Severna Koreja otvara svoje granice prema Juznoj Koreji

SSSR_

Ističe se
Poruka
2.056
Severna Koreja otvara svoje granice prema Juznoj Koreji

Hong Kong – Severna Koreja saopstila je u ponedeljak 16. avgusta da ce otvoriti svoju militarizovanu granicu prema Juznoj Koreji kako bi omogucila povremene porodicne susrete i grupne posete turista sa juga.

Ovaj mirovni potez nakon oslobadjanja dva americka novinara i juznokorejskog radnika zatocenih od strane severnjaka,izgleda kao ublazavanje narastajuce napetosti na korejskom poluostrvu.

Tenzije su eskalirale pocetkom proleca,nakon pritvaranja americkih drzavljanja,nuklearnog testa u maju mesecu ,serije raketnih proba i severnokorejskog odbijanja da se angazuje u pregovorima oko nukleranog naoruzanja.

Zvanicnici DPRK-a su ipak u saopstenju koje je objavljeno u ponedeljak upozorili da USA i Juzna Koreja izvode vojne vezbe,sto jasno ukazuje na ''vojne manevre u cilju buduce agresije''.Nakon toga je stiglo i upozorenje na moguce kosekvence koje ce proizvesti takve akcije njihovih neprijatelja.Ipak,takav nacin ratobornog govora je ucestao na severu,sto svakako baca u senku izjave o uklanjanju granica i turizmu koji se pominje.

Analiticari smatraju da Severna Koreja tezi ponovnom obnavljanju kontakata sa Vasingtonom i Seulom u nadi da ce ublaziti nametnute sankcije od strane UN-a,nakon razvoja nukleranog programa.

Zvanicnici DPRK-a naglasavaju da ce dozvoliti ponovno okupljanje korejskih porodica rastavljenih tokom rata 1950-1953,a posete ce biti organizovane na planini Kumgang ili Dijamantskoj planini tokom trodnevnog festivala,kada koreanci tradicionalno posecuju svoje rodne gradove.Ove godine festival pocinje 3. oktobra.

Redovne posete planini Kumgang na istocnoj obali Severne Koreje obavice se sto pre,javljaju severnokorejske agencije,kao i posete preko granicnog prelaza Kaesong.

Turisticki program omogucava grupna putovanja – uglavnom juznokoreanaca – kako bi posetili sever zemlje.Program je uzeo maha tokom 2007,ali je obustavljen prosle godine kada je na juznokorejskog turistu pucano na Kumgangu,posto je ocigledno usao u nedozvoljen prostor radi spijunaze kako navodi severnokorejska vojska.

Izjava od ponedeljka usledila je nakon sastanka izmedju severnokorejskog lidera Kim Dzong Il-a i predsednice Hjundai grupe (juznokorejskog konglomerata) koji najvise investira u S.Koreju.

Predsednica Hyun Jung-eun uspesno je vodila pregovore oko oslobadjanja jednog od radnika Hjundai grupe koji je uhapsen i drzan nekoliko meseca u pritvoru zbog sirenja propande protiv aktuelne vlade DPKA-a i navodjenja na dezerterstvo.
 

Back
Top