Neno
Buduća legenda
- Poruka
- 26.608
Uz ovu aplikaciju možete pomoći i u razvijanju PLUĆA BEOGRADA
Platforma "City and Me" zvanično je lansirana u Beogradu, a stanovnici prestonice mogu da svojim svakodnevnim navikama, od pešačenja i vožnje bicikla do recikliranja, osvajaju tokene i ostvaruju pogodnosti poput popusta, besplatnih kulturnih programa i učešća u uređenju grada.
Zamislite da šetnjom ili vožnjom bicikla možete da dobijete besplatnu kafu u kafiću ili da se u vašem omiljenom parku zasadi drvo koje će nositi vaše ime.
Upravo to će biti moguće uz inovativnu aplikaciju "City and Me" koja je predstavljena i u Beogradu tokom obeležavanja Nedelja zelene diplomatije
Građani na ovaj način svojim svakodnevnim aktivnostima - hodanjem, vožnjom bicikla, reciklažom ili prijavljivanjem problema u svojoj zajednici - mogu aktivno da učestvuju u oblikovanju svog grada.
Jedan od idejnih tvoraca aplikacije "City and Me", Branko Krsmanović, slikovito je opisao šta je njen glavni cilj.
"Pre nekoliko godina me je ćerka pitala zašto se pomoć za bolesnu decu skuplja preko poruka. Pokušao sam da joj objasnim kako funkcionišu farmaceutske kompanije i slično, a ona je poručila da se njoj to ne sviđa i da želi da promeni svet kada poraste. Ja sam joj potom poručio 'Možeš li prvo da središ svoju sobu?' I upravo to smo hteli da postignemo ovom aplikacijom pre dve godine, da prvo malim koracima rešimo problem u svojoj sobi, zajednici ili gradu, a onda sutra možete da promenite i svet", rekao je prilikom predstavljanja ove zanimljive digitalne platforme.
U pitanju je mali startap iz Niša koji se prvo bavio problemima u tom gradu, pre nego što su se proširili na Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Beograd kao i Nikšić, Skoplje i Strumicu. Iz ove kompanije su uočili da u mnogim gradovima Srbije ne postoji građanski aktivizam.
"Ja kao građanin nemam mogućnost da bilo šta promenim nakon što se izbori završe. Ne znam šta je zagađenost vazduha iako je Niš bio među zagađenijim gradovima sveta u makar jednom trenutku, a o reciklaži da ne govorimo. Zato smo na početku napravili tri okrugla stola sa lokalnim predstavnicima vlasti, gradskim institucijama, akademijom, fakultetima i profesorima i problem koji nismo tada lepo definisali je upravo bila komunikacija. 'City and Me' je bio pokušaj da se to premosti - da građanin može da ima direktnu komunikaciju sa gradskim vlastima", dodao je Krsmanović.
Građani uz pomoć aplikacije mogu da glasaju, prijavljuju probleme, ali i da budu nagrađeni gradskim tokenom koji može da se iskoristi u kafiću, pozorištu ili bioskopu.

Važan korak ka održivijim gradovima
"Lansiranje ovakve aplikacije je vrlo važan korak ka održivijim, pametnim i inkluzivnijim gradovima. To je u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i digitalnom agendom i zato nam je veoma drago da podržimo ovaj projekat. Aplikacija je razvijena u okviru evropskog programa Horizon", istakla je Andreja Vidal, programska menadžerka Delegacije EU u Srbiji za oblast zaštite životne sredine i klimatske promene.
Kako je napomenula, Srbija je bila veoma uspešna i aktivna u programu Horizon 2020 i primila 136 miliona evra i potpisala više od 400 grantova. Srbija je aktivna i u programu Horizon Europe, a u prvih nekoliko godina primila je 140 miliona i odobreno je više od 300 grantova.
EU za zelenu agendu je inicijativa koja podržava inovativna zelena rešenja, a kako je dodala, promene u zajednici ne zavise samo od institucija i donosioca odluka već i građana koji moraju da imaju aktivnu ulogu, a ne da sve procese posmatraju kao pasivni igrači.
"City and Me" u Beogradu ima cilj da do aprila 2026. uključi najmanje 40.000 korisnika.
"City and Me" je primer kako digitalne tehnologije, udruživanje akademske zajednice, privatnog sektora i međunarodnih programa može zajednički da oblikuje nove modele održivosti u urbanim sredinama. Ipak, prvi i presudan korak je lična inicijativa, odnosno, volja pojedinca.
Za sada, aplikacija je dostupna u 8 gradova - Niš, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Beograd, Skoplje, Nikšić, Strumica, a očekuje se da će uskoro biti na raspolaganju i u Sloveniji.
(EUpravo zato)