličnosti i kao takav, po teoriji Sigmunda Frojda, spada u onu grupu instinkata koja se naziva instinktom života (eros). Naspram ovog, pored mnogih drugih nagona, stoji i nagon ka smrti ili, kako ga on naziva, tanatos. Čini se da je njegova teorija u ovom smislu bliska seksualnosti kakvom je vidi tradicionalna astrologija iz jednostavnog razloga što seksualni razdvaja od destruktivnog nagona. U skladu sa ovim, seksualnost kao nagon za održanjem vrste u svom čistom i primarnom obliku isključivo ima veze sa V mundanom kućom, planetama Venerom i Marsom. Moderna astrologija veoma lako seksualnost posmatra kroz VIII kuću sto je principijelno pogrešno jer je ova kuća, zajedno sa njenim prirodnim vladarom Saturnom, simbolički vezana za tanatos, odnosno, za instinkt smrti. VIII kuća ima veze sa seksom jedino na nivou odstupanja od normalnosti u slučajevima poremećenog seksualnog nagona, recimo pedofilije ili nekrofilije.
Venera je osnovni simbol ženske seksualnosti i u svom čistom obliku simbolizuje pasivan princip koji bez aktivnog Marsovog impulsa, praktično, ne čini i ne oseća ništa. Ovo, zapravo, znači da snažna Venera ne podrazumeva automatski natprosečno razvijenu seksualnost jer je ona primarno vezana za snažnog i aktivnog Marsa. Zato je odnos Venere i Marsa u natalnoj ili sinastrijskoj analizi od najvećeg značaja i zato su žene sa snažnim Marsom seksualno aktivnije i inicijativnije od žena sa snažnom Venerom jer takve žene traže snažnu Marsovu simboliku u partnerovoj karti da bi seksualno mogle adekvatno da se izraze. Ovo ne zahteva neophodno neposredni Venera-Mars kontakt izmedju dve karte već, pre, postojanje komplementarnih faktora u zasebnim analizama. To znači da će, vrlo grubo posmatrano, žena sa jakom Venerom seksualno biti prijemčivija za muškarca sa snažnom Marsovom simbolikom bez obzira da li izmedju njene Venere i njegovog Marsa postoji aspekt. Ako aspekt postoji, da bi se smatrao afirmativnim u sinastrijskoj analizi, on mora odgovarati celokupnom kontekstu.
Nije uputno olako procenjivati nečiju seksualnost samo na osnovu kvaliteta ove dve planete jer je potrebno proceniti i stanje još nekih faktora poput vladara V polja i sve to povezivati sa vladarem ascendenta i ostalim delovima jednog horoskopa. Vladar V u plodnim znacima, a to su vodeni, Mars u vodenim znacima, Venera u Škorpiji, stelijum u V, V kuća u vodenim znacima, a naročito škorpiji i ribama, Mars u V ili Venera u V u vodenim znacima, Mars u biku u vezi sa vladarem ascendenta ili V poljem, samo su neke od indicija razvijene seksualnosti. Takodje i naglašeno VII polje govori o istom. Vodeni element je u ovim nabrajanjima prilično zastupljen, a to je zato što se njegova simbolika dovodi u vezu sa nagonima i instiktima, a seksualnost je upravo to. Iz istog razloga Venera je prirodni vladar V kuće, planeta vodene simbolike, egzaltirana u vodenom znaku, a Mars vladar vodenog tripliciteta i planeta koja je najjača upravo u vodenoj Škorpiji jer u ovom znaku, na prvih 10 stepeni, on ostvaruje sticaj zodijačkih dostojanstava od domicila, preko tripliciteta do termina i lica. Nijedna planeta nigde nije ovako jaka kao Mars na prvih 10 stepeni škorpije. Prerano stupanje u seksualne odnose obično se vezuje za blisku konjunkciju vladara ascendenta sa descendentom u vodenom znaku, Mars na ascendentu ili descendentu, takodje u vodenom znaku, aflikovanu Veneru koja je u vezi sa ascendentom ili V poljem. Promiskuitet uvek pretpostavlja prejakog Marsa, preintenzivno VII polje koje je, na neki način, prenaglašeno ili od Saturna aflikovanu Veneru u ženskim kartama. Venera-Saturn loš odnos jednako može dati promiskuitet ili seksualnu apstinenciju i inhibiranost onda kada se psihološka pozadina aspekta manifestuje kao natkompenzacija. Šta će prevagnuti, promiskuitet ili seksualna inhibiranost zavisi i od stanja Marsa i V polja. Promiskuitetni muškarci u svojim kartama imaju prenaglašenu Marsovu simboliku, Škorpiju ili Ribe u vezi sa signifikatorima seksa, Mars na ascendentu u životinjskim znacima i sl.
Slabije razvijen seksualni nagon i celibat se vezuju za Saturnovu simboliku. Dostojanstven Saturn u devici ili u I polju u aspektu sa Venerom, prenaglašena zemljana simbolika ili prenaglašeno IX polje. Saturn u XII, takodje ponekad može da ukaže na isto. Isto tako, previše vazduha u nečijoj karti ukazuje na slabije razvijen seksualni nagon.
Pored VIII kuće veruje se da i XII donekle ima veze sa seksualnim poremećajima jer je ova kuća kuća naših slabosti, mana i naših preteranih hedonističkih potreba. U tradicionalnom haldejskom planetarnom poretku Venera je vladar i V i XII kuće s tim sto je u V zdrava, a u XII ukazuje na previše od svoje osnovne simbolike. Morinus za ovu kuću kaže da je kuća "sveta, tela i djavola". Sveta u smislu materijalnog pada i postojanja jer je ovo prva kuća koju sledimo u smeru kazaljki na satu koji predstavlja sunčevo primarno kretanje koje, opet, naše postojanje dovodi u vezu sa vremenom, a vreme sa postojanjem. Mnogostruka je simbolika slabosti, mana i grešnosti ove kuće, a Venera i Mars u njoj simbolizuju previše telesnosti u nečijoj prirodi. Zbog iste ove logike Saturn, prirodni vladar kontrole i umerenosti, se raduje u ovoj kući jer je u stanju da je kontroliše.
Džefri Damer (Jeffrey Dahmer) ( 21.5.1960. 16h34m, Milvoki ) je primer izrazito poremećene seksualnosti. Za njega se sa sigurnošću može reći da je bio homoseksualac, čovek poremećene volje i morala (psihopata), nekrofil i monstruozni ubica. Za razliku od većine serijskih ubica Damer je uzbudjenja doživljavao tek posle smrti svojih žrtava kroz seksualni odnos sa njihovim mrtvim telima i najrazličitije oblike iživljavanja i ritualnih orgijanja nad njima. Ovo povezivanje seksualnog uzbudjivanja, destrukcije i smrti jasno govori o nekrofiliji i simbolici VIII polja.
Kada se ova karta površno pogleda teško da bi se Damerova izopačenost mogla uočiti. Ipak, najveće izopačenosti retko su kad prikazane na površini jedne karte. Da bi se našle mora se ići u najfinije detalje i tako je i u ovom slučaju. Damerova Venera, vladar I polja, nalazi se u VIII polju, polju smrti. Fiksni znak u kome se Venera nalazi njegovu izopačenost čini stabilnom i nepromenljivom, a domicil vladara pokazuje da se on sasvim lepo osećao u sopstvenoj koži. Njegova nekrofilna priroda potvrdjena je i spaljenošću Merkura, vladara XII kuće koja se odnosi na celokupni nagonski deo ličosti. Inače, ovaj horoskop pokazuje preopterećenje upravo na tom nivou: vladar I u VIII (nagon za smrću), vladar XII (id, celokupni nagonski rezervoar) u VIII i tri planete u VIII kući. Veza njegove seksualnosti i simbolike VIII polja lako je uočljiva u bliskom aspektu i recepciji izmedju Saturna, vladara V i Venere, vladara VIII. Dakle, recepcija izmedju ovih planeta govori o vezi erosa i tanatosa u njegovoj karti, a blizak i lak aspekt trigona govori u prilog ostvarenja ovog potencijala. Nekrofilija je vrlo ubedljivo prikazana i preko konjunkcije tačke smrt i nekretnice Deneb Adige, I veličine, Venerine prirode u kući seksa. Dakle, tačka smrti u direktnoj je vezi sa prirodnim signifikatorom seksa Venerom (kroz prirodu ove zvezde) u samoj mundanoj kući koja se odnosi na seks. Pedofilija je prikazana kroz postavku Merkura, prirodnog signifikatora dece, a naročito muške dece u VIII polju koji preko antiscije dolazi direktno na MC. On je zbog zlostavljanja (VIII kuća) dece (Merkur), postao poznat (konjunkcija Merkura preko antiscije sa vrhom neba).
Njegov odnos prema emotivnim partnerstvima prikazan je, primarno, negativnom recepcijom izmedju vladar horizontalne ose. Venara (on) nalazi se u znaku izgona vladar VII i, isto tako, Mars vladar VII nalazi se u izgonu vladara I. Takođe, na loše stanje u VII ukazuje i kvadrat izmedju Meseca i Saturna, pri čemu je Mesec naročito aflikovan jer se nalazi u znaku Saturnovog izgona. Ovaj aspekt govori i o tome da u njegovom porodičnom okruženju i nije bilo sve tako idilično kako se javno govorilo. Saturn, vladar IV jeste dobro zodijački i mundano pozicioniran, ali je Mesec, vladar X i prirodni signifikator majke, katastrofalno pozicioniran i u lošem odnosu sa Saturnom. Dakle, odnos izmedju oca i majke (Saturn-Mesec) veoma je loš jer se planete nalaze u negativnoj recepciji i negativnom aspektu. Problem je u Mesecu koji simbolizuje njegovu majku jer se Venera nalazi u znaku domicila Meseca, a Mesec u znaku egzila Venere. Njemu je njegova majka nedostajala.
Kada je homoseksualizam u pitanju, čini se da su kod ove vrste poremećaja seksualnog nagona Mesec, meridijanska i osa horizonta od najvećeg značaja. Tako je i u slučaju Dzefrija Damera jer je njegova homoseksualnost prikazana kroz poziciju Meseca na desecendentu u egzilnom znaku njegovog signifikatora Venere i kvadratu koji Mesec prima od Saturna, pri čemu su Mesec i Saturn vladari meridijanske ose.
 

sunshine248

Zainteresovan član
Poruka
177
Pokazatelji naglašene seksualnosti bi bili:


1. Mars u znaku u kojem je jak - Jarac, Skorpion, Ovan

2. Venera konjunkcija Mars

3. Mars konj Mjesec

4. Mars konj Sj.mj. cvor

5. Pluton u dobrom aspektu sa Venerom, Marsem

6. kod muskaraca --- Sunce konj Mars

7. Mars konj Jupiter - daje potrebu za mjenjanjem partnera

8. Vladar 8.kuce u 8.kuci ili planeta u 8.kuci koja je u konju sa Plutonom

9. Vladar 8.kuce u 5.kuci, ili vladar 5. kuce u 8.kuci

10. Kod muskaraca Neptun konj Sunce - kod zena sa Venerom

11. Jupiter - u 5.kuci

12. Mars u 5.kuci
 

sunshine248

Zainteresovan član
Poruka
177
S druge strane pokazatelji homoseksualnosti u muškoj natalnoj karti su:

- naglašen ženski element (veliki broj planeta u ženskim znacima)
- kvadrat između Marsa i Urana (11. polje)
- Asc u kvadratu s Uranom (5. polje)
- Merkur i Venera u konjukciji (naročito u znaku blizanca)
- Mars i Venera u kvadratu
- Saturn i Venera u kvadratu
- slab Mars, a često u znaku djevice
- stepeni vezani za homoseksualnost su 3º i 29º znaka bika (posebno Neptun na tom stupnju). Također Venera na 9º blizanca u 5, 7 ili 11 polju. Općenito veći broj planeta oko 25º fiksnih znakova. Asc na 7º lava.


Pokazatelji u ženskoj natalnoj karti su:

- naglašen muški element (veliki broj planeta u muškim znacima)
- Venera i Mars u teškom aspektu, kvadratu, a češće opoziciji
- aspekt između Saturna (u znaku ovna ili jarca) i Marsa (kvadrat, konjukcija ili opozicija)
- loš odnos između Mjeseca i Saturna
- Venera na DSC u kvadratu s Saturnom
- Merkur konjukcija Mars
- aspekti Venere i Neptuna (u 5. polju)
- stepeni vezani za žensku homoseksualnost su 8º blizanca (posebno ako je Neptun u blizini ovog stupnja) i 3º bika.
- najčeće je Mars u blizancu

Ona koja igra mušku ulogu ima naglašen Mars.
 

Ansai ♀

Veoma poznat
Poruka
12.226
Rezultati prvog pretrazivanja (gdje me nadje :lol:), malko off-topic, al' nisam mogla da odolim...

prvi i zadnji paragraf:

Having been a student of astrology, I believed that being a homosexual was part of my karma in life. Therefore, there was nothing I could do to change my lifestyle. I wanted to be heterosexual instead. After being brought up as a Christian, I had thought that God would answer my prayer to be set free of homosexuality, but it seemed that He didn't.

If you are looking for answers in astrology like I was, your charts may convince you that there is no hope of ever being free. They may tell you that it is not only a lifetime thing but a next lifetime thing too! Reincarnation is a lie from Satan! The truth is that Jesus came so that we could know Him and enter into an eternal personal relationship with Him. He can go back in time and heal every wound and restore us to our true identity and destiny in life.

http://www.cwlinc.com/ls.homosexuality-astrology.htm

na drugi pogled nije za smijanje, sekta
 

postar

Zainteresovan član
Poruka
147
U vezi homoseksualnosti, neko je bio vredan i osporio sve standardne pokazatelje. Ne znam ko je u pitanju, tekst sam procitao negde na netu, ali nisam zapamtio gde. Secam se samo da je taj astrolog izanalizirao sve pokozatalje homoseksualnosti i pokazao da u vecini slucajeva osobe koje ih imaju cak i ne pokazuju sklonost ka homoseksualizmu.

Ako sam dobro zapamtio problem je sto se u karti ne vidi pol jedinke. Tako da iako mozemo dosta siroko da govorimo kako i koliko jako osoba dozivljava seks obicno cemo moci samo da govorimo o tendencijama prema homoseksualnosti, ali ne i sa sigurnoscu da tvrdimo cak i kad ima vise pokazatelja.

Jedan od standardnijih pokazatelja je Merkur povezan sa Venerom ili Marsom, 5. i 12. kucom,bilo telom bilo kroz znakove, ali ni to nije pouzdano.
 

Ansai ♀

Veoma poznat
Poruka
12.226
mozda zato sto se homoseksualnost dozivljava drugacije od heteroseksualnosti danas
tj grcima je sve to bilo manje/vise isto
vjerovatno je i sa zvjezdama tako - eventualno se moze vidjeti da pojedinac ima vise ili manje potrebe za ljubavlju ili seksom, a da li ce to prereasti u homo ili ne zavisi od njega

mada, zanimaju me both gledista, ne zelim ni da prihvatim ni da odbacim nesto sto ne razumijem dovoljno
 

sunshine248

Zainteresovan član
Poruka
177
U vezi homoseksualnosti, neko je bio vredan i osporio sve standardne pokazatelje. Ne znam ko je u pitanju, tekst sam procitao negde na netu, ali nisam zapamtio gde. Secam se samo da je taj astrolog izanalizirao sve pokozatalje homoseksualnosti i pokazao da u vecini slucajeva osobe koje ih imaju cak i ne pokazuju sklonost ka homoseksualizmu.

Ako sam dobro zapamtio problem je sto se u karti ne vidi pol jedinke. Tako da iako mozemo dosta siroko da govorimo kako i koliko jako osoba dozivljava seks obicno cemo moci samo da govorimo o tendencijama prema homoseksualnosti, ali ne i sa sigurnoscu da tvrdimo cak i kad ima vise pokazatelja.

Jedan od standardnijih pokazatelja je Merkur povezan sa Venerom ili Marsom, 5. i 12. kucom,bilo telom bilo kroz znakove, ali ni to nije pouzdano.
Ja sam kod bivseg u n.k. nasla nekoliko od navedenih pokazatelja, lik definitivno izgleda "njeznije" ali mogla bih se zakleti da nije homosexualac :wink:
 

sunshine248

Zainteresovan član
Poruka
177
Evo neki od ASTRO SEKSI AFORIZAMA od Mile Dupora iz knjige "Zvezde ljubav seks"

Erotoman: jaki Sc i MA u 5. 90 VE, LI 4. i jaki Ta; uopće mnogo MA i erotski aspekti.

Feminiziranost: premalo MA, previše MO; VE 90 MO, SA, NE u 7, a naglašen Aq ili Ge. LI u Li. Mnogo planeta u ženskim, negativnim znacima.

Fetišizam: egzaltiran MA 90 VE i jaki fiksni ili erotski znaci; VE:MA-NE i LI:SA-UR.

Frigidnost: erotski planeti u padu ili detrimentu, a MO u Co ili u Vi; LI 90 MO, VE, SO, 120 SA. Negativno naglašen Ta, Li, pozitivno Vi, Co, ili MO u tim znacima. Inače, tanke stisnute usnice, tanji vrat, neizražene bradavice. Jaki Co i SA daju jake tendencije. SA 90 svjetla u Sc, ili erotski planeti u Li i Co.

Hermafrodit: prenaglašeni dvojni znaci, posebno Ge. Vanjski planeti u 5. Vladar ME aspekt VE 0 UR, Algol, Aldebaran u 5, 7, 11, naročito ako je 8. stupanj Ar ili Li, ili 25 Le na početku 1, 5, 7, 11. polja. Vanjski planeti ukliješteni u 5, a LI u aflikciji Ge, Aq. U viših tipova to može biti povoljno za stvaralaštvo

Homoseksualac: mnogo planeta oko 25. stupnja fiksnih znakova i jači Ge. Asc 90 UR u 5. I prejaki MA-VE; vladar 0 VE-UR u 5, 7, 11; VE 90 SA, UR, pritom Aq ili UR u 5. ili 7; MA 90 UR 11, VE 9. stupanj Ge u 5, 7, 11; Asc 7. stupanj Le, a VE 0 UR u 7. Ne s više planeta na 29. stupnju Ta, ili 30. Le uz jake zračne znakove. VE 0 UR, NE ili UR-NE u 5, 7, 11. vladar ME 90 UR u 6, 11, 12. MO vladar 5, 11 u 8; SA vladar 8. u 12, afl. PL, NE u 1. ili 10. LI u 5, 11. Aq.

Impotencija: Asc. MA 90 VE (previše rasipa, preuranjena erekcija ili ejakulacija). VE bez aspekta u 5, 11, 12 (smekšava brzo). LI afl. SA, VE, SO, MA; vladar SO u 5. afl. UR, a VE u 6; S0 90 UR u 6 (bolest). Seksualno labilni Ge, Sa, Pi i aspekti MO-VE. Mali palac, mreža na VE-brijegu. SA 0 VE u 4, 7 = impotencija partnera.

Izopačenost: spolno nezreo ako su planeti u padu ili detrimentu, Asc Ge i VE 0 ME u 12.

Koketa: jaka Li, Aq, Ge, VE u 5. polju.

Kompleksi: SA u 5, a fiksni znaci naglašeni; loše 6. i 12. polje i pripadajući planeti (vidi Perverzije).

Lezbijka: jači Pi, Ca, i VE 7, afl. SA; VE 7, a SA 4, 5, 6; VE Desc 90 SA; MA 90 SA Ar, Co; MO 120 VE, NE naročito oko 8. stupnja Ge; MO 0 Hades; UR ili NE u 5, aspekt VE, MO; mnogo planeta u 11. ili Aq, a MA Asc. Jači MA 90 SA, ili MA-MO daje lezbijku koja ima mušku ulogu.

Mazohizam: JU 90 SA u Pi; SA 90 MA Pi, Sa; vladar SA u 12. i MA Pi flagelacija; JU 9. i NE 6. afl. stigmatizacija; Asc Co, jako 12. ili Pi pojačava, ali sve manje jer razdoblje Pi prolazi.

Nimfomanija: VE 180 MA, SA, NE nekontrolirane želje Pi, NE u 5. lažno uzbuđenje; LI 120 MO, SO 0 MO Pi 5, 7. vuče u osamu, a ne doživio ono pravo; VE vladar 8. u aflikciji bestidno napastuje; NE 0 JU (lijep trbuh i draž); aspekt VE 8. MA 12. neuroza klitorisa; jaka Li aspekt VE 9, Sa odmah se svlači i time odbija. VE-MO 90 NE; VE-MA 90 SA; VE 9 Algol u 8; vladar VE 8. ili Sc u aflikciji, LI 0 UR Ar, Ge.

Orgazam: jači u vatrenim znacima te Sc, Ta uz naglašene erotske planete i jače aspekte.

Orgije: erotski znaci, Asc. Aq, VE 0 UR, NE u 5, LI 3.

Potencija: jaki erotski znaci VE i MA, posebno jak Sc

Sadizam: kao aktivna napast – violentni znaci uz MA 90 SA (de Sade); Asc. Ar želi poniziti, Ge rafinirane okrutnosti, Co bi utažio silovitost, Vi da bi sakrio kukavičluk, jaki fiksni znaci i prejaki MA. Pojačava MA-VE Ta u 7, MA u 12. Silovanje usporedi sa Silovana.

Seksualna neurastenija: Asc Aq UR-MA 11, VE-NE 5 (slično kao Histerija, Nimfomanija); LI-VE-NE u 5, 12, a SO u Ca.

Seksualni ubojica: vladar Asc malefik u 5. s aflikcijom, ME 90 MA u Sc, naročito 90 SA. MO 0 Algol, SO UR NE aflikcija vanjskih planeta u 5. ili u 11. VE 0 MA u 12, i ME-MA; SA vladar Asc afl. NE u 10; MO afl. SA u 12 u rw. UR vladar u 5, afl. MA-VE u 8. SA u 5. afl. vladar Asc ME. PL 90 UR, NE 0 MA i prejaki Sc (Manson). MA vladar 4. u 12, opozicija SA i vladara 10. VE 0 NE (rm 22. rujna 1934. u času pomračenja ubija svojeg oca).

Strast: najjači Sc, potom 24, 29 Ar; 3, 10, 25, 29 Ta; 11, 25 Le; 22 Vi; 9 12, 19 Sa; 16 Aq; 13, 17, 24 Pi – sve uz ostale znakove jačeg seksa. MO, VE oko 19. Co; MO na Asc oko 20 Ge. Asc Le i jaka Li; Asc MA, UR u violentnim znacima. Mnogo planeta Ta (Marija Terezija), posebno VE, MA. K tome i u Li s aspektima JU, SA (Katarina Velika priznaje 6 snošaja na dan). Jaki MA i erotski planeti oko 11 Sc ili 29 Ta, a to tjera na perverzije. Vatreni planeti u zračnim znacima ili Sc; svi planeti u vatrenim. UR, MA uz VE uvijek razjaruje. U zemaljskim i vodenim znacima niži eros (Ava Gardner). Gomilanje znakova daje nezajažljivost, primjerice vatreni MA 90 UR, SA, a erotski oko 9 Sa, 29 Ta; MA 90 PL, UR, SA i VE, MO, SO na 29 Ar itd. NE omamljuje, LI uspaljuje u Ar, aspekt MA ili vanjski u 3. i 5. polju. LI 60 VE, 0 NE, VE 90 MA, UR. Erotski MO, VE, NE afl. MA, UR donose lomove i histeriju. Afl. u 5. rw NE, ili rm UR poremećuju seks. UR je paradoks erosa, provala, scena, NE stid i tajno uvlačenje u krevet, 5. ili 11. Ostala obilježja: mesnate usnice, kolobar oko punih bradavica, glatki prsti, mekana ruka, nabrekao VE-brijeg, izražen VE-pojas, za vrijeme spavanja grli jastuk. Zdravi seks znači vatreni planet u 5, a VE-MO u negativnim znacima bez aflikcija.......
 

vindex

Ističe se
Banovan
Poruka
2.613
Na ovoj temi moram reći dosta toga.

Veoma je teško pa čak i nemoguće reći za nekoga da je ***** ili lezbijka.

Ja imam sve pokazatelje a ipak to nisam.

Venera 60 Uran, Mars 90 Uran. Neptun AC, Mjesec na stupnju egzaltacije u Biku. Vladar AC-a konjukcija Uran.

Ali to sve pokazuje da sam astrolog, a ne *****.

Dupor kaže da efekti naslijeđa su nekad prejaki i da se tu smanjuje upliv planeta. MIslim da je barem za sada takvo istraživanje uzaludno.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.