Sever Kosova ide u pravcu autonomije

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
Sever Kosova se kreće u pravcu autonomije ili Ahtisari Plusa, navodi politička studija, kosovskog Instituta za politička istraživanja KIPRED.
Ovakva situacija će slomiti funkcionalnost Kosova kao normalne države, i imaće nepoželjne efekte na susede, i to u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
Iz KIPRED-a navode da obaveštenje Međunarodne upravljačke grupe da se završava proces nadzirane nezavisnosti Kosova septembra ove godine, za sobom ostavlja probleme za sever Kosova.
Prema autorima, direktoru instituta KIPRED Iliru Dedi i višem istraživaču Shpendu Kursaniju, to potencijalno rešenje za sever će dovesti do stvaranja dva monoetnička entiteta Srba i Albanaca u državi koji će je učiniti nefukcionalnom, kao što je slučaj BiH.
To bi prouzrokovalo iseljenja Srba sa juga Kosova, Albanaca sa severa i imaće posledice u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni.
Deda navodi da sada već postoje pritisci sa strane za formiranjem vlade u Prištini koja bi dozvolila autonomiju za sever.
“Kod političkog rukovodstva u Prištini ne postoji volja da se spreči autonomija za sever. Zbog toga postoji međunarodni pritisak kako bi došlo do formiranja nove vlade u Prištini, ili kako oni sami kažu OVK vlade, koju bi činili Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Međunarodna zajednica misli da ova vlada može dati autonomiju severu, a bez unutrašnjih posledica. Ovo je jako velika greška Zapada i velika je katastrofa što međunarodna zajednica koja se već 20 godina bavi regionom, nije uspela da shvati da brza kratkoročna rešenja ne donose stabilnost”, kazao je Deda.
On je dodao da se promena vlade na Kosovu predviđa na jesen, te da se očekuje da će ta vlada ući u politički dijalog sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mandatarom za premijera Ivicom Dačićem.
U analizi se ističe da zapadne sile pokušavaju da postignu normalizacija odnosa Kosova i Srbije, a bez međusobnog priznavanja. Cena toga biće autonomija za sever Kosova.
http://www.slobodnaevropa.org/content/sever-kosova-u-pravcu-autonomije/24641850.html
****************************************
Очигледно да је Међународна заједница одлучила: аутономија или подела. Све зависи колико се жели дугорочност решења. Можда М.З. жели да са аутономијом, као прелазним решењем, на мала врата провуче независност Косова.
Од српске дипломатије зависи дали ће и колико ће Косово бити српско!
 

Back
Top